Zoznam vrcholov v Nízkych Tatrách

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)
Ďumbier (2043 m)
Chopok (2024 m)
Skalka (1980 m)
Chabenec (1955 m)
Kráľova hoľa (1946 m)
Kotliská (1937 m)
Krúpova hoľa (1922 m)
Poľana (1890 m)

Zoznam vrcholov v Nízkych Tatrách zahŕňa pomenované nízkotatranské vrcholy s nadmorskou výškou nad 1 500 m n. m.. Zoznam vychádza z tabuľky, dostupnej na stránkach Treking.cz, ktorá uvádza 48 najvyšších nízkotatranských vrcholov s nadmorskou výškou nad 1 700 m n. m.[1] Zvyšok zoznamu (vrcholy vysoké 1500 až 1 700 m n. m.) bol vypracovaný podľa máp, dostupných na stránkach Hiking.sk.[2]

Zoznam vrcholov[upraviť | upraviť zdroj]

# Vrchol Výška (m) Súradnice Podcelok Prístup[3]
1. Ďumbier 2043 48°56′11″S 19°38′25″V / 48,93639°S 19,64028°V / 48.93639; 19.64028 (Ďumbier) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
2. Štiavnica 2025 48°56′12″S 19°39′13″V / 48,93667°S 19,65361°V / 48.93667; 19.65361 (Štiavnica) Ďumbierske Tatry neznačený
3. Chopok 2024 48°56′36″S 19°35′35″V / 48,94333°S 19,59306°V / 48.94333; 19.59306 (Chopok) Ďumbierske Tatry červená turistická značka modrá turistická značka žltá turistická značka
4. Dereše 2004 48°56′25″S 19°34′28″V / 48,94028°S 19,57444°V / 48.94028; 19.57444 (Dereše) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
5. Skalka 1980 48°55′45″S 19°31′07″V / 48,92917°S 19,51861°V / 48.92917; 19.51861 (Skalka) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
6. Chabenec 1955 48°56′28″S 19°29′41″V / 48,94111°S 19,49472°V / 48.94111; 19.49472 (Chabenec) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
7. Kráľova hoľa 1946 48°53′00″S 20°08′25″V / 48,88333°S 20,14028°V / 48.88333; 20.14028 (Kráľova hoľa) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka zelená turistická značka modrá turistická značka
8. Kotliská 1937 48°56′18″S 19°31′03″V / 48,93833°S 19,51750°V / 48.93833; 19.51750 (Kotliská) Ďumbierske Tatry červená turistická značka žltá turistická značka
9. Krúpova hoľa 1922 48°56′22″S 19°37′48″V / 48,93944°S 19,63000°V / 48.93944; 19.63000 (Krúpova hoľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka zelená turistická značka
10. Zákľuky 1915 48°57′15″S 19°32′27″V / 48,95417°S 19,54083°V / 48.95417; 19.54083 (Zákľuky) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
11. Poľana 1890 48°56′49″S 19°32′23″V / 48,94694°S 19,53972°V / 48.94694; 19.53972 (Poľana) Ďumbierske Tatry červená turistická značka žltá turistická značka
12. Bôr 1888 48°57′53″S 19°32′33″V / 48,96472°S 19,54250°V / 48.96472; 19.54250 (Bôr) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
13. Konské 1882 48°56′31″S 19°36′48″V / 48,94194°S 19,61333°V / 48.94194; 19.61333 (Konské) Ďumbierske Tatry červená turistická značka neznačený
14. Stredná hoľa 1876 48°53′20″S 20°06′22″V / 48,88889°S 20,10611°V / 48.88889; 20.10611 (Stredná hoľa) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
15. Baňa 1859 48°56′24″S 19°28′53″V / 48,94000°S 19,48139°V / 48.94000; 19.48139 (Baňa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
16. Žiarska hoľa 1841 48°55′02″S 19°30′17″V / 48,91722°S 19,50472°V / 48.91722; 19.50472 (Žiarska hoľa) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
17. Orlová 1840 48°53′21″S 20°05′11″V / 48,88917°S 20,08639°V / 48.88917; 20.08639 (Orlová) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
18. Králička 1807 48°55′05″S 19°40′32″V / 48,91806°S 19,67556°V / 48.91806; 19.67556 (Králička) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
19. Bartková 1790 48°53′30″S 20°04′21″V / 48,89167°S 20,07250°V / 48.89167; 20.07250 (Bartková) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka traverz
20. Veľký Gápeľ 1777 48°54′57″S 19°37′49″V / 48,91583°S 19,63028°V / 48.91583; 19.63028 (Veľký Gápeľ) Ďumbierske Tatry neznačený
