Lev VI. (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Lev VI.
123. rímsky biskup
Lev VI.
Funkcie a tituly
Pontifikát
máj 928 (?) – december 928 (?)
Predchodca Ján X. Štefan VII. Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoLeo Sanguini
Narodenie?
Rím, Pápežský štát
Úmrtiefebruár 929
Rím, Pápežský štát
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľbamáj 928 (?)
Odkazy
Spolupracuj na Commons Lev VI.
Kompletný zoznam pápežov

Lev VI. (lat. Leo Sextus), vl. menom Leo Sanguini (* ?, Rím - † február 929, Rím) bol taliansky duchovný a 123. rímsky pápež (v období máj - december 928).

Asi v máji 928 bol vysvätený za biskupa Leo, syn rímskeho primiciéra (vysokého úradníka) Krištofa. Na stolec sv. Petra sa dostal ako Lev VI. Nie je isté či za jeho voľbou stála Marozia. Kronikár hovorí o Levovi, že bol "muž bezúhonných mravov, dobrák a milovník pokoja". Snažil sa uzmieriť rozvášnené strany talianskych veľmožov. Údajne aj zahraničných nepriateľov. Z jeho listín sa uchovala len jedna, a to list dalmatským biskupom.

O tomto rodenom Rimanovi aristokratického pôvodu je málo poznatkov. Najvyšším pontifikom bol v, pre pápežstvo veľmi neprajnom období, ktoré sa označuje nelichotivým prívlastkom „temné storočie“.

Rímu vládla mocichtivá senátorka Marosia a iba na jej vôli záležalo kto zasadne na pápežský stolec. Ani voľba Leva VI. nebola v tomto smere výnimkou a aj on, rovnako ako jeho predchodca Ján X. i nástupca Štefan VII. mal byť „dočasným“ riešením, kým na pápežský stolec nebude pripravený zasadnúť Marosiin syn Johannes (ako neskorší pápež Ján XI.).

Na Petrov stolec nastúpil v čase, keď jeho predchodca obýval väzenskú celu, kam sa dostal Marosiiným pričinením (napokon ho nechala vo väzení zavraždiť). Presné dátumy ohraničujúce jeho pontifikát sú neisté, ale je jasné, že vládol v druhej polovici roka 928.

Vzhľadom ku krátkosti svojho pontifikátu, je známy iba jediný list biskupom Dalmácie a Chorvátska. Napomína ich, aby boli poslúchali splitského arcibiskupa Jána a prikázal im, aby každý z nich bol spokojný s hranicami svojich diecéz.

Zomrel v decembri 928 po 7 mesačnom pontifikátu. Po smrti bol pochovaný v konštantínovskej Bazilike svätého Petra.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • LEV VI. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 99.
  • S. G. Lozinskij, Dějiny papežství, Horizont, Praha, 1989, ISBN 80-7012-000-2
  • D. Nešťáková, P. Valent, Saeculum Obscurum - Keď Rímu vládli prostitútky, článok v časopise Historická revue 12/2013, Slovenský archeologický a historický inštitút, Bratislava, ISSN 1335-6550
  • P. Alberti, Dějiny papežů, Přerov, 1934


Predchodca:
Ján X.
Pápežský znak Pápež
Lev VI. (pápež)
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Štefan VII.