Zoznam chránených území v okrese Komárno

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Komárno aktuálny k roku 2017, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Komárno.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
797 PR Alúvium Žitavy 000000000000032.530000000032,5300
3 Apálsky ostrov NPR Apálsky ostrov 000000000000085.974600000085,9746 Chránené územie je vyhlásené z dôvodu zabezpečenia ochrany spoločenstiev vŕbovo-topoľového a nížinného lužného lesa vo vysokej fáze sukcesie, s predpokladom autonómneho vývoja týchto spoločenstiev a s výskytom mnohých vzácnych, ohrozených a chránených lužných a mokraďových druhov flóry a fauny. 47°47′23″S 18°07′40″V / 47,78964°S 18,12778°V / 47.78964; 18.12778
925 Bohatský park CHA Bohatský park 000000000000004.64000000004,6400 Historický park založený v 19. storočí. Má charakter prírodno-krajinárskeho parku. Veľmi pestro sú tu zastúpené listnaté i ihličnaté dreviny. Uprostred je rozsiahla zatrávnená plocha, dreviny vytvárajú esteticky pôsobivé scenérie 47°52′58″S 18°12′00″V / 47,8827778°S 18,2°V / 47.8827778; 18.2
12 PR Bokrošské slanisko 000000000000014.060000000014,0600
799 PR Búčske slanisko 000000000000020.399500000020,3995
27 NPR Číčovské mŕtve rameno 000000000000079.871500000079,8715
931 Číčovský park CHA Číčovský park 000000000000008.66000000008,6600 Chránené územie je vyhlásené na zachovanie historického parku pre kultúrno-výchovné, náučné a vedeckovýskumné ciele a ochranu životného prostredia. Park slúži pre krátkodobú rekreáciu miestnych občanov. Park tvorí okolie priľahlého neskorobarokového kaštieľa z roku 1776 47°46′29″S 17°46′00″V / 47,7747222°S 17,7666667°V / 47.7747222; 17.7666667
38 CHA Dropie 000000000000912.7642000000912,7642
1120 PR Dunajské trstiny 000000000000104.1016000000104,1016
938 CHA Hurbanovský park 000000000000005.44000000005,4400
52 PR Chotínske piesky 000000000000007.02300000007,0230
926 CHA Kaštieľsky park 000000000000001.10000000001,1000
1215 CHA Komárňanské slanisko 000000000000014.778000000014,7780
1078 PR Komočín 000000000000000.48920000000,4892
1117 PR Kratina 000000000000010.150000000010,1500
944 CHA Kraviansky park 000000000000002.34000000002,3400
93 Listové jazero PR Listové jazero 000000000000041.020000000041,0200
Kategória Listové jazero na Wikimedia Commons
Vzácny biotop vodného a močiarneho vtáctva Podunajskej nížiny. Prirodzené brehové porasty majú charakter lužného lesa. Objekt pre štúdium vodných biocenóz a ich ekologickým vzťahom k abiotickým i biotickým podmienkam prostredia 47°53′29″S 18°03′07″V / 47,8913889°S 18,0519444°V / 47.8913889; 18.0519444
1118 Líščie diery PR Líščie diery 000000000000013.317400000013,3174
Kategória Líščie diery na Wikimedia Commons
Spoločenstvá teplomilných druhov rastlín a živočíchov na spevnených dunách slabo alkalických vápnitých pieskov Novozámockých pláňav 47°55′20″S 18°09′37″V / 47,9222222°S 18,1602778°V / 47.9222222; 18.1602778
811 Lohotský močiar PR Lohotský močiar 000000000000024.133600000024,1336 Územie predstavuje močiar s pomerne nízkym stavom vody, ktorý je vlastne mŕtvym ramenom Vážskeho Dunaja v pokročilom štádiu zarastania. Brehy sú porastené mohutnými trsmi tráv s rodu Carex. V blízkosti je lužný vŕbovo-topoľový les 47°51′25″S 18°00′41″V / 47,8569444°S 18,0113889°V / 47.8569444; 18.0113889
102 PR Malý ostrov 000000000000008.34000000008,3400
103 Marcelovské piesky PR Marcelovské piesky 000000000000004.46950000004,4695
Kategória Marcelovské piesky na Wikimedia Commons
Lokalita s bohatým výskytom psamofytných taxónov rastlinstva na Podunajskej nížine 47°47′50″S 18°16′11″V / 47,7972222°S 18,2697222°V / 47.7972222; 18.2697222
953 CHA Marcelovský park 000000000000002.16000000002,1600
802 PR Martovská mokraď 000000000000011.872900000011,8729
104 PR Mašan 000000000000002.16070000002,1607
1079 PR Mostová 000000000000015.129000000015,1290
1216 CHA Pavelské slanisko 000000000000018.610400000018,6104
1121 PR Pod Starým vrchom 000000000000003.65130000003,6513
815 PR Pohrebište 000000000000069.329600000069,3296
1213 CHA Pri Orechovom rade 000000000000001.69900000001,6990
1116 CHA Pribetský háj 000000000000002.39590000002,3959
146 Révajovská pustatina PR Révajovská pustatina 000000000000000.68000000000,6800
Kategória Révajovská pustatina na Wikimedia Commons
Zriedkavý biotop húb na Podunajskej nížine 47°53′15″S 18°10′21″V / 47,8875°S 18,1725°V / 47.8875; 18.1725
959 CHA Strážsky park 000000000000006.61000000006,6100
963 Svätopeterský park CHA Svätopeterský park 000000000000005.16020000005,1602
Kategória Park in Svätý Peter na Wikimedia Commons
Historický park v obci Svätý Peter 47°51′02″S 18°15′47″V / 47,8505556°S 18,2630556°V / 47.8505556; 18.2630556
823 Vrbina PR Vrbina 000000000000034.489500000034,4895 Ochrana na Podunajskej nížine vzácneho vŕbovo-topoľového lužného lesa a vodných biotopov, ktoré je významným hniezdiskom avifauny 47°48′24″S 18°03′19″V / 47,8066667°S 18,0552778°V / 47.8066667; 18.0552778
185 PR Zlatniansky luh 000000000000009.14000000009,1400
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Komárno na českej Wikipédii.