21. Konský grúň 1771 48°57′02″S 19°35′59″V / 48,95056°S 19,59972°V / 48.95056; 19.59972 (Konský grúň) Ďumbierske Tatry neznačený
22. Veľká Chochuľa 1753 48°53′37″S 19°19′53″V / 48,89361°S 19,33139°V / 48.89361; 19.33139 (Veľká Chochuľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka zelená turistická značka
23. Krakova hoľa 1752 48°59′01″S 19°38′00″V / 48,98361°S 19,63333°V / 48.98361; 19.63333 (Krakova hoľa) Ďumbierske Tatry modrá turistická značka
24. Ďurková 1750 48°55′52″S 19°27′32″V / 48,93111°S 19,45889°V / 48.93111; 19.45889 (Ďurková) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
25. Ludárova hoľa 1732 48°57′08″S 19°38′44″V / 48,95222°S 19,64556°V / 48.95222; 19.64556 (Ludárova hoľa) Ďumbierske Tatry neznačený
26. Veľký bok 1727 48°56′36″S 19°52′41″V / 48,94333°S 19,87806°V / 48.94333; 19.87806 (Veľký bok) Kráľovohoľské Tatry žltá turistická značka
27. Rovná hoľa 1723 48°56′25″S 19°42′49″V / 48,94028°S 19,71361°V / 48.94028; 19.71361 (Rovná hoľa) Ďumbierske Tatry zelená turistická značka žltá turistická značka
28. Malá Chochuľa 1719 48°53′03″S 19°19′18″V / 48,88417°S 19,32167°V / 48.88417; 19.32167 (Malá Chochuľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
29. Košarisko 1695 48°53′51″S 19°20′52″V / 48,89750°S 19,34778°V / 48.89750; 19.34778 (Košarisko) Ďumbierske Tatry červená turistická značka modrá turistická značka
30. Veľká Vápenica 1691 48°54′58″S 19°58′36″V / 48,91611°S 19,97667°V / 48.91611; 19.97667 (Veľká Vápenica) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
31. Kráľova skala 1690 48°52′17″S 20°09′29″V / 48,87139°S 20,15806°V / 48.87139; 20.15806 (Kráľova skala) Kráľovohoľské Tatry zelená turistická značka
32. Tanečnica 1681 48°58′04″S 19°37′56″V / 48,96778°S 19,63222°V / 48.96778; 19.63222 (Tanečnica) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka traverz
33. Homôľka 1660 48°54′34″S 19°51′46″V / 48,90944°S 19,86278°V / 48.90944; 19.86278 (Homôľka) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka traverz
34. Pálenica 1654 48°55′02″S 19°34′46″V / 48,91722°S 19,57944°V / 48.91722; 19.57944 (Pálenica) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
35. Prašivá 1652 48°52′39″S 19°19′03″V / 48,87750°S 19,31750°V / 48.87750; 19.31750 (Prašivá) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
36. Latiborská hoľa 1643 48°55′30″S 19°24′16″V / 48,92500°S 19,40444°V / 48.92500; 19.40444 (Latiborská hoľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
37. Ostredok 1640 48°57′09″S 19°30′33″V / 48,95250°S 19,50917°V / 48.95250; 19.50917 (Ostredok) Ďumbierske Tatry neznačený
37. Veľká hoľa 1640 48°55′35″S 19°23′04″V / 48,92639°S 19,38444°V / 48.92639; 19.38444 (Veľká hoľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka traverz
38. Salatín 1630 48°58′49″S 19°21′45″V / 48,98028°S 19,36250°V / 48.98028; 19.36250 (Salatín) Ďumbierske Tatry červená turistická značka zelená turistická značka
39. Baba 1617 48°54′16″S 19°34′32″V / 48,90444°S 19,57556°V / 48.90444; 19.57556 (Baba) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka traverz
40. Zámostská hoľa 1612 48°55′40″S 19°25′46″V / 48,92778°S 19,42944°V / 48.92778; 19.42944 (Zámostská hoľa) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
41. Lajštroch 1602 48°54′44″S 19°42′47″V / 48,91222°S 19,71306°V / 48.91222; 19.71306 (Lajštroch) Ďumbierske Tatry červená turistická značka
42. Ondrejská hoľa 1591 48°53′09″S 19°22′19″V / 48,88583°S 19,37194°V / 48.88583; 19.37194 (Ondrejská hoľa) Ďumbierske Tatry modrá turistická značka traverz
43. Holica 1575 48°58′00″S 19°55′17″V / 48,96667°S 19,92139°V / 48.96667; 19.92139 (Holica) Kráľovohoľské Tatry neznačený
