Jahňací štít: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d wikilinky
d oprava
Riadok 40: Riadok 40:


== Prístup ==
== Prístup ==
Jahňací štít je prístupný po žltom značkovanom chodníku od [[Chata pri Zelenom plese|Chaty pri Zelenom plese]] cez Červenú dolinu {{Turistická značka|žltá}}. Pred výstupom na štít, pri prechode cez Kolový priechod, je chodník náročnejší, vedú ním reťaze. Od chaty trvá výstup 2 hodiny, k chate sa dá dostať buď zo [[Skalnaté pleso|Skalnatého plesa]] cez [[Veľká Svišťovka|Veľkú Svišťovku]] alebo [[Dolina Kežmarskej Bielej vody|Dolinou Kežmarskej Bielej vody]] z [[Kežmarské Žľaby|Kežmarských Žľabov]].
Jahňací štít je prístupný po žltom značkovanom chodníku od [[Chata pri Zelenom plese|Chaty pri Zelenom plese]] cez Červenú dolinu {{Turistická značka|žltá}}. Pred výstupom na štít, pri prechode cez Kolový priechod, je chodník náročnejší, vedú ním reťaze. Od chaty trvá výstup 2 a pol hodiny, k chate sa dá dostať buď zo [[Skalnaté pleso|Skalnatého plesa]] cez [[Veľká Svišťovka|Veľkú Svišťovku]] alebo [[Dolina Kežmarskej Bielej vody|Dolinou Kežmarskej Bielej vody]] z [[Kežmarské Žľaby|Kežmarských Žľabov]].


== Prvovýstupy ==
== Prvovýstupy ==

Verzia z 14:17, 23. september 2017

Jahňací štít
vrch
Jahňací štít z Kopského sedla
Štát Slovensko Slovensko
Región Prešovský kraj
Pohorie Vysoké Tatry
Nadmorská výška 2 229,6 m n. m.
Súradnice 49°13′11″S 20°12′43″V / 49,21972°S 20,21194°V / 49.21972; 20.21194
Najľahší výstup z Chaty pri Zelenom Plese cez Červenú dolinu
Prvovýstup Robert Townson
 - dátum 1903
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Wikimedia Commons: Jahňací štít
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Jahňací štít je vrch na Slovensku vo Vysokých Tatrách.

Charakteristika

Jahňací štít sa vypína v severovýchodnej časti Vysokých Tatier. V minulosti niesol Jahňací štít aj tieto pomenovania: Štít Bieleho plesa, Lastovica či Biely štít.

Z vrcholu vybiehajú štyri hrebene:

Zo štítu je pekný výhľad na okolité doliny a štíty (Lomnický štít, Pyšný štít, Kolový štít a iné), no vidno je i Poľsko a Pieniny s ich vrcholom Tri koruny.

Okolie štítu

Zo štítu je výhľad na Belianske Tatry, okolité doliny, Lomnický štít, Pieniny. Výhľad patrí medzi najkrajšie vo Vysokých Tatrách.

Prístup

Jahňací štít je prístupný po žltom značkovanom chodníku od Chaty pri Zelenom plese cez Červenú dolinu . Pred výstupom na štít, pri prechode cez Kolový priechod, je chodník náročnejší, vedú ním reťaze. Od chaty trvá výstup 2 a pol hodiny, k chate sa dá dostať buď zo Skalnatého plesa cez Veľkú Svišťovku alebo Dolinou Kežmarskej Bielej vody z Kežmarských Žľabov.

Prvovýstupy

Prvý známy výstup na štít uskutočnil anglický cestovateľ Robert Townson so sprievodcom Hansom Grossom v auguste 1793 pri svojej návšteve Uhorska, pred ním však na štít pravdepodobne vyšli pastieri a pytliaci z okolia a tiež baníci ťažiaci v 18. storočí v okolí štítu meď. V roku 1911 boli na štíte prví horolezci počas zimy.

Obrázky

Iné projekty