Zoznam vrcholov vo Vysokých Tatrách

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)
Gerlachovský štít, najvyšší vrch Tatier
Lomnický štít zo Skalnatého plesa
Vysoká uprostred tzv. Koruny Tatier
Vrchol Rysov z poľského vrcholu
Kriváň od juhozápadu

Zoznam vrcholov vo Vysokých Tatrách zahŕňa pomenované vrcholy s nadmorskou výškou nad 2 000 m n. m. Hoci sú Vysoké Tatry „len“ geomorfologickou časťou Východných Tatier a tie podcelkom pohoria Tatry, sú vďaka svojej jedinečnosti zaradené do zoznamu medzi ostatné slovenské horstvá.

V plošne neveľkých Vysokých Tatrách bolo popísaných približne 1000 štítov, veží a vežičiek.[1] Pre zostavenie zoznamu je nutné zvoliť dodatočné kritéria pre zaradenie vrcholov, tak ako v podobných zoznamoch najvyšších vrchov. Autori zoznamov tatranských vrcholov na webe Peaklist.org[2] použili ako kritérium prominenciu nad 100 metrov a výšku nad 2000 m n. m. Tieto kritériá spĺňa 29 vysokotatranských štítov, z ktorých sa 25 nachádza v slovenskej časti pohoria, 2 na hraničnom hrebeni a 2 v poľskej časti Tatier. Všetky vrcholy presahujú 2 200 m n. m.

Zoznam vrcholov[upraviť | upraviť zdroj]

