Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1970 – 1979

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Pre poznámky, súhrn a externé odkazy, pozri nadradený článok: Zoznam pilotovaných vesmírnych letov.

Toto je podrobný zoznam pilotovaných vesmírnych letov od roku 1970 do roku 1979, zahrňujúci lety sovietskych kozmických programov Sojuz k vesmírnym staniciam Saľut, a amerických programov Apollo a Skylab.

  • Červenou farbou sú označené lety, pri ktorých sa stala katastrofa so smrteľnými následkami pre posádku.
  • Zelenou farbou sú označené suborbitálne lety.
  • Sivou farbou sú označené lety na Mesiac.
Pokračovanie zo Zoznamu pilotovaných vesmírnych letov, 1961-1969
Posádka Štart
Kozmická loď
Pobyt Pristátie
Kozmická loď
Zhrnutie misie
Štarty v roku 1970
USA Jim Lovell
USA John Swigert
USA Fred Haise
11. apríl 1970
USA Apollo 13
17. apríl 1970
USA Apollo 13
Pristátie na Mesiaci zrušené, nehoda počas letu k Mesiacu.
Sovietsky zväz Andrijan Nikolajev
Sovietsky zväz Vitalij Sevastianov
1. jún 1970
Sovietsky zväz Sojuz 9
19. jún 1970
Sovietsky zväz Sojuz 9
Výskum vplyvu dlhodobého vesmírneho letu.
Rekordná doba trvania misie pre jednu samostatnú vesmírnu loď.
Štarty v roku 1971
USA Alan Shepard
USA Stuart Roosa
USA Edgar Mitchell
31. január 1971
USA Apollo 14
9. február 1971
USA Apollo 14
Tretie pristátie na Mesiaci.
Shepard jediný kozmonaut programu Mercury, ktorý pristál na Mesiaci.
Sovietsky zväz Vladimir Šatalov
Sovietsky zväz Alexej Jelisejev
Sovietsky zväz Nikolaj Rukavišnikov
23. apríl 1971
Sovietsky zväz Sojuz 10
25. apríl 1971
Sovietsky zväz Sojuz 10
Zlyhalo spojenie s vesmírnou stanicou Saľut 1.
Sovietsky zväz Georgij Dobrovoľskij
Sovietsky zväz Viktor Pacajev
Sovietsky zväz Vladislav Volkov
6. jún 1971
Sovietsky zväz Sojuz 11
Saľut 1 29. jún 1971
Sovietsky zväz Sojuz 11
Prvá obývaná vesmírna stanica (Saľut 1).
Posádka sa udusila pri návrate na Zem.
USA David Scott
USA Alfred Worden
USA James Irwin
26. júl 1971
USA Apollo 15
7. august 1971
USA Apollo 15
Štvrté pristátie na Mesiaci.
Prvá misia s mesačným vozidlom Lunar Rover.
Štarty v roku 1972
USA John W. Young
USA Ken Mattingly
USA Charles Duke
16. apríl 1972
USA Apollo 16
27. apríl 1972
USA Apollo 16
Piate pristátie na Mesiaci.
USA Eugene Cernan
USA Ronald Evans
USA Harrison Schmitt
7. december 1972
USA Apollo 17
19. december 1972
USA Apollo 17
Šieste a zároveň aj posledné pristátie na Mesiaci.
Štarty v roku 1973
USA Pete Conrad
USA Paul Weitz
USA Joseph Kerwin
25. máj 1973
USA Skylab 2
Skylab 22. jún 1973
USA Skylab 2
Prvá pilotovaná misia na vesmírnu stanicu Skylab.
Posádka bola takmer mesiac na obežnej dráhe.
USA Alan Bean
USA Jack Lousma
USA Owen Garriott
28. júl 1973
USA Skylab 3
Skylab 25. september 1973
USA Skylab 3
Posádka bola takmer dva mesiace na obežnej dráhe.
Rôzne vedecké experimenty.
Sovietsky zväz Vasilij Lazarev
Sovietsky zväz Oleg Makarov
27. september 1973
Sovietsky zväz Sojuz 12
29. september 1973
Sovietsky zväz Sojuz 12
Testovací let novej verzie lode Sojuz po havárii Sojuzu 11.
USA Gerald Carr
USA William Pogue
USA Edward Gibson
16. november 1973
USA Skylab 4
Skylab 8. február 1974
USA Skylab 4
Posádka bola takmer tri mesiace na obežnej dráhe.
Rôzne vedecké experimenty.
Sovietsky zväz Valentin Lebedev
Sovietsky zväz Piotr Klimuk
18. december 1973
Sovietsky zväz Sojuz 13
26. december 1973
Sovietsky zväz Sojuz 13
Druhý testovací let novej verzie lode Sojuz.
Astrofyzikálne pozorovania.
Štarty v roku 1974
Sovietsky zväz Jurij Arťuchin
Sovietsky zväz Pavel Popovič
3. júl 1974
Sovietsky zväz Sojuz 14
Saľut 3 19. júl 1974
Sovietsky zväz Sojuz 14
Vojenská misia; vyhodnotenie vojenských aplikácií pilotovaných letov.
Sovietsky zväz Lev Ďomin
Sovietsky zväz Gennadij Sarafanov
26. august 1974
Sovietsky zväz Sojuz 15
28. august 1974
Sovietsky zväz Sojuz 15
Nepodarilo sa dostať do vesmírnej stanice Saľut 3.
Sovietsky zväz Anatolij Filipčenko
Sovietsky zväz Nikolaj Rukavišnikov
2. december 1974
Sovietsky zväz Sojuz 16
8. december 1974
Sovietsky zväz Sojuz 16
Testy systémov pre sovietsko-americké spojenie počas vesmírneho letu.
Štarty v roku 1975
Sovietsky zväz Georgij Grečko
Sovietsky zväz Alexej Gubarev
11. január 1975
Sovietsky zväz Sojuz 17
Saľut 4 10. február 1975
Sovietsky zväz Sojuz 17
Astronomické pozorovania.
Sovietsky zväz Vasilij Lazarev
Sovietsky zväz Oleg Makarov
5. apríl 1975
Sovietsky zväz Sojuz 18a
Nepodarilo sa dosiahnuť obežnú dráhu.
Sovietsky zväz Piotr Klimuk
Sovietsky zväz Vitalij Sevastianov
24. máj 1975
Sovietsky zväz Sojuz 18
Saľut 4 26. júl 1975
Sovietsky zväz Sojuz 18
Výskum dlhodobého pobytu vo vesmíre.
Sovietsky zväz Alexej Leonov
Sovietsky zväz Valerij Kubasov
15. júl 1975
Sovietsky zväz Sojuz 19
21. júl 1975
Sovietsky zväz Sojuz 19
Apollo-Sojuz Test Project (ASTP); prvé spojenie sovietskej a americkej lode. Výmena vlajok a darčekov.
Posledný americký let do éry raketoplánov v roku 1981.
USA Thomas Stafford
USA Vance Brand
USA Deke Slayton
15. júl 1975
USA Apollo-Sojuz
(neoficiálny názov:
Apollo 18)
24. júl 1975
USA Apollo-Sojuz
(neoficiálny názov:
Apollo 18)
Štarty v roku 1976
Sovietsky zväz Boris Volynov
Sovietsky zväz Vitalij Žolobov
6. jún 1976
Sovietsky zväz Sojuz 21
Saľut 5 24. august 1976
Sovietsky zväz Sojuz 21
Nainštalovanie vojenských sledovacích zariadení na Saľut 5.
Sovietsky zväz Valerij Bykovskij
Sovietsky zväz Vladimir Aksionov
9. september 1976
Sovietsky zväz Sojuz 22
23. september 1976
Sovietsky zväz Sojuz 22
Fotografovanie Zeme.
Sovietsky zväz Viačeslav Zudov
Sovietsky zväz Valerij Roždestvenskij
14. október 1976
Sovietsky zväz Sojuz 23
16. október 1976
Sovietsky zväz Sojuz 23
Zlyhalo spojenie so stanicou Saľut 5.
Štarty v roku 1977
Sovietsky zväz Viktor Gorbatko
Sovietsky zväz Jurij Glazkov
7. február 1977
Sovietsky zväz Sojuz 24
Saľut 5 25. február 1977
Sovietsky zväz Sojuz 24
Výskum kvality vzduchu na palube Saľut 5.
Sovietsky zväz Vladimir Kovaľonok
Sovietsky zväz Valerij Riumin
9. október 1977
Sovietsky zväz Sojuz 25
11. október 1977
Sovietsky zväz Sojuz 25
Zlyhalo spojnie so stanicou Saľut 6.
Sovietsky zväz Georgij Grečko
Sovietsky zväz Jurij Romanenko
10. december 1977
Sovietsky zväz Sojuz 26
Saľut 6 16. marec 1978
Sovietsky zväz Sojuz 27
Prvé úspešné spojenie so stanicou Saľut 6.
Štarty v roku 1978
Sovietsky zväz Vladimir Džanibekov
Sovietsky zväz Oleg Makarov
10. január 1978
Sovietsky zväz Sojuz 27
Saľut 6 16. január 1978
Sovietsky zväz Sojuz 26
 
