Zoznam vrcholov vo Vihorlatských vrchoch

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jump to navigation Jump to search
Gnome-globe.svg Mapa so všetkými súradnicami: OSM alebo Bing (Crystal Project Download.pngKML)
Vihorlat (1 075,5 m n. m.)
Vrchol Vihorlatu
Motrogon (1 017,9 m n. m.) (Pohľad zo Sninského kameňa)
Sninský kameň (1 006,0 m n. m.)
Kyjov (821,1 m n. m.) (Pohľad z vrcholu Vihorlatu)
Lysák (821,1 m n. m.) (Pohľad zo Sninského kameňa)

Zoznam vrcholov vo Vihorlatských vrchoch je zostavený z 25 pomenovaných vrcholov s nadmorskou výškou presahujúcou 800 m n. m. nachádzajúcich sa v geomorfologickom celku Vihorlatské vrchy a v jeho podcelkoch Vihorlat a Popriečny. Zoznam bol vytvorený na základe údajov dostupných v turistickej mape 126 Vihorlatské vrchy – Zemplínska šírava 1 : 50 000 od spoločnosti VKÚ Harmanec.[1]

Zoznam vrcholov[upraviť | upraviť zdroj]

# Vrchol Výška m n. m. Súradnice Podcelok Štát Prístup
1. Vihorlat 1 075,5 48°53′29.51″S 22°6′49.43″V / 48,8915306°S 22,1137306°V / 48.8915306; 22.1137306 (Vihorlat) Vihorlat SK zelená turistická značka po Poľanu [1][2]
2. Vetrová skala 1 024,5 48°46′47.03″S 22°21′52.06″V / 48,7797306°S 22,3644611°V / 48.7797306; 22.3644611 (Vetrová skala) Popriečny SK/UA neznačený
3. Nežabec 1 023,4 48°55′40.37″S 22°13′45.34″V / 48,9278806°S 22,2292611°V / 48.9278806; 22.2292611 (Nežabec) Vihorlat SK červená turistická značka
4. Motrogon 1 017,9 48°54′35.57″S 22°9′44.17″V / 48,9098806°S 22,1622694°V / 48.9098806; 22.1622694 (Motrogon) Vihorlat SK neznačený
5. Sninský kameň 1 006,0 48°55′46.16″S 22°11′22.52″V / 48,9294889°S 22,1895889°V / 48.9294889; 22.1895889 (Sninský kameň) Vihorlat SK červená turistická značka modrá turistická značka zelená turistická značka
6. Popriečny vrch 994,5 48°46′18.88″S 22°21′1.04″V / 48,7719111°S 22,3502889°V / 48.7719111; 22.3502889 (Popriečny vrch) Popriečny SK/UA neznačený
7. Holica 983,6 48°48′27.58″S 22°23′6.18″V / 48,8076611°S 22,3850500°V / 48.8076611; 22.3850500 (Holica) Popriečny SK/UA neznačený
8. Strihovská poľana 981,0 48°54′43.78″S 22°14′12.88″V / 48,9121611°S 22,2369111°V / 48.9121611; 22.2369111 (Strihovská poľana) Vihorlat SK červená turistická značka
9. Fedkov 978,2 48°54′25.85″S 22°14′7.58″V / 48,9071806°S 22,2354389°V / 48.9071806; 22.2354389 (Fedkov) Vihorlat SK červená turistická značka
10. Diel 974,2 48°55′6.06″S 22°14′46.82″V / 48,9183500°S 22,2463389°V / 48.9183500; 22.2463389 (Diel) Vihorlat SK neznačený
11. Malé Tŕstie 965,7 48°53′24.79″S 22°7′52.54″V / 48,8902194°S 22,1312611°V / 48.8902194; 22.1312611 (Malé Tŕstie) Vihorlat SK zelená turistická značka
12. Bačkajovský vrch 958,5 48°45′58.9″S 22°20′44.52″V / 48,766361°S 22,3457000°V / 48.766361; 22.3457000 (Bačkajovský vrch) Popriečny SK/UA neznačený
13. Tŕstie 951,0 48°53′47.54″S 22°9′27.36″V / 48,8965389°S 22,1576000°V / 48.8965389; 22.1576000 (Tŕstie) Vihorlat SK zelená turistická značka
14. Veža 926,8 48°55′11.17″S 22°12′52.96″V / 48,9197694°S 22,2147111°V / 48.9197694; 22.2147111 (Veža) Vihorlat SK neznačený
15. Čierťaž 903,8 48°45′4.79″S 22°20′21.77″V / 48,7513306°S 22,3393806°V / 48.7513306; 22.3393806 (Čierťaž) Popriečny SK neznačený
16. Ľadovisko 893,9 48°52′39.07″S 22°7′26.8″V / 48,8775194°S 22,124111°V / 48.8775194; 22.124111 (Ľadovisko) Vihorlat SK neznačený
17. Čop 865,7 48°55′40.33″S 22°8′11″V / 48,9278694°S 22,13639°V / 48.9278694; 22.13639 (Čop) Vihorlat SK neznačený
18. Diel 858,8 48°51′2.92″S 22°15′42.62″V / 48,8508111°S 22,2618389°V / 48.8508111; 22.2618389 (Diel) Vihorlat SK červená turistická značka
19. Roh 857,6 48°53′50.78″S 22°13′8.04″V / 48,8974389°S 22,2189000°V / 48.8974389; 22.2189000 (Roh) Vihorlat SK neznačený
20. Starý Koňuš 836,2 48°47′21.23″S 22°20′20.11″V / 48,7892306°S 22,3389194°V / 48.7892306; 22.3389194 (Starý Koňuš) Popriečny SK neznačený
21. Divá 834,6 48°55′0.55″S 22°8′8.77″V / 48,9168194°S 22,1357694°V / 48.9168194; 22.1357694 (Divá) Vihorlat SK neznačený
22. Múr 832,6 48°52′45.88″S 22°9′56.02″V / 48,8794111°S 22,1655611°V / 48.8794111; 22.1655611 (Múr) Vihorlat SK neznačený
23. Kyjov 821,1 48°51′20.7″S 22°0′53.82″V / 48,855750°S 22,0149500°V / 48.855750; 22.0149500 (Kyjov) Vihorlat SK neznačený [2]
24. Lysák 821,1 48°52′52.28″S 22°11′10.57″V / 48,8811889°S 22,1862694°V / 48.8811889; 22.1862694 (Lysák) Vihorlat SK červená turistická značka
25. Jaseňovský vrch 819,5 48°52′35.22″S 22°15′17.64″V / 48,8764500°S 22,2549000°V / 48.8764500; 22.2549000 (Jaseňovský vrch) Vihorlat SK červená turistická značka

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Turistická mapa 126 Vihorlatské vrchy – Zemplínska šