Žilinský regionálny integrovaný dopravný systém

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Žilinský regionálny integrovaný dopravný systém (ŽRIDS) bol integrovaný dopravný systém na Slovensku v Žilinskom samosprávnom kraji, vzniknutý v roku 2003. Spočíval v tarifnom pridružení železničnej trati ŽSR č. 126 Žilina - Rajec k systému mestskej hromadnej dopravy v Žiline. Zrušený bol 10. júla 2022 súčasne so spustením prvej etapy Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja, ktorý ho plnohodnotne nahradil.[1]

Zapojenie železničnej trate do systému[upraviť | upraviť zdroj]

Dnešný ŽRIDS začal vznikať v roku 2003 po zrušení osobnej dopravy na trati č. 126 Žilina - Rajec. Mesto Žilina, Žilinský samosprávny kraj a obce pri trati zahájili spoluprácu so Slovenskou investičnou a realitnou spoločnosťou a. s. (SIRS). Od februára do apríla 2003 prevádzkovala osobnú dopravu na trati priamo SIRS, potom dopravu prevzala Železničná spoločnosť Slovensko na základe zmluvy so SIRS. Táto trať bola prvá z 26 slovenských tratí so zastavenou osobnou dopravou, kde bola osobná doprava obnovená.

Od 30. apríla 2003 bol cestovný poriadok na trati previazaný s cestovným poriadkom žilinskej mestskej linky č. 2.

Od jeseni 2003 boli do všetkých motorových aj vlečných vozňov na trati nainštalované strojčeky na označovanie lístkov pre lístky mestskej hromadnej dopravy, čím fakticky vznikol integrovaný dopravný systém ŽRIDS. Je tu zavedený samoobslužný systém odbavovania cestujúcich, teda cestujúci je povinný si bezodkladne po nástupe do vlaku označiť svoj cestovný lístok.

Neskôr bola na trati zavedená zónová tarifa.

Stanice a zóny[upraviť | upraviť zdroj]

číslo zóny názov zóny Poznámky
1 MHD Žilina nad 5 zastávok
2 MHD Žilina do 5 zastávok
3 Žilina Železničná stanica
4 Žilina-Záriečie / Žilina-Solinky
5 Bytčica / Lietavská Lúčka / Porúbka
6 Poluvsie / Rajecké Teplice / Konská pri Rajci
7 Zbyňov / Kľače / Rajec

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Spustenie IDS ŽSK [online]. Dopravný podnik mesta Žiliny s.r.o., [cit. 2022-07-10]. Dostupné online.