Indonézia: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
SieBot (diskusia | príspevky)
d robot Zmenil: so:Indunisiya
SieBot (diskusia | príspevky)
Riadok 325: Riadok 325:
[[sg:Ênndonezïi]]
[[sg:Ênndonezïi]]
[[sh:Indonezija]]
[[sh:Indonezija]]
[[si:ඉන්දුනීසියාව]]
[[simple:Indonesia]]
[[simple:Indonesia]]
[[sl:Indonezija]]
[[sl:Indonezija]]

Verzia z 01:58, 22. január 2011

Šablóna:Štát

Indonézia, dlhý tvar Indonézska republika, je ostrovný štát v juhovýchodnej Ázii pozostávajúci z 18 110 ostrovov juhovýchodného ázijského súostrovia. Hlavné mesto je Jakarta, pôvodne známe aj ako Batavia. Indonézia je najväčší ostrovný štát na svete, je ohraničený krajinami Papua Nová Guinea, Východný Timor a Malajzia. S počtom obyvateľov vyše 200 miliónov je to štvrtá najľudnatejšia krajina na svete a najľudnatejšia moslimská krajina.

Indonézske súostrovie, hlavne ostrov Jáva, obýval Homo erectus, tzv. človek Jávsky asi pred 500-tisíc rokmi, zatiaľ čo ostrov Flores bol domovom novoobjaveného hominida Homo floresiensis.

Správne členenie

Mapa indonézskych provincií

Indonézia sa v súčasnosti delí na 33 provincií (indonézsky provinsi; 2 z nich sú zvláštne územia a 1 je zvláštne územie hlavného mesta). Provincie sa ďalej delia na kraje (indonézsky kabupaten) a mestá (indonézsky kota), ktoré sa ďalej delia na okresy (indonézsky kecamatan).

Zvláštne územia (daerah istimewa) sú Aceh (alebo Nanggroe Aceh Darussalam) a Yogyakarta. Zvláštne územia majú viac autonómie od ústrednej vlády ako iné provincie, z čoho vyplývajú zákonodarné privilégiá: vláda Acehu má právo vytvárať nezávislý právny systém a v roku 2003 zaviedla určitú formu islamského práva šaría; Yogyakarta zostáva sultanátom, ktorého sultán (momentálne veľmi populárny Sri Sultan Hamengkubuwono X) je de facto doživotným vládcom územia.

Zvláštnym územím je i hlavné mesto Jakarta. Hoci ide o mesto, je spravované veľmi podobne ako ostatné indonézske provincie. Napríklad má guvernéra (namiesto starostu) a jej obvody majú vlastnú administratívu podobne ako kraje.

Východný Timor bol indonézskou provinciou od roku 1975, kedy bol pripojený vojenskou inváziou, až kým Indonézia uznala jeho suverenitu v roku 1999 po rokoch tvrdých bojov proti východotimorským bojovníkom a po terore indonézskych vojakov voči východotimorským civilistom. Nasledovalo obdobie dočasnej správy Spojenými národmi a v roku 2002 sa Východný Timor konečne stal nezávislým štátom.

Zoznam indonézskych provincií

Jazyky a náboženstvo Indonézie

V Indonézii existuje 741 jazykov, pričom 737 sa používa dodnes, 2 ako druhé jazyky bez rodilých hovoriacich a 3 sú vymreté. Väčšina jazykov patrí k australonézskym jazykom, niekoľko je papuánskych. Úradným jazykom Indonézie je indonézština (indonézsky Bahasa Indonesia), upravená verzia malajčiny, ktorá sa používa ako jazyk prvého kontaktu v obchode, administrácii, vyučovaní a v médiách. Väčšina Indonézaňov okrem indonézštiny hovorí ešte nejaký miestny jazyk. Angličtina je v Indonézii veľmi rozšírená.

Počet hovoriacich najvýznamnejších jazykov Indonézie[1]

Jazyk Počet hovoriacich (v miliónoch) Hlavná oblasť používania jazyka
jávčina 75 stredná a východná Jáva
sundčina 27 západná Jáva
madurčina 9 Madura, východná Java
minangkabaučina 6,5 stredná Sumatra
buginčina 3,6 južné Sulawesi
balijčina 3 Bali, Lombok
acehčina 2,4 severná Sumatra
banjarčina 2,1 južný Kalimantan
sasačtina 2,1 Lombok
batačtina 2 severná Sumatra
makasarčina 1,6 južné Sulawesi
Lampung 1,5 južná Sumatra
Torajančina (Sa'dan, Luwu, ...) 1,5 južné Sulawesi
dairijská batačtina 1,2 severná Sumatra
rejangčina 1 juhovýchodná Sumatra

Obrázok:  Mapa rozšírenia jazykov Indonézie

Referencie

  1. SNEDDON, James. The Indonesian Language: Its history and role in modern society. Sydney : University of South Wales Press Ltd, 2003.

Iné projekty

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Indonézia

Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA Šablóna:Link FA