Sixtus II.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sixtus II.
rímsky biskup
Sixtus II.
Funkcie a tituly
Pontifikát
30. august 257 – 6. august 258
Predchodca Štefan I. Dionýz Nástupca
Biografické údaje
Rodné meno?
Narodenie?
Úmrtie6. august 258
Rím, Rímska ríša
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba30. august 257
Svätec
Sviatok7. august
Odkazy
Spolupracuj na Commons Sixtus II.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Sixtus II. (lat. Sixtus Secundus), vl. menom Xystus (* ?, Atény - † 6. august 258, Rím) bol 24. rímskym pápežom (od 30. augusta 257 do svojej smrti).

Patrí medzi ranokresťanských pápežov, ktorí viedli cirkev v čase neustáleho prenasledovania vyznávačov Kristovho učenia. Grék pochádzajúci z Atén bol do čela cirkvi zvolený v období najkrutejšej perzekúcie za vlády rímskeho cisára Valeriána (253 - 260).

Na základe istých indícií sa predpokladalo, že bol pôvodne filozofom (prisudzovalo sa mu autorstvo zbierky mravných a náboženských aforizmov, tzv. Sixtových výrokov). Jediným jeho zachovaným dielom je však iba úryvok listu biskupovi Dionýzovi Alexandrijskému, v ktorom obhajuje právoplatnosť krstu vykonaného kacírmi, pokiaľ je uskutočnený v mene Najsvätejšej Trojice.

Jeho ani nie ročný pontifikát ukončila násilná smrť. Na základe cisárskeho výnosu, nariaďujúceho smrť kresťanským biskupom, kňazom a diakonom ho 6. augusta 258 prepadli pri slávení svätej omše na Praetextatovom cintoríne a sťali. Podľa inej verzie ho cisárovi vojaci predviedli pred panovníka a keď sa nechcel vzdať svojej viery, popravili ho. Represie znamenali smrť viacerých diakonov, medzi ktorými bol aj neskorší svätec Vavrinec.

Sixtovo telo bolo neskôr uložené do pápežskej krypty v Kalixtových katakombách spolu s telami štyroch diakonov, popravených so Sixtom.

Svätý Sixtus II. sa stal jedným z najuctievanejších mučeníkov cirkvi a jeho meno je zahrnuté do omšového kánonu. Sviatok sa slávi 7. augusta. Jeho atribútom sa stala biskupská berla v tvare kríža.

Postava svätého Sixta II. našla odraz aj vo výtvarnom umení. Nachádzame ho na jednom z najslávnejších obrazov renesančného velikána Raffaela Santiho Sixtínska Madona i keď tu má portrétne črty neskoršieho pápeža Júliusa II.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalší pápeži s menom Sixtus

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sixtus II.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]



Predchodca:
Štefan I.
Pápežský znak Pápež
Sixtus II.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Dionýz