Zoznam chránených živočíchov na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených živočíchov na Slovensku a ich spoločenská hodnota.

Druhy európskeho významu[upraviť | upraviť zdroj]

Poznámka Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
Gastropoda - ulitníky
SR Anisus (=Disculifer) vorticulus kotúľka štíhla 230
Caseolus calculus
Caseolus commixta
Caseolus sphaerula
Discula leacockiana
Discula tabellata
Discula testudinalis
Discula turricula
Discus defloratus
Discus guerinianus
Elona quimperiana
Geomalacus maculosus
Geomitra moniziana
Gibbula nivosa
Helix subplicata
Hygromia kovacsi
Chilostoma banaticum
Lampedusa imitatrix
Lampedusa melitensis
Leiostyla abbreviata
Leiostyla cassida
Leiostyla corneocostata
Leiostyla gibba
Leiostyla lamellosa
Paladilhia hungarica
Patella feruginea
SR Sadleriana pannonica sadlerianka panónska 140
Theodoxus prevostianus
SR Ex Theodoxus transversalis teodox pásavý 230
Bivalvia (=Lamellibranchiata) - lastúrniky
Congeria kusceri
Lithophaga lithophaga
Margaritifera auricularia
Pinna nobilis
SR Unio (=Crassiana) crassus korýtko riečne 140
Echinodermata (ostnantokožce)
Centrostephanus longispinus
Araneae - pavúky
Macrothele calpeiana
Crustacea - kôrovce
Armadillidium ghardalamensis
Odonata - vážky
Aeshna (=Aeschna) viridis šidlo
SR Cordulegaster heros pásikavec 230
Cordulegaster trinacriae pásikavec
Gomphus graslinii klinovka
SR Leucorrhinia albifrons vážka obrovská 230
SR Leucorrhinia caudalis vážka 230
SR Leucorrhinia pectoralis vážka 230
Lindenia tetraphylla
Macromia splendens
SR Ophiogomphus cecilia klinovka hadia 230
Oxygastra curtisii
SR Stylurus (=Gomphus) flavipes klinovka žltonohá 140
SR Sympecma paedisca (braueri) šidlovka Brauerova 140
Mantodea - modlivky
Apteromantis aptera
Orthoptera (Caelifera + Ensifera)
Baetica ustulata
Brachytrupes megacephalus
Isophya costata
Isophya harzi
SR Isophya stysi kobylka Štysova 230
Myrmecophilus baronii
SR Odontopodisma rubripes koník východný 90
SR Paracaloptenus caloptenoides koník Brunnerov 230
SR Pholidoptera transsylvanica kobylka sedmohradská 230
SR Saga pedo sága stepná 690
SR Stenobothrus (=Stenobothrodes) eurasius koník slovanský 230
Coleoptera - chrobáky
SR Bombelasmus unicornis 230
Buprestis splendens
Carabus hampei
SR Carabus hungaricus bystruška južná 230
Carabus olympiae
SR Carabus variolosus bystruška potočná 90
SR Carabus zawadszkii bystruška Zawadského 140
SR Cerambyx cerdo fuzáč veľký 230
SR Cucujus cinnaberinus plocháč červený 90
Dorcadion fulvum cervae
Duvalius gebhardti
SR Duvalius hugaricus behúnik maďarský 230
SR Ex Dytiscus latissimus potápnik široký 230
SR Graphoderus bilineatus potápnik 90
Leptodirus hochenwarti
SR Osmoderma eremita pižmovec hnedý 230
SR Phryganophilus ruficollis 230
Pilemia tigrina
SR Probaticus subrugosus 230
Propomacrus cypriacus
SR Pseudogaurotina excellens fuzáč karpatský 230
Pseudoseriscius cameroni
Pytho kolwensis
SR Rosalia alpina fuzáč alpský 230
Lepidoptera - motýle
Apatura metis dúhovec balkánsky
Arytrura musculus
Catopta thrips
SR Coenonympha hero očkáň hnedý 230
SR Ex Coenonympha oedippus očkáň rašelinový 230
SR Coliasmyrmidone žltáčik zanoväťový 180
Cucullia mixta
SR Dioszeghyana schmidtii mora Schmidtova 140
Erannis ankeraria
Erebia calcaria očkáň východoalpský
Erebia christi očkáň
Erebia sudetica očkáň vysokohorský
SR Eriogaster catax priadkovec trnkový 90
SR Euphydryas (=Hypodryas) maturna hnedáčik osikový 230
Fabriciana elisa perlovec korzický
Glyphipterix loricatella
Gortyna borelii lunata
Hyles hippophaes
SR Ex Chondrosoma fiduciarium piadivka piadivkovicovitá 180
SR Leptidea morsei mlynárik východný 140
