Zoznam chránených areálov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených areálov na Slovensku.

Pôvodný zoznam z roku 1996
Poradové číslo Názov Okres
1. Alúvium Blhu Rimavská Sobota
2. Alúvium Paríža Nové Zámky
3. Arborétum Borová hora Zvolen
4. Arborétum Kysihýbeľ Banská Štiavnica
5. Arborétum Mlyňany Zlaté Moravce
6. Bajdel Bratislava II
7. Banskoštiavnická botanická záhrada (Botanická záhrada) Banská Štiavnica
8. Banskoštiavnická kalvária Banská Štiavnica
9. Bodický rybník Liptovský Mikuláš
10. Borovicový háj v Kováčovej Zvolen
11. Borovicový háj v Liptovskej Sielnici Liptovský Mikuláš
12. Borovicový lesík Bratislava I
13. Bôrik Bratislava I
14. Budinský les Lučenec
15. Búdkovianske rybníky (Budkovianske rybníky) Skalica
16. Červený rak Bratislava I
17. Dedova jama Hlohovec
18. Dolný hon Dunajská Streda
19. Dropie Komárno
20. Dubnícke bane (Dubnické bane) Prešov
21. Fenek Rimavská Sobota
22. Gaštanová záhrada (Gaštanová záhrada I) Bratislava I
23. Geceľ Dolný Kubín
24. Háj Nicové (Háj Nicovô) Liptovský Mikuláš
25. Háj pred Teplou dolinou (Háj pred dolinou Teplô) Ružomberok
26. Háj v Liptovskej Osade Ružomberok
27. Háj v Smrečanoch Liptovský Mikuláš
28. Hikóriový porast (Malá obora) Rimavská Sobota
29. Hlboká cesta Bratislava I
30. Holá hora Prešov
31. Holiča (Príbelské jasene) Veľký Krtíš
32. Horský park Bratislava I
33. Hradisko Trenčín
34. Hradná zeleň Bratislava I
35. Hrádocké arborétum Liptovský Mikuláš
36. Hviezdoslavova aleja Námestovo
37. Jakubovský parčík Bratislava I
38. Jasenina Poltár
39. Jazernícke jazierko (Jazierko pri Jazernici) Turčianske Teplice
40. Jelenská gaštanica Nitra
41. Jubilejný les Senica
42. Jurajova štôlňa Banská Štiavnica
43. Katovské jazero Skalica
44. Knola Spišská Nová Ves
45. Kochova záhrada Bratislava I
46. Koliba Bratislava III
47. Les Škurátka Žarnovica
48. Levické rybníky Levice
49. Lipnica-Savarka Senica
50. Lipový sad Nové Mesto nad Váhom
51. Lužný les pri Laborci (Lužný les na Laborci) Michalovce
52. Malé Vážky Hlohovec
53. Martinovská nádrž Rimavská Sobota
54. Meandre Kamenistého potoka Brezno
55. Medzianske skalky Vranov nad Topľou
56. Mierový háj Ružomberok
57. Mirovského záhrada Bratislava I
58. Mitrová Brezno
59. Mošovské aleje (Mošovecké aleje) Turčianske Teplice
60. Mŕtve rameno Lipa Skalica
61. Nemocničná záhrada Bratislava I
62. Nemocničný park Bratislava I
63. Okšovské duby Bánovce nad Bebravou
64. Ostrá skala a Tupá skala Dolný Kubín
65. Padelek Malacky
66. Parčík pri Avione Bratislava I
67. Park Janka Kráľa v Zlatých Moravciach (Park v Zlatých Moravciach I) Zlaté Moravce
68. Park pri hrobke Migazziovcov v Zlatých Moravciach (Park v Zlatých Moravciach II) Zlaté Moravce
69. Park pri ihrisku v Košútoch [Park v Košútoch I (pri ihrisku)] Galanta
70. Park pri kaštieli v Bohatej [Park v Bohatej II (pri kaštieli)] Komárno
71. Park pri liečebnom ústave v Lefantovciach (Park v Lefantovciach I) Nitra
72. Park pri materskej škole v Bohatej [Park v Bohatej I (pri materskej škole)] Komárno
73. Park pri obecnom úrade v Košútoch [Park v Košútoch II (pri obecnom úrade)] Galanta
74. Park v Abraháme Galanta
75. Park v Adamovských Kochanovciach Trenčín
76. Park v Bábe Nitra
77. Park v Báči Dunajská Streda
78. Park v Bardoňove Nové Zámky
79. Park v Beladiciach (Park v Beladiciach I) Zlaté Moravce
80. Park v Belej Nové Zámky
81. Park v Bohuniciach Levice
82. Park v Brodzanoch Partizánske
83. Park v Čakanoch Dunajská Streda
84. Park v Častkovciach Nové Mesto nad Váhom
85. Park v Číčove Komárno
86. Park v Gabčíkove Dunajská Streda
87. Park v Galante Galanta
