Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1961 – 1969

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Pre poznámky, súhrn a externé odkazy, pozri nadradený článok: Zoznam pilotovaných vesmírnych letov.

Toto je podrobný zoznam pilotovaných vesmírnych letov od roku 1961 do 1969, zahrňujúci lety sovietskych kozmických programov Vostok, Voschod a začiatok programu Sojuz, a amerických programov Mercury, Gemini a prvé lunárne misie programu Apollo.

Poznámka: V Spojených štátoch definícia vesmírneho letu vyžaduje výšku 50 míľ (~80 km) na rozdiel od definície podľa FAI, ktorá vyžaduje minimálnu výšku 100 km. V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa uskutočnilo 13 letov amerického raketového lietadla X-15, ktoré spĺňajú americké kritéria, ale iba dva, ktoré spĺňajú kritéria FAI. Tieto zoznamy zahŕňajú iba tieto dva lety, ostatné lety sú opísané v článku X-15.

  • Červenou farbou sú označené lety, pri ktorých sa stala katastrofa so smrteľnými následkami pre posádku.
  • Zelenou farbou sú označené suborbitálne lety.
  • Sivou farbou sú označené lety na Mesiac.
Posádka Štart
Kozmická loď
Pobyt Pristátie
Kozmická loď
Zhrnutie misie
Štarty v roku 1961
Sovietsky zväz Jurij Gagarin 12. apríl 1961
Sovietsky zväz Vostok 1
Prvý človek vo vesmíre; jeden oblet Zeme.
USA Alan Shepard 5. máj 1961
USA Mercury-Redstone 3
(Freedom 7)
Prvý Američan vo vesmíre, suborbitálny let (výška 116 míľ).
USA Virgil „Gus“ Grissom 21. júl 1961
USA Mercury-Redstone 4
(Liberty Bell 7)
Druhý americký suborbitálny let (výška 118 míľ).
Sovietsky zväz German Titov 6. august 1961
Sovietsky zväz Vostok 2
7. august 1961
Sovietsky zväz Vostok 2
Jednodňový let; 17 obletov Zeme.
Krátky čas riadený pilotom.
Štarty v roku 1962
USA John Glenn 20. február 1962
USA Mercury-Atlas 6 (Friendship 7)
Prvý americký orbitálny let; 3 oblety Zeme.
USA Scott Carpenter 24. máj 1962
USA Mercury-Atlas 7 (Aurora 7)
Prvé ručné brzdenie.
Fotografovanie Zeme a štúdium kvapalín v bezváhovom stave.
Sovietsky zväz Andrijan Nikolajev 11. august 1962
Sovietsky zväz Vostok 3
15. august 1962
Sovietsky zväz Vostok 3
Prvá ukážka dvoch súčasne letiacich pilotovaných lodí.
Sovietsky zväz Pavel Popovič 12. august 1962
Sovietsky zväz Vostok 4
15. august 1962
Sovietsky zväz Vostok 4
USA Walter Schirra 3. október 1962
USA Mercury-Atlas 8 (Sigma 7)
Prvý bezproblémový let Mercury.
Štarty v roku 1963
USA Gordon Cooper 15. máj 1963
USA Mercury-Atlas 9 (Faith 7)
Prvý televízny priamy prenos z vesmíru.
Sovietsky zväz Valerij Bykovskij 14. jún 1963
Sovietsky zväz Vostok 5
19. jún 1963
Sovietsky zväz Vostok 5
Najdlhší vesmírny let jedného človeka.
Sovietsky zväz Valentina Tereškovová 16. jún 1963
Sovietsky zväz Vostok 6
19. jún 1963
Sovietsky zväz Vostok 6
Prvá žena vo vesmíre.
USA Joseph A. Walker 19. júl 1963
USA X-15 Let 90
Prvé okrídlené plavidlo vo vesmíre; výška 106 km.
USA Joseph A. Walker 23. august 1963
USA X-15 Let 91
Dosiahnutá výška 108 km.
Walker sa stal prvým človekom, ktorý letel do vesmíru dvakrát.
Štarty v roku 1964
Sovietsky zväz Vladimir Komarov
Sovietsky zväz Konstantin Feoktistov
Sovietsky zväz Boris Jegorov
12. október 1964
Sovietsky zväz Voschod 1
13. október 1964
Sovietsky zväz Voschod 1
Prvá viacmiestna kozmická loď.
Biomedicínsky výskum.
Štarty v roku 1965
Sovietsky zväz Alexej Leonov
Sovietsky zväz Pavel Beľajev
18. marec 1965
Sovietsky zväz Voschod 2
19. marec 1965
Sovietsky zväz Voschod 2
Prvý výstup do otvoreného vesmíru.
USA Virgil „Gus“ Grissom
USA John W. Young
23. marec 1965
USA Gemini 3
Prvé testy manévrov na obežnej dráhe.
USA James McDivitt
USA Edward White
3. jún 1965
USA Gemini 4
