Zoznam chránených rastlín na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených rastlín na Slovensku a ich spoločenská hodnota.

Poznámka Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
* Abies nebrodensis (Lojac.) Mattei jedľa
Aconitum anthora L. prilbica jedhojová 23
* Aconitum corsicum Gáyer
[syn. Aconitum napellus subsp. corsicum (Gáyer) W. Seitz]
prilbica korzická
Aconitum firmum Rchb. prilbica tuhá 23
Aconitum firmum Rchb. subsp. firmum prilbica tuhá pravá 37
SR Aconitum firmum subsp. moravicum Skalický prilbica tuhá moravská 23
Aconitum lasiocarpum (Rchb.) Gáyer prilbica chlpatoplodá 92
Aconitum moldavicum Hacq. ex Rchb. prilbica moldavská 14
Aconitum paniculatum Lam. prilbica metlinatá 51
Ex? Acorellus pannonicus (Jacq.) Palla šachorček panónsky 69
SR Adenophora lilifolia (L.) Ledeb. zvonovec ľaliolistý 51
Adonis distorta Ten. hlaváčik
Adonis vernalis L. hlaváčik jarný 69
Aegilops cylindrica Host mnohoštet valcovitý 51
Aeonium dumosum (Lowe) Praeg. eonium
Aeonium gomeraense Praeger eonium
Aeonium saundersii Bolle eonium
Aethionema saxatile (L.) R. Br. sivuľka skalná 69
Agrimonia pilosa Ledebour repík sibírsky
Agropyron pectinatum (M. Bieb.) P. Beauv. žitniak hrebenitý 51
Achillea aspleniifolia Vent. rebríček slezinníkolistý 69
Achillea crithmifolia Waldst. et Kit. rebríček jemnolistý 69
Achillea ochroleuca Ehrh. rebríček hrebenitý 69
Achillea ptarmica L. rebríček betrámový 37
Ajuga pyramidalis L. zbehovec ihlanovitý 92
SR Ex? Aldrovanda vesiculosa L. aldrovandka pľuzgierkatá 322
* Alisma wahlenbergii (Holmberg) Juz. žabník Wahlenbergov
Alkanna tinctoria (L.) Tausch alkana farbiarska 138
Ex? Allium cirrhosum Vand. cesnak strapatý 138
Allium ericetorum Thore cesnak vresoviskový 138
Allium grosii Font Quer cesnak
Allium paniculatum L. cesnak metlinatý 69
Allium schoenoprasum subsp. alpinum (DC.) Čelak. cesnak pažítkový alpínsky 23
Allium strictum Schrad. cesnak tuhý 92
Althaea cannabina L. ibiš konopovitý 69
Althaea hirsuta L. ibiš chlpatý 51
Althaea pallida Willd. ibiš bledý 69
Althaea taurinensis DC. ibiš turínsky 69
Alyssum desertorum Stapf tarica stepná 51
Alyssum montanum subsp. brymii Dostál tarica horská Brymova 51
Alyssum montanum subsp. gmelinii (Jord.) Hegi et Em. Schm. tarica horská Gmelinova 51
Alyssum pyrenaicum Lapeyr. tarica pyrenejská
Alyssum tortuosum subsp. heterophyllum Nyár. tarica krivoľaká rôznolistá 51
Alyssum tortuosum Waldst. et Kit. subsp. tortuosum tarica krivoľaká pravá 69
+ Amelanchier ovalis Medik. #1. muchovník vajcovitý 23
Ammi trifoliatum (H. C. Watson) Trelease parasca
+ Amygdalus nana L. #1. mandľa nízka 69
Anacamptis pyramidalis (L.) Rich. červenohlav ihlanovitý 230
Anacamptis urvilleana Sommier et Gatto červenohlav
* Anchusa crispa Viv. smohla
Anchusa italica Retz. smohla talianska 69
* Anagyris latifolia Brouss. ex Willd. smradovec
* Androcymbium europaeum (Lange) K. Richter androcymbium európske
* Androcymbium rechingeri Greuter androcymbium Rechingerovo
* Androcymbium psammophilum Svent. androcymbium
+ Andromeda polifolia L. andromédka sivolistá 69
* Androsace cylindrica DC. pochybok valcovitý
Androsace mathildae Levier pochybok
Androsace maxima L. pochybok najväčší 92
Androsace obtusifolia L. pochybok tupolistý 37
Androsace pyrenaica Lam. pochybok pyrenejský
Androsace villosa L. pochybok huňatý 138
Andryala crithmifolia Ait.
* Angelica heterocarpa Lloyd angelika
* Anthemis glaberrima (Rech. f.) Greuter ruman
Anthyllis hystrix Cardona. Contandr. & E. Sierra bôľhoj
Anthyllis lemanniana Lowe bôľhoj
Antirrhinum charidemi Lange papuľka
* Antirrhinum lopesianum Rothm. papuľka
Apera interrupta (L.) P. Beauv. metlička pretrhovaná 69
* Apium bermejoi Llorens zeler
SR Apium repens (Jacq.) Lag. zeler plazivý 92
* Aquilegia alpina L. orlíček alpínsky
Aquilegia bertolonii Schott orlíček Bertoliniho
Aquilegia kitaibelii Schott orlíček Kitaibelov
* Aquilegia pyrenaica DC. subsp. cazorlensis (Heywood) Galiano orlíček
* Arabis kennedyae Meikle. arábka
Arabis nemorensis (Wolf ex Hoffm.) Rchb. arábka slatinná 69
Arabis nova Vill. arábka nová 230
Arabis sadina (Samp.) P. Cout. arábka
Arabis scopoliana Boiss. arábka
Arceuthobium azoricum Wiens & Hawksw.
Arctagrostis latifolia (R. Br.) Griseb.
Arctophila fulva (Trin.) N. J. Anderson
Arctostaphylos uva-ursi (L.) Spreng. medvedica lekárska 37
+ Arctous alpina (L.) Nied. medvedík alpínsky 92
Aremonia agrimonoides (L.) DC. repíček repíkovitý 23
Arenaria ciliata L. subsp. pseudofrigida Ostenf. & O. C. Dahl piesočnica
Arenaria humifusa Wahlenberg piesočnica
* Arenaria nevadensis Boiss. & Reuter piesočnica nevadská
Arenaria provincialis Chater & Halliday piesočnica
* Argyranthemum lidii Humphries
* Argyranthemum pinnatifidum (L.f.) Lowe subsp. succulentum (Lowe) C.J. Humphries
Argyranthemum thalassophylum (Svent.) Hump.
Argyranthemum winterii (Svent.) Humphries
Armeria alpina Willd. trávnička alpínska 92
Armeria berlengensis Daveau trávnička
* Armeria helodes Martini & Pold trávnička
Armeria neglecta Girard trávnička
Armeria pseudarmeria (Murray) Mansfeld trávnička
* Armeria rouyana Daveau trávnička
Armeria soleirolii (Duby) Godron trávnička
Armeria velutina Welv. ex Boiss. & Reuter trávnička
Armoracia macrocarpa (Waldst. et Kit. ex Willd.) Kit. ex Baumg. chren veľkoplodý 69
Artemisia austriaca Jacq. palina rakúska 230
Artemisia campestris L. subsp. bottnica A. N. Lundström ex Kindb. palina
Artemisia eriantha Ten. palina skalná 51
* Artemisia granatensis Boiss. palina
* Artemisia laciniata Willd. palina strapatá
Artemisia oelandica (Besser) Komarov palina
* Artemisia pancicii (Janka) Ronniger palina Pančičova
Artemisia santonicum subsp. patens (Neilr.) K. M. Perss. palina slanomilná jednobliznová 37
Asperula neilreichii Beck marinka Neilreichova 51
* Asphodelus bento-rainhae P. Silva asfodel
Asplenium adiantum-nigrum L. slezinník čierny 51
SR Asplenium adulterinum Milde slezinník nepravý 92
Asplenium cuneifolium Viv. slezinník klinovolistý 92
* Asplenium hemionitis L. slezinník
Asplenium jahandiezii (Litard.) Rouy slezinník
* Aster pyrenaeus Desf. ex DC. astra pyrenejská
* Aster sorrentinii (Tod) Lojac. astra
* Astragalus algarbiensis Coss. ex Bunge kozinec
Astragalus alpinus L. kozinec alpínsky 51
* Astragalus aquilanus Anzalone kozinec
Astragalus asper Wulfen ex Jacq. kozinec drsný 184
Astragalus australis (L.) Lam. kozinec južný 37
Astragalus austriacus Jacq. kozinec rakúsky 92
Astragalus centralpinus Braun-Blanquet kozinec
Astragalus exscapus L. kozinec bezbyľový 138
Astragalus frigidus (L.) A. Gray kozinec ľadový 51
* Astragalus macrocarpus DC. subsp. lefkarensis Agger-Kirchof et Meikle kozinec
* Astragalus maritimus Moris kozinec
Astragalus norvegicus Weber kozinec nórsky 51
Astragalus penduliflorus Lam. kozinec ovisnutý 69
Astragalus peterfii Jáv. kozinec
Astragalus tremolsianus Pau kozinec
* Astragalus verrucosus Moris kozinec bradavičnatý
Astragalus vesicarius subsp. albidus (Waldst. et Kit.) Braun-Blanq. kozinec mechúrikatý belavý 138
Asyneuma canescens (Waldst. et Kit.) Griseb. et Schenk klasovec sivastý 51
Asyneuma giganteum (Boiss.) Bornm. klasovec obrovský
Athamanta cortiana Ferrarini atamanta
* Atractylis arbuscula Svent. & Michaelis
Atractylis preauxiana Schultz
Atriplex littoralis L. loboda pobrežná 92
* Atropa baetica Willk. ľuľkovec
Avenula hackelii (Henriq.) Holub ovsica Hackelova
* Azorina vidalii (H. C. Watson) Feer
Bassia laniflora (S. G. Gmel.) A. J. Scott basia vlnokvetá 51
* Bassia saxicola (Guss.) A. J. Scott basia
Batrachium aquatile (L.) Dumort. močiarka vodná 23
Batrachium baudotii (Godr.) F. W. Schultz močiarka Baudotova 69
Batrachium fluitans (Lam.) Wimm. močiarka riečna 69
Batrachium rhipiphyllum (Bastard ex Boreau) Dumort. močiarka štítovitá 69
Batrachium rionii (Lagger) Nyman močiarka Rioniho 69
Beckmannia eruciformis (L.) Host húseníkovec erukovitý 92
Bellardiochloa variegata (Lam.) Kerguélen kostravec fialový 92
* Bellevalia hackelli Freyn belevália
* Bencomia brachystachya Svent.
Bencomia sphaerocarpa Svent.
