Zoznam chránených území v okrese Sobrance

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Toto je zoznam chránených území v okrese Sobrance aktuálny k roku 2016, v ktorom sú uvedené chránené územia v oblasti okresu Sobrance.

Kód Obrázok Typ Názov Rozloha v ha Galéria Popis územia Súradnice
1063 Baba pod Vihorlatom PR Baba pod Vihorlatom 000000000000037.930000000037,9300
Kategória Baba pod Vihorlatom na Wikimedia Commons
Ochrana porastov pralesovitého charakteru s ukážkou mohutných bukov a javorov horských a s masovým výskytom skopolie kránskej 48°54′24″S 22°10′00″V / 48,90664°S 22,16659°V / 48.90664; 22.16659
501 Beňatinský travertín PP Beňatinský travertín 000000000000000.24000000000,2400
Kategória Beňatinský travertín na Wikimedia Commons
Ochrana geologického odkryvu, ktorý predstavuje profil najvýchodnejšie položeného travertínu na Slovensku s recentnou tvorbou travertínu. Výskyt skamenelých zvyškov malakofauny v Beskydskom predhorí v Uhliarskej pahorkatine 48°48′37″S 22°21′43″V / 48,8102778°S 22,3619444°V / 48.8102778; 22.3619444
854 PR Drieň 000000000000011.250000000011,2500
576 Jedlinka PR Jedlinka 000000000000035.040000000035,0400
Kategória Jedlinka (nature reserve) na Wikimedia Commons
Ochrana ihličnatých drevín - jedle a smreka a pralesovitých spoločenstiev bučín, jaseňových javorín, bukových javorín a jedľových bučín s výskytom viacerých ohrozených druhov rastlín a živočíchov vo Vihorlate 48°54′51″S 22°10′49″V / 48,9141667°S 22,1802778°V / 48.9141667; 22.1802778
859 PR Lysá 000000000000003.95000000003,9500
860 Lysák (pohľad zo Sninského kameňa) PR Lysák 000000000000004.28000000004,2800
Kategória Lysák (vrch) na Wikimedia Commons
Ochrana vzácnych teplomilných lesných spoločenstiev bukových dúbrav (dub mnohoplodý a žltkastý) vo vysokej nadmorskej výške - 821 m. Doteraz druhá známa lokalita vzácnej paprade jazyka hadieho vo Vihorlate, výskyt ľalie zlatohavej, skopolie kranskej 48°52′53″S 22°11′10″V / 48,88133°S 22,18606°V / 48.88133; 22.18606
601 PR Machnatý vrch 000000000000003.18000000003,1800
891 Malé Morské oko PP Malé Morské oko 000000000000002.06230000002,0623
Kategória Malé Morské oko na Wikimedia Commons
Vihorlatské jazierko, ktoré reprezentuje určitý vývojový stupeň s možnosťou porovnávania prirodzeného starnutia týchto jazierok v pohorí 48°54′45″S 22°10′59″V / 48,91241°S 22,18312°V / 48.91241; 22.18312
619 Morské oko NPR Morské oko 000000000000108.4800000000108,4800
Kategória Morské oko na Wikimedia Commons
Ochrana biologických hodnôt zosuvom zahradeného jazera Morské oko vo Vihorlate, rastlinných a živočíšnych spoločenstiev typických pre východoslovenské vyvreliny a krajinárskych hodnôt územia. Pestré zloženie lesných porastov, bohatstvo avifauny 48°54′56″S 22°11′53″V / 48,91552°S 22,19809°V / 48.91552; 22.19809
863 PR Pod Tŕstím 000000000000007.40000000007,4000
668 NPR Senianske rybníky 000000000000213.3100000000213,3100
  • Dáta v tabuľke boli prevzaté z databázy ŠOPSR.

Zdroj[upraviť | upraviť kód]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Seznam chráněných území v okrese Sobrance na českej Wikipédii.