Ján XV.

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ján XV.
137. rímsky biskup
Ján XV.
Funkcie a tituly
Pontifikát
15. august 985 – 1. apríl 996
Predchodca Ján XIV. Gregor V. Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoJán
Narodenie?
Rím, Pápežský štát
Úmrtie1. apríl 996
Rím, Pápežský štát
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľba15. august 985
Odkazy
Spolupracuj na Commons Ján XV.
Kompletný zoznam pápežov

Ján XV. (rodným menom Ján; * ?, Rím, Pápežský štát - † 1. apríl 996, Rím, Pápežský štát) bol 137. pápež rímskokatolíckej cirkvi. Pápežský úrad zastával od 15. augusta 985 do svojej smrti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Jána XV. zvolili ako dohodnutého kandidáta šľachty a Jána Crescencia. Ján kanonizoval biskupa z Augsburgu Ulricha, čo bola prvá kanonizácia v histórii pápežom. Ján zasiahol aj proti galikanizmu (pocitu nezávislosti francúzskych biskupov od pápežského stolca), keď zosadil rheimského arcibiskupa Gerberta. Po smrti Jána Crescencia v roku 988 sa vlády v pápežskom štáte chopil jeho brat, ktorý vládol ako tyran. V marci 995 vyhnali Jána za jeho chamtivosť. Vo vyhnanstve požiadal pätnásťročného nemeckého kráľa Ota III., ktorý sa chystal vtrhnúť do Ríma. Keď sa to Crescencius dozvedel, vyzval Jána, aby sa vrátil do Ríma, kde ho opäť inštalovali na pápežský stolec. Oto aj s vojskom vyrazil, ale kým došiel do Ríma, Ján zomrel na prudkú horúčku.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Ján XV.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • JÁN XV. In: KELLY, J. N. D. Pápeži dvoch tisícročí : od sv. Petra po Jána Pavla II. Preklad Otto Havrila; ilustrácie Monika Čulenová. Vyd. 1. Bratislava : Roal, 1994. 288 s. ISBN 80-88706-00-9. S. 108.


Predchodca:
Ján XIV.
Pápežský znak Pápež
Ján XV.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Gregor V.