* Berberis maderensis Lowe dráč
Beta patula Ait. repa
* Biscutella neustriaca Bonnet dvojštítok
Biscutella vincentina (Samp.) Rothm. dvojštítok
Blackstonia acuminata (W. D. J. Koch et Ziz) Domin žltavka končistá 69
Blechnum spicant (L.) Roth rebrovka rôznolistá 23
Boleum asperum (Pers.) Desvaux
Bombycilaena erecta (L.) Smoljan. plsťovka vzpriamená 92
* Borderea chouardii (Gaussen) Heslot
Botrychium matricariifolium (A. Braun ex Döll) W.D.J.Koch vratička rumančekovolistá 92
Botrychium simplex Hitchc. vratička jednoduchá
Brassica glabrescens Poldini kapusta
Brassica hilarionis Post. kapusta
Brassica insularis Moris kapusta ostrovná
* Brassica macrocarpa Guss. kapusta
Braya linearis Rouy
Bromus grossus Desf. ex DC. stoklas
Bromus squarrosus L. stoklas kostrbatý 37
* Bunium brevifolium Lowe buľka
Bupleurum affine Sadler prerastlík prútnatý 51
* Bupleurum capillare Boiss. & Heldr. prerastlík vláskovitý
Bupleurum falcatum subsp. dilatatum Schur prerastlík kosákovitý širokolistý 69
Bupleurum handiense (Bolle) Kunkel prerastlík
* Bupleurum kakiskalae Greuter prerastlík
Bupleurum praealtum L. prerastlík vyvýšený 51
Bupleurum rotundifolium L. prerastlík okrúhlolistý 23
Bupleurum tenuissimum L. prerastlík najtenší 37
Calamagrostis chalybaea (Laest.) Fries smlz
Caldesia parnassifolia (L.) Parl. žabníkovec bielokvetolistý
Calendula maderensis DC. nechtík
Calla palustris L. diablik močiarny 92
Callianthemum coriandrifolium Rchb. rutovník koriandrolistý 51
Calypso bulbosa L.
Camelina rumelica Velen. ľaničník rumelský 69
Campanula abietina Griseb. zvonček jedľový 51
* Campanula bohemica Hrubý in Polívka, Domin et Podp. zvonček český
* Campanula gelida Kovanda zvonček jesenícky
Campanula macrostachya Waldst. et Kit. ex Willd. zvonček veľkoklasý 69
* Campanula morettiana Reichenb. zvonček
Campanula rapunculus L. zvonček repkový 51
Campanula romanica Savul. zvonček
* Campanula sabatia De Not. zvonček
SR* Campanula serrata (Kit. ex Schult.) Hendrych zvonček hrubokoreňový 51
Campanula xylocarpa Kovanda zvonček tvrdoplodý 37
Campanula zoysii auct. non Wulf. Schur
(syn. Campanula cochlearifolia Lam.)
zvonček maličký
Camphorosma annua Pall. gáfrovka ročná 92
Caralluma burchardii N. E. Braun karaluma
Cardamine dentata Schult. žerušnica zúbkatá 51
Cardamine parviflora L. žerušnica malokvetá 92
Cardaminopsis halleri (L.) subsp. halleri Hayek žerušničník Hallerov pravý 69
* Carduus myriacanthus Salzm. ex DC. bodliak
Carex atrofusca Schkuhr ostrica čiernohnedá 92
Carex bigelowii Torr. ex Schwein. ostrica Bigelova 69
Carex brevicollis DC. ostrica krátkoklasá 92
Carex chordorrhiza L.f. ostrica výbežkatá 92
Carex diandra Schrank ostrica oblastá 51
Carex dioica L. ostrica dvojdomá 69
Carex divisa Huds. ostrica delená 92
Carex fritschii Waisb. ostrica Fritschova 51
Carex halleriana Asso ostrica alpínska 69
Carex hartmanii Cajander ostrica Hartmanova 51
Carex holostoma Drejer ostrica
Carex lasiocarpa Ehrh. ostrica plstnatoplodá 51
Carex limosa L. ostrica barinná 92
Carex magellanica subsp. irrigua (Wahlenb.) Hiitonen ostrica chudobná vrchovisková 69
Carex malato-belizii Raymond ostrica
* Carex panormitana Guss. ostrica
Carex parviflora Host ostrica černastá 92
Carex pauciflora Lightf. ostrica málokvetá 92
Carex pediformis C. A. Mey. ostrica labkatá 51
Carex pulicaris L. ostrica blšná 69
Carex rupestris All. ostrica skalná 69
Carex secalina Willd. ex Wahlenb. ostrica ražná 69
Carex umbrosa Host ostrica tôňomilná 51
Carex viridula Michx. ostrica Oederova 69
Carlina onopordifolia Besser ex Szater, Kulcz. & Pawl. krasovlas akantolistý
Carpesium cernuum L. dvojzubec ovisnutý 69
Carthamus lanatus L. požlt vlnatý 69
Catabrosa aquatica (L.) P. Beauv. odemka vodná 51
* Centaurea akamantis T. Georgiadis & G. Chatzikyriakou nevädza
* Centaurea alba L. subsp. heldreichii (Halácsy) Dostál nevädza
* Centaurea alba L. subsp. princeps (Boiss. & Heldr.) Gugler nevädza
* Centaurea attica Nyman subsp. megarensis (Halácsy & Hayek) Dostál nevädza
* Centaurea balearica J.D. Rodriguez nevädza baleárska
* Centaurea borjae Valdes-Berm. & Rivas Goday nevädza
* Centaurea citricolor Font Quer nevädza
Centaurea corymbosa Pourret nevädza chocholíkatá
Centaurea gadorensis G. Blanca nevädza
* Centaurea horrida Badaro nevädza
* Centaurea immanuelis-loewii Deg. nevädza
Centaurea jankae Brandza nevädza
* Centaurea kalambakensis Freyn & Sint. nevädza
Centaurea kartschiana Scop. nevädza
* Centaurea lactiflora Halácsy nevädza bielokvetá
Centaurea micrantha Hoffmanns. & Link subsp. herminii (Rouy) Dostál nevädza drobnoúborová
* Centaurea niederi Heldr. nevädza
* Centaurea peucedanifolia Boiss. & Orph. nevädza
* Centaurea pinnata Pau nevädza
Centaurea pontica Prodan & E. I. Nyárády nevädza
Centaurea pulvinata (G. Blanca) G. Blanca nevädza
Centaurea rothmalerana (Arenes) Dostál nevädza
Centaurea vicentina Mariz nevädza
Centaurium littorale subsp. compressum (Hayek) Kirschner
[syn: Centaurium littorale subsp. uliginosum (Waldst. et Kit.) Rotm. ex Melderis]
zemežlč pobrežná slatinná 92
Centaurium pulchellum (Sw.) Druce zemežlč spanilá 37
* Centaurium rigualii Esteve zemežlč
* Centaurium somedanum Lainz zemežlč
Centranthus trinervis (Viv.) Beguinot centrant trojžilný
* Cephalanthera cucullata Boiss. & Heldr. vtáčia prilba
Cephalanthera damasonium (Mill.) Druce vtáčia prilba biela 14
Cephalanthera longifolia (L.) Fritsch vtáčia prilba dlholistá 23
Cephalanthera rubra (L.) Rich. vtáčia prilba červená 23
Cephalaria transsylvanica (L.) Schrad. ex Roem. et Schult. hlavinka sedmohradská 37
Cerastium alpinum L. rožec alpínsky 115
* Cerastium alsinifolium Tausch rožec kuričkolistý
Cerastium arvense subsp. glandulosum (Kit.) Soó rožec roľný žľaznatý 37
Cerastium carinthiacum Vest rožec širokolistý 51
Cerastium dinaricum G. Beck & Szysz. rožec dinársky
Cerastium uniflorum Clairv. rožec jednokvetý 92
Ceratophyllum submersum L. rožkatec pohrúžený 23
Cerinthe glabra subsp. tatrica Hadač voskovka holá tatranská 69
* Ceropegia chrysantha Svent. lampášik
Ceterach javorkeanum (Vida) Soó ceterak Jávorkov 115
Chaenorrhinum serpyllifolium (Lange) Lange subsp. lusitanicum R. Fernandes papyštek
Chaerophyllum azoricum Trelease krkoška azorská
Chamaemeles coriacea Lindl.
Chamorchis alpina (L.) Rich. vstaváčik alpínsky 138
Cheirolophus duranii (Burchard) Holub
Cheirolophus ghomerytus (Svent.) Holub
Cheirolophus junonianus (Svent.) Holub
Cheirolophus massonianus (Lowe) Hansen & Sund.
Chenopodium foliosum (Moench) Asch. mrlík mnoholistý 92
Chimaphila umbellata (L.) W. P. C. Barton zimoľub okolíkatý 69
* Chionodoxa lochiae Meikle in Kew Bull.
Chrysopogon gryllus (L.) Trin. zlatofúz južný 23
Cinna latifolia (Trev.) Griseb.
SR Cirsium brachycephalum Jur. pichliač úzkolistý 51
Cirsium latifolium Lowe pichliač
Cirsium waldsteinii Rouy pichliač Waldsteinov 51
Cistus chinamadensis Banares & Romero cistus
Cistus palhinhae Ingram cistus
Cladium mariscus (L.) Pohl marica pílkatá 184
Cleistogenes serotina (L.) Keng dvojradovec neskorý 23
+ Clematis alpina (L.) Mill. plamienok alpínsky 14
Clematis integrifolia L. plamienok celistvolistý 14
Coeloglossum viride (L.) Hartm. vemenníček zelený 23
* Cochlearia polonica E. Fröhlich. lyžičník poľský
SR * Cochlearia tatrae Borbás lyžičník tatranský 51
* Coincya rupestris Rouy
SR Ex Coleanthus subtilis (Tratt.) Seidl koleant útly 115
SR Colchicum arenarium Waldst. et Kit. jesienka piesočná 230
* Colchicum corsicum Baker jesienka korzická
* Colchicum cousturieri Greuter jesienka
Colymbada badensis (Tratt.) Dostál nevädzník bádenský 51
Colymbada sadleriana (Janka) Holub nevädzník panónsky 69
Comarum palustre L. nátržnica močiarna 23
Comastoma tenellum (Rottb.) Toyok.
(syn. Gentianella tenella Rottb.)
horcovka útla 23
Conioselinum tataricum Hoffm. šabrina pošvatá 37
Conringia austriaca (Jacq.) Sweet konringia rakúska 138
Consolida regalis subsp. paniculata (Host) Soó ostrôžka poľná metlinatá 69
* Consolida samia P. H. Davis ostrôžka
* Convolvulus argyrothamnus Greuter pupenec
Convolvulus cantabrica L. pupenec kantabrijský 115
* Convolvulus caput-medusae Lowe pupenec
* Convolvulus fernandesii Pinto da Silva & Teles pupenec
* Convolvulus lopez-socasii Svent. pupenec
* Convolvulus massonii A. Dietr. pupenec
Corallorhiza trifida Châtel. koralica lesná 23
Corispermum marschallii Steven plošticosemä Marschallovo 69
Corispermum nitidum Kit. ex Schult. plošticosemä lesklé 92
* Coronopus navasii Pau vraňonôžka
Corothamnus procumbens (Waldst. et Kit. ex Willd.) C. Presl kručinkovec položený 37
Corydalis capnoides (L.) Pers. chochlačka žltobiela 69
Corydalis gotlandica Lidén chochlačka
* Crambe arborea Webb ex Christ katran
Crambe leavigata DC. ex Christ katran
* Crambe sventenii R. Petters ex Bramwell & Sund. katran
SR Crambe tataria Sebeók katran tatársky 115
+ Crataegus lindmanii Hrabětová hloh Lindmanov 37
* Cremnophyton lanfrancoi Brullo & Pavonde
Crepis alpestris (Jacq.) Tausch škarda alpská 69
* Crepis crocifolia Boiss. & Heldr. škarda šafranokvetá
Crepis granatensis (Willk.) B. Blanca & M. Cueto škarda
Crepis pannonica (Jacq.) K. Koch škarda panónska 92
Crepis pulchra L. škarda úhľadná 69
Crepis pusilla (Sommier) Merxm. škarda
Crepis sibirica L. škarda sibírska 92
Crepis tectorum subsp. nigrescens (Pohle) P.D. Sell. škarda
Crocus cyprius Boiss. & Kotschy šafran
* Crocus etruscus Parl. šafran
Crocus hartmannianus Holmboe šafran
Crocus heuffelianus Herb. šafran karpatský 14
Crupina vulgaris Cass. krupinka obyčajná 69
Crypsis aculeata (L.) Aiton skrytka ostnatá 92
Cryptogramma crispa (L.) R. Br.ex Hook. kučeravec čiarkovitý 230
Culcita macrocarpa C. Presl kulcita veľkozásterková
SR* Cyclamen fatrense Halda et Soják cyklámen fatranský 138
SR Cypripedium calceolus L. črievičník papučkový 138
Cytisus aeolicus Guss. ex Lindl. zanoväť
Dactylorhiza cruenta (O. F. Müll.) Soó vstavačovec krvavočervený 322
Dactylorhiza ericetorum (E. F. Linton) Aver. vstavačovec vresoviskový 184
Dactylorhiza fuchsii (Druce) Soó subsp. fuchsii vstavačovec Fuchsov pravý 23
Dactylorhiza fuchsii subsp. sooiana (Borsos) Borsos vstavačovec Fuchsov Soóov 92
Dactylorhiza incarnata subsp. haematodes (Rchb.) Soó vstavačovec strmolistý krvavý 115
Dactylorhiza incarnata (L.) Soó subsp. incarnata vstavačovec strmolistý pravý 69
Dactylorhiza incarnata subsp. pulchella (Druce) Soó vstavačovec strmolistý neskorý 115
Dactylorhiza kalopissii E. Nelson vstavačovec
Dactylorhiza lapponica (Laest. ex Hartm.) Soó vstavačovec laponský 92
Dactylorhiza maculata (L.) Soó subsp. maculata vstavačovec škvrnitý pravý 184
Dactylorhiza maculata subsp. elodes (Griseb.) Soó vstavačovec škvrnitý mokraďný 184
Dactylorhiza maculata subsp. schurii (Klinge) Soó vstavačovec škvrnitý Schurov 184
Dactylorhiza maculata subsp. transsilvanica (Schur) Soó vstavačovec škvrnitý sedmohradský 184
Dactylorhiza majalis (Rchb.) P.F. Hunt et Summerh. subsp. majalis vstavačovec májový pravý 14
Dactylorhiza ochroleuca (Boll) Holub vstavačovec bledožltý 322
Dactylorhiza sambucina (L.) Soó vstavačovec bazový 23
Danthonia alpina Vest plevnatec alpínsky 51
SR*+ Daphne arbuscula Čelak. lykovec muránsky 230
+ Daphne cneorum L. lykovec voňavý 37
Daphne petraea Leybold lykovec skalný
* Daphne rodiguezii Texidor lykovec Rodriguezov
* Degenia velebitica (Degen) Hayek
* Delphinium caseyi BL Burtt stračonôžka
Delphinium elatum L. stračonôžka vysoká 23
Delphinium oxysepalum Borbás et Pax stračonôžka tatranská 51
Dendranthema zawadskii (Herbich) Tzvelev chryzantéma pieninská 138
Dendriopoterium pulidoi Svent.
Deschampsia maderensis (Haeck. Born.) Buschm. metlica
Dianthus arenarius L. subsp. arenarius klinček piesočný pravý
* Dianthus arenarius L. subsp. bohemicus (Novák) O. Schwarz klinček piesočný český
Dianthus barbatus subsp. compactus (Kit.) Heuff. klinček bradatý nakopený 37
Dianthus cintranus Boiss. & Reuter subsp. cintranus Boiss. & Reuter klinček
Dianthus collinus Waldst. et Kit. subsp. collinus klinček kopcový pravý 37
Dianthus collinus subsp. glabriusculus (Kit.) Thaisz klinček kopcový holý 69
Dianthus diutinus Kit. klinček trváci
Dianthus glacialis Haenke klinček ľadovcový 37
Dianthus marizii (Samp.) Samp. klinček
* Dianthus moravicus Kovanda klinček moravský
SR* Dianthus nitidus Waldst. et Kit. klinček lesklý 69
Dianthus plumarius subsp. regis-stephani (Rapcs.) Baksay klinček
SR* Dianthus praecox subsp. lumnitzeri (Wiesb.) Kmeťová
[syn.
Dianthus lumnitzeri Wiesb.]
klinček včasný Lumnitzerov 37
Dianthus praecox Kit. subsp. praecox klinček včasný pravý 37
Dianthus praecox subsp. pseudopraecox (Novák) Kmeťová klinček včasný nepravý 37
Dianthus rupicola Biv. klinček
Dianthus serotinus Waldst. et Kit. klinček neskorý 51
Dianthus superbus subsp. alpestris (Kablík. ex Uechtr.) Čelak. klinček pyšný alpský 37
Dianthus superbus L. subsp. superbus klinček pyšný pravý 51
Dichostylis micheliana (L.) Nees trojradovka hlávkatá 69
Dictamnus albus L. jasenec biely 14
Diphasiastrum alpinum (L.) Holub plavúnik alpínsky 37
Diphasiastrum complanatum (L.) Holub plavúnik sploštený 37
Ex? Diphasiastrum issleri (Rouy) Holub plavúnik Isslerov 92
Diplazium sibiricum (Turcz. ex Kunze) Kurata
Diplotaxis ibicensis (Pau) Gomez-Campo dvojradovka
* Diplotaxis siettiana Maire dvojradovka
Diplotaxis vicentina (P. Cout.) Rothm. dvojradovka
Doronicum hungaricum Rchb. f. kamzičník podlhovastolistý 92
Doronicum stiriacum (Vill.) Dalla Torre kamzičník chlpatý 23
* Dorycnium spectabile Webb & Berthel ďatelinovec
Draba aizoides subsp. beckeri (A. Kern.) Hörandl et Gutermann chudôbka vždyzelená Beckerova 92
Draba cacuminum Elis Ekman chudôbka
Draba cinerea Adams chudôbka
Draba dorneri Heuffel. chudôbka
Draba fladnizensis Wulfen chudôbka bledožltá 92
Draba lasiocarpa subsp. klasterskyi (Chrtek) Chrtek chudôbka drsnoplodá Klášterského 161
Draba muralis L. chudôbka múrová 23
Ex? Draba pacheri Stur chudôbka štajerská 69
Draba siliquosa M. Bieb. chudôbka kaukazská 92
Draba tomentosa Clairv. chudôbka plstnatá 69
* Dracaena draco (L.) L. dracéna obyčajná
SR Dracocephalum austriacum L. včelník rakúsky 138
Drosera anglica Huds. rosička anglická 138
Drosera rotundifolia L. rosička okrúhlolistá 37
+ Dryas octopetala L. dryádka osemlupienková 37
* Dryopteris corleyi Fraser-Jenk. papraď
Dryopteris cristata (L.) A. Gray papraď hrebenatá 51
Dryopteris fragans (L.) Schott papraď
Echinops ritro subsp. ruthenicus (M. Bieb.) Nyman ježibaba belasá rusínska 92
Echium candicans L. fil. hadinec
* Echium gentianoides Webb & Coincy hadinec
Echium italicum L. hadinec taliansky 51
SR Echium russicum J. F. Gemlin hadinec červený 69
Elatine alsinastrum L. elatinka kuričkovitá 69
Elatine gussonei (Sommier) Brullo elatinka
Elatine hungarica Moesz elatinka maďarská 92
Ex? Elatine hydropiper subsp. orthosperma (Düben) Hermann elatinka pieprová rovnosemenná 92
Ex? Elatine triandra Schkuhr elatinka trojtyčinková 92
SR Eleocharis carniolica W. D. J. Koch bahnička kranská 69
Eleocharis quinqueflora (Hartmann) O. Schwarz bahnička málokvetá 37
Elyna myosuroides (Vill.) Fritsch ostrička myšia 92
+ Ephedra distachya L. chvojník dvojklasý 138
Epipactis albensis Nováková et Rydlo kruštík neskorý 138
Epipactis atrorubens (Hoffm.) Besser kruštík tmavočervený 14
Epipactis distans C. Arvet-Touvet
[syn. Epipactis helleborine subsp. orbicularis (Richter) Klein]
kruštík oddialený 115
Epipactis futakii Mereďa et Potůček kruštík Futákov 138
Epipactis greuteri H. Baumann et Künkele kruštík Greuterov 138
Epipactis komoricensis Mereďa kruštík komorický 69
Epipactis leptochila (Godfery) Godfery kruštík úzkopyskový 51
Epipactis microphylla (Ehrh.) Sw. kruštík drobnolistý 23
Epipactis muelleri Godfery kruštík rožkatý 23
Epipactis neglecta (Kümpel) Kümpel kruštík prehliadaný 51
Epipactis nordeniorum Robatsch kruštík Nordenových 138
Epipactis palustris (L.) Crantz kruštík močiarny 51
Epipactis placentina Bongiorni et Grünanger kruštík piačenský 230
Epipactis pontica Taubenheim kruštík pontický 51
Epipactis pseudopurpurata Mereďa kruštík útly 92
Epipactis tallosii Molnár et Robatsch kruštík Tallosov 138
Epipactis viridiflora Hoffm.ex Krock
[syn: Epipactis purpurata Sm.]
kruštík modrofialový 51
Epipogium aphyllum (F. W. Schmidt) Sw. sklenobyľ bezlistá 230
Eragrostis pilosa (L.) P. Beauv. milota chlpatá 51
Eremogone micradenia (Smirn.) Ikonn. stepnatka úzkolistá 92
Erica scoparia L. subsp. azorica (Hochst.) D. A. Webb vresovec
Erigeron frigidus Boiss. ex DC. turica ľadová
Erigeron hungaricus (Vierh.) Pawł. turica uhorská 37
Eriophorum gracile W. D. J. Koch ex Roth páperník štíhly 69
Eriophorum vaginatum L. páperník pošvatý 69
* Erodium astragaloides Boiss. & Reuter bocianik kozincový
Erodium ciconium (L.) L’ Hér. bocianik stepný 92
Erodium paularense Fernandez-Gonzalez & Izco bocianik
* Erodium rupicola Boiss. bocianik
Erucastrum palustre (Pirona) Vis. reďkevník močiarny
Eryngium alpinum L. kotúč alpínsky
Eryngium planum L. kotúč modrastý 37
* Eryngium viviparum Gay kotúč
Erysimum crepidifolium Rchb. horčičník škardolistý 51
* Erysimum pieninicum (Zapal.) Pawl. horčičník pieninský
Erysimum wahlenbergii (Asch. et Engl.) Borbás horčičník karpatský 69
Erythronium dens-canis L. kandík psí 138
* Euphorbia handiensis Burchard prýštec
Euphorbia lambii Svent. prýštec
* Euphorbia margalidiana Kuhbier & Lewejohann prýštec
* Euphorbia nevadensis Boiss. & Reuter prýštec nevadský
Euphorbia stygiana H. C. Watson prýštec
Euphorbia transtagana Boiss. prýštec
* Euphrasia azorica H. C. Watson očianka azorská
Euphrasia exaristata Smejkal očianka bezosťová 92
* Euphrasia genargentea (Feoli) Diana očianka
Euphrasia grandiflora Hochst. ex Seub. očianka veľkokvetá
Euphrasia marchesettii Wettst. ex Marches. očianka Marchesettiho
Euphrasia micrantha Rchb. očianka drobnokvetá 92
Euphrasia pectinata Ten. očianka hrebenitá 92
Euphrasia slovaca (Yeo) Holub subsp. pseudomontana (Klášterský) Dostál očianka slovenská podhorská 51
Euphrasia stipitata Smejkal očianka stopkatá 51
Ferula latipinna Santos feruľa
SR* Ferula sadleriana Ledeb. feruľa Sadlerova 138
Festuca brigantina (Markgr.-Dannenb.) Markgr.- Dannenb. kostrava
Festuca dominii Krajina kostrava Dominova 51
Festuca duriotagana Franco & R. Afonso kostrava
Festuca elegans Boiss. kostrava
Festuca henriquesii Hack. kostrava
Festuca saxatilis Schur kostrava skalná 51
Festuca summilusitana Franco & R. Afonso kostrava
Filago lutescens Jord. bielolist žltkastý 51
Filago vulgaris Lam. bielolist obyčajný 51
Frangula azorica Tutin krušina azorská
* Fritillaria conica Rix korunkovka
* Fritillaria drenovskii Dogen & Stoy. korunkovka
* Fritillaria gussichiae (Degen & Doerfler) Rix korunkovka
Fritillaria meleagris L. korunkovka strakatá 69
* Fritillaria obliqua Ker-Gawl. korunkovka
* Fritillaria rhodocanakis Orph. ex Baker korunkovka
Fumana procumbens (Dunal) Gren. et Godr. devätorka rozprestretá 37
Gagea bohemica (Zauschn.) Schult. et Schult. f. krivec český 69
Gagea minima (L.) Ker Gawl. krivec najmenší 69
Gagea pusilla (F. W. Schmidt) Schult. et Schult. f. krivec nízky 51
Gagea spathacea (Hayne) Salisb. krivec tulcový 51
Galatella cana (Waldst. et Kit.) Nees hviezdovec sivý 92
Galatella punctata (Waldst. et Kit.) Nees hviezdovec bodkovaný 69
Galium cracoviense Ehrend. lipkavec krakovský
* Galium litorale Guss. lipkavec pobrežný
Gallium moldavicum (Dobrescu) Franco lipkavec
Galium parisiense subsp. anglicum (Huds.) Arcang. lipkavec parížsky hladkoplodý 92
* Galium sudeticum Tausch lipkavec sudetský
Galium tenuissimum M. Bieb. lipkavec najtenší 92
* Galium viridiflorum Boiss. & Reuter lipkavec zelenokvetý
Gasparrinia peucedanoides (M. Bieb.) Thell. sezelovka smldníkovitá 92
Gaudinia hispanica Stace & Tutin lámavka
Genista dorycnifolia Font Quer kručinka
Genista holopetala (Fleischm. ex Koch) Baldacci kručinka
Gentiana clusii Perr. et Songeon horec Clusiov 23
Gentiana frigida Haenke horec ľadový 37
Gentiana ligustica R. de Vilm. & Chopinet horec
Gentiana nivalis L. horec snežný 23
Gentiana pneumonanthe L. horec pľúcny 51
Gentiana punctata L. horec bodkovaný 37
Gentianella anglica (Pugsley) E. F. Warburg horček
* Gentianella bohemica Skalický horček český
* Geranium maderense P. F. Yeo pakost
Gladiolus imbricatus L. mečík škridlicovitý 37
SR Gladiolus palustris Gaudin mečík močiarny 92
Glaux maritima L. sivuľka prímorská 92
* Globularia ascanii D. Bramwell & Kunkel guľôčka
Globularia cordifolia L. guľôčka srdcovitolistá 37
* Globularia sarcophylla Svent. guľôčka
* Globularia stygia Orph. ex Boiss. guľočka
Gnaphalium luteoalbum L. paplesnivček žltobiely 37
Goodyera macrophylla Lowe smrečinovec
Goodyera repens (L.) R. Br. smrečinovec plazivý 37
Gratiola officinalis L. graciola lekárska 37
Groenlandia densa (L.) Fourr. červenačka hustolistá 92
Gymnadenia conopsea (L.) R. Br. päťprstnica obyčajná 14
Gymnadenia densiflora (Wahlenb.) A. Dietr. päťprstnica hustokvetá 92
Gymnadenia odoratissima (L.) Rich. päťprstnica voňavá 23
Gymnigritella runei Teppner & Klein
Gypsophila fastigiata L. gypsomilka zväzkovitá 51
Gypsophila fastigiata subsp. arenaria (Waldst. et Kit. ex Willd.) Domin gypsomilka zväzkovitá piesočná 51
Gypsophila paniculata L. gypsomilka metlinatá 51
* Gypsophila papillosa P. Porta gypsomilka
Halimium verticillatum (Brot.) Sennen
Hedysarum hedysaroides (L.) Schinz et Thell. sekernica tmavá 23
Heleochloa alopecuroides (Piller et Mitterp.) Host ex Roem. bahienka psiarkovitá 69
Heleochloa schoenoides (L.) Host ex Roem. bahienka šašinovitá 69
Helianthemum alypoides Losa & Rivas Goday devätorník
* Helianthemum bystropogophyllum Svent. devätorník
Helianthemum caput-felis Boiss. devätorník
Helichrysum gossypinum Webb slamiha
* Helichrysum melitense (Pignatti) Brullo, Lanfranco, Pavone & Ronsisvalle slamiha
Helichrysum monogynum Burtt & Sund. slamiha
* Helichrysum sibthorpii Rouy slamiha
Helleborus purpurascens Waldst. et Kit. čemerica purpurová 51
Herminium monorchis (L.) R. Br. trčuľa jednohľuzá 230
Herniaria algarvica Chaudhri prietržník
Herniaria incana Lam. prietržník sivý 92
* Herniaria latifolia Lapeyr. subsp. litardierei Gamis prietržník
Herniaria lusitanica Chaudhri subsp. berlengiana Chaudhri prietržník
Herniaria maritima Link prietržník prímorský
Hesperis slovaca (F. Dvořák) F. Dvořák večernica slovenská 92
Hieracium pilosum Schleich. ex Froel. jastrabník chlpatý 92
Hierochloë repens (Host) P. Beauv. tomkovica plazivá 37
SR Himantoglossum adriaticum H. Baumann jazýčkovec jadranský 184
SR Himantoglossum caprinum (M. Bieb.) Spreng. jazýčkovec východný 230
Hippocrepis emerus (L.) Lassen
(syn. Coronilla emerus L.)
podkovka ľúba 92
Hippochaete variegata (Schleich.) Bruhin prasličkovka pestrá 51
Hippuris tetraphylla L. fil. truskavec
Hippuris vulgaris L. truskavec obyčajný 51
Hladnikia pastinacifolia Reichenb
Holcus setiglumis Boiss. & Reuter subsp. duriensis Pinto da Silva medúnok
Hordeum geniculatum All. jačmeň tuhoštetinatý 92
Hottonia palustris L. perutník močiarny 51
Hyacinthoides vicentina (Hoffmanns. & Link) Rothm.
Hydrocotyle vulgaris L. pupkovník obyčajný 69
Hymenophyllum maderensis Gibby & Lovis blanolistník
Hymenostemma pseudanthemis (Kunze) Willd.
Hyoseris frutescens Brullo & Pavone jahnačka
* Hypericum aciferum (Greuter) N. K. B. Robson ľubovník
Hypericum elegans Stephan ex Willd. ľubovník ozdobný 92
Hypochoeris oligocephala (Svent. & Bramw.) Lack prasatník
* Iberis arbuscula Runemark iberka kríčkovitá
Iberis procumbens Lange subsp. microcarpa Franco & Pinto da Silva iberka
Ex? Illecebrum verticillatum L. nechtovec praslenatý 92
Inula germanica L. oman nemecký 37
Inula salicina subsp. aspera (Poir. ex Lam.) Hayek oman vŕbolistý drsný 69
Inula salicina subsp. sabuletorum (Czern. ex Lavrenko) Soják oman vŕbolistý piesočný 92
* Ionopsidium
[syn. Jonopsidium] acaule (Desf.) Reichenb.
pafialka bezbyľová
Ionopsidium
[syn. Jonopsidium] savianum (Caruel) Ball exArcang.
pafialka
SR Iris aphylla subsp. hungarica (Waldst. et Kit.) Hegi kosatec bezlistý uhorský 92
SR Iris arenaria Waldst. et Kit.
[syn. Iris humilis subsp. arenaria (Waldst. et Kit) Á. Löve et Löve]
kosatec piesočný 92
* Iris boissieri Henriq. kosatec
Iris graminea L. kosatec trávolistý 69
Iris graminea L. subsp. graminea kosatec trávolistý pravý 69
Iris graminea subsp. pseudocyperus (Schur) Soó kosatec trávolistý pašachorový 69
* Iris marisca Ricci & Colasante kosatec
Iris pumila L. kosatec nízky 37
Iris sibirica L. kosatec sibírsky 51
Iris spuria L. kosatec pochybný 92
Iris variegata L. kosatec dvojfarebný 51
Isatis campestris Steven ex DC. farbovník poľný 69
Isatis maeotica DC. farbovník azovský 69
Isatis praecox Kit. ex Tratt. farbovník včasný 92
Isoëtes azorica Durieu & Paiva ex Milde šidlatka azorská
Isoëtes boryana Durieu šidlatka
Isoëtes malinverniana Ces. & De Not. šidlatka
Isolepis setacea (L.) R. Br. škripík štetinatý 69
* Isoplexis chalcantha Svent. O’Shanahan
Isoplexis isabelliana (Webb & Berthel.) Masferrer
* Jankaea heldreichii (Boiss.) Boiss. jankea Heldreichova
Jasione crispa (Pourret) Samp. subsp. serpentinica Pinto da Silva pávinec
Jasione lusitanica A. DC. pávinec
Jasminum azoricum L. jazmín azorský
Juncus acutiflorus Ehrh. ex Hoffm. sitina ostrokvetá 92
Juncus atratus Krock. sitina černastá 37
Juncus bulbosus L. subsp. bulbosus sitina cibuľkatá pravá 92
Juncus bulbosus subsp. kochii (F. W. Schultz) Reichg. sitina cibuľkatá Kochova 92
Juncus capitatus Weigel sitina hlavičkatá 92
Juncus castaneus Sm. sitina gaštanovohnedá 115
Juncus gerardii Loisel. subsp. gerardii sitina Gerardova pravá 69
Ex? Juncus sphaerocarpus Nees sitina guľatoplodá 92
Juncus subnodulosus Schrank sitina pošvatá 69
Juncus triglumis L. sitina trojplevová 69
Juncus valvatus Link sitina
* Jurinea cyanoides (L.) Reichenb. sinokvet nevädzovitý
* Jurinea fontqueri Cuatrec. sinokvet Fontquerov
Jurinea mollis subsp. macrocalathia (K. Koch) Soó sinokvet mäkký veľkoúborový 69
Kobresia simpliciuscula (Wahlenb.) Mack. turička jednoduchá 92
Koeleria tristis Domin ometlina smutná 37
Kosteletzkya pentacarpos (L.) Ledeb.
Kunkeliella subsucculenta Kammer
* Lactuca watsoniana Trel. šalát Watsonov
* Lamyropsis microcephala (Moris) Dittrich & Greuter
Lapsana communis subsp. intermedia (M. Bieb.) Hayek lýrovka obyčajná prostredná 23
* Laserpitium longiradium Boiss. lazerník
Lathyrus lacteus (M. Bieb.) Wissjul. hrachor mliečny 37
Lathyrus laevigatus (Waldst. et Kit.) Gren. hrachor hladký 51
Lathyrus nissolia L. hrachor trávolistý 37
Lathyrus nissolia subsp. futakii Chrtková hrachor trávolistý Futákov 69
Lathyrus nissolia subsp. pubescens (Beck) Soják hrachor trávolistý páperistý 37
Lathyrus palustris L. hrachor močiarny 51
Lathyrus pannonicus (Jacq.) Garcke hrachor panónsky 69
Lathyrus pisiformis L. hrachor hrachovitý 92
Lathyrus transsilvanicus (Spreng.) Fritsch hrachor sedmohradský 92
Lathyrus venetus (Mill.) Wohlf. hrachor benátsky 92
+ Ledum palustre L. rojovník močiarny 92
Leontodon boryi Boiss. púpavec
Leontodon microcephalus (Boiss. ex DC.) Boiss. púpavec drobnoúborový
* Leontodon siculus (Guss.) Finch & Sell púpavec
Leontopodium alpinum Cass. plesnivec alpínsky 51
Lepidium perfoliatum L. žerucha prerastenolistá 23
Leucanthemella serotina (L.) Tzvelev králik neskorý 92
Leucojum nicaeense Ard. bleduľa nicejská
Leucojum vernum subsp. carpaticum (Spring) O. Schwarz bleduľa jarná karpatská 69
Leuzea longifolia Hoffmanns. & Link leuzea
Ligularia glauca (L.) A. Hoffm. jazyčník sivý 115
SR Ligularia sibirica (L.) Cass. jazyčník sibírsky 115
Lilium bulbiferum L. ľalia cibuľkonosná 37
Limodorum abortivum (L.) Sw. modruška pošvatá 138
* Limonium arborescens (Brouss.) Kuntze limonka
Limonium dendroides Svent. limonka
Limonium dodartii (Girard) O. Kuntze subsp. lusitanicum (Daveau) Franco limonka
Limonium gmelinii subsp. hungaricum (Klokov) Soó limonka Gmelinova uhorská 115
* Limonium insulare (Beg. & Landi) Arrig. & Diana limonka
Limonium lanceolatum (Hoffmanns. & Link) Franko limonka
Limonium multiflorum Erben limonka
* Limonium pseudolaetum Arrig. & Diana limonka
* Limonium spectabile (Svent.) Kunkel & Sunding limonka
* Limonium strictissimum (Salzmann) Arrig. limonka
* Limonium sventenii Santos & Fernandez Galvan limonka
Linaria algarviana Chav. pyštek
Linaria alpina (L.) Mill. pyštek alpínsky 92
Linaria coutinhoi Valdés pyštek
* Linaria ficalhoana Rouy pyštek
Linaria flava (Poiret) Desf. pyštek žltý
* Linaria hellenica Turrill pyštek grécky
Linaria loeselii Schweigger pyštek Loeselov
Linaria pallidiflora (Lam.) Valdés pyštek taliansky 69
Linaria pseudolaxiflora Lojac. pyštek
* Linaria ricardoi Cout. pyštek
Linaria tonzigii Lona pyštek
* Linaria tursica B. Valdes & Cabezudo pyštek
* SR Lindernia procumbens (Krock.) Borbás lindernia puzdierkatá 92
Linnaea borealis L. linnéovka severná 138
* Linum dolomiticum Borbas ľan
Linum hirsutum L. ľan chlpatý 51
Linum hirsutum subsp. glabrescens (Rochel) Soó ľan chlpatý hladkastý 92
* Linum muelleri Moris
(syn. Linum maritimum subsp. muelleri)
ľan
Linum perenne L. ľan trváci 69
Linum trigynum L. ľan trojbliznový 92
SR Liparis loeselii (L.) Rich. hľuzovec Loeselov 322
Listera cordata (L.) R. Br. bradáčik srdcovitolistý 92
* Lithodora nitida (H. Ern) R. Fernandes litodora lesklá
+ Loiseleuria procumbens (L.) Desv. skalienka ležatá 92
+ Lonicera alpigena L. zemolez alpínsky 92
* Lotus azoricus P. W. Ball ľadenec azorský
Lotus callis-viridis D. Bramwell & D. H. Davis ľadenec
* Lotus kunkelii (E. Chueca) D. Bramwell & al. ľadenec Kunkelov
Lotus uliginosus Schkuhr ľadenec barinný 37
Luronium natans (L.) Raf. žabníčka plávajúca
Luzula arctica Blytt chlpaňa
Lychnis coronaria (L.) Desr. kukučka vencová 37
Lycopodiella inundata (L.) Holub plavúnec zaplavovaný 92
Lycopodioides helveticum (L.) Kuntze vranček švajčiarsky 51
Lycopodium annotinum L. plavúň pučivý 14
Lycopodium clavatum L. plavúň obyčajný 14
* Lythrum flexuosum Lag. vrbica
Lythrum tribracteatum Salzm. ex Spreng. vrbica drobná 92
Malaxis monophyllos (L.) Sw. trčníček jednolistý 138
* Mandragora officinarum L. mandragora lekárska
* Marbeckiella sousae Rothm.
Marcetella maderensis (Born.) Svent.
* Marsilea azorica Launert & Paiva marsilea azorská
Marsilea batardae Launert marsilea
SR Marsilea quadrifolia L. marsilea štvorlistá 51
Marsilea strigosa Willd. marsilea srstnatá
Matteuccia struthiopteris (L.) Tod. perovník pštrosí 37
Maytenus umbellata (R. Br.) Mabb.
Medicago monspeliaca (L.) Trautv.
(syn. Trigonella monspeliaca L.)
lucerna tesálska 51
Medicago rigidula (L.) All. lucerna tvrdá 92
Melampyrum subalpinum (Jur.) A. Kern. čermeľ český 69
Melanoselinum decipiens (Schrader & Wendl.) Hoffm.
Melica altissima L. mednička najvyššia 69
Melilotus segetalis (Brot.) Ser. subsp. fallax Franco komonica
Menyanthes trifoliata L. vachta trojlistá 23
* Micromeria taygetea P. H. Davis
Micropyropsis tuberosa Romero - Zarco & Cabezudo
Minuartia glaucina Dvořáková kurička sivastá 92
Minuartia glomerata (M. Bieb.) Degen kurička klbkatá 69
Minuartia hirsuta subsp. frutescens (Kit.) Hand.-Mazz. kurička chlpatá kríčkovitá 69
* Minuartia smejkalii Dvořáková kurička Smejkalova
Minuartia viscosa (Schreb.) Schinz et Thell. kurička lepkavá 69
* Moehringia fontqueri Pau meringia Fontquerova
Moehringia jankae Griseb. ex Janka meringia
Moehringia lateriflora (L.) Frenzl meringia
Moehringia tommasinii Marches. meringia
Moehringia villosa (Wulfen) Fenzl meringia huňatá
Monanthes wildpretii Banares & Scholz
Monizia edulis Lowe
Montia arvensis Wallr. zdrojovka roľná 69
Montia hallii (A. Gray) Greene zdrojovka pobrežná 51
* Murbeckiella sousae Rothm.
* Muscari gussonei (Parl.) Tod. modrica
Muscari neglectum Guss.ex Ten. modrica nebadaná 23
Musschia aurea (L. f.) DC.
* Musschia wollastonii Lowe
Myosotis azorica H. C. Watson nezábudka azorská
Myosotis lusitanica Schuster nezábudka
Myosotis maritima Hochst. in Seub. nezábudka
Myosotis rehsteineri Wartm. nezábudka Rechsteinerova
Myosotis retusifolia R. Afonso nezábudka
* Myrica rivas-martinezii Santos. vresna
Myriophyllum verticillatum L. stolístok praslenatý 51
Myrrhoides nodosa (L.) Cannon nadutec nafúknutý 92
Najas flexilis (Willd.) Rostk. & W.L. Schmidt riečňanka
Najas tenuissima (A. Braun) Magnus riečňanka
Najas minor All.
[syn. Caulinia minor (All.Coss. et Germ.)]
