Elisabeth Mossová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Elisabeth Moss)
Elisabeth Mossová
Elisabeth Mossová v roku 2017
Celé menoElisabeth Singleton Moss
Narodenie 24. júl 1982 (41 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1990 – súčasnosť
ManželFred Armisen (2009 - 2011)

Elisabeth Mossová (angl. Elisabeth Singleton Moss; * 24. júl 1982, Los Angeles, Kalifornia, USA) je americká herečka a držiteľka dvoch ocenení Zlatého glóbusu. Známa je zo seriálov ako Mad Men (2007), Top of the Lake (2013) či Príbeh služobníčky (2017).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Elisabeth Mossová sa narodila a vyrastala v Los Angeles, v Kalifornií. Jej rodičia boli obaja hudobníci a má jedného mladšieho brata.

Mossová sa zo začiatku chcela stať profesionálnou tanečníčkou preto počas dospievania odcestovala do New Yorku, kde študovala balet. Počas štúdia začala získavať herecké role. Mossová pokračoval v štúdiu tanca po celé jej dospievajúce roky, začala však tiež hrať. Aby zvládla svoje vzdelanie a kariéru, začala študovať doma a maturovala v roku 1999 vo veku šestnástich rokov.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Prvú skúsenosť pred kamerami dostala v roku 1990 v seriáli Lucky Chance. Neskôr si strihla ešte zopár menších rolí v rôznych televíznych seriáloch. V roku 1997 si zahrala po boku herečiek Jessicy Langeovej a Michelle Pfeifferovej vo filme A Thousand Acres. Začiatkom roku 1999 Mossová stvárnila vedľajšiu úlohu v seriáli The West Wing, ktorú stvárnila až do konca seriálu v roku 2006. V tom rovnakom roku si tiež zahrala v dráme Girl Interrupted, po boku Angeliny Jolieovej, Winony Ryder, Brittany Murphy či Whoopi Goldberg. Jej postava sa volala Polly, mala spálenú tvár, chovala sa veľmi detsky a bola ľahko rozrušteľná.

V rokoch 20052006 mala menšiu úlohu v hororovom seriáli Invasion. V roku 2007 získala úlohu sekretárky Peggy Olsonovej v seriáli Mad Men. V seriáli pôsobila sedem sérií. Za svoju rolu získala niekoľko ocenení, napríklad Zlatý glóbus. V roku 2010 bola tiež nominovaná na mimoriadnu podpornú herečku pre ocenenie Emmy. Rolu asistentky si zahrala aj v roku 2009 v komédií Did You Hear About the Morgans?, stvárnila asistentku Sarah Parkerovej. Mossová tiež účinkuje aj na Broadwayi.

V roku 2017 začala hrať spoločne s Yvonne Strahovski, Ann Dowd, Josephom Fiennesom a Alexis Bledelovou v seriáli Príbeh služobníčky, za ktorý získala kritiku a cenu Primetime Emmy za hlavnú herečku v seriáli - dráma.

V roku 2019 hrala Mossová spoločne s Lupitou Nyong'o v psychologickom horore s názvom My. V roku 2020 stvárnila hlavnú úlohu v dráme Neviditeľný, kde za svoj herecký výkon získala ocenenie Saturn Award.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Mossová má britské aj americké občianstvo. Od roku 2009 bola vydatá za Freda Armisena, s ktorý sa rozviedla v roku 2011. Mossová sa stotožňuje so scientológiou a je feministka.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Elisabeth Moss na anglickej Wikipédii.