Zoznam chránených území v okrese Banská Bystrica

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Banská Bystrica aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Banská Bystrica.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
205 Pohľad do Badínskeho pralesa NPR Badínsky prales 000000000000030.030000000030,0300
Kategória Badínsky prales na Wikimedia Commons
Ukážka pralesovitých klimaxových lesných spoločenstiev Kremnických vrchov bukového vegetačného stupňa so zastúpením všetkých troch základných vývojových štádií európskych pralesov 48°41′26″S 19°03′02″V / 48,690556°S 19,050556°V / 48.690556; 19.050556
1135 PR Barania hlava 000000000000013.405000000013,4050
826 PR Baranovo 000000000000015.830000000015,8300
209 PP Bátovský balvan 000000000000000.03000000000,0300
1137 CHA Brvnište 000000000000074.770000000074,7700
828 PR Čačínska cerina 000000000000002.56000000002,5600
1070 CHA Dekretov porast 000000000000006.22000000006,2200
1220 PP Dekrétova jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
254 Harmanecká jaskyňa IPA Harmanecká jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Harmanecká Cave na Wikimedia Commons
48°48′50″S 19°02′24″V / 48,8138889°S 19,04°V / 48.8138889; 19.04
255 NPR Harmanecká tisina 000000000000020.040000000020,0400
1046 PR Harmanecký Hlboký jarok 000000000000050.330000000050,3300
766 PP Horná Roveň 000000000000001.51000000001,5100
1083 CHA Hrochotská Bukovina 000000000000000.23960000000,2396
1058 CHA Jakub 000000000000012.704300000012,7043
279 Jánošíkova skala PP Jánošíkova skala 000000000000001.68000000001,6800
Kategória Jánošíkova skala na Wikimedia Commons
Leží v ústí eróznej kaldery neogénneho stratovulkánu Poľana. Zvislá stena skaly, vysoká asi 30 m je budovaná andezitovou brekciou, ktorej lapilly, bomby, a bloky sú stmelené tufovým tmelom. Mechanickým zvetrávaním neodolnej križovatky puklín sa vytvorila jaskyňa 48°39′43″S 19°23′27″V / 48,6619444°S 19,3908333°V / 48.6619444; 19.3908333
1219 PP Jelenecká jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
291 PR Jelšovec 000000000000005.56000000005,5600
1153 CHA Kopec 000000000000003.76400000003,7640
319 PR Kozlinec 000000000000009.27000000009,2700
874 PP Králická tiesňava 000000000000020.890000000020,8900
1018 CHA Krásno 000000000000127.9100000000127,9100
1040 PP Kremenie 000000000000003.78000000003,7800
335 NPR Ľubietovský Vepor 000000000000236.8793000000236,8793
336 PP Ľupčiansky skalný hríb 000000000000002.13000000002,1300
338 PR Mackov bok 000000000000003.75000000003,7500
838 PR Mačková 000000000000042.230000000042,2300
785 Majerova skala PP Majerova skala 000000000000008.84150000008,8415
Kategória Majerova skala na Wikimedia Commons
Skalný útvar predstavujúci trosku chočského príkrovu v tektonickom nadloží krížňanskej série, s výskytom chránených a ohrozených druhov flóry a fauny 48°52′43″S 19°06′26″V / 48,8786111°S 19,1072222°V / 48.8786111; 19.1072222
343 CHA Malachovské skalky 000000000000003.59230000003,5923
355 IPA Mičinské travertíny 000000000000003.83200000003,8320
364 PP Moštenické travertíny 000000000000001.71000000001,7100
1146 PP Netopieria jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1045 PR Pavelcovo 000000000000028.650000000028,6500
376 PR Periská 000000000000000.46090000000,4609
378 NPR Plavno 000000000000028.080000000028,0800
1048 CHA Podlavické výmole 000000000000026.770000000026,7700
385 NPR Ponická dúbrava 000000000000013.340000000013,3400
1172 PP Ponická jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
768 PP Potok Zolná 000000000000001.92000000001,9200
844 PR Pri Bútľavke 000000000000021.500000000021,5000
389 NPR Príboj 000000000000010.960000000010,9600
1039 PR Stará kopa 000000000000004.53000000004,5300
1110 NPR Svrčinník 000000000000222.4900000000222,4900
1065 Štrosy PR Štrosy 000000000000094.790000000094,7900
Kategória Štrosy na Wikimedia Commons
48°51′04″S 19°14′44″V / 48,8511111°S 19,2455556°V / 48.8511111; 19.2455556
1053 PR Šupín 000000000000011.890000000011,8900
767 PP Tajovská kopa 000000000000000.27190000000,2719
461 PR Uňadovo 000000000000003.58000000003,5800
1026 Tabuľka rezervácie PR Urpínska lesostep 000000000000005.02000000005,0200
473 PP Veporské skalky 000000000000005.22000000005,2200
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Banská Bystrica na českej Wikipédii.