88. Park v Hájnej Novej Vsi (Park v Hájnej Novej Vsi) Topoľčany
89. Park v Hokovciach Levice
90. Park v Horných Lefantovciach (Park v Lefantovciach II) Nitra
91. Park v Horných Semerovciach Levice
92. Park v Hubiciach Dunajská Streda
93. Park v Hurbanove [Park v Hurbanove (pri hvezdárni)] Komárno
94. Park v Klasové Nitra
95. Park v Kočovciach Nové Mesto nad Váhom
96. Park v Komjaticiach Nové Zámky
97. Park v Kravanoch nad Dunajom Komárno
98. Park v Kráľovičových Kračanoch Dunajská Streda
99. Park v Kyneku (Park v Nitre-Kyneku) Nitra
100. Park v Lapáši Nitra
101. Park v Lehniciach Dunajská Streda
102. Park v Leviciach Levice
103. Park v Lipovej Nové Zámky
104. Park v Malante (Park v Nitre-Malante) Nitra
105. Park v Mani Nové Zámky
106. Park v Marcelovej Komárno
107. Park v Michale nad Žitavou Nové Zámky
108. Park v Močenku (Park v Sládečkovciach) Šaľa
109. Park v Mojmírovciach Nitra
110. Park v Motešiciach Trenčín
111. Park v Novej Stráži Komárno
112. Park v Novej Vsi nad Žitavou Nitra
113. Park v Nových Zámkoch Nové Zámky
114. Park v Opatovskom Sokolci Dunajská Streda
115. Park v Palárikove Nové Zámky
116. Park v Pustom Chotári [Park v Beladiciach II (Pustý Chotár)] Zlaté Moravce
117. Park v Rohovciach Dunajská Streda
118. Park v Rúbani Nové Zámky
119. Park v Rumanovej Nitra
120. Park v Santovke Levice
121. Park v Seredi Galanta
122. Park v Sládkovičove Galanta
123. Park v Šalgočke Galanta
124. Park v Šuriankach Nitra
125. Park v Tajnej Nitra
126. Park v Tesároch Topoľčany
127. Park v Tomášikove Galanta
128. Park v Tonkovciach Dunajská Streda
129. Park v Topoľčiankach Zlaté Moravce
130. Park v Tovarníkoch Topoľčany
131. Park v Záblatí Trenčín
132. Park v Zemianskom Podhradí Nové Mesto nad Váhom
133. Park v Želiezovciach Levice
134. Park v Žemberovciach Levice
135. Park v Žitavciach Nitra
136. Park vo Svätom Petre (Park vo Svätom Petri) Komárno
137. Park vo Svodove Levice
138. Park vo Veči (Park v Šali-Veči) Šaľa
139. Park vo Veľkom Záluží Nitra
140. Park vo Vrakúni Dunajská Streda
141. Perínske rybníky (Perín-Chymské rybníky) Košice-okolie
142. Pieninské lipy Kežmarok
143. Pieskovňa Nižný Čaj Košice-okolie
144. Plavečské štrkoviská Stará Ľubovňa
145. Plytčiny Dunajská Streda
146. Poľovnícky les Bratislava II
148. Radvanovské skalky Vranov nad Topľou
147. Prírodný areál vodného mlyna Dunajská Streda
149. Ratkovie Liptovský Mikuláš
150. Rencsésov majer Dunajská Streda
151. Revištský rybník Žarnovica
152. Rovnianska gaštanica (Rovňanské gaštany) Poltár
153. Rudnyanského park v Trávnici (Park v Trávnici I) Nové Zámky
154. Slatina pri Šarišskom Štiavniku Svidník
155. Sinavá Piešťany
156. Starý rybník Malacky
157. Školský park v Trávnici (Park v Trávnici III) Nové Zámky
158. Štefanovská borina Vranov nad Topľou
159. Topoľčianska zubria zvernica (Zubria obora) Zlaté Moravce
160. Torišov park v Trávnici (Park v Trávnici II) Nové Zámky
161. Trnavské rybníky Trnava
162. Uhliská (Kohlwald) Levoča
163. Vejmutovkový porast Žiar nad Hronom
164. Vešeléniho záhrada (Wesselenyiho záhrada) Bratislava I
165. Vlčkovský háj Trnava
166. Vodárenská zeleň (Vodárenská zeleň I) Bratislava I
167. Vodná nádrž Petrova Ves Skalica
168. Volavčia kolónia Lučenec
169. Všivavec Trnava
170. Vtáčí ostrov Námestovo
171. Záhrada na Búdkovej (Gaštanová záhrada II) Bratislava I
172. Zeleň pri Vodárni (Vodárenská zeleň II) Bratislava I
173. Zemplínska šírava (Zemplínska Šírava) Michalovce
174. Žarnovica Turčianske Teplice
Novelizovaný zoznam z roku 2014
Štandardizovaný názov chráneného areálu Číslo rozhodnutia o štandardizácii názvu Predchádzajúci názov
