Gena Rowlandsová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Gena Rowlandsová
Gena Rowlandsová v roku 1968.
Celé menoVirginia Cathryn Rowlands
Narodenie 19. jún 1930 (93 rokov)
Madison, Wisconsin, USA
Povolanieherečka
Roky pôsobenia1952 – 2014
ManželJohn Cassavetes (1954 - z. 1989)
Robert Forrest (2012 -)
Deti3

Virginia Cathryn „Gena“ Rowlandsová (* 19. jún 1930, Madison, Wisconsin, USA) je americká herečka, ktorá v roku 2014 získala ocenenie Los Angeles Film Critics Association za celoživotné dielo vo filmovom priemysle. Je známa z filmov ako Minnie Moskowitz (1971), Žena pod vplyvom (1975), Gloria (1981), Iná žena (1989), Duševná slepota (2002), Zápisník jednej lásky (2004), Kľúč (2005) či Parts Per Billion (2014).

Detstvo a mladosť[upraviť | upraviť zdroj]

Narodila sa ako Virginia Cathryn Rowlands v Madisone vo Wisconsine. Jej matkou bola Mary Allen, ktorá pracovala ako príležitostná herečka, známa pod menom Lady Rowlands a jej otcom bol Edwin Myrwyn Rowlands, bankár a štátny zákonodarca waleského pôvodu. Jej otec bol členom progresívnej strany Wisconsinu. Mala jedného brata Davida.

Gena žila vo Wisconsine do roku 1939, kým sa spoločne s rodinou nepresťahovali do Washingtonu D.C., keď jej otec dostal ponuku pracovať na americkom ministerstve poľnohospodárstva. V roku 1942 sa zase presťahovali do Wisconsinu, tento krát do Milwaukee a neskôr do Minneapolis v Minnesote.

Na škole bola známa nielen svojou krásou ale tým že bola veľmi obľúbenou študentkou. Po čase odišla do New Yorku študovať drámu na Americkej akadémii dramatických umení.

Kariéra[upraviť | upraviť zdroj]

Svoju hereckú kariéru začala menšími epizódnymi rolami v niekoľkých seriáloch v polovici 50. rokov. Filmová rola však prišla až v roku 1958, v komédií The High Cost Of Loving. V roku 1971 získala úlohu úzkostnej kurátorky múzea moderného umenia Minnie More v komédií Minnie and Miskowitz. Za svoj herecký výkon bola nominovaná na New York Film Critics Circle.

Filmový úspech jej zaručil aj film A Woman Under the Influence, kde si zahrala po boku herca Petra Falka. Za svoj herecký výkon si zaslúžila niekoľko ocenení, napríklad na Academy Awards, Zlatý glóbus či San Sebastián IFF. Vo filme si tiež zahrala aj jej mama, Lady Rowlandsová. Ďalej sa objavila vo filmoch ako Opening Night (1977), Brink's Job, The (1979) či Gloria (1980). Za film Gloria, kde stvárnila bývalú mafiánsku milenku sa stal jedným z jej najúspešnejších filmov. Získala tiež svoju druhú nomináciu na Academy Awards, Zlatý glóbus či iné.

Veľmi často na filmoch spolupracovala so svojim manželom Johnom Cassavetesom. Jeden z posledných filmov, na ktorých spoločne pracovali, bol film Love Streams. V roku 1988 si zahrala vo filme Woodyho Allena, Another Woman spoločne s Miou Farrowovou. Gena vo filme stvárnila profesorku stredného veku, ktorá hľadá cestu svojho Ja a využíva terapeutické sedenia jednej ženy, ktorú stvárnila Mia Farrowová.

V 90. rokoch si zahrala v niekoľkých filmoch ako Silent Cries (1994), Something to Talk About (1995), Hope Floats (1998), Playing by Heart (1998) a iné.

V roku 2002 si po boku Juliette Lewisovej a Umy Thurmanovej zahrala v Hysterical Blindness. V roku 2004, si zahrala menšiu rolu v romantickej komédií The Notebook, kde si zahrala staršiu Ally, ktorú v mladom podaní stvárnila Rachel McAdamsová. Film režíroval jej syn, Nick Cassavetes. O rok neskôr si zahrala v thrillery s Kate Hudsonovou, The Key. Od roku 2006 sa objavila v niekoľkých seriáloch a v zopár nezávislých filmoch. V roku 2017 bol o nej natočený dokumentárny film Gena Rowlands - Unabhängig im Kino und im Leben.

Súkromný život[upraviť | upraviť zdroj]

Bola dva krát vydatá. S prvým manželom, režisérom a hercom Johnom Cassavatesom, má tri deti. Manželstvo trvalo od apríla 1954 do februára 1989, kedy Cassavetes zomrel. Druhý raz sa vydala v roku 2012 za podnikateľa Roberta Forresta.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Gena Rowlands na anglickej Wikipédii.