Lignyoptera fumidaria
SR Lopinga achine očkáň mätonohový 90
SR Lycaena dispar ohniváčik veľký 90
SR Ex Lycaena helle ohniváčik hadovníkový 180
SR Maculinea arion modráčik čiernoškvrnný 90
SR Maculinea nausithous modráčik bahniskový 230
SR Maculinea teleius modráčik krvavcový 230
Melanargia arge očkáň juhotaliansky
SR Ex Nymphalis vaualbum babôčka hájová 180
Papilio alexanor vidlochvost horský
Papilio hospiton vidlochvost korzický
SR Parnassius apollo jasoň červenooký 460
SR Parnassius mnemosyne jasoň chochlačkový 90
Phyllometra culminaria
Plebicula golgus modráčik nevadský
Polymixis rufocincta isolata
SR Polyommatus eroides modráčik stepný 140
SR Proserpinus proserpina lišaj pupalkový 90
Proterebia afra dalmata očkáň
Pseudophilotes bavius
Xylomoia strix
SR Zerynthia polyxena pestroň vlkovcový 90
Echinoidea – ježovky
Centrostephanus longispinus
Osteichthyes (=Pisces) - ryby
Acipenser naccarii jeseter jadranský
Acipenser sturio jeseter veľký
Anaecypris hispanica
Coregonus oxyrhynchus (anadrómne populácie v určitých úsekoch Severného mora) sih ostronosý
SR Gymnocephalus baloni hrebenačka vysoká 690
Phoxinus percnurus
Romanichthys valsanicola
Valencia hispanica valencia španielska
Zingel asper kolok rhônsky
Amphibia – obojživelníky
Alytes cisternasii kunka Cisternasiova
Alytes muletensis kunka baleárska
Alytes obstetricans kunka starostlivá
SR Bombina bombina kunka červenobruchá 230
SR Bombina variegata kunka žltobruchá 90
Bufo calamita ropucha krátkonohá
SR Bufo viridis ropucha zelená 90
Discoglossus galganoi kunka
Discoglossus jeanneae kunka
Discoglossus montalentii kunka
Discoglossus pictus kunka maľovaná
Discoglossus sardus kunka pestrá
Euproctus asper salamandra horská
Euproctus montanus salamandra vrchovská
Euproctus platycephalus salamandra šťukohlavá
Hydromantes (Speleomantes) ambrosii mločík
Hydromantes (Speleomantes) flavus
Hydromantes (Speleomantes) genei
Hydromantes (Speleomantes) imperialis
Hydromantes (Speleomantes) strinatii (=Hydromantes (Speleomantes) italicus) mločík nočný
Hydromantes (Speleomantes) supramontis
SR Hyla arborea rosnička zelená 230
Hyla meridionalis rosnička západná
Hyla sarda rosnička tyrhenská
Chioglossa lusitanica salamandra zlatopása
Mertensiella luschani salamandra Luschanova
Pelobates cultripes hrabavka ostronohá
SR Pelobates fuscus hrabavka škvrnitá 460
Pelobates syriacus hrabavka plochohlavá
Proteus anguinus jaskyniar vodný
SR Rana arvalis skokan ostropyský 230
SR Rana dalmatina skokan štíhly 230
Rana graeca skokan
Rana iberica skokan dlhonohý
Rana italica skokan
Rana latastei skokan Latasteov
SR Rana lessonae skokan krátkonohý 230
Salamandra atra salamandra čierna
Salamandra aurorae salamandra
Salamandra lanzai salamandra
Salamandrina terdigitata salamandra okuliarnatá
Triturus carnifex mlok dravý
SR Triturus cristatus mlok hrebenatý 690
Triturus italicus mlok ostrochvostý
Triturus karelinii mlok Karelinov
Triturus marmoratus mlok
SR Triturus montandoni mlok karpatský 230
Triturus vulgaris ampelensis mlok bodkovaný subsp. ampelensis
Reptilia - plazy
SR Ablepharus kitaibelii krátkonôžka štíhla 1840
Algyroides fitzingeri jašterica Fitzingerova
Algyroides marchi jašterica Marchova
Algyroides moreoticus jašterica kýlošupinatá
Algyroides nigropunctatus jašterica červenoboká
Caretta caretta kareta obyčajná
Coluber caspius užovka
Coluber cypriensis
Coluber hippocrepis užovka podkovovitá
Coluber jugularis užovka žltobruchá
Coluber laurenti užovka
Coluber najadum užovka štíhla
Coluber nummifer užovka
Coluber viridiflavus užovka žltozelená
SR Coronella austriaca užovka hladká 460
