Zoznam chránených vtáčích území na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání
Mapa chránených vtáčích území na náučnom chodníku v ZOO Bojnice

Toto je zoznam chránených vtáčích území na Slovensku.

K 1. januáru 2013 je na Slovensku vyhlásených všetkých 41 CHVÚ z Národného zoznamu chránených vtáčích území. V roku 2017 bolo schválených 6 Programov starostlivosti na roky 2017 - 2046.[1]

Kód Názov Výmera v ha Vyhláška
MŽP SR
Zo dňa Účinnosť od Okresy
SKCHVU008 Horná Orava 58 738,0000 173/2005 6.4.2005 1.5.2005 Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín
SKCHVU014 Malé Karpaty 50 633,6000 216/2005 29.4.2005 1.6.2005 Bratislava III, Bratislava IV, Malacky, Myjava, Pezinok, Piešťany, Senica, Trnava
SKCHVU012 Lehnice 2 346,8500 377/2005 8.8.2005 1.9.2005 Dunajská Streda
SKCHVU029 Sysľovské polia 1 772,9400 234/2006 12.4.2006 1.5.2006 Bratislava V
SKCHVU005 Dolné Považie 31 195,5000 593/2006 12.10.2006 15.11.2006 Komárno, Nové Zámky
SKCHVU031 Tribeč 23 802,8000 17/2008 7.1.2008 1.2.2008 Nitra, Partizánske, Topoľčany, Zlaté Moravce
SKCHVU019 Ostrovné lúky 8 297,7000 18/2008 7.1.2008 1.2.2008 Dunajská Streda, Komárno
SKCHVU037 Ondavská rovina 15 906,5600 19/2008 7.1.2008 1.2.2008 Trebišov, Michalovce
SKCHVU021 Poiplie 8 062,9000 20/2008 7.1.2008 1.2.2008 Levice, Veľký Krtíš, Lučenec
SKCHVU010 Kráľová 1 215,8200 21/2008 7.1.2008 1.2.2008 Šaľa, Galanta
SKCHVU009 Košická kotlina 17 354,3100 22/2008 7.1.2008 1.2.2008 Košice-okolie, Košice II
SKCHVU020 Parížske močiare 376,5800 23/2008 7.1.2008 1.2.2008 Nové Zámky
SKCHVU022 Poľana 32 188,3800 24/2008 7.1.2008 1.2.2008 Banská Bystrica, Brezno, Detva, Zvolen
SKCHVU002 Bukovské vrchy 40 932,4200 25/2008 7.1.2008 1.2.2008 Snina
SKCHVU015 Medzibodrožie 33 753,7000 26/2008 7.1.2008 1.2.2008 Michalovce, Trebišov
SKCHVU004 Dolné Pohronie 229,3200 27/2008 7.1.2008 1.2.2008 Komárno, Levice, Nové Zámky
SKCHVU003 Cerová vrchovina – Porimavie 30 187,7000 30/2008 7.1.2008 1.2.2008 Lučenec, Revúca, Rimavská Sobota
SKCHVU038 Žitavský luh 155,4000 31/2008 7.1.2008 1.2.2008 Nové Zámky, Nitra
SKCHVU026 Sĺňava 509,2700 32/2008 7.1.2008 1.2.2008 Piešťany
SKCHVU023 Uľanská mokraď 18 173,9100 437/2008 24.10.2008 15.11.2008 Galanta, Senec, Trnava
SKCHVU007 Dunajské luhy 16 511,5800 440/2008 24.10.2008 15.11.2008 Bratislava II, Bratislava IV, Bratislava V, Senec, Dunajská Streda, Komárno, Nové Zámky
SKCHVU028 Strážovské vrchy 58 673,0800 434/2009 17.9.2009 1.11.2009 Bánovce nad Bebravou, Bytča, Ilava, Považská Bystrica, Prievidza, Púchov, Trenčín, Žilina
SKCHVU006 Dubnické štrkovisko 40,7700 435/2009 17.9.2009 1.11.2009 Ilava, Trenčín
SKCHVU024 Senianske rybníky 2 668,4700 436/2009 17.9.2009 1.11.2009 Michalovce, Sobrance
SKCHVU011 Laborecká vrchovina 102 813,9100 438/2009 17.9.2009 1.11.2009 Humenné, Medzilaborce, Snina, Stropkov, Svidník
SKCHVU017 Muránska planina – Stolica 25 796,4600 439/2009 17.9.2009 1.11.2009 Brezno, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava
SKCHVU034 Veľkoblahovské rybníky 91,3400 187/2010 16.4.2010 15.5.2010 Dunajská Streda
SKCHVU018 Nízke Tatry 98 168,5200 189/2010 16.4.2010 15.5.2010 Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Ružomberok
SKCHVU027 Slovenský kras 43 860,2400 192/2010 16.4.2010 15.5.2010 Rožňava, Košice-okolie
SKCHVU025 Slanské vrchy 60 247,4200 193/2010 16.4.2010 15.5.2010 Košice-okolie, Prešov, Trebišov, Vranov nad Topľou
SKCHVU033 Veľká Fatra 47 445,0100 194/2010 16.4.2010 15.5.2010 Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Banská Bystrica
SKCHVU035 Vihorlatské vrchy 48 286,2639 195/2010 16.4.2010 15.5.2010 Humenné, Michalovce, Snina, Sobrance
SKCHVU036 Volovské vrchy 121 420,6500 196/2010 16.4.2010 15.5.2010 Rožňava, Košice-okolie, Košice I, Spišská Nová Ves, Gelnica, Prešov
SKCHVU016 Záhorské Pomoravie 31 072,9200 202/2010 16.4.2010 15.5.2010 Bratislava IV, Malacky, Senica, Skalica
SKCHVU013 Malá Fatra 66 228,0600 2/2011 22.12.2010 15.1.2011 Dolný Kubín, Martin, Námestovo, Prievidza, Ružomberok, Žilina
SKCHVU053 Slovenský raj 25 243,0000 3/2011 22.12.2010 15.1.2011 Rožňava, Spišská Nová Ves, Poprad, Brezno
SKCHVU030 Tatry 54 611,2900 4/2011 22.12.2010 15.1.2011 Liptovský Mikuláš, Poprad, Tvrdošín
SKCHVU050 Chočské vrchy 16 817,5000 26/2011 1.2.2011 15.2.2011 Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Dolný Kubín
SKCHVU054 Špačinsko-nižnianske polia 5 533,5300 27/2011 1.2.2011 15.2.2011 Trnava, Piešťany
SKCHVU052 Čergov 35 849,7100 28/2011 1.2.2011 15.2.2011 Bardejov, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa
SKCHVU051 Levočské vrchy 45 597,6347 434/2012 19.12.2012 1.1.2013 Kežmarok, Levoča, Sabinov, Stará Ľubovňa
Spolu 1 282 811,0186
Podiel 41 CHVÚ z rozlohy SR 26,16 %

Referencie[upraviť | upraviť kód]

  1. Štátna ochrana prírody SR. Programy starostlivosti o CHVÚ [online]. sopsr.sk, [cit. 2017-12-17]. Dostupné online.

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]