Sixtus III.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sixtus III.
rímsky biskup
Sixtus III.
Funkcie a tituly
Pontifikát
31. júl 432 – 18. august 440
Predchodca Celestín I. Lev I. Nástupca
Biografické údaje
Narodenie?
Rím, Taliansko
Úmrtie18. august 440
Rím, Taliansko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba31. júl 432
Odkazy
Spolupracuj na Commons Sixtus III.
Kompletný zoznam pápežov

Svätý Sixtus III. (lat. Sixtus Tercius) (* ?, Rím - † 18. august 440, Rím) bol 44. rímskym pápežom v období rokov 432 - 440.

O tomto rodenom Rimanovi existuje málo poznatkov. Na pápežský stolec nastúpil po Celestínovi I., v ktorého politike pokračoval. Hneď v úvode pontifikátu musel riešiť dozvuky konfliktu, ktorý nastal na Efezskom koncile. Išlo o spor medzi patriarchami Cyrilom Alexandrijským a Jánom Antiochijským v otázke nestoriánstva. V snahe o vyriešenie konfliktu nadviazal spoluprácu s byzantským cisárom Theodosiom II.

Rozhodne trval na odmietnutí nestoriánskej náuky, v záujme čoho naliehal na jej zástancu Jána Antiochijského aby prijal rozhodnutia prijaté na koncile v Efeze. Súčasne prišlo k čiastočnému zhoršeniu vzťahov s Byzantskou ríšou, keď carihradský biskup Proculus podnietil vyčlenenie východného Ilyrika spod tradičnej podriadenosti Rímu.

Sixtovi III. sa pripisuje autorstvo ôsmich listov.

Sixtus III. sa do dejín zapísal aj ako stavebník; s jeho menom je spojené založenie prvého rímskeho kláštora v San Sebastiano na Via Appia, Baziliky Santa Sabina a novej Baziliky Santa Maria Maggiore. Posledne menovanú stavbu dal vyzdobiť mozaikami, oslavujúcimi triumf cirkvi nad nestoriánstvom.

Svätec[upraviť | upraviť zdroj]

Jeho meno sa po prvý raz objavilo v Martyrológii z 9. storočia. Hoci už dnes nefiguruje v kalendári svätcov rímskokatolíckej cirkvi, jeho sviatok pripadá na 28. marec.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • SIXTUS. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 36.
  • Sl. Ravik, O světcích a patronech, Levné knihy KMa, Praha, 2006, ISBN 80-7309-343-X


Predchodca:
Celestín I.
Pápežský znak Pápež
Sixtus III.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Lev I.