riečňanka menšia 23
Narcissus asturiensis (Jordan) Pugsley narcis
Narcissus calcicola Mendonca narcis
Narcissus cyclamineus DC. narcis
Narcissus fernandesii G. Pedro narcis
Narcissus humilis (Cav.) Traub narcis
* Narcissus longispathus Pugsley narcis
* Narcissus nevadensis Pugsley narcis nevadský
Narcissus pseudonarcissus L. subsp. nobilis (Haw.) A. Fernandes narcis
Narcissus scaberulus Henriq. narcis
Narcissus triandrus L. subsp. capax (Salisb.) D. A. Webb. narcis
* Narcissus triandrus L. narcis trojtyčinkový
Narcissus viridiflorus Schousboe narcis zelenokvetý
* Naufraga balearica Constans & Cannon
Naumburgia thyrsiflora (L.) Rchb. bazanovec kytkový 92
Nepeta dirphya (Boiss.) Heldr. ex Halácsy kocúrnik
* Nepeta sphaciotica P. H. Davis kocúrnik
Ex? Nigritella nigra (L.) Rchb. f. tmavohlávka čierna 92
Novosieversia reptans (L.) E. I. Golubk. kuklička plazivá 23
Nuphar lutea (L.) Sm. leknica žltá 23
Nymphaea alba L. lekno biele 37
Nymphoides peltata (S. G. Gmel.) Kuntze leknovec štítnatý 69
Odontites granatensis Boiss. zdravienok
Odontites holliana (Lowe) Benth. zdravienok
Oenanthe banatica Heuff. halucha banátska 69
* Oenanthe conioides Lange halucha bolehlavová
Oenanthe divaricata (R. Br.) Mabb. halucha
Oenanthe silaifolia M. Bieb. halucha siličkolistá 51
Oenanthe stenoloba Schur halucha úzkolistá 37
Omalotheca hoppeana (W. D. J. Koch) Sch. Bip. plesnivček vápencový 92
Omphalodes kuzinskyanae Willk. pupkovec
* Omphalodes littoralis Lehm. pupkovec pobrežný
Onobrychis montana DC. vičenec horský 92
* Ononis hackelii Lange ihlica
Ononis pusilla L. ihlica nízka 92
* Onopordum carduelinum Bolle ostropes
* Onopordum nogalesii Svent. ostropes
Onosma arenaria Waldst. et Kit. rumenica piesočná 92
Onosma pseudoarenaria subsp. tuberculata (Kit.) Rauschert rumenica nepravá bradavičnatá 69
SR* Onosma tornensis Jáv. rumenica turnianska 322
Onosma visianii Clementi rumenica Visianiho 69
Ophioglossum polyphyllum A. Braun hadivka
Ophioglossum vulgatum L. hadivka obyčajná 51
Ophrys apifera Huds. hmyzovník včelovitý 230
* Ophrys argolica Fleischm. hmyzovník
Ophrys holoserica (Burm. f.) Greuter hmyzovník čmeľovitý 230
Ophrys holubyana András. hmyzovník Holubyho 276
Ophrys insectifera L. hmyzovník muchovitý 51
* Ophrys kotschyi Fleischm. & Soó hmyzovník
* Ophrys lunulata Parl. hmyzovník
Ophrys melitensis (Salkowski) J. Deviller-Terschuren & P. Devillers hmyzovník
Ophrys sphegodes Mill. hmyzovník pavúkovitý 322
Orchis coriophora L. vstavač ploštičný 230
Orchis elegans Heuff. vstavač úhľadný 230
Orchis mascula (L.) L. vstavač mužský 69
Orchis militaris L. vstavač vojenský 69
Orchis morio L. vstavač obyčajný 37
Orchis pallens L. vstavač bledý 23
Orchis palustris Jacq. vstavač močiarny 230
Orchis purpurea Huds. vstavač purpurový 51
* Orchis scopulorum Simsmerh. vstavač
Orchis spitzelii Saut. ex W. D. J. Koch vstavač Spitzelov 230
Orchis tridentata Scop. vstavač trojzubý 92
Orchis ustulata L. vstavač počerný 92
Orchis ustulata L. subsp. aestivalis (Kümpel) Kümpel et Mrkvicka vstavač počerný letný 69
Orchis ustulata L. subsp. ustulata vstavač počerný pravý 138
Origanum dictamnus L. pamajorán
* Ornithogalum reverchonii Degen & Herv.-Bass. bledavka
Orobanche alsatica Kirschl. záraza alsaská 92
Orobanche artemisiae-campestris Vaucher ex Gaudin záraza šupinatá 92
Orobanche coerulescens Stephan záraza modrastá 92
Orobanche densiflora Salzm. ex Reut. záraza hustokvetá
Orobanche gracilis Sm. záraza útla 51
Orobanche picridis F. W. Schultz záraza horčíková 69
Orobanche teucrii Holandre záraza hrdobarková 92
SR Ex? Ostericum palustre (Besser) Besser
(syn. Angelica palustris (Besser) Hoffm.)
ostrík močiarny 322
+ Oxycoccus microcarpus Turcz. ex Rupr. kľukva drobnoplodá 69
+ Oxycoccus palustris Pers. kľukva močiarna 51
Oxytropis campestris subsp. tatrae (Borbás) Dostál ostropysk poľný tatranský 37
Oxytropis carpatica Uechtr. ostropysk karpatský 51
Oxytropis halleri Bunge ex W. D. J. Koch ostropysk Hallerov 37
Oxytropis pilosa (L.) DC. ostropysk chlpatý 51
Padus avium Mill. subsp. petraea (Tausch) Pawł. ex Holub čremcha obyčajná skalná 51
Paeonia cambessedesii (Willk.) Willk. pivonka
Paeonia clusii F. C. Stern subsp. rhodia (Stearn) Tzanoudakis pivonka Clusiova rhódska
Paeonia officinalis L. subsp. banatica Roch.) Soó pivonka lekárska banátska
Paeonia parnassica Tzanoudakis pivonka
* Palaeocyanus crassifolius (Bertol.) Dostál
Papaver dubium L. subsp. dubium mak pochybný pravý 92
Papaver laestadianum (Nordh.) Nordh. mak
Papaver radicatum Rottb. subsp. hyperboreum Nordh. mak
Papaver tatricum (A. Nyár.) Ehrend. mak tatranský 51
Papaver tatricum subsp. fatraemagnae mak tatranský veľkofatranský 138
Papaver tatricum subsp. tatricum Bernátová mak tatranský pravý 138
* Parolinia schizogynoides Svent.
Pedicularis comosa L. všivec chochlatý 92
Pedicularis hacquetii Graf všivec karpatský 37
Pedicularis oederi Vahl všivec Oederov 37
Pedicularis palustris L. všivec močiarny 23
Pedicularis sceptrum-carolinum L. všivec žezlovitý 115
* Pedicularis sudetica Willd. všivec sudetský
Pedicularis sylvatica L. všivec lesný 37
* Pericallis hadrosoma Svent.
Persicaria foliosa (H. Lindb.) Kitag. horčiak
Petagnia saniculifolia Guss.
Petrocallis pyrenaica (L.) R. Br. skalokráska pyrenejská 92
Petrocoptis grandiflora Rothm.
Petrocoptis montsicciana O. Bolos & Rivas Mart.
Petrocoptis pseudoviscosa Fernandez Casas
Peucedanum arenarium Waldst. et Kit. smldník piesočný 138
Phagnalon benettii Lowe
Phalaris maderensis (Menezes) Menezes lesknica
Phelipanche arenaria (Borkh.) Pomel zárazovec piesočný 69
Phlomis brevibracteata Turrill. sápa
Phlomis cypria Post. sápa
Phlomis tuberosa L. sápa hľuznatá 37
Phoenix theophrasti Greuter datľovník
Pholiurus pannonicus (Host) Trin. chvostovec panónsky 69
Phyllitis scolopendrium (L.) Newman jazyk jelení 23
* Physoplexis comosa (L.) Schur
Picconia azorica (Tutin) Knobl.
* Picris willkommii (Schultz Bip.) Nyman horčík Willkommov
Pilosella guthnickiana (Hegetschw. et Heer) Soják chlpánik Guthnickov 92
Pinguicula alpina L. tučnica alpínska 23
* Pinguicula crystallina Sibth. & Sm. tučnica
Pinguicula nevadensis (Lindb.) Casper tučnica nevadská
Pinguicula vulgaris L. tučnica obyčajná 51
+ Pinus cembra L. #1 borovica limbová (limba) 23
* Pittosporum coriaceum Dryand. ex Ait.
Plantago algarbiensis Sampaio
[syn. Plantago bracteosa (Willk.) G. Sampaio]
skorocel
Plantago almogravensis Franco skorocel
Plantago altissima L. skorocel najvyšší 37
Plantago atrata subsp. carpatica (Soó) Soó skorocel černastý karpatský 37
Plantago malato-belizii Lawalré skorocel
Plantago maritima L. skorocel prímorský 37
Plantago tenuiflora Waldst. et Kit. skorocel tenkokvetý 69
Platanthera chlorantha (Custer) Rchb. vemenník zelenkastý 23
Platanthera obtusata (Pursh) subsp. olingantha (Turez.) Hulten vemenník
Poa granitica Braun-Blanq. lipnica žulová 51
Poa granatica Braun-Blanq. subsp. disparilis (E. I. Nyárády) E. I. Nyárády lipnica
Poa margilicola Bernátová et Májovský lipnica slieňomilná 230
* Poa riphaea (Ascherson et Graebner) Pritsch. lipnica jesenícka
Poa sejuncta Bernátová, Májovský et Obuch lipnica osobitá 230
Podospermum laciniatum (L.) DC. hadokoreň strapatý 92
Polygonum arenarium Waldst. et Kit. stavikrv piesočný 69
Polygonum bellardii All. stavikrv Bellardov 92
Polygonum praelongum Coode & Cullen stavikrv
Polypodium interjectum Shivas sladič pílkovitý 69
Polypodium x mantoniae Rothm. sladič Mantonovej 37
* Polystichum drepanum (Sw.) C. Presl papraďovec
Potamogeton acutifolius Link červenavec ostrolistý 37
Potamogeton alpinus Balb. červenavec alpínsky 69
Potamogeton gramineus L. červenavec trávolistý 51
Potentilla delphinensis Gren. & Godron nátržník
Potentilla emilii-popii Nyárády nátržník
Potentilla micrantha Ramond ex DC. nátržník drobnokvetý 69
Potentilla patula Waldst. et Kit. nátržník rozložitý 69
Potentilla pedata Willd. ex Nestl. nátržník odnožený 92
Potentilla rupestris L. nátržník skalný 51
* Primula apennina Widmer prvosienka
Primula auricula L. prvosienka holá 23
Primula carniolica Jacq. prvosienka kranská
Primula farinosa L. prvosienka pomúčená 37
* Primula glaucescens Moretti prvosienka sivkastá
Primula halleri subsp. platyphylla O. Schwarz prvosienka dlhokvetá plocholistá 92
Primula minima L. prvosienka najmenšia 37
Primula nutans Georgi prvosienka
Primula palinuri Petagna prvosienka
Primula scandinavica Bruun prvosienka
* Primula spectabilis Tratt. prvosienka nádherná
Pritzelago alpina subsp. dubia (Pawł.) Soják žeruška alpínska pochybná 69
Prunus lusitanica L. subsp. azorica (Mouillef.) Franco slivka
Pseudarrhenatherum pallens (Link) Holub
Pseudolysimachion incanum subsp. pallens (Host) Trávníček veronikovec sivý bledý 92
Pseudorchis albida (L.) Á. Löve et D. Löve bieloprst belavý 92
Puccinellia limosa (Schur) Holmb. steblovec močiarny 69
Puccinellia phryganodes (Trin.) Scribner & Merrill steblovec
Puccinellia pungens (Pau) Paunero steblovec
Pulegium vulgare Mill. mäta sivá 37
Pulmonaria angustifolia L. pľúcnik úzkolistý 51
SR Pulsatilla grandis Wender. poniklec veľkokvetý 37
SR Pulsatilla patens (L.) Mill. poniklec otvorený 69
Pulsatilla pratensis subsp. bohemica Skalický poniklec lúčny český 23
SR* Pulsatilla pratensis subsp. flavescens (Hazsl.) Holub
[syn. Pulsatilla pratensis subsp. hungarica (Soó) Soó]
poniklec lúčny maďarský 230
SR* Pulsatilla slavica G. Reuss poniklec slovenský 23
SR* Pulsatilla subslavica Futák ex Goliašová poniklec prostredný 23
Pulsatilla vernalis (L.) Mill. poniklec jarný 92
Pulsatilla vulgaris Hill. subsp. gotlandica (Johanss.) Zaemelis & Paegle poniklec
Pulsatilla zimmermannii Soó poniklec Zimmermannov 230
Pycreus flavescens (L.) Rchb. šachorec žltkastý 51
Pyrola carpatica Holub et Křísa hruštička karpatská 51
Pyrola chlorantha Sw. hruštička zelená 37
* Pyrus magyarica Terpö hruška maďarská
+ Pyrus nivalis Jacq. hruška snežná 69
+ Quercus frainetto Ten. dub balkánsky 37
+ Quercus pedunculiflora K. Koch. dub sivý 37