Cyrtopodion kotschyi gekón hrboľatý
Dalmatolacerta oxycephala jašterica ostrohlavá
Dinarolacerta mosorensis jašterica krasová
Dermochelys coriacea kožatka veľká
Eirenis modesta
Elaphe quatuorlineata užovka štvorpása
SR Elaphe longissima užovka stromová 690
Elaphe situla užovka leopardovitá
SR Emys orbicularis korytnačka močiarna 1840
Eretmochelys imbricata kareta pravá
Eryx jaculus piesočník presypový
Gallotia atlantica jašterica
Gallotia galloti jašterica
Gallotia galloti insulanagae jašterica
Gallotia (=Lacerta) simonyi jašterica kanárska
Gallotia stehlini jašterica Stehlinova
Chalcides bedriagai scink Bedriagov
Chalcides occidentalis (simonyi) scink Simonov
Chalcides ocellatus scink oceľový
Chalcides sexlineatus scink
Chalcides viridianus scink zelenkastý
Chamaeleo chamaeleon chameleón obyčajný
Chelonia mydas kareta obrovská
SR Lacerta agilis jašterica bystrá/jašterica obyčajná 140
Lacerta danfordi jašterica
Lacerta dugesii jašterica Dugesova
Lacerta graeca jašterica ostropyská
Lacerta horvathi jašterica Horvathova
Lacerta schreiberi jašterica Schreiberova
Lacerta trilineata jašterica smaragdová
SR Lacerta viridis jašterica zelená 690
Lacerta (=Archaeolacerta) bedriagae jašterica Bedriagova
Lacerta (=Archaeolacerta) monticola jašterica vrchovská
Lepidochelys kempii kareta Kempova
Macrovipera schweizeri vretenica
Mauremys caspica korytnačka bahenná
Mauremys leprosa korytnačka
Natrix natrix cetti užovka
Natrix natrix corsa užovka
Natrix natrix cypriaca užovka
SR Natrix tessellata užovka fŕkaná 550
Ophiomorus punctatissimus scink hadovitý
Ophisaurus apodus slepúch beznohý/scink beznohý
Ophisops elegans jašterica hadoboká
Phyllodactylus europaeus gekón listoprstý
Podarcis erhardii jašterica Erhardova
Podarcis filfolensis jašterica sieťovaná
Podarcis hispanica atrata jašterica
Podarcis lilfordi jašterica Lilfordova
Podarcis melisellensis jašterica jadranská
Podarcis milensis jašterica kykládska
SR Podarcis (=Lacerta) muralis jašterica múrová 370
Podarcis peloponnesiaca jašterica lesklá
Podarcis pityusensis jašterica drobnohlavá
Podarcis sicula jašterica ruinová
Podarcis taurica jašterica trávna
Podarcis tiliguerta jašterica tyrhenská
Podarcis wagleriana jašterica Waglerova
Stellio (=Agama) stellio agama hardun
Tarentola angustimentalis gekón úzkopyský
Tarentola boettgeri gekón Boettgerov
Tarentola delalandii gekón Delalandov
Tarentola gomerensis gekón gomérsky
Telescopus falax užovka nočná
Testudo graeca korytnačka žltohnedá
Testudo hermanni korytnačka zelenkastá
Testudo marginata korytnačka žltočierna
Vipera ammodytes vretenica rožkatá
Vipera seoanni (okrem španielskych populácií) vretenica
Vipera ursinii vretenica malá
Vipera xanthina vretenica
SR Zootoca (=Lacerta) vivipara pannonica jašterica živorodá 230
Mammalia - cicavce
Alopex lagopus líška polárna
SR Barbastella barbastellus netopier čierny/uchaňa čierna 460
SR Bison bonasus zubor hrivnatý/zubor lesný 4610
Canis lupus
(s výnimkou španielskych populácií na sever od Duera; gréckych populácií na sever od 39. rovnobežky;
bulharských, estónskych, lotyšských, litovských, poľských, slovenských populácií a fínskych populácií
v oblastiach s chovom sobov definovaných v § 2 fínskeho zákona
č. 848/1990 zo 14. septembra 1990 o chove sobov)
vlk dravý/vlk obyčajný
SR Castor fiber (s výnimkou estónskych, lotyšských, litovských, poľských, fínskych a švédskych populácií) bobor vodný/bobor eurázijský 1380
Capra aegagrus (prirodzené populácie) koza bezoárová
Capra pyrenaica pyrenaica kozorožec pyrenejský
Cervus elaphus corsicanus jeleň lesný korzický
Cetacea (všetky druhy) veľrybotvaré cicavce