# Vrchol Výška Prominencia Materský
vrchol
Súradnice Štát Prístup
1. Gerlachovský štít 2 655 m 2 355 m Mont Blanc 49°09′49″S 20°08′02″V / 49,16361°S 20,13389°V / 49.16361; 20.13389 (Gerlachovský štít) SK s horským vodcom
2. Lomnický štít 2 634 m 442 m Gerlachovský štít 49°11′42″S 20°12′47″V / 49,19500°S 20,21306°V / 49.19500; 20.21306 (Lomnický štít) SK lanovkou
3. Ľadový štít 2 627 m 286 m Lomnický štít 49°09′56″S 20°06′55″V / 49,16556°S 20,11528°V / 49.16556; 20.11528 (Ľadový štít) SK s horským vodcom
4. Pyšný štít 2 623 m 111 m Lomnický štít 49°11′49″S 20°12′28″V / 49,19694°S 20,20778°V / 49.19694; 20.20778 (Pyšný štít) SK
5. Kežmarský štít 2 556 m 143 m Lomnický štít 49°09′58″S 20°11′04″V / 49,16611°S 20,18444°V / 49.16611; 20.18444 (Kežmarský štít) SK s horským vodcom
6. Vysoká 2 547 m 279 m Gerlachovský štít 49°10′22″S 20°05′39″V / 49,17278°S 20,09417°V / 49.17278; 20.09417 (Vysoká) SK
7. Končistá 2 538 m 205 m Gerlachovský štít 49°09′26″S 20°06′49″V / 49,15722°S 20,11361°V / 49.15722; 20.11361 (Končistá) SK s horským vodcom
8. Baranie rohy 2 526 m 137 m Pyšný štít 49°12′00″S 19°43′23″V / 49,20000°S 19,72306°V / 49.20000; 19.72306 (Baranie rohy) SK s horským vodcom
9. Rysy 2 503 m 163 m Vysoká 49°10′46″S 20°05′16″V / 49,17944°S 20,08778°V / 49.17944; 20.08778 (Rysy) SK / PL červená turistická značka
10. Kriváň 2 495 m 400 m Gerlachovský štít 49°09′47″S 20°00′00″V / 49,16306°S 20,00000°V / 49.16306; 20.00000 (Kriváň) SK modrá turistická značka
11. Bradavica 2 476 m 276 m Gerlachovský štít 49°10′16″S 20°09′21″V / 49,17111°S 20,15583°V / 49.17111; 20.15583 (Bradavica) SK s horským vodcom
12. Gánok 2 462 m 182 m Vysoká 49°10′29″S 20°06′09″V / 49,17472°S 20,10250°V / 49.17472; 20.10250 (Gánok) SK s horským vodcom
13. Slavkovský štít 2 452 m 178 m Bradavica 49°09′57″S 20°11′04″V / 49,16583°S 20,18444°V / 49.16583; 20.18444 (Slavkovský štít) SK modrá turistická značka
14. Prostredný hrot 2 441 m 131 m Široká veža 49°11′05″S 20°11′40″V / 49,18472°S 20,19444°V / 49.18472; 20.19444 (Prostredný hrot) SK s horským vodcom
15. Veľký Mengusovský štít 2 438 m 207 m Vysoká 49°11′13″S 20°03′35″V / 49,18694°S 20,05972°V / 49.18694; 20.05972 (Veľký Mengusovský štít) SK / PL s horským vodcom
16. Hrubý vrch 2 428 m 252 m Kriváň 49°11′10″S 20°01′36″V / 49,18611°S 20,02667°V / 49.18611; 20.02667 (Hrubý vrch) SK s horským vodcom
17. Satan 2 422 m 182 m Hrubý vrch 49°09′47″S 20°03′07″V / 49,16306°S 20,05194°V / 49.16306; 20.05194 (Satan) SK s horským vodcom
18. Kolový štít 2 418 m 161 m Čierny štít 49°12′38″S 20°11′56″V / 49,21056°S 20,19889°V / 49.21056; 20.19889 (Kolový štít) SK neprístupný
19. Javorový štít 2 417 m 168 m Široká veža 49°11′15″S 20°10′05″V / 49,18750°S 20,16806°V / 49.18750; 20.16806 (Javorový štít) SK s horským vodcom
20. Veľké Solisko 2 413 m 113 m Hrubý vrch 49°09′45″S 20°01′55″V / 49,16250°S 20,03194°V / 49.16250; 20.03194 (Veľké Solisko) SK s horským vodcom
21. Štrbský štít 2 381 m 131 m Satan 49°10′13″S 20°02′27″V / 49,17028°S 20,04083°V / 49.17028; 20.04083 (Štrbský štít) SK neprístupný
22. Krátka 2 375 m 105 m Hrubý vrch 49°09′47″S 20°00′47″V / 49,16306°S 20,01306°V / 49.16306; 20.01306 (Krátka) SK neprístupná
23. Kôprovský štít 2 363 m 113 m Veľký Mengusovský štít 49°10′56″S 20°02′54″V / 49,18222°S 20,04833°V / 49.18222; 20.04833 (Kôprovský štít) SK červená turistická značka
24. Svinica 2 301 m 165 m Gerlachovský štít 49°13′10″S 20°00′36″V / 49,21944°S 20,01000°V / 49.21944; 20.01000 (Svinica) SK / PL červená turistická značka
25. Kozi Wierch 2 291 m 165 m Svinica 49°13′06″S 20°01′44″V / 49,21833°S 20,02889°V / 49.21833; 20.02889 (Kozi Wierch) PL červená turistická značka
26. Tupá 2 284 m 117 m Končistá 49°09′12″S 20°06′04″V / 49,15333°S 20,10111°V / 49.15333; 20.10111 (Tupá) SK neprístupná
27. Miedziane 2 233 m 204 m Veľký Mengusovský štít 49°12′04″S 20°02′51″V / 49,20111°S 20,04750°V / 49.20111; 20.04750 (Miedziane) PL
28. Jahňací štít 2 230 m 140 m Kolový štít 49°13′10″S 20°12′29″V / 49,21944°S 20,20806°V / 49.21944; 20.20806 (Jahňací štít) SK žltá turistická značka
29. Široká 2 210 m 172 m Javorové veže 49°12′44″S 19°41′18″V / 49,21222°S 19,68833°V / 49.21222; 19.68833 (Široká) SK neprístupná

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vysoké Tatry na Treking.cz
  2. Tatranské vrcholy s prominenciou nad 100 m na Peaklist.org