Jaskyňa zlomísk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jaskyňa zlomísk
národná prírodná pamiatka
Štát Slovensko Slovensko
Región Žilinský kraj
Okres Okres Liptovský Mikuláš
Obec Liptovský Ján
Súradnice 48°59′22″S 19°40′50″V / 48,9894444°S 19,6805556°V / 48.9894444; 19.6805556
Správa Správa slovenských jaskýň
Kód 1360
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Slovenska
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Poloha v rámci Žilinského kraja
Mapový portál GKÚ: katastrálna mapa
Freemap Slovakia: mapa
OpenStreetMap: mapa
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Jaskyňa zlomísk je národná prírodná pamiatka, ktorá sa nachádza východne od Liptovského Mikuláša, v Národnej prírodnej rezervácii Jánska dolina. Jej dva vstupné otvory sa nachádzajú v blízkosti tiesňavy nad vyvieraním Štiavnice v nadmorských výškach 809 m a 854 m, približne 19 m a 64 m nad dnešným tokom Štiavnice. Horný vchod je dobre prístupný a pravdepodobne odnepamäti známy pastierom a drevorubačom. Druhý vchod bol umelo prerazený z dôvodu ľahšieho prístupu do jaskynných priestorov. Celková dĺžka známych jaskynných priestorov dosahuje 10 445 m s hĺbkou 147 m, čo jaskyňu radí medzi najvýznamnejšie jaskyne na Slovensku.

V niektorých častiach jaskyne sa nachádza bohatšia kvapľová výzdoba, najmä slamky a palicovité stalagmity vyrastajúce z piesčitých sedimentov. V jaskyni zimujú štyri druhy netopierov. Početnejší z nich je netopier veľký (Myotis myotis).

Chránené územie[upraviť | upraviť zdroj]

Jaskyňa zlomísk je národná prírodná pamiatka v správe príspevkovej organizácie Správa slovenských jaskýň. Nachádza sa v okrese Liptovský Mikuláš v Žilinskom kraji. Územie bolo vyhlásené či novelizované v roku 2001. Ochranné pásmo nebolo stanovené.

Predmetom ochrany je[1]

Jaskyňa - najbohatšie nálezisko plastického sintra v rôznom vývoji s najtypickejším príkladom vzniku podzemných priestorov zrútením po vrstevných plochách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Jaskyňa zlomísk. In: Zoznam osobitne chránených častí prírody SR [online]. Banská Bystrica: Štátna ochrana prírody SR, [cit. 2023-06-10]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Jeskyně Zlomísk na českej Wikipédii.