SR Cricetus cricetus (s výnimkou maďarských populácií) škrečok poľný 50
Crocidura canariensis bielozúbka kanárska
Crocidura sicula bielozúbka sicílska
Dinaromys bogdanovi hraboš jadranský
SR Dryomys nitedula plch lesný 230
SR Eptesicus nilssonii netopier severský/večernica severská 460
SR Eptesicus serotinus netopier pozdný/večernica pozdná 230
Atelerix (=Erinaceus) algirus jež túlavý
SR Felis silvestris mačka divá/lesná 1840
Galemys pyrenaicus (=Desmana pyrenaica) vychuchol pyrenejský
Gliridae (=Myoxidae)(všetky druhy okrem Glis (=Myoxus) glis a Eliomys quercinus) plchovité
SR Hypsugo (=Pipistrellus) savii večernica Saviho 920
Hystrix cristata dikobraz hrebenatý
SR Lutra lutra vydra riečna 1840
SR Lynx lynx (s výnimkou estónskych populácií) rys ostrovid 3690
Lynx pardinus rys leopardovitý
SR Marmota marmota latirostris svišť vrchovský tatranský 4610
Mesocricetus newtoni škrečok balkánsky
Microchiroptera (všetky druhy) netopiere
Microtus cabrerae hraboš pyrenejský
Microtus oeconomus arenicola hraboš severský nizozemský
SR Microtus oeconomus mehelyi hraboš severský panónsky 1380
SR Microtus tatricus hraboš tatranský 230
SR Miniopterus schreibersii netopier sťahovavý/lietavec sťahovavý 920
Monachus monachus tuleň mníší
SR Muscardinus avellanarius plch lieskový/pĺšik lieskový 140
SR Mustela eversmanii tchor stepný 230
SR Ex Mustela (=Lutreola) lutreola norok európsky 4610
SR Myotis alcathoe netopier nymfin 460
SR Myotis bechsteinii netopier Bechsteinov/netopier veľkouchý 230
SR Myotis blythi netopier Blythov/netopier východný/netopier ostrouchý 230
SR Myotis brandti netopier Brandtov 230
SR Myotis dasycneme netopier pobrežný 230
SR Myotis daubentoni netopier vodný 90
SR Myotis emarginatus netopier brvitý 460
SR Myotis myotis netopier obyčajný 460
SR Myotis mystacinus netopier fúzatý 230
SR Myotis nattereri netopier riasnatý 230
SR Nyctalus lasiopterus netopier veľký/raniak veľký 230
SR Nyctalus leisleri netopier stromový/raniak malý 230
SR Nyctalus noctula netopier hrdzavý/raniak hrdzavý 230
Ovis ammon musimon (Ovis gmelini musimon) (prirodzené populácie - Korzika a Sardínia) muflón lesný
Ovis orientalis ophion (Ovis gmelini ophion) ovca kruhorohá
Phoca hispida saimensis tuleň krúžkovaný
SR Pipistrellus kuhlii netopier južný/večernica južná 460
SR Pipistrellus nathusii netopier parkový/večernica parková 230
SR Pipistrellus pipistrellus netopier hvízdavý/večernica malá 460
SR Pipistrellus pygmaeus/mediteraneus netopier pískavý/večernica pískavá 460
SR Plecotus auritus ucháč svetlý 460
SR Plecotus austriacus ucháč sivý 460
Pteromys volans (=Sciuropteris russicus) poletuška slovanská
SR Rhinolophus euryale podkovár južný 920
SR Rhinolophus ferrumequinum podkovár štíhlokrídly/podkovár veľký 920
SR Rhinolophus hipposideros podkovár krpatý/podkovár malý 460
Rousettus aegyptiacus kaloň egyptský
Rupicapra pyrenaica ornata (Rupicapra rupicapra ornata) kamzík abruzský
Rupicapra rupicapra balcanica kamzík vrchovský balkánsky
SR Rupicapra rupicapra tatrica kamzík vrchovský tatranský 6910
Sciurus anomalus veverica krátkouchá
SR Sicista betulina myšovka horská 920
SR Sicista subtilis myšovka stepná 920
SR Spermophillus (=Citellus) citellus syseľ pasienkový/syseľ obyčajný 690
Spermophillus (=Citellus) suslicus syseľ perlavý
SR Ursus arctos medveď hnedý 3690
SR Vespertilio murinus netopier pestrý/večernica pestrá 230
Vormela peregusna tchor škvrnitý

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Druhy európskeho významu, ktoré sa na Slovensku prirodzene vyskytujú, sú označené symbolom SR; tieto druhy sa považujú za pôvodné druhy chránených živočíchov.
  2. Druhy na území Slovenska vyhynuté (niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex.[1]

Druhy národného významu[upraviť | upraviť zdroj]

Vedecké meno Slovenské meno €/jedinec
Gastropoda - ulitníky
Alopia bielzii clathrata alopia zádielská 230
Anisusseptemgyratus kotúľka 230
Belgrandiella (rod) belgrandiela 230
Clausilia (=Andraea) dubia carpatica ciha karpatská 140
Clausilia (=Andraea) dubia ingenua ciha rebravá 140
Cochlodina (=Cochlodina) fimbriata remota ciha pyskatá 230
Esperiana (=Fagotia) esperi fagotka škvrnitá 230
Esperiana (=Microcolpia) daudebartii acicularis/Fagotia acicularis fagotka štíhla 230
Faustina rossmaessleri 140
Gyraulus (=Lamorbis) riparius kotúľka pobrežná 230
Hauffenia (rod) haufenia 230
Helix lutescens slimák žltkastý 90
Vallonia declivis valónia hodvábna 230
Valvata (=Tropidina) macrostoma valvata pupkatá 140
Vertigo (=Vertilla) angustior pimprlík mokraďný 90
Vertigo geyeri pimprlík močiarny 230
Vertigo moulinsiana pimprlík bruškatý 140
Bivalvia (=Lamellibranchiata) - lastúrniky
Pseudanodonta complanata complanata škľabka ploská 230
Annelida - obrúčkovce
Allobophora dubiosa dážďovka bahenná 140
Allobophora hrabei dážďovka Hraběho 230
Batracobdella paludosa klepsina barinná 230
Hirudo medicinalis pijavica lekárska 140
Palpigrady - šťúrovky
Eukoenenia (=Eukoenia) spelaea 920
Araneae - pavúky
Anyphaena furva spriadavka 230
Araneus nordmanni križiak 230
Arctosa perita strehúň 230
Arctosa stigmosa strehúň 230
Argiope lobata križiak 230
Argyroneta aquatica vodnár striebristý 230
Atypus muralis komôrkár pontický 230
Dolomedes plantarius lovčík 230
Gnaphosa microps skaliarka 230
Gnaphosa nigerrima skaliarka 230
Haplodrassus moderatus skaliarka 230
Cheiracanthium montanum 230
Larinioides silvicultrix križiak 230
Lycosa vultuosa 230
Pardosa proxima sliedič 230
Synema plorator kvetárik 230
Zelotes puritanus skaliarka 230
Pseudoscorpionidea - šťúriky
Atemnus politus 230
Chtonius austriacus 230
Neobisium beieri 460
Neobisium polonicum 460
Neobisium slovacum 920
Opilionida - kosce
Egaenus convexus 230
Gyas titanus 230
Ischyropsalis manicata 230
Opilio dinaricus 230
Platybunus pallidus 140
Cyphophtalmi
Siro carpaticus 230
Acarina - roztoče
Argas vespertilionis 140
Ixodidae
Ixodes vespertilionis 230
Crustacea - kôrovce
Astacus astacus rak riečny 90
Astacus leptodactylus rak bahenný 90
Austropotamobius (=Astacus) torrentium rak riavový 460
Branchinecta paludosa žiabronôžka arktická 230
Chirocephalus slovacicus žiabronôžka slovenská 230
Lepidurus apus štítovec jarný 90
Niphargus tatrensis 230
Synurella intermedia 230
Triops cancriformis štítovec letný 90
Diplopoda - mnohonôžky
Allorhiscosoma sphinx 20
Enantiulus tatranus 20
Glomeris mnischechi 20
Chelogona carpathicum 20
Julus curvicornis 20
Mastigophorophyllon cirriferum 20
Melogona transsilvanica 20
Xestoiulus (Microiulus) carpathicus 20
Polydesmus komareki 20
Polydesmus montanus 20
Polydesmus tatranus 20
Polyzonium eburneum 20
Polyzonium transsilvanicum 20
Chilopoda - stonôžky
Dicellophilus carniolensis
Dignathodon microcephalus 20
Scutigera coleoptrata 20
Ephemeroptera
Ametropus fragilis podenka 20
Ecdyonurus insignis podenka 20
Ephemera glaucops podenka 20
Ephemerella mesoleuca podenka 20
Ephoron (=Polymitarcis) virgo podenka nížinná 20
Heptagenia coerulans podenka 20
Choroterpes pictetii podenka 20
Isonychia ignota podenka 20
