Zoznam chránených území v okrese Brezno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Brezno aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Brezno.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
206 PR Bacúšska jelšina 000000000000004.26000000004,2600
1141 CHA Brezinky 000000000000008.69100000008,6910
225 Breznianska skalka PR Breznianska skalka 000000000000011.850000000011,8500
Kategória Breznianska skalka na Wikimedia Commons
Fytogeograficky a dendrologicky významná lokalita duba zimného (Quercus petraea) v zachovalej porastovej formácii na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°49′21″S 19°37′38″V / 48,8225°S 19,6272222°V / 48.8225; 19.6272222
232 Bystrianska jaskyňa IPA Bystrianska jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Bystra Cave na Wikimedia Commons
Citlivé jaskynné geosystémy. Jaskyňa je vytvorená v strednotriasových vápencoch činnosťou podzemnej riečky Bystrianky na zlomových a puklinových plochách. Objavenie jaskyne - r. 1927, sprístupnenie - r. 1941 48°50′25″S 19°35′46″V / 48,8402778°S 19,5961111°V / 48.8402778; 19.5961111
241 NPR Dobročský prales 000000000000103.8500000000103,8500
247 Fabova hoľa PR Fabova hoľa 000000000000261.7513000000261,7513
Kategória Fabova hoľa na Wikimedia Commons
Územie predstavuje cennú prírodovednú lokalitu s výskytom vzácnych lesných spoločenstiev chránených druhov fauny a zároveň predstavuje jednu z krajinných dominánt Slovenského rudohoria, s charakteristickým podhôľnym až vysočinovým reliéfom 48°46′32″S 19°53′02″V / 48,7755°S 19,88393°V / 48.7755; 19.88393
1021 Havrania dolina PR Havrania dolina 000000000000229.6700000000229,6700 Prirodzené lesné spoločenstvá v geomorfologicky členitom území Muránskej planiny, s výskytom veľkého počtu chránených a ohrozených druhov predovšetkým flóry, vrátane paleoendemitu lykovca muránskeho (Daphne arbuscula) 48°48′34″S 20°04′29″V / 48,8093408°S 20,0746708°V / 48.8093408; 20.0746708
1019 PR Havranie skaly 000000000000032.650000000032,6500
776 PP Havranka 000000000000000.01300000000,0130
257 NPR Hnilecká jelšina 000000000000084.590000000084,5900
260 PR Horné lazy 000000000000034.290000000034,2900
271 NPR Hrončecký grúň 000000000000055.300000000055,3000
1050 PP Jajkovská sutina 000000000000050.910000000050,9100
1732 IPA Jaskyňa mŕtvych netopierov Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
1064 PP Kamenistý potok 000000000000007.63500000007,6350
307 PR Klenovské Blatá 000000000000004.36000000004,3600
306 Klenovský vepor NPR Klenovský Vepor 000000000000257.6437000000257,6437
Kategória Klenovský Vepor na Wikimedia Commons
Komplex lesa 5. až 7. vegetačného stupňa s pestrou mozaikou zachovalých typov lesných spoločenstiev vytvorených v závislosti na rozdielnej nadmorskej výške, expozícii a formách reliéfu v Balockých vrchoch na vedecko-výskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°41′19″S 19°46′08″V / 48,688611°S 19,768889°V / 48.688611; 19.768889
1186 CHA Lúky pod Besníkom 000000000000083.826700000083,8267
1057 PR Martalúzka 000000000000154.8200000000154,8200
348 PR Mašianske skalky 000000000000016.930000000016,9300
351 Meandre Hrona PR Meandre Hrona 000000000000103.8167000000103,8167 Fluviálne geomorfologické formy a lúčne rašelinné fytocenózy v doline Hrona na úseku medzi železničnými stanicami Telgárt a Červená skala na vedecko-výskumné a náučné ciele 48°49′53″S 20°10′28″V / 48,8313889°S 20,1744444°V / 48.8313889; 20.1744444
771 CHA Meandre Kamenistého potoka 000000000000000.00000000000,0000
1082 PR Mokrá Poľana 000000000000013.524400000013,5244
380 NPR Pod Latiborskou hoľou 000000000000161.2342000000161,2342
479 PR Pohorelské vrchovisko 000000000000026.616600000026,6166
386 PR Predajnianska slatina 000000000000011.350000000011,3500
772 PP Predajnianske vodopády 000000000000011.700000000011,7000
403 PR Rohoznianska jelšina 000000000000004.49000000004,4900
1020 PR Rosiarka 000000000000005.87000000005,8700
1024 Skalka NPR Skalka 000000000002659.81000000002 659,8100
Kategória Skalka (national nature reserve) na Wikimedia Commons
Ekosystémy montánnej a vysokohorskej glaciálno-hôľnej krajiny v západnej časti Nízkych Tatier s výskytom významných floristických a faunistických prvkov. Centrum areálu úspešne introdukovaného kamzíka vrchovského tatranského 48°54′41″S 19°30′53″V / 48,9113889°S 19,5147222°V / 48.9113889; 19.5147222
426 PP Spády 000000000000000.14000000000,1400
1156 CHA Suchá dolina 000000000000003.11500000003,1150
470 NPR Veľká Stožka 000000000000259.2100000000259,2100
849 PR Vrchslatina 000000000000018.050000000018,0500
383 NPR Zadná Poľana 000000000000855.4941000000855,4941
489 Zlatnianske skalky PR Zlatnianske skalky 000000000000030.670000000030,6700 Zachovalé prirodzené lesné spoločenstvá s prvkami reliktného charakteru na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele. Ochrana významných a zriedkavých druhov fauny a flóry 48°49′47″S 20°04′36″V / 48,8297222°S 20,0766667°V / 48.8297222; 20.0766667
850 Zlatnica NPR Zlatnica 000000000000154.0600000000154,0600 Územie patrí k najzachovalejším častiam Muránskej planiny, kde potok Sviniarka eróznou činnosťou vymodeloval pozoruhodné krasové javy (jaskynný systém), vodopády, skalné stupne, obrie hrnce a iné. Výskyt chránených a ohrozených druhov rastlinstva, napríklad lykovca muránskeho 48°49′09″S 20°06′16″V / 48,8191667°S 20,1044444°V / 48.8191667; 20.1044444
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Brezno na českej Wikipédii.