Zoznam chránených území v okrese Piešťany

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Piešťany aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Piešťany.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
24 PR Čerenec 000000000000001.50000000001,5000 48°38′44″S 17°41′11″V / 48,645505°S 17,686516°V / 48.645505; 17.686516
53 Chríb PR Chríb 000000000000015.890000000015,8900
Kategória Chríb na Wikimedia Commons
Xerotermné spoločenstvo kavyľovej stepi s dominantnými druhmi rodu kavyľ (Stipa sp.) v Malých Karpatoch - Brezovských Karpatoch 48°36′16″S 17°39′00″V / 48,6044444°S 17,65°V / 48.6044444; 17.65
810 Lančársky Dubník PR Lančársky Dubník 000000000000027.024000000027,0240
Kategória Lančársky Dubník na Wikimedia Commons
Ǔzemie v Malých Karpatoch, ktoré má značný botanický význam. V danej oblasti je to jediný objekt na bývalých pasienkoch s tak zachovalou pestrosťou xerotermnej vegetácie s bohatým výskytom vzácnych a chránených druhov rastlín 48°35′40″S 17°38′40″V / 48,594432°S 17,644463°V / 48.594432; 17.644463
1171 PP Malá dolnosokolská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x 48°35′44″S 17°56′20″V / 48,595454°S 17,93897°V / 48.595454; 17.93897
1012 Salná brána PP Malá Pec 000000000000014.060000000014,0600
Kategória Malá pec na Wikimedia Commons
Eolicky vytvorená skalná brána v pieskovci 48°37′55″S 17°40′31″V / 48,631824°S 17,675348°V / 48.631824; 17.675348
101 PR Málová 000000000000016.100000000016,1000 48°40′06″S 17°42′32″V / 48,668243°S 17,708862°V / 48.668243; 17.708862
119 Orlie skaly, pohľad na západ PR Orlie skaly 000000000000031.230000000031,2300
Kategória Orlie skaly na Wikimedia Commons
Ochrana genofondu chránených a iných zriedkavých druhov rastlín a na vedeckovýskumné, náučné a kultúrno-výchovné ciele 48°37′37″S 17°39′06″V / 48,6269444°S 17,6516667°V / 48.6269444; 17.6516667
132 Pod Holým vrchom PR Pod Holým vrchom 000000000000012.940000000012,9400
Kategória Pod Holým vrchom na Wikimedia Commons
Ochrana sucho- a teplomilnej vegetácie Malých Karpát s chránenými a ohrozenými druhmi. Územie predstavuje jednu z mála lokalít s masovým výskytom hlaváčika jarného v CHKO Malé Karpaty 48°35′08″S 17°37′39″V / 48,5855556°S 17,6275°V / 48.5855556; 17.6275
155 Jezero, v pozadí Považský Inovec CHA Sĺňava 000000000000399.0014000000399,0014
Kategória Sĺňava Reservoir na Wikimedia Commons
Ochrana vodného vtáctva a vodných biocenóz na vedeckovýskumné ciele 48°33′10″S 17°49′30″V / 48,552778°S 17,825°V / 48.552778; 17.825
1170 Velká jeskyně v Dolním Sokole PP Veľká a Malá dolnosokolská jaskyňa Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x 48°35′38″S 17°56′19″V / 48,5938889°S 17,9386111°V / 48.5938889; 17.9386111
1169 Jaskyňa pod vrcholom Veľkej pece PP Veľká pec Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“Chyba výrazu: Nerozpoznané slovo „x“x
Kategória Veľká pec na Wikimedia Commons
Jaskyňa je prístupná návštevníkom za účelom zotavenia a poznávania jej prírodných a historických hodnôt 48°37′56″S 17°39′53″V / 48,632212°S 17,664800°V / 48.632212; 17.664800
184 PP Veľký jarok 000000000000000.85060000000,8506 48°35′59″S 17°52′03″V / 48,599590°S 17,867380°V / 48.599590; 17.867380
900 Visiace skaly PP Visiace skaly 000000000000000.96000000000,9600 Lesné a travinné spoločenstvá a skalnaté stepi viazané na južné svahy v dubovom vegetačnom stupni na vápencoch a dolomitoch, s výskytom ohrozených druhov flóry a fauny 48°34′55″S 17°56′43″V / 48,5819444°S 17,9452778°V / 48.5819444; 17.9452778
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Piešťany na českej Wikipédii.