Palingenia longicaudata Raptobaetopus tenellus (balticus) podenka podenka 20
Rhithrogena germanica podenka 20
Odonata - vážky
Aeschna coerulea šidlo belasé 230
Aeschna isosceles šidlo 140
Aeschna subarctica elisabethae šidlo 230
Anax imperator šidlo obrovské 90
Anax parthenope šidlo tmavé 50
Brachytron pratense šidlo lúčne 140
Coenagrion hastulatum šidielko 230
Coenagrion scitulum šidielko 140
Cordulegaster (rod) pásikavec 230
Epitheca bimaculata vážka 90
Ladona (=Libellula) fulva vážka hnedá 230
Onychogomphus forcipatus klinovka čiernonohá 140
Orthetrum coerulescens vážka modrá 140
Somatochlora (rod) ligotavka 230
Sympecma fusca šidlovka hnedá 180
Sympetrum pedemontanum vážka pásavá 90
Plecoptera - pošvatky
Agnetina elegantula pošvatka 90
Brachyptera braueri pošvatka 230
Brachyptera monilicornis pošvatka 140
Capnopsis schilleri pošvatka 230
Isogenus nubecula pošvatka 230
Isoperla obscura pošvatka tmavá 230
Isoptena serricornis pošvatka 230
Marathamea vitripennis pošvatka 140
Rhabdiopteryx navicula pošvatka 140
Taeniopterix schoenemundi pošvatka dvojbodková 140
Xantoperla apicalis pošvatka 140
Dermaptera - ucholaky
Anechura bipunctata ucholak dvojbodkový 90
Labidura riparia ucholak veľký 90
Mantodea - modlivky
Mantis religiosa modlivka zelená 140
Ensifera – kobylky
Ephippiger ephippiger sedlovka bronzová 230
Poecilimon fussi kobylka Fussiho 230
Ruspidia nitidula (=Homorocoryphus nitidulus) kobylka šúrová 460
Caelifera - koníky
Acrida hungarica (ungarica) koník stepný 460
Calliptamus barbarus koník barbarský 90
Mecostethus grossus koník žltopásy 90
Oedalus decorus koník čiernopásy 230
Heteroptera - bzdochy
Acyrosoma leucogrammes bzdocha 20
Bagrada stolata bzdocha 20
Crypsinus angustatus bzdocha 20
Dybowskyia reticulata bzdocha 20
Henestaris halophilus bzdocha 20
Hyoidea notaticeps bzdocha 20
Spathocera obscura bzdocha 20
Auchenorrhyncha - cikády
Cicada (=Tettiga) orni cikáda jaseňová 230
Dictyophara pannonica ostročielka stepná 140
Dorycephalus baeri cikádka 140
Pagiphora annulata 230
Tibicen plebejus cikáda 230
Tibicina haematodes cikáda viničná 230
Planipennia (=Neuroptera) - sieťokrídlovce
Creoleon plumbeus 140
Dendroleon pantherinus mravcolev stromový 230
Distoleon tetrarammicus mravcolev 140
Libelloides coccajus askalafus 230
Libelloides macaronius askalafus škvrnitokrídly 230
Mantispa styriaca pamodlivka dlhokrká 140
Megistopus flavicornis 140
Myrmecaelurus trigrammus 140
Myrmeleon formicarius 140
Myrmeleon inconspicuus 140
Coleoptera - chrobáky
Acimerus schäfferi fuzáč Schäfferi 140
Agnathus decoratus 230
Allonyx qaudrimaculatus pestroš 140
Alosimus syriacus 140
Ampedus quadrisignatus kováčik štvorškvrnný 230
Ampedus ruficeps kováčik 230
Anthaxia candens krasoň čerešňový 140
Anthaxia hungarica krasoň južný 140
Apalus (rod) 140
Aporthopleura (=Orthopleura) sanguinicolis pestroš 140
Bius thoracicus potemník 230
Boros schneideri 230
Brachygonus (=Ampedus) megerlei kováčik 230
Brachyta (=Evodinus) interrogationis fuzáč 140
Calosoma auropunctatum húseničiar zlatistý 140
Calosoma sycophanta húseničiar pižmový 140
Capnodis tenebrionis krasoň 230
Carabus arcensis bystruška 90
Carabus auronitens bystruška zlatá 90
Carabus cancellatus bystruška medená 90
Carabus clathratus bystruška 230
Carabus fabricii bystruška 90
Carabus irregularis bystruška 90
Carabus menetriesi bystruška menétriesova 230
Carabus montivagus bystruška 140
Carabus nitens bystruška 140
