Preskočiť na obsah

Portál:Informačné technológie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 148 článkov.
Portál informačných technológiíupraviť
Osobný počítač
Osobný počítač
Informačné a komunikačné technológie (Information and Communication Technologies, ICT) je integrovaný súbor informačných a komunikačných technológií používaných nielen na prípravu a spracovanie dát, ale taktiež na manažovanie informácií a procesov na dosiahnutie viac účinnejších a efektívnejších výsledkov optimizovaním manažmentu zdrojov a distribúcie informácií a know-how.
Index informačných technológií (22. august - 2478 článkov)
? ! 1 3 4 6 7 8 A B C Č D E F G H CH I J K L M N O P Q R S Š T U Ú V W X Y Z Ž
Odporúčaný článokupraviť
Princíp rezistívnej dotykovej obrazovky
Princíp rezistívnej dotykovej obrazovky

Dotyková obrazovka (angl. touchscreen) je snímač používaný ako vstupné zariadenie počítača, ktorý umožňuje zistiť polohu dotyku prsta alebo iného predmetu na displeji. Často sa týmto pojmom označuje aj zostava displeja s takýmto snímačom.

Optický touchscreen má v ráme displeja zabudovaný rad LED a oproti nim rad fotodetektorov. Niekedy je vytvorená matica pridaním podobnej sústavy aj v druhom smere. Výhodou optického touchscreenu je, že na "dotyk" sa môže použiť akýkoľvek nepriehľadný predmet. Nevýhodou je malé rozlíšenie. Relatívnou nevýhodou je aj to, že sa neregistruje dotyk ale prerušenie lúča, čo nastane skôr než sa prst dotkne povrchu displeja (k dotyku ani nemusí dôjsť) a to vyvoláva pocit neistého ovládania. Optický touchscreen je dnes už používaný len zriedkavo.

Rezistívny touchscreen tvoria dve transparentné fólie s priehľadnými rezistívnymi elektródami, umiestnené navzájom rovnobežne s malou medzerou. Dotyk spôsobí skrat medzi elektródami, vyhodnotením pomeru odporov medzi jednotlivými rohmi elektród sa určí miesto dotyku. Rezistívny touchscreen je relatívne lacný a široko používaný, ale má menšiu odolnosť a životnosť ako ostatné technológie.


Najnovšie článkyupraviť

Mínus (znak) · Plus (znak) · Observation.org · Open Tree of Life · Hogwarts Legacy · Vivat Slovakia (počítačová hra) · F1 23 · Minecraft Legends · JPL Small-Body Database · INaturalist · Deepfake · World Flora Online · Genius · Global Biodiversity Information Facility · Dailymotion · Plants of the World Online · NEC PC-9801 · Fish Fillets · Django Framework · Apache OpenOffice · Karol Fabián · USB OTG · IPhone 14 · Robert Metcalfe · Alojz Lorenc · Mary Ann Horton · EPUB · Nízkoúrovňový programovací jazyk · Služby vzdialenej plochy · Strata paketov · Smerovanie · Skytála · Plán obnovy · Bloková šifra · Kryptografia · Jednorazové heslo · Substitučná šifra · Replikácia dát · Šifrovanie disku · Datacentrum

Vedeli ste, že...upraviť
Obrázokupraviť

Vnútro pevného disku, je vidieť zapisovaciu/čítaciu hlavu a úložnú platňu.


Správyupraviť

Správcovia portáluupraviť
  • Portál založil 25. apríla 2007 Bači
  • Tento portál aktuálne nemá správcu
  • Bývalí správcovia: Gbaor (2007–2011), Bači (2007–2011), Wizzard (2007–2011), Kandy Talbot (2007–2011), V0lkanic (2023–2024)