Radiola linoides Roth ľanček ľanovitý 92
* Ramonda serbica Pančić ramonda
Ranunculus alpestris L. iskerník alpínsky 14
Ranunculus altitatrensis Paclová et Murín iskerník vysokotatranský 92
Ranunculus carpaticus Herbich iskerník karpatský 92
Ranunculus glacialis L. iskerník ľadovcový 23
Ranunculus kykkoensis Meikle iskerník
Ranunculus lapponicus L. iskerník
Ranunculus lateriflorus DC. iskerník bočnokvetý 69
Ranunculus lingua L. iskerník veľký 51
Ranunculus pedatus Waldst. et Kit. iskerník odnožený 92
Ranunculus polyphyllus Waldst. et Kit. ex Willd. iskerník mnoholistý 92
Ranunculus pygmaeus Wahlenb. iskerník trpasličí 69
Ranunculus reptans L. iskerník zakoreňujúci 92
Ranunculus thora L. iskerník obličkolistý 51
* Ranunculus weyleri Mares iskerník
* Reseda decursiva Forssk. rezeda
Reseda phyteuma L. rezeda veľkokališná 37
+ Rhamnus saxatilis Jacq. rešetliak skalný 69
Rhinanthus oesilensis (Ronniger & Saarsoo) Vassilcz štrkáč
Rhinanthus rumelicus Velen. štrkáč rumelský 69
Rhododendron luteum Sweet rododendron žltý
Rhynchosinapsis erucastrum
(L.)Dandy ex Clapham subsp. cintrana (Coutinho) Franco & P. Silva
[syn. Coincya cintrana (P. Cout) Pinto da Silva]
Rhynchospora alba (L.) Vahl ostroplod biely 69
* Ribes sardoum Martelli ríbezľa
Rorippa pyrenaica (All.) Rchb. roripa pyrenejská 51
+ Rosa arvensis Huds. ruža roľná 92
+ Rosa glauca Pourr. ruža sivá 69
* Rosmarinus tomentosus Huber-Morath & Maire rozmarín
Rouya polygama (Desf.) Coincy
Rumex azoricus Rech. fil. štiavec azorský
Rumex rupestris Le Gall štiavec skalný
+ Ruscus hypoglossum L. listnatec jazykovitý 69
* Salicornia veneta Pignatti & Lausi slanorožec
+ Salix alpina Scop. vŕba alpínska 23
+ Salix hastata L. vŕba oštepovitolistá 23
+ Salix helvetica Vill. vŕba švajčiarska 37
+ Salix herbacea L. vŕba bylinná 23
+ Salix kitaibeliana Willd. vŕba Kitaibelova 51
+ Salix myrtilloides L. vŕba čučoriedkovitá 92
+ Salix phylicifolia L. vŕba bobkolistá 37
+ Salix repens L. vŕba plazivá 14
+ Salix reticulata L. vŕba sieťkovaná 14
+ Salix retusa L. vŕba tupolistá 37
+ Salix rosmarinifolia L. vŕba rozmarínolistá 23
Salix salvifolia Brot. subsp. australis Franco vŕba
+ Salix starkeana Willd. vŕba sivozelená 92
Salvia aethiopis L. šalvia etiópska 69
Salvia veneris Hedge. šalvia
Salvinia natans (L.) All. salvínia plávajúca 23
* Sambucus palmensis Link baza
Sanicula azorica Guthnick ex Seub. žindava azorská
* Santolina elegans Boiss. ex DC. santolina úhľadná
Santolina impressa Hoffmanns. & Link santolina
Santolina semidentata Hoffmanns. & Link santolina
Saussurea alpina (L.) DC. pabodliak alpínsky 37
Saussurea alpina subsp. esthonica (Baer ex Rupr) Kupffer pabodliak alpínsky estónsky
Saussurea discolor (Willd.) DC. pabodliak rôznofarebný 23
Saussurea pygmaea (Jacq.) Spreng. pabodliak nízky 37
Saxifraga berica (Beguinot) D. A. Webb lomikameň
Saxifraga carpatica Sternb. lomikameň karpatský 14
Saxifraga cernua L. lomikameň ovisnutý 92
* Saxifraga cintrana Kuzinsky ex Willk. lomikameň
Saxifraga florulenta Moretti lomikameň
Saxifraga hirculus L. lomikameň kozí
Saxifraga mutata L. lomikameň pozmenený 92
Saxifraga osloensis Knaben lomikameň
* Saxifraga portosanctana Boiss. lomikameň
* Saxifraga presolanensis Engl. lomikameň
Saxifraga retusa Gouan lomikameň zahnutolistý 37
Saxifraga tombeanensis Boiss. ex Engl. lomikameň
* Saxifraga valdensis DC. lomikameň
* Saxifraga vayredana Luizet lomikameň
Saxifraga wahlenbergii Ball lomikameň trváci 23
Scabiosa nitens Roemer & J. A. Schultes hlaváč
Sceptridium multifidum (S. G. Gmel.)Tagawa vratičník mnohozárezový 69
Scheuchzeria palustris L. blatnica močiarna 92
Schoenoplectus supinus (L.) Palla škripinec nízky 92
Schoenoplectus triqueter (L.) Palla škripinec trojhranný 92
Schoenus ferrugineus L. šašina hrdzavá 69
Schoenus nigricans L. šašina černastá 92
* Scilla beirana Samp. scila
Scilla drunensis subsp. buekkensis (Speta) Kereszty scila severná bukovská 69
Scilla litardierei Breistr. scila
Scilla maderensis Menezes scila
* Scilla morrisii Meikle scila
* Scilla odorata Link scila
Scilla vindobonensis Speta scila viedenská 14
Scleranthus perennis L. sklerant trváci 51
Scorzonera parviflora Jacq. hadomor maloúborový 51
Scorzonera purpurea L. hadomor purpurový 37
Scorzonera rosea Waldst. et Kit. hadomor ružový 92
Scrophularia vernalis L. krtičník jarný 37
Scutellaria altissima L. šišak najvyšší 69
Sedum annuum L. rozchodník ročný 51
Sedum brissemoretii Raymond-Hamet rozchodník
Semele maderensis Costa
Senecio abrotanifolius subsp. carpathicus (Herbich) Nyman starček abrotanolistý karpatský 37
* Senecio caespitosus Brot. starček
Senecio doria L. starček zlatožltý 69
* Senecio elodes Boiss. ex DC. starček
Senecio erucifolius subsp. tenuifolius (Jacq.) Schübl. et G.Martens starček erukolistý úzkolistý 51
Senecio jacobaea L. subsp. gotlandicus (Neuman) Sterner starček
* Senecio lagascanus DC. subsp. lusitanicus (P. Cout.) Pinto da Silva starček
Senecio nevadensis Boiss. & Reuter starček nevadský
Senecio paludosus L. starček barinný 51
Senecio sarracenicus L. starček poriečny 37
Senecio umbrosus Waldst. et Kit. starček tôňomilný 37
SR* Serratula lycopifolia (Vill.) A. Kern.
[syn. Klasea lycopifolia (Vill.) Á. Löve et D. Löve]
kosienka karbincolistá 92
* Seseli intricatum Boiss. sezel
Seseli leucospermum Waldst. et Kit. sezel
Seseli pallasii Besser sezel pestrý 37
Sesleria caerulea (L.) Ard.
[syn. Sesleria uliginosa Opiz ex Bercht. in Seidl]
ostrevka karpatská 92
Sibthorpia peregrina L.
Sideritis cypria Post. ránhoj
* Sideritis cystosiphon Svent. ránhoj
* Sideritis discolor (Webb ex de Noe) Bolle ránhoj
Sideritis incana subsp. glauca (Cav.) Malagarriga ránhoj
Sideritis infernalis Bolle ránhoj
Sideritis javalambrensis Pau ránhoj
Sideritis marmorea Bolle ránhoj
Sideritis serrata Cav. ex Lag. ránhoj
* Sideroxylon marmulano Banks ex Lowe
Silene acaulis (L.) Jacq. silenka bezbyľová 23
Silene borysthenica (Gruner) Walters silenka dneperská 69
Silene bupleuroides L. silenka dlhokvetá 69
Silene furcata Rafin. subsp. angustiflora (Rupr.) Walters silenka
* Silene hicesiae Brullo & Signorello silenka
Silene hifacensis Rouy ex Willk. silenka
* Silene holzmanii Heldr. ex Boiss. silenka Holzmannova
Silene longicilia (Brot.) Otth. silenka
Silene mariana Pau silenka
Silene multiflora (Ehrh.) Pers. silenka mnohokvetá 69
Silene nutans subsp. dubia (Herbich) Zapał. silenka ovisnutá pochybná 51
* Silene orphanidis Boiss. silenka
* Silene rothmaleri Pinto da Silva silenka Rothmalerova
* Silene velutina Pourret ex Liosel. silenka
Sinapidendron repustre (Ait.) Lowe
Sisymbrium austriacum Jacq. huľavník rakúsky 69
Sisymbrium cavanillesianum Valdes & Castroviejo huľavník
Sisymbrium supinum L. huľavník nízky
Smyrnium perfoliatum L. smyrnium prerastenolisté 69
* Solanum lidii Sunding ľuľok
Soldanella carpatica Vierh. soldanelka karpatská 23
Soldanella hungarica Simonk. soldanelka uhorská 23
Soldanella pseudomontana subsp. pieninica Hrouda et Kochjarová soldanelka horská pieninská 69
Soldanella villosa Darracq. soldanelka
Solenanthus albanicus (Degen & al.) Degen & Baldacci
+ Sorbus atrimontis Bernátová et Májovský jarabina čiernokamenná 69
+ Sorbus caeruleomontana Bernátová et Májovský jarabina siná 69
+ Sorbus diversicolor Bernátová et Májovský jarabina pestrokvetá 69
+ Sorbus chamaemespilus (L.) Crantz jarabina mišpuľková 37
+ Sorbus hazslinszkyana (Soó) Májovský jarabina Hazslinszkého 69
+ Sorbus maderensis (Lowe) Docle jarabina
+ Sorbus margittaiana (Jáv.) Kárpáti jarabina Margittaiho 69
+ Sorbus montisalpae Májovský, Bernátová et Topercer jarabina horská 69
+ Sorbus pekarovae Májovský et Bernátová jarabina pekárovská 69
+ Sorbus scepusiensis Kovanda jarabina spišská 37
+ Sorbus teodorii Liljefors jarabina
Sparganium angustifolium F. Michx. ježohlav úzkolistý 92
Sparganium natans L. ježohlav najmenší 69
Spergula morisonii Boreau kolenec jarný 69
Spergula pentandra L. kolenec päťtyčinkový 69
Spergularia azorica (Kindb.) Lebel pakolenec
Spergularia media (L.) C. Presl pakolenec obrúbený 92
Spergularia salina J. Presl et C. Presl pakolenec slanomilný 69
+ Spiraea crenata L. tavoľník vrúbkovaný 92
+ Spiraea salicifolia L. tavoľník vŕbolistý 37
SR * Ex? Spiranthes aestivalis (Poiret) L. C. M. Richard pokrut letný 322
Spiranthes spiralis (L.) Chevall. pokrut jesenný 322
Stemmacantha cynaroides (Chr. Son. in Buch) Dittrich
Sternbergia colchiciflora Waldst. et Kit. šternbergia jesienkovitá 115
* Stipa austroitalica Martinovský kavyľ
* Stipa bavarica Martinovský & H. Scholz kavyľ
Stipa borysthenica Klokov ex Prokudin kavyľ piesočný 69
Stipa crassiculmis subsp. euroanatolica Martinovský
(syn. Stipa transcarpatica Klokov)
kavyľ hrubosteblový euroázijský 69
Stipa danubialis Dihoru & Roman kavyľ
Stipa dasyphylla (Czern. ex Lindem.) Trautv. kavyľ chlpatý 51
Stipa eriocaulis subsp. austriaca (Beck) Martinovský kavyľ drsnosteblový rakúsky 51
Stipa eriocaulis Borbás subsp. eriocaulis kavyľ drsnosteblový pravý 51
Stipa pulcherrima K. Koch kavyľ pôvabný 37
Stipa smirnovii Martinovský kavyľ Smirnovov 69
* Stipa styriaca Martinovský kavyľ
Stipa tirsa Stev. kavyľ tenkolistý 51
* Stipa veneta Moraldo kavyľ
* Stipa zalesskii Wilensky kavyľ
Stratiotes aloides L. rezavka aloovitá 51
Succisella inflexa (Kluk) Beck čertkusok prehnutý 37
Sventenia bupleuroides Font Quer
Symphytum bohemicum F. W. Schmidt kostihoj český 69
* Symphytum cycladense Pawł. kostihoj
Symphytum tanaicense Stev. kostihoj močiarny 51
Syrenia cana (Piller et Mitterp.) Neilr. syrénia sivá 69
Syringa josikaea Jacq. Fil. Ex Reichenb. orgován
* Tanacetum ptarmiciflorum Webb & Berth vratič
Taraxacum bessarabicum (Hornem.) Hand.-Mazz. púpava besarábska 51
Taraxacum erythrocarpum Kirschner et Štěpánek púpava západoslovenská 69
Taraxacum sect. Palustria púpava 37
Taraxacum serotinum (Waldst. et Kit.) Fisch. púpava neskorá 51
+ Taxus baccata L. #1 tis obyčajný 14
Teesdalia nudicaulis (L.) R. Br.