Carabus obsoletus bystruška lesklá 90
Carabus problematicus bystruška 90
Carabus scabriusculus bystruška 90
Cerambyx miles fuzáč 140
Cerocoma (rod) 140
Cetonischema (=Potosia) aeruginosa zlatoň ligotavý 140
Cornumutila quadrivittata fuzáč 140
Deltomerus tatricus utekáčik 140
Dicerca aenea krasoň lesklý 230
Dicerca alni krasoň jelšový 230
Dicerca furcata krasoň 230
Dicerca moesta krasoň 140
Dircaea australis 140
Ditylus laevis 140
Elater (= Ludius) ferrugineus kováčik hrdzavý 140
Emus hirtus drobčík chlpatý 90
Epicauta erythrocephala 140
Epicauta rufidorsum 140
Ergates faber fuzáč zavalitý 230
Eurythyrea quercus krasoň dubový 140
Eurythyrea austriaca krasoň jedľový 140
Euzonitis (rod) 140
Evodinus borealis fuzáč 230
Hydrophilus (= Hydrous) aterrimus vodomil 230
Hydrophilus (= Hydrous) piceus vodomil čierny 140
Lacon (rod - okrem L. punctatus) kováčik 140
Laena reitteri potemník 230
Laena viennensis potemník 140
Leptura (= Strangalia) thoracica fuzáč červenokrký 230
Lethrus apterus viničiar čierny 140
Limoniscus violaceus kováčik fialový 230
Lucanus cervus roháč obyčajný 230
Megopis scabricornis fuzáč 140
Melandrya barbata 90
Meloe autumnalis májka 90
Meloe brevicollis májka 140
Meloe cicatricosus májka 230
Meloe decorus májka 140
Meloe hungarus májka 230
Meloe proscarabeus májka obyčajná 280
Meloe rufiventris májka 280
Meloe rugosus májka 90
Meloe scabriusculus májka 140
Meloe tuccicus májka 230
Meloe uralensis májka 140
Meloe variegatus májka dúhová 230
Meloe violaceus májka fialová 90
Menephilus cylindricus potemník 230
Morimus funereus 90
Mylabris (rod) 140
Necydalis major fuzáč 140
Necydalis ulmi fuzáč 230
Nemosoma caucasicum ploskáň 230
Oenas crassicornis 140
Oryctes nasicornis nosorožtek obyčajný 230
Pachyta lamed fuzáč žltočierny 90
Phytoecia argus fuzáč 140
Phytoecia hirsutula fuzáč 140
Phytoecia scutellata fuzáč 140
Poecilonota (= Ovalisia, Lampra) dives krasoň 140
Poecilonota (= Ovalisia, Lampra) mirifica krasoň 140
Poecilonota (= Ovalisia, Lampra) rutilans krasoň lipový 90
Purpuricenus kaehleri fuzáč 140
Pytho abieticola 230
Pytho depressus 140
Rhopalopus ungaricus 140
Rhysodes germari 230
Selatostomus rugosus kováčik 230
Semanotus russicus fuzáč borievkový 230
Sitaris muralis 230
Sisyphus schaefferi lajniak skarabeusovitý 90
Sphaenoptera antiqua krasoň 230
Tragosoma depsarium fuzáč 230
Trichoferus pallidus fuzáč 140
Zonitis nana 140
Hymenoptera - blanokrídlovce
Anthidium montanum vlnárka horská 90
Anthocopa mocsaryi čalúnnica mocsáriho 90
Batozonellus lacerticida hrabavka jaštericovitá 230
Bombus (všetky druhy) čmeľ 90
Cystomutilla ruficeps pamravec 90
Euchroeus dallatoreana blyskavka 90
Larra anathema kutavka 230
Liometopum microcephalum mravec 90
Rhadinoceraea reitteri piliarka 230
Scolia flavifrons žihadlovka obrovská 230
Xylocopa (všetky druhy) drevár 90
Trichoptera - potočníky
Acrophylax vernalis potočník alpínsky 140
Agrypnia obsoleta potočník 140
Agrypnia varia potočník 140
Allogamus starmachi 90
Apatania carpathica 90
Beraeamyia hrabei 90
Ceraclea riparia 140
Cyrnus crenaticornis 90
Cyrnus flavidus 90
Grammotaulis nitidus potočník 140
Holocentropus dubius 140
Holocentropus picicornis 140
Holocentropus stagnalis 140
Chaetopteryx subradiata 90
Chimarra marginata potočník 230
Limnophilus algosus potočník 90
Oecetis notata potočník 140
Oecetis tripunctata potočník 230
Polycentropus excisus 140
Polycentropus schmidi 140
