Zoznam prírodných pamiatok na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam prírodných pamiatok na Slovensku.

Poradové číslo Názov Okres
1. Bábske jazierko (Babské jazero) Šaľa
2. Baricovie lúky (Baricech lúky) Nové Mesto nad Váhom
3. Bátovský balvan Banská Bystrica
4. Beckovské hradné bralo Nové Mesto nad Váhom
5. Belanov kút Topoľčany
6. Belinské skaly Lučenec
7. Beňatinský travertín Sobrance
8. Bestinné (Bestiné) Nové Mesto nad Váhom
9. Bešeňovské travertíny Ružomberok
10. Biely vrch Ilava
11. Bíňanský sprašový profil Nové Zámky
12. Blažejová Nové Mesto nad Váhom
13. Borotová Nové Mesto nad Váhom
14. Bôrická mláka (Bôriková mláka) Dolný Kubín
15. Bosmany Považská Bystrica
16. Bradlové pásmo Sabinov
17. Brehové porasty Dubovej (Brehové porasty potoka Dubová) Nové Mesto nad Váhom
18. Brezovská dolina Ilava
19. Briestenské skaly Považská Bystrica
20. Briežky (Gánovské travertíny II) Poprad
21. Bučkova jama Myjava
22. Bukovina Malacky
23. Bukovinka (Travertínové terasy Bukovinka) Ružomberok
24. Bukovský prameň Čadca
25. Bystré jazierko Šaľa
26. Čakanovský profil Lučenec
27. Čermiansky močiar Topoľčany
28. Čertov žľab Trnava
29. Čertova skala (Biela skala) Košice-okolie
30. Čierne jazierko Šaľa
31. Čierny potok Humenné
32. Devínska lesostep Bratislava IV
33. Dogerské skaly Ružomberok
34. Domašínsky meander Žilina
35. Dračia studňa Ilava
36. Drietomské bradlo (Ostrá Hôrka) Trenčín
37. Dudinské travertíny Krupina
38. Farská skala Spišská Nová Ves
39. Grúň Nové Mesto nad Váhom
40. Háje Liptovský Mikuláš
41. Haluzická tiesňava (Haluzická súteska) Nové Mesto nad Váhom
42. Havranka Brezno
43. Horná Roveň (Horná roveň) Banská Bystrica
44. Hrabkovské zlepence Prešov
45. Hradené jazero Blatné Ružomberok
46. Hradisko Prievidza
47. Hranovnické pleso (Hranovnícke pleso) Poprad
48. Hričovská skalná ihla Žilina
49. Hričovské rífy Žilina
50. Hybická tiesňava Liptovský Mikuláš
51. Chropovská strž Skalica
52. Chvojnica Skalica
53. Ihráčske kamenné more Žiar nad Hronom
54. Ivanské rameno (pôvodne Ivánek) Skalica
55. Jahodnianske jazierka (Jahodnianske jazierko) Šaľa
56. Jalovské vrstvy Rimavská Sobota
57. Jánošíkova skala Banská Bystrica
58. Jastrabská skala Žiar nad Hronom
59. Jazerec Levoča
60. Jazero (Ozero) Kežmarok
61. Jazierko na Pažiti Levoča
62. Jazierske travertíny Ružomberok
63. Jovické rašelinisko Rožňava
64. Kalamárka Detva
65. Kamenický sprašový profil Nové Zániky
66. Kamenná žena Veľký Krtíš
67. Kamienka Humenné
68. Kapitulské bralá Žiar nad Hronom
69. Kátovské rameno Skalica
70. Kobylince Prievidza
71. Kohútová Nové Mesto nad Váhom
72. Končitá Prievidza
73. Korniansky ropný prameň (Korňanský ropný prameň) Čadca
74. Kosihovský Kamenný vrch Veľký Krtíš
75. Kožíkov vrch Myjava
76. Králická tiesňava Banská Bystrica
77. Kraľoviansky meander Dolný Kubín
78. Kráľovská lúka Dunajská Streda
79. Krasniansky luh (Krasňanský luh) Žilina
80. Kráter (Travertínové jazierko Kráter) Stará Ľubovňa
81. Krehora Veľký Krtíš
82. Krivánsky potok Detva, Lučenec
83. Krivoklátska tiesňava Ilava
84. Krivoklátske lúky Ilava
85. Krkavá skala Ružomberok
86. Krupinské bralce (Štangarígel) Krupina
87. Kurinov vrch Trenčín
88. Kyjovské bradielko Stará Ľubovňa
89. Kyseľová Senica
90. Kysucká brána Kysucké Nové Mesto, Žilina
91. Lednické skalky Puchov
92. Limbašská vyvieračka Pezinok
93. Lipovianske pieskovce Lučenec
94. Litmanovský potok Stará Ľubovňa
95. Lúčanské travertíny (Travertíny na Lúčkach) Ružomberok
96. Ľupčiansky skalný hríb Banská Bystrica
97. Lysá hora Stará Ľubovňa
98. Mačiansky presyp Galanta
99. Majerova skala Banská Bystrica
100. Malachovské skalky Banská Bystrica
101. Malejov Myjava
102. Malé Morské oko Sobrance
103. Malostankovské vresovisko Trenčín
104. Margecianska línia Gelnica
105. Mašiansky balvan (Balvan pri Maši) Liptovský Mikuláš