Sovietsky zväz Alexej Gubarev
Česko-Slovensko Vladimír Remek
2. marec 1978
Sovietsky zväz Sojuz 28
Saľut 6 10. marec 1978
Sovietsky zväz Sojuz 28
Prvý česko-slovenský kozmonaut, prvý kozmonaut z inej krajiny ako USA alebo ZSSR (Remek).
Sovietsky zväz Vladimir Kovaľonok
Sovietsky zväz Alexander Ivančenkov
15. jún 1978
Sovietsky zväz Sojuz 29
Saľut 6 2. november 1978
Sovietsky zväz Sojuz 31
Výmena posádky stanice Saľut 6.
Sovietsky zväz Piotr Klimuk
Poľsko Mirosław Hermaszewski
27. jún 1978
Sovietsky zväz Sojuz 30
Saľut 6 5. júl 1978
Sovietsky zväz Sojuz 30
Biologické experimenty, pozorovanie Zeme a štúdium polárnej žiary.
Prvý Poliak vo vesmíre (Hermaszewski).
Sovietsky zväz Valerij Bykovskij
Flag of East Germany.svg Sigmund Jähn
26. august 1978
Sovietsky zväz Sojuz 31
Saľut 6 3. september 1978
Sovietsky zväz Sojuz 29
Prvý Východný Nemec vo vesmíre (Jähn).
Štarty v roku 1979
Sovietsky zväz Vladimir Ľachov
Sovietsky zväz Valerij Riumin
25. február 1979
Sovietsky zväz Sojuz 32
Saľut 6 19. august 1979
Sovietsky zväz Sojuz 34
Výmena posádky stanice Saľut 6.
Sovietsky zväz Nikolaj Rukavišnikov
Bulharsko Georgi Ivanov
10. apríl 1979
Sovietsky zväz Sojuz 33
12. apríl 1979
Sovietsky zväz Sojuz 33
Zlyhalo spojenie so stanicou Saľut 6.
Prvý Bulhar vo vesmíre (Ivanov).
Pokračovanie na Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1980 – 1989