Sergius II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sergius II.
102. rímsky biskup
Sergius II.
Funkcie a tituly
Pontifikát
január 844 – 27. január 847
Predchodca Gregor IV. Lev IV. Nástupca
Biografické údaje
Narodenie?
Rím, Pápežský štát
Úmrtie27. január 847
Rím, Pápežský štát
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľbajanuár 844
Odkazy
Spolupracuj na Commons Sergius II.
Kompletný zoznam pápežov

Sergius II. (* ?, Rím, Pápežský štát – † 27. január 847, Rím, Pápežský štát) bol 102. pápež rímskokatolíckej cirkvi. Pápežský úrad zastával od januára 844 do svojej smrti.

Začiatok kariéry[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z rímskej aristokratickej rodiny. Lev III. ho urobil miništrantom a Paschal I. kňazom. Keď po smrti Gregora IV. vyhlásilo rímske obyvateľstvo Jána za protipápeža a zmocnilo sa Lateránu, rímska laická aristokracia zvolila Sergia a Jána vyhnala. Sergius bol vtedy arcikňazom.

Pápežstvo[upraviť | upraviť zdroj]

Sergius II. bol za pápeža vysvätený bez súhlasu cisára, na čo aj doplatil. Syn franského cisára, Ľudovít, na znak znepokojenia franského dvora, vyplienil pápežské územia trestnou výpravou. Potom sa musel Sergius podrobiť pred synodou skúmaniu, či je hodný titulu pápeža. Nakoniec získal cisárske uznanie. Následne prisahal vernosť franskému cisárovi Lotarovi a 15. júna 844 vysvätil jeho syna Ľudovíta za Longobardského kráľa. Sergius nechal rozšíriť Laterán a opraviť Marciánov akvadukt. Jeho spôsob vládnutia mu vyslúžil ostrú kritiku, keďže sa nechal ovládať svojím po moci bažiacom bratom a biskupské úrady odovzdával tým, čo mu ponúkli úplatky. V auguste 846 sa moslimskí piráti vylodili v ústí rieky Tiber a zaútočili na Porto a Ostiu. Ľud si myslel, že to ich trestá Boh za svätokupectvo, ktoré praktizovali pápeži a biskupi.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sergius II.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • SERGIUS II. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 84 – 85.


Predchodca:
Gregor IV.
Pápežský znak Pápež
Sergius II.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Lev IV.