Zoznam diaľkových turistických trás na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Cesta hrdinov SNP na mape Slovenska

Zoznam diaľkových turistických trás na Slovensku obsahuje pomenované viacdenné pešie turistické trasy na území Slovenska. Okrem národných trás obsahuje aj časti medzinárodných trás, prechádzajúcich cez slovenské územie. V tabuľke je pri každej trase uvedená dĺžka v kilometroch, prevýšenie na trase v metroch, čistý čas prechodu, východiskový a cieľový bod a výpis krajinných celkov, cez ktoré cesta prechádza. Zoznam je založený prevažne na údajoch z Katalógu trás na Hiking.sk.[1]

Slovenské trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Dĺžka

(km)

Prevýšenie

(m)

Čas

(hh: mm)

Východiskový bod Cieľový bod Prechádza cez
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Cesta hrdinov SNP 761,8 30 820 221:45 Devín Dukliansky priesmyk Malé Karpaty - Biele Karpaty - Strážovské vrchy - Žiar - Kremnické vrchy - Veľká Fatra - Nízke Tatry - Slovenské rudohorie - Čergov - Nízke Beskydy
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Východokarpatská magistrála 246,7 10 140 70:00 Ubľa Minčol Bukovské vrchy - Nízke Beskydy - Čergov
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Rudná magistrála 240,0 9 786 69:05 Zlaté Moravce Stolica Pohronský Inovec - Štiavnické vrchy - Slovenské rudohorie
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Štefánikova magistrála 120,0 4 759 34:40 Ivanka pri Dunaji Bradlo Malé Karpaty
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Ponitrianska magistrála 106,6 4 067 30:10 Nitra Handlová Tribeč - Vtáčnik
TouristicMarkingStripe-RAL green.svg Chodník P. J. Šafárika 97,6 4 312 28:55 Nálepkovo Jelšava Volovské vrchy - Revúcka vrchovina - Stolické vrchy
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Tatranská magistrála 82,8 4 206 26:25 Jalovecká dolina Ždiar Západné Tatry - Vysoké Tatry - Belianske Tatry
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Záhorácka magistrála 103,6 1 700 26:10 Skalica Závod Záhorie - Biele Karpaty
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Chodník Márie Széchy 83,1 2 061 22:10 Muráň Fiľakovský hrad Muránska planina - Cerová vrchovina
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Veľkofatranská magistrála 43,8 2 238 15:10 Krížna Ľubochňa Veľká Fatra
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Kysucká magistrála 44,0 1 910 12:55 Makov Raková Turzovská vrchovina
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník Andreja Kmeťa 40,7 1 534 11:35 Bzenica Prenčov Štiavnické vrchy
Cesta Rudolfa Mattera Makov Kopanice Javorníky
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Cesta Vila Gavlánka Kysucké Nové Mesto Zákopčie Javorníky
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Hviezdoslavova aleja Slaná voda Hájovňa na Rovniach Oravské Beskydy
TouristicMarkingStripe-RAL green.svg Chodník drotárov Dlhé Pole Kolárovice Javorníky
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník Horskej služby Pod Tomášovským výhľadom ústie Suchej Belej Slovenský raj
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník Janka Bojmíra Gaderská dolina Gaderská dolina Veľká Fatra
Chodník Jurka Szomolányiho Červený most (Bratislava) Košariská Malé Karpaty
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník Kamila Linharta Banská Bystrica Skalka Kremnické vrchy
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník Kolomana Matušku rázc. Horný dom Kláštorská skala Vtáčnik
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník kpt. Miloša Uhra Veľká Javorina Lubina Biele Karpaty
Chodník Ľ. Štúra a A. Dubčeka Uhrovec Chata Homôľka Strážovské vrchy
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník Mila Urbana Hájovňa na Rovniach Babia hora Oravské Beskydy
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník oslobodenia Lipovec Chata pod Kľačianskou Magurou Malá Fatra
TouristicMarkingStripe-RAL blue.svg Chodník Petra Školnu Bystričany Vtáčnik Vtáčnik
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník Rudolfa Drozda Nové Mesto nad Váhom Čachtický hrad Malé Karpaty
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník Viktora Beniaka Podbranč-Majer Kunov Chvojnická pahorkatina
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Chodník Zoltána Kissa Fačkovské sedlo Kľak Malá Fatra
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Partizánska cesta Nemecká Mýto pod Ďumbierom Horehronské podolieNízke Tatry
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Partizánsky chodník Staré Hory Špania Dolina Starohorské vrchy
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Pieninská cesta Červený Kláštor ústie Lesnického potoka Pieniny
TouristicMarkingStripe-RAL yellow.svg Prievidzský okruh Prievidza-Kopanice Prievidza-Kopanice Hornonitrianska kotlina

Zdroj:[2]

Medzinárodné trasy[upraviť | upraviť zdroj]

Názov Dĺžka
(km)
Prevýšenie
(m)
Čas
(hh:mm)
Východiskový bod Cieľový bod Prechádza cez
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Európska diaľková trasa E8 785,1 31 677 228:20 Bratislava Dukliansky priesmyk Malé Karpaty - Biele Karpaty - Strážovské vrchy - Žiar - Kremnické vrchy - Veľká Fatra - Nízke Tatry - Slovenské rudohorie - Čergov - Nízke Beskydy
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Medzinárodná diaľková trasa I23 563,7 22 702 166:00 Červený Kláštor Bratislava Pieniny - Slovenský raj - Nízke Tatry - Veľká Fatra - Malá Fatra - Strážovské vrchy - Považský Inovec - Biele Karpaty - Malé Karpaty
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Európska diaľková trasa E3 - 1. časť 214,9 10 012 67:25 Bumbálka Suchá Hora Javorníky - Súľovské vrchy - Malá Fatra - Oravská Magura - Skorušinské vrchy
TouristicMarkingStripe-RAL red.svg Európska diaľková trasa E3 - 2. časť 296,3 10 255 81:50 Dukliansky priesmyk Slovenské Nové Mesto Nízke Beskydy - Čergov - Slanské vrchy

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://mapy.hiking.sk/
  2. GULDAN, Arnošt. Pohľad do dejín značenia turistických chodníkov na území Slovenska. 1. vyd. Bratislava : Klub slovenských turistov, 2012. 119 s. ISBN 978-80-969498-8-5.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Štefánikova magistrála začína v Ivanke pri Dunaji - na mieste havárie lietadla so Štefánikom - pomník!!! (zelená značka po Biely kríž, potom ako Cesta hrdinov SNP po Bradlo)!!!
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam dálkových turistických tras na Slovensku na českej Wikipédii.