Zoznam chránených území v okrese Košice-okolie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Košice - okolie aktuálny k roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti Košice-okolie.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
506 NPR Bokšov 000000000000146.7100000000146,7100
510 NPR Bujanovská dubina 000000000000088.170000000088,1700
1002 IPA Drienovská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1229 PP Hatinská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
541 NPR Havrania skala 000000000000147.1400000000147,1400
542 Herliansky gejzír IPA Herliansky gejzír Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Herľany Geyser na Wikimedia Commons
Hydrologický objekt - vrt s jedinečným mechanizmom pseudogejzírových erupcií. Je to prírodný mechanizmus uvedený do činnosti technickým zásahom človeka. Dokumentuje prírodné pomery územia i jeho geologickú stavbu 48°48′04″S 21°28′39″V / 48,8011111°S 21,4775°V / 48.8011111; 21.4775
559 NPR Humenec 000000000000086.080000000086,0800
571 Popis obrázka IPA Jasovská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Jasov Cave na Wikimedia Commons
Erózno-korózna, 2704 m dlhá a prvá sprístupnená jaskyňa na Slovensku (od r.1846) s archeologickými nálezmi od neolitu a paleontolologickými nálezmi hyeny jaskynnej. Jaskyňa je vytvorená vo wettersteinových vápencoch. Bohatá a farbistá kvapľová výzdoba, výskyt netopierov 48°40′38″S 20°58′33″V / 48,677222°S 20,975833°V / 48.677222; 20.975833
572 Jasovské dubiny NPR Jasovské dubiny 000000000000035.100000000035,1000
Kategória Jasovské dubiny na Wikimedia Commons
Zachované prírodné lesné spoločenstvá (bukovo-hrabový a dubovo-bukový les a typická vysokokmenná bučina), miestami prestúpených xerotermnými spoločenstvami, na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°40′49″S 20°57′46″V / 48,6802778°S 20,9627778°V / 48.6802778; 20.9627778
857 PR Kloptaň 000000000000027.070000000027,0700
591 PR Krčmárka 000000000000173.3000000000173,3000
1004 IPA Kunia priepasť Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
602 PR Malá Izra 000000000000000.77000000000,7700
604 PR Malé brdo 000000000000055.830000000055,8300
606 NPR Malý Milič 000000000000014.050000000014,0500
609 PR Marocká hoľa 000000000000063.760000000063,7600
613 PP Miličská skala 000000000000011.600000000011,6000
901 CHA Nižnočajská pieskovňa 000000000000000.99490000000,9949
622 PR Palanta 000000000000086.930000000086,9300
635 CHA Perínske rybníky 000000000000110.3152000000110,3152
658 PR Rankovské skaly 000000000000023.730000000023,7300
671 NPR Sivec 000000000000169.7900000000169,7900
1006 IPA Skalistý potok Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
675 Slanec, pohľad na hrad PR Slanský hradný vrch 000000000000015.810000000015,8100 Xerotermná flóra a fauna výraznej krajinnej dominanty na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele. Je to andezitový skalnatý vrch s hradnou ruinou na južných výbežkoch Slanských vrchov. Stará dubovo-buková hradná alej 48°38′16″S 21°28′14″V / 48,6377778°S 21,4705556°V / 48.6377778; 21.4705556
697 PP Trstinové jazero 000000000000000.82910000000,8291
698 Turniansky hradný vrch NPR Turniansky hradný vrch 000000000000013.790000000013,7900
Kategória Turniansky hrad na Wikimedia Commons
Skrasovatená lokalita vzácneho endemického rastlinného druhu - rumenice turnianskej (Onosma tornensis, endemit Slovenského krasu) a vzácny krajinársko-estetický, osvetovo-výchovný a turistický objekt 48°36′38″S 20°52′22″V / 48,6105556°S 20,8727778°V / 48.6105556; 20.8727778
705 NPR Veľký Milič 000000000000067.810000000067,8100
712 NPR Vozárska 000000000000076.630000000076,6300
869 PR Vysoký vrch 000000000000036.500000000036,5000
713 Zádielska tiesňava NPR Zádielska tiesňava 000000000000214.7300000000214,7300
Kategória Zádielska tiesňava na Wikimedia Commons
Jedinečný reliéf a prirodzené geobiocenózy Slovenského krasu so zastúpením zriedkavých endemických a reliktných druhov flóry a fauny, dôležitých z vedeckovýskumného, náučného a kultúrno-výchovného hľadiska 48°37′32″S 20°49′51″V / 48,625592°S 20,830936°V / 48.625592; 20.830936
871 PR Zemné hradisko 000000000000055.946000000055,9460
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Referencie[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Košice - okolie na českej Wikipédii.