7. jún 1965
USA Gemini 4
Prvý americký výstup do otvoreného vesmíru.
USA Gordon Cooper
USA Charles Conrad
21. august 1965
USA Gemini 5
29. august 1965
USA Gemini 5
Prvý jednotýždňový vesmírny let.
USA Frank Borman
USA James Lovell
4. december 1965
USA Gemini 7
18. december 1965
USA Gemini 7
Prvý dvojtýždňový vesmírny let.
Prvé vesmírne stretnutie (s Gemini 6A).
USA Walter Schirra
USA Thomas Stafford
15. december 1965
USA Gemini 6A
16. december 1965
USA Gemini 6A
Prvé vesmírne stretnutie (s Gemini 7).
Štarty v roku 1966
USA Neil Armstrong
USA David Scott
16. marec 1966
USA Gemini 8
17. marec 1966
USA Gemini 8
Prvé vesmírne spojenie (s Agena Target Vehicle).
USA Thomas Stafford
USA Eugene Cernan
3. jún 1966
USA Gemini 9A
6. jún 1966
USA Gemini 9A
Po prvýkrát letela na misiu záložná posádka.
USA John W. Young
USA Michael Collins
18. júl 1966
USA Gemini 10
21. júl 1966
USA Gemini 10
Prvé stretnutie s dvoma rozdielnymi objektami.
USA Charles Conrad
USA Richard Gordon
12. september 1966
USA Gemini 11
15. september 1966
USA Gemini 11
Rekord v najväčšej dosiahnutej výške do doby letov na Mesiac (1 374 km).
USA Jim Lovell
USA Buzz Aldrin
11. november 1966
USA Gemini 12
15. november 1966
USA Gemini 12
Prvé manuálne stretnutie.
Rôzne vedecké experimenty.
Štarty v roku 1967
Sovietsky zväz Vladimir Komarov 23. apríl 1967
Sovietsky zväz Sojuz 1
24. apríl 1967
Sovietsky zväz Sojuz 1
Havária počas návratu; prvá katastrofa letov do vesmíru.
Štarty v roku 1968
USA Walter Schirra
USA Donn Eisele
USA Walter Cunningham
11. október 1968
USA Apollo 7
22. október 1968
USA Apollo 7
Prvý let americkej trojmiestnej lode po nehode Apolla 1.
Sovietsky zväz Georgij Beregovoj 26. október 1968
Sovietsky zväz Sojuz 3
30. október 1968
Sovietsky zväz Sojuz 3
Zlyhalo spojenie s nepilotovanou loďou Sojuz 2.
USA Frank Borman
USA Jim Lovell
USA William Anders
21. december 1968
USA Apollo 8
27. december 1968
USA Apollo 8
Prvý pilotovaný oblet Mesiaca.
Štarty v roku 1969
Sovietsky zväz Vladimir Šatalov 14. január 1969
Sovietsky zväz Sojuz 4
17. január 1969
Sovietsky zväz Sojuz 4
Prvý presun posádok medzi vesmírnymi loďami.
Prvé spojenie dvoch pilotovaných lodí.
Sovietsky zväz Alexej Jelisejev
Sovietsky zväz Jevgenij Chrunov
15. január 1969
Sovietsky zväz Sojuz 5
Sovietsky zväz Boris Volynov 18. január 1969
Sovietsky zväz Sojuz 5
USA James McDivitt
USA David Scott
USA Russell Schweickart
3. marec 1969
USA Apollo 9
13. marec 1969
USA Apollo 9
Test lunárneho modulu na obežnej dráhe Zeme.
USA Thomas Stafford
USA John W. Young
USA Eugene Cernan
18. máj 1969
USA Apollo 10
26. máj 1969
USA Apollo 10
Test lunárneho modulu na obežnej dráhe Mesiaca.
USA Neil Armstrong
USA Michael Collins
USA Buzz Aldrin
16. júl 1969
USA Apollo 11
24. júl 1969
USA Apollo 11
Prvé pristátie na Mesiaci.
Sovietsky zväz Georgij Šonin
Sovietsky zväz Valerij Kubasov
11. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 6
16. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 6
Prvý let troch kozmických lodí.
Pokus o spojenie lodí zlyhal.
Sovietsky zväz Anatolij Filipčenko
Sovietsky zväz Vladislav Volkov
Sovietsky zväz Viktor Gorbatko
12. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 7
17. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 7
Sovietsky zväz Vladimir Šatalov
Sovietsky zväz Alexej Jelisejev
13. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 8
18. október 1969
Sovietsky zväz Sojuz 8
USA Charles Conrad
USA Richard Gordon
USA Alan Bean
14. november 1969
USA Apollo 12
24. november 1969
USA Apollo 12
Presné pristátie vedľa mesačnej sondy Surveyor 3.
Pokračovanie na Zoznam pilotovaných vesmírnych letov, 1970 – 1979