Setodes viridis potočník 230
Lepidoptera - motýle
Arctia festiva spriadač mliečnikový 140
Arichanna melanaria kôrovka barinná 140
Boloria aquilonaris perlovec severský 230
Brenthis hecate perlovec dvojradový 230
Carcharodus flocciferus súmračník jablčníkový 90
Colias chrysotheme žltáčik kozincový 180
Colias palaeno žltáčik čučoriedkový 230
Erebia pharte očkáň tatranský 230
Euphydryas aurinia hnedáčik chrastavcový 230
Euplagia (=Callimorpha) quadripunctata spriadač kostihojový 230
Eutelia adulatrix mora škumpová 140
Hipparchia alcyone očkáň bielopásy 140
Hipparchia semele očkáň metlicový 140
Hipparchia statilinus očkáň piesočný 140
Hyponephele lupina očkáň hájový 230
Chazara briseis očkáň skalný 140
Lycaena thersamon ohniváčik prútnatcový 140
Maculinea alcon modráčik horcový 140
Neptis sappho bielopásovec hrachorový 180
Pericallia matronula spriadač čremchový 230
Polyommatus admetus modráčik hnedý 230
Polyommatus amandus modráčik ušľachtilý 90
Polyommatus damon modráčik vičencový 230
Synprapha microgamma mora rašelinisková 140
Vacciniina optilete modráčik striebroškvrnný 230
Zygaena cynarae vretienka smldníková 90
Zygaena laeta vretienka neskorá 140
Diptera - dvojkrídlovce
Atherix ibis 140
Petromyzontes - mihule
Eudontomyzon danfordi mihuľa potiská 690
Eudontomyzon mariae (vladykovi) mihuľa ukrajinská (Vladykovova) 690
Lampetra planeri mihuľa potočná 920
Osteichthyes (=Pisces) - ryby
Acipenser gueldenstaedtii jeseter ruský 1380
Carassius carassius karas zlatistý 460
Cyprinus carpio kapor sazan divá forma 1840
Gobio kesslerii hrúz Kesslerov 920
Gobio uranoscopus hrúz fúzatý 920
Gymnocephalus schraetser hrebenačka pásavá 690
Ex Huso huso vyza veľká 1490
Leucaspius delineatus ovsienka striebristá 370
Misgurnus fossilis čík európsky 920
Sabanejewia balcanica pĺž vrchovský 920
Umbra krameri blatniak tmavý 920
Zingel streber kolok vretenovitý 920
Zingel zingel kolok veľký 920
Amphibia - obojživelníky
Bufo bufo ropucha bradavičnatá 230
Rana kl . esculenta skokan zelený 230
Rana ridibunda skokan rapotavý 460
Rana temporaria skokan hnedý 140
Salamandra salamandra salamandra škvrnitá 230
Triturus alpestris mlok horský 230
Triturus dobrogicus mlok dunajský 690
Triturus vulgaris mlok bodkovaný 230
Reptilia - plazy
Anguis fragilis slepúch lámavý 230
Natrix natrix užovka obojková/užovka obyčajná 140
Vipera berus vretenica severná/vretenica obyčajná 370
Mammalia - cicavce
Alces alces los mokraďový 2300
Crocidura suaveolens bielozúbka krpatá 90
Crocidura leucodon bielozúbka bielobruchá 90
Eliomys quercinus plch záhradný 230
Erinaceus concolor jež bledý/jež východoeurópsky 230
Glis (=Myoxus) glis plch sivý 230
Chionomys (Microtus) nivalis hraboš snežný 460
Mustela erminea hranostaj čiernochvostý 230
Mustela nivalis lasica myšožravá 230
Neomys anomalus dulovnica menšia 230
Neomys fodiens dulovnica väčšia 230
Sciurus vulgaris veverica obyčajná 90
Sorex alpinus piskor vrchovský 230
Sorex araneus piskor lesný/piskor obyčajný 90
Sorex minutus piskor malý 90

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Druhy národného významu sa považujú za pôvodné druhy chránených živočíchov.
  2. Druhy na území Slovenska pravdepodobne vyhynuté (niekoľko rokov nezvestné) sú označené skratkou Ex.“.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Vyhláška č. 158/2014 Z. z. [online]. [Cit. 2016-05-28]. Dostupné online.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]