44. Medvedia 1570 48°55′53″S 19°59′24″V / 48,93139°S 19,99000°V / 48.93139; 19.99000 (Medvedia) Kráľovohoľské Tatry neznačený
45. Ráztocká hoľa 1565 48°52′59″S 19°23′13″V / 48,88306°S 19,38694°V / 48.88306; 19.38694 (Ráztocká hoľa) Ďumbierske Tatry modrá turistická značka
46. Siná 1560 49°00′01″S 19°33′19″V / 49,00028°S 19,55528°V / 49.00028; 19.55528 (Siná) Ďumbierske Tatry žltá turistická značka
47. Dzurová 1559 48°54′19″S 20°07′10″V / 48,90528°S 20,11944°V / 48.90528; 20.11944 (Dzurová) Kráľovohoľské Tatry neznačený
48. Tlstá 1555 48°57′27″S 19°21′21″V / 48,95750°S 19,35583°V / 48.95750; 19.35583 (Tlstá) Ďumbierske Tatry neznačený
49. Úplaz 1555 48°54′39″S 20°10′33″V / 48,91083°S 20,17583°V / 48.91083; 20.17583 (Úplaz) Kráľovohoľské Tatry modrá turistická značka traverz
50. Poludnica 1549 49°01′17″S 19°37′55″V / 49,02139°S 19,63194°V / 49.02139; 19.63194 (Poludnica) Ďumbierske Tatry modrá turistická značka
51. Skalka 1549 48°54′34″S 19°21′54″V / 48,90944°S 19,36500°V / 48.90944; 19.36500 (Skalka) Ďumbierske Tatry červená turistická značka traverz
52. Chopec 1548 48°56′14″S 19°43′58″V / 48,93722°S 19,73278°V / 48.93722; 19.73278 (Chopec) Ďumbierske Tatry neznačený
53. Predná hoľa 1546 48°54′53″S 20°12′13″V / 48,91472°S 20,20361°V / 48.91472; 20.20361 (Predná hoľa) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka traverz
54. Oravcová 1544 48°54′34″S 19°54′04″V / 48,90944°S 19,90111°V / 48.90944; 19.90111 (Oravcová) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
55. Beňuška 1542 48°52′49″S 19°43′58″V / 48,88028°S 19,73278°V / 48.88028; 19.73278 (Beňuška) Kráľovohoľské Tatry zelená turistická značka
56. Ohnište 1538 48°58′32″S 19°42′21″V / 48,97556°S 19,70583°V / 48.97556; 19.70583 (Ohnište) Ďumbierske Tatry zelená turistická značka
57. Malý Bok 1534 48°56′56″S 19°51′53″V / 48,94889°S 19,86472°V / 48.94889; 19.86472 (Malý Bok) Kráľovohoľské Tatry neznačený
58. Zadná Široká 1534 48°55′14″S 19°52′40″V / 48,92056°S 19,87778°V / 48.92056; 19.87778 (Zadná Široká) Kráľovohoľské Tatry žltá turistická značka traverz
59. Nemecká 1534 48°56′46″S 19°54′37″V / 48,94611°S 19,91028°V / 48.94611; 19.91028 (Nemecká) Kráľovohoľské Tatry žltá turistická značka
60. Kečka 1529 48°52′34″S 19°43′48″V / 48,87611°S 19,73000°V / 48.87611; 19.73000 (Kečka) Kráľovohoľské Tatry zelená turistická značka
61. Krámec 1523 48°57′59″S 19°28′01″V / 48,96639°S 19,46694°V / 48.96639; 19.46694 (Krámec) Ďumbierske Tatry neznačený
62. Andrejcová 1520 48°54′01″S 20°01′49″V / 48,90028°S 20,03028°V / 48.90028; 20.03028 (Andrejcová) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
63 Mestská hora 1520 48°56′50″S 19°27′13″V / 48,94722°S 19,45361°V / 48.94722; 19.45361 (Mestská hora) Ďumbierske Tatry zelená turistická značka
64. Babina 1516 48°53′47″S 19°49′53″V / 48,89639°S 19,83139°V / 48.89639; 19.83139 (Babina) Kráľovohoľské Tatry neznačený
65. Chabenec 1516 48°52′36″S 19°21′38″V / 48,87667°S 19,36056°V / 48.87667; 19.36056 (Chabenec) Ďumbierske Tatry neznačený
66. Chmelinec 1509 48°57′47″S 19°54′16″V / 48,96306°S 19,90444°V / 48.96306; 19.90444 (Chmelinec) Kráľovohoľské Tatry neznačený
67. Kolesárová 1508 48°54′19″S 19°55′42″V / 48,90528°S 19,92833°V / 48.90528; 19.92833 (Kolesárová) Kráľovohoľské Tatry červená turistická značka
68. Tri kopce 1507 48°53′55″S 20°10′10″V / 48,89861°S 20,16944°V / 48.89861; 20.16944 (Tri kopce) Kráľovohoľské Tatry modrá turistická značka
69. Pusté 1501 48°59′52″S 19°36′54″V / 48,99778°S 19,61500°V / 48.99778; 19.61500 (Pusté) Ďumbierske Tatry modrá turistická značka žltá turistická značka

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://www.treking.cz/vrcholy/nizke-tatry-nejvyssi-vrcholy.htm
  2. . Dostupné online.
  3. Spracované podľa mapy.hiking.sk

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]