[syn. Guepinia nudicaulis (L.) Bastard]
tezdálka piesočná 92
* Teline rosmarinifolia Webb & Berthel.
* Teline salsoloides Arco & Acebes.
Tephroseris aurantiaca (Hoppe ex Willd.) Griseb. et Schenk popolavec oranžový 51
SR Tephroseris longifolia subsp. moravica Holub popolavec dlholistý moravský 69
Tephroseris papposa (Rchb.) Schur popolavec sírovožltý 69
Teucrium abutiloides L’Hér hrdobarka
Teucrium betonicum L’Hér hrdobarka
* Teucrium charidemi Sandwith hrdobarka
Teucrium lepicephalum Pau hrdobarka
Teucrium scordiumL. hrdobarka cesnaková 37
Teucrium scorodonia L. hrdobarka páchnuca 69
Teucrium turredanum Losa & Rivas Goday hrdobarka
Thalictrum simplex L. žltuška jednoduchá 37
Thesium dollineri Murb. ľanolistník Dollinerov 37
SR Ex Thesium ebracteatum Hayne ľanolistník bezlistencový 115
SR Thlaspi jankae A. Kern. peniažtek slovenský 115
Thlaspi montanum L. peniažtek horský 37
Thorella verticillatinundata (Thore) Brig.
* Thymelaea broterana P.Cout. vrabcovník
* Thymus camphoratus Hoffmanns. & Link dúška
* Thymus capitellatus Hoffmanns. & Link dúška
Thymus carnosus Boiss. dúška
* Thymus lotocephalus G. López & R. Morales
(syn. Thymus cephalotos L.)
dúška
* Thymus villosus L. subsp. villosus dúška
Tithymalus angulatus (Jacq.) Raf. mliečnik hranatý 69
Tithymalus ericetorum (Zumagl.) Soják mliečnik Brittingerov 69
Tithymalus glareosus subsp. pannonicus (Host) Chrtek et Křísa mliečnik sutinový panónsky 37
Tithymalus lucidus (Waldst.et Kit.) Klotzsch et Garcke mliečnik lesklý 51
Tithymalus platyphyllos subsp. literatus (Jacq.) Chrtek et Křísa mliečnik širokolistý slanomilný 92
Tithymalus seguierianus subsp.minor (Sadler) Chrtek et Křísa mliečnik Seguierov menší 51
Tithymalus sojakii (Chrtek et Křísa) Holub mliečnik Sojákov 69
Tithymalus villosus (Waldst. et Kit. ex Willd.) Pacher mliečnik huňatý 51
Tofieldia pusilla (F. Michx.) Pers. kosatka nízka 92
Tordylium maximum L. zápalička väčšia 51
SR Tozzia carpathica Woł. vrchovka alpínska 69
Tragus racemosus (L.) All. ostropleva strapcovitá 69
Trapa conocarpa (F. Aresch.) Flerow kotvica kužeľoplodá 37
Trapa natans L. kotvica plávajúca 51
Traunsteinera globosa (L.) Rchb. f. pavstavač hlavatý 92
Tribulus terrestris L. kotvičník zemný 51
Trichomanes speciosum Willd.
Trichophorum alpinum (L.) Pers. páperec alpínsky 92
Trichophorum caespitosum (L.) Hartm. páperec trsnatý 92
Trichophorum pumilum (Vahl) Schinz et Thell. páperec nízky 69
Trifolium diffusum Ehrh. ďatelina rozprestretá 92
Trifolium retusum L. ďatelina tupolistá 69
Trifolium romanicum Brândză ďatelina lupinovitá 115
Trifolium saxatile All. ďatelina
Trifolium striatum L. ďatelina pruhovaná 92
Trifolium strictum L. ďatelina tuhá 69
Triglochin maritima L. barička prímorská 51
Trinia ucrainica Schischk.
(syn. Trinia kitaibelii auct. nom. M. Bieb.)
bezobalka Kitaibelova 51
Tripolium pannonicum (Jacq.) Dobrocz. astrička panónska 37
Trisetum subalpestre (Hartman) Neuman trojštet
Trollius altissimus Crantz žltohlav najvyšší 14
* Tuberaria major (Willk.) Pinto da Silva & Rozeira
Tulipa cypria Stapf. tulipán
Tulipa hungarica Borbas tulipán
Turgenia latifolia (L.) Hoffm. turgénia širokolistá 51
Typha shuttleworthii W. D. J. Koch et Sond. pálka striebristosivá 51
Urtica kiovensisRogow. pŕhľava kyjevská 37
Ex? Utricularia bremii Heer bublinatka Bremova 92
Ex? Utricularia intermedia Hayne bublinatka prostredná 92
Utricularia minor L. bublinatka menšia 51
Utricularia vulgaris L. bublinatka obyčajná 37
+ Vaccinium uliginosum L. brusnica barinná 37
Valerianella coronata (L.) DC. valeriánka korunkatá 69
Valerianella pumila (L.) DC. valeriánka nízka 69
Verbascum litigiosum Samp. divozel
Verbascum speciosumSchrad. divozel úhľadný 51
Verbascum speciosum Schrad. subsp. speciosum divozel úhľadný pravý 51
Ex? Veronica acinifolia L. veronika dúškovkolistá 92
Veronica anagalloides Guss. veronika močiarna 37
Veronica jacquinii Baumg. veronika Jacquinova 51
Veronica micrantha Hoffmanns. & Link veronika
* Veronica oetaea L.-A. Gustavsson veronika
Ex? Veronica scardica Griseb. veronika drobnolistá 92
Veronica scutellata L. veronika štítovitá 37
Veronica urticifolia Jacq. veronika pŕhľavolistá 51
* Vicia bifoliolata J. D. Rodriguez vika
Vicia dennesiana H. C. Watson vika
Vicia incana Gouan vika sivá 69
Vicia sparsiflora Ten. vika riedkokvetá 69
Vinca herbacea Waldst. et Kit. zimozeleň bylinná 69
Vincetoxicum pannonicum (Borhidi) Holub luskáč panónsky
Viola alpina Jacq. fialka alpínska 37
Viola ambigua Waldst. et Kit. fialka premenlivá 69
* Viola athois W. Becker fialka
* Viola cazorlensis Gandoger fialka
Viola dacica Borbás fialka dácka 69
* Viola delphinantha Boiss. fialka
Viola elatior Fr. fialka vyššia 37
Viola epipsila Ledeb. fialka dvojlistá 69
* Viola hispida Lam. fialka
Viola jaubertiana Mares & Vigineix fialka
Viola paradoxa Lowe fialka
Viola pumila Chaix fialka nízka 51
Viola rupestris F.W.Schmidt subsp. relicta Jalas fialka
Viola stagnina Kit. ex Schult. fialka slatinná 37
+ Vitis sylvestris C. C. Gmel. vinič lesný 92
* Wagenitzia lancifolia (Sieber ex Sprengel) Dostál
Waldsteinia geoides Willd. valdštejnka kuklíkovitá 23
Waldsteinia teppneri Májovský valdštejnka Teppnerova 69
Waldsteinia ternata (Stephan) Fritsch. valdštejnka trojpočetná 138
Waldsteinia ternata subsp. magicii Májovský valdštejnka trojpočetna Magicova 138
Wolffia arrhiza (L.) Horkel ex Wimm. drobuľka bezkoreňová 51
Woodsia alpina (Bolton) Gray vudsia alpínska 92
Woodwardia radicans (L.) Sm. vudvardia koreňujúca
Xeroloma cylindracea (Sibth et Sm.) Holub suchokvietok smradľavý 92
Zelkova abelicea (Lam.) Boiss. zelkova

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Druhy európskeho významu sú vyznačené polotučne, ostatné druhy sa považujú za druhy národného významu.
  2. Druhy európskeho významu, ktoré sa na Slovensku prirodzene vyskytujú, sú označené symbolom SR.
  3. Druhy národného významu a druhy európskeho významu, ktoré sa na Slovensku vyskytujú prirodzene, sa považujú za pôvodné druhy chránených rastlín.
  4. Prioritné druhy sú označené znakom *.
  5. Druhy na území Slovenska pravdepodobne vyhynuté (zväčša niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex?.
  6. Druhy na území Slovenska vyhynuté (niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex.
  7. Dreviny sú označené znakom +.
  8. Druhy, ktorých ochrana sa vzťahuje len na jedince rastúce za hranicami zastavaného územia obce, sú označené znakom #1.
  9. Spoločenská hodnota drevín označených znakom + sa zvyšuje podľa výšky dreviny takto:[1]
Výška dreviny v cm
50 - 200 100
201 - 300 166
301 - 500 365
501 - 1 000 664
1 001 - 2 000 996
nad 2 000 1660

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Vyhláška č. 158/2014 Z. z. [online]. [Cit. 2016-05-28]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]