106. Matejkovský kamenný prúd Ružomberok
107. Meander Chrenovky Nové Zámky
108. Meandre Lúžňanky (Meandre Lúžňanky) Ružomberok
109. Meliatsky profil Rožňava
110. Melichova skala Detva
111. Miličská skala Košice-okolie
112. Mitická slatina Trenčín
113. Mníchova úboč Senica
114. Mokvavý prameň Nové Mesto nad Váhom
115. Mostovské presypy (Mostovianske presypy) Galanta
116. Moštenické travertíny Banská Bystrica
117. Mužliansky potok Nové Zámky
118. Nitriansky dolomitový lom (Triasový dolomitový útvar) Nitra
119. Nitrica Partizánske
120. Novoveská Huta (Novoveská huta → Hutianske) Spišská Nová Ves
121. Obtočník Váhu Nové Mesto nad Váhom
122. Ochodnický prameň Kysucké Nové Mesto
123. Okrúhly kopec Stará Ľubovňa
124. Opičia skala Rožňava
125. Oravské hradné bralo (Hradné bralo) Dolný Kubín
126. Ostrá hora Levoča, Spišská Nová Ves
127. Ostrovica Žarnovica
128. Panský diel (Pánsky diel) Bratislava II
129. Pavúkov jarok Nové Mesto nad Váhom
130. Petkovský potok Vranov nad Topľou
131. Petrová (Petrova) Trenčín
132. Podhorodský hradný vrch (Hradný vrch Podhoroď) Sobrance
133. Podhorské (Podhoranské) Levoča
134. Podmorský zosuv Prešov
135. Poluvsianska skalná ihla Žilina
136. Potok Chrenovka Nové Zániky
137. Potok Machnáč Trenčín
138. Potok v Havránkovej doline Trenčín
139. Prečínska skalka Považská Bystrica
140. Predajnianske vodopády Brezno
141. Prielom Muráňa (Prielom Muráňky) Rožňava
142. Prielom Nitrice (Prielom Belánky) Prievidza
143. Prielom Teplého potoka Ružomberok
144. Pseudoterasa Váhu Nové Mesto nad Váhom
145. Pucovské zlepence Dolný Kubín
146. Puchmajerovej jazierko Námestovo
147. Putikov vŕšok Žarnovica
148. Rajkovec Trenčín
149. Raková Skalica
150. Rebrá Stará Ľubovňa
151. Rojkovská travertínová kopa Ružomberok
152. Rösslerov lom Bratislava III
153. Selecké kamenné more Trenčín
154. Selecký potok Trenčín
155. Sivý kameň Prievidza, Žarnovica
156. Sixova stráň Krupina
157. Skalice Ilava
158. Skalka pri Beckove Nové Mesto nad Váhom
159. Skalky pri Údole Stará Ľubovňa
160. Skalná ihla Stará Ľubovňa
161. Skalná päsť Ružomberok
162. Skaly pod Pariakovou Vranov nad Topľou
163. Slanický ostrov Námestovo
164. Sninský kameň Snina
165. Soví hrad Lučenec
166. Spády Brezno
167. Stará Bebrava Bánovce nad Bebravou
168. Stará Žitavá Nové Zániky
169. Strošovský močiar Ilava
170. Strž (Triasový ríf pri Liptovskej Osade) Ružomberok
171. Súčanka Trenčín
172. Svinica Trenčín
173. Šašnatá (Šášnatá) Nové Mesto nad Váhom
174. Šifflovské (U Šifflov) Myjava
175. Štefanová Myjava
176. Štrkovské presypy (Štrkovecké presypy) Galanta
177. Šútovská epigenéza Martin
178. Tajovská kopa Banská Bystrica
179. Tisové skaly Pezinok
180. Tomášikovský presyp Galanta
181. Transgresia paleogénu pri Markušovciach Spišská Nová Ves
182. Travertínová kopa (Tufová kopa) Levice
183. Travertínová kopa Sobotisko Levoča, Spišská Nová Ves
184. Trnovské rameno (Trnovecké mŕtve rameno) Šaľa
185. Trstinové jazero Košice-okolie
186. Turská skala Žilina
187. Ulička Snina
188. Včelíny Trenčín
189. Veľké Ostré Kysucké Nové Mesto
190. Veľký Inovec Zlaté Moravce
191. Veľký jarok Piešťany
192. Veporské skalky Banská Bystrica
193. Visiace skaly Piešťany
194. Vlčianske mŕtve rameno Šaľa
195. Vlčia skala Ružomberok
196. Vojtovský prameň Čadca
197. Voniarsky jarok (Voňarský jarok) Humenné
198. Vyhniansky travertín Žiar nad Hronom
199. Vychylovské prahy Čadca
200. Vychylovské skálie Čadca
201. Vyvieračka pod Bachárkou (Občasná vyvieračka pod Bacharkou) Trnava
202. Zapikan Vranov nad Topľou
203. Zárez Stravného potoka Vranov nad Topľou
204. Závadské skalky Gelnica
205. Zlatá brázda Levoča
206. Zolná Banská Bystrica, Zvolen
207. Zrubárka Senica
208. Žakýlske pleso Banská Štiavnica
209. Žalostiná Myjava
210. Žiar Ružomberok
211. Žipovské mŕtve rameno Vranov nad Topľou

Pozri aj[upraviť | upraviť kód]

Zdroj[upraviť | upraviť kód]