Štefan V. (pápež)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Štefan V.
110. rímsky biskup
Štefan V.
Funkcie a tituly
Pontifikát
september 885 – 14. september 891,
Predchodca Hadrián III. Formosus Nástupca
Biografické údaje
Narodenie?
Rím, Taliansko
Úmrtie14. september 891
Rím, Taliansko
Svätenia
Cirkevrímskokatolícka
Pápež
Voľbaseptember 885
Odkazy
Spolupracuj na Commons Štefan V.
Kompletný zoznam pápežov

Štefan V. (VI.) (* ?, Rím, Taliansko - † 14. september 891, Rím) bol 110. pápež. Pápežský úrad zastával od roku 885 do svojej smrti.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Pochádzal z aristokratickej rodiny, bol kardinálom presbyterom na Lateráne [1]. Po smrti Hadriána III. ho jednohlasne vybralo duchovenstvo i ľud za pápeža, bez konzultácie s cisárom. Rozhnevaný Karol III. poslal do Ríma kancelára Liutwalda, ktorý mal Štefana z úradu odvolať, od čoho nakoniec odstúpil[1].

V čase jeho pontifikátu začali Rím znovu ohrozovať Saracéni, preto sa pápež obrátil o pomoc na cisára[1]. Karol však po predošlej vojne so Saracénmi už nemohol pápežskému štátu pomôcť[1]. Krátko potom Karol zomrel a jeho ríša sa rozpadla[1]. Pápež sa obrátil s prosbou o pomoc najprv na Arnulfa Korutánskeho, a potom na Guida zo Spoleta, ktorého nerád korunoval 21. februára 891 za cisára[1].

6. apríla 885 zomrel druhý z apoštolov Slovanov, sv. Metod a pápež menoval jeho nástupcu Gorazda, ktorému však po klamstve Vichinga, zakázal používať slovanskú liturgiu vypracovanú solúnskymi bratmi[1]. Následkom toho bol útek Metodových učeníkov do Bulharska a návrat k byzantskému obradu[1].

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f g h KELLY, John N. D.. Encyklopedia papieży. Warszawa : Państwowy Instytut Wydawniczy. ISBN 83-06-02633-0. S. 159-160.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Štěpán V. (papež) na českej Wikipédii a Stefan V na poľskej Wikipédii.


Predchodca:
Hadrián III.
Pápežský znak Pápež
Urban III.
(zoznam)
Pápežský znak Nástupca:
Formosus