Abrahámsky park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park v Abraháme
Alúvium Blhu P-5255/2004 z 23.12.2004
Alúvium Paríža P-5255/2004 z 23.12.2004
Arborétum Borová hora P-189/1984 zo 4.7.1984
Arborétum Kysihýbeľ P-1999/2003 z 21.5.2003 Arborétum Kysihýbel
Arborétum Mlyňany P-1999/2003 z 21.5.2003 Arborétum v Mlyňanoch
Bábsky park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park v Bábe
Bajdeľ P-1999/2003 z 21.5.2003 Bajdel
Banskoštiavnická botanická záhrada P-5255/2004 z 23.12.2004 Botanická záhrada Lesníckej technickej školy v Banskej Štiavnici
Banskoštiavnická kalvária P-5255/2004 z 23.12.2004
Bešiansky polder
Bodický rybník P-189/1984 zo 4.7.1984
Bohatský park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park pri materskej škole v Bohatej
Bohunický park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park v Bohuniciach
Borovicový lesík P-5255/2004 z 23.12.2004
Bôrik P-5255/2004 z 23.12.2004
Bratkovčík P-5255/2004 z 23.12.2004
Brezinky P-101/2009 z 12. 1. 2009
Brodziansky park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park v Brodzanoch
Brvnište P-5281/2002
Búdkovianske rybníky P-5255/2004 z 23.12.2004
Číčovský park P-1999/2003 z 21.5.2003 Park v Číčove
Dedova jama P-5255/2004 z 23.12.2004
Dekretov porast P-5255/2004 z 23.12.2004
Devínske alúvium Moravy P-3016/2000 z 31.7.2000
Diviacke kruhy P-5255/2004 z 23.12.2004
Dolná Zálomská P-5255/2004 z 23.12.2004
Driečna P-3016/2000 z 31.7.2000
Dropie P-5255/2004 z 23.12.2004
Dubnícke bane P-1999/2003 z 21.5.2003
Fenek P-5255/2004 z 23.12.2004
Gabčíkovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Galantský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Gavurky P-5255/2004 z 23.12.2004
Háj pred Teplou dolinou P-5255/2004 z 23.12.2004
Hate P-5255/2004 z 23.12.2004
Hikóriový porast P-1999/2003 z 21.5.2003
Holica P-5255/2004 z 23.12.2004
Horná Chrapková P-5255/2004 z 23.12.2004
Horský park P-5255/2004 z 23.12.2004
Hrabiny P-3016/2000 z 31.7.2000
Hrádocké arborétum P-189/1984 zo 4.7.1984
Hrochotská Bukovina P-5255/2004 z 23.12.2004
Hrončiačka P-3016/2000 z 31.7.2000
Hubický park P-1999/2003 z 21.5.2003
Huntácka dolina P-1999/2003 z 21.5.2003
Hurbanovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Chmúra P-1999/2003 z 21.5.2003
Chorvátske rameno P-3016/2000 z 31.7.2000
Ivančinské močiare P-5255/2004 z 23.12.2004
Ivanov salaš P-5255/2004 z 23.12.2004
Jakub P-5255/2004 z 23.12.2004
Jarovská bažantnica P-3016/2000 z 31.7.2000
Jasenina P-5255/2004 z 23.12.2004
Jazerinky P-3016/2000 z 31.7.2000
Jazernické jazierko P-1999/2003 z 21.5.2003
Jelenská gaštanica P-5255/2004 z 23.12.2004
Jubilejný les P-5255/2004 z 23.12.2004
Kaštieľsky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Kátovské jazero P-5255/2004 z 23.12.2004
Klasovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Knola P-5255/2004 z 23.12.2004
Kochova záhrada P-189/1984 zo 4.7.1984
Komjatický park P-1999/2003 z 21.5.2003
Konopiská P-101/2009 z 12. 1. 2009
Kopec P-101/2009 z 12. 1. 2009
Kostolianske lúky P-5255/2004 z 23.12.2004
Košická botanická záhrada P-3016/2000 z 31.7.2000
Košútsky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Kotlina P-101/2009 z 12. 1. 2009
Kráľovičova slatina P-5255/2004 z 23.12.2004
Kráľovičovokračiansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Krásno P-5255/2004 z 23.12.2004
Kraviansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Kúpna hora P-5255/2004 z 23.12.2004
Lapášsky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Lesné diely P-3016/2000 z 31.7.2000
Levické rybníky P-189/1984 zo 4.7.1984
Levický park P-1999/2003 z 21.5.2003
Lipnica P-1999/2003 z 21.5.2003
Lipovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Malachovské skalky P-5255/2004 z 23.12.2004
Malé Vážky P-5255/2004 z 23.12.2004
Maniansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Marcelovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Martinovská nádrž P-5255/2004 z 23.12.2004
Meandre Kamenistého potoka P-5255/2004 z 23.12.2004
Medzianske skalky P-5255/2004 z 23.12.2004
Michalské rašelinisko P-1999/2003 z 21.5.2003
Močenský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Moľvy P-3016/2000 z 31.7.2000
Mošovské aleje P-5255/2004 z 23.12.2004
Nižnočajská pieskovňa P-1999/2003 z 21.5.2003
Novoveský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Oborínske jamy P-101/2009 z 12. 1. 2009
Okšovské duby P-5255/2004 z 23.12.2004
Ostrá skala a Tupá skala P-1999/2003 z 21.5.2003
Padelek P-3016/2000 z 31.7.2000
Palárikovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Parčík pri Avione P-5255/2004 z 23.12.2004 zrušená ochrana vyhláškou OÚ ŽP BA č. 7/2013 z 18.9.2013
Park pri ihrisku P-1999/2003 z 21.5.2003
Pavúkov jarok P-5255/2004 z 23.12.2004
Perínske rybníky P-5255/2004 z 23.12.2004
Plavečské štrkoviská P-5255/2004 z 23.12.2004
Pod šťavicou P-3016/2000 z 31.7.2000
Podlavické výmole P-5255/2004 z 23.12.2004
Poľovnícky les P-5255/2004 z 23.12.2004
Pribetský háj P-5255/2004 z 23.12.2004
Radomská slatina P-3016/2000 z 31.7.2000
Radvanovské skalky P-5255/2004 z 23.12.2004
Ratkovo P-1999/2003 z 21.5.2003
Revištský rybník P-5255/2004 z 23.12.2004
Revúca P-5281/2002 z 10. 12. 2002
Rieka Orava P-5255/2004 z 23.12.2004
Rohovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Rovnianska gaštanica P-5255/2004 z 23.12.2004
Rúbaniansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Rudava P-101/2009 z 12. 1. 2009
Rumanovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Seredský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Sielnický borovicový háj P-1999/2003 z 21.5.2003
Sládkovičovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Sĺňava P-189/1984 zo 4.7.1984
Soví les P-4729/2006 z 29. 6. 2006
Starý rybník P-189/1984 zo 4.7.1984
Strážsky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Suchá dolina P-5255/2004 z 23.12.2004
Svarkovica P-7023/2010 z 26.11.2010
Svätojurské hradisko P-3016/2000 z 31.7.2000
Svätopeterský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Šalgočiansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Štefanovská borina P-5255/2004 z 23.12.2004
Štepnické rameno P-1999/2003 z 21.5.2003
Šuriansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Tesársky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Tomášikovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Tonkovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Topoľčianska zubria zvernica P-1999/2003 z 21.5.2003
Topoľčiansky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Tovarnícky park P-1999/2003 z 21.5.2003
Trnavské rybníky P-189/1984 zo 4.7.1984
Tunel pod Dielikom P-5255/2004 z 23.12.2004
Vachtové jazierko P-5255/2004 z 23.12.2004
Veľký kopec P-101/2009 z 12. 1. 2009
Vinohrady P-5255/2004 z 23.12.2004
Višňový potok P-7023/2010 z 26.11.2010 Cerinský potok, Cerínsky potok
Vlčkovský háj P-5255/2004 z 23.12.2004
Vodná nádrž Petrova Ves P-5255/2004 z 23.12.2004
Volavčia kolónia P-5255/2004 z 23.12.2004
Všivavec P-5255/2004 z 23.12.2004
Zeleň pri Vodárni P-5255/2004 z 23.12.2004
Zemplínska šírava P-189/1984 zo 4.7.1984
Žarnovica P-5255/2004 z 23.12.2004
Želiezovský park P-1999/2003 z 21.5.2003
Žitavský park P-1999/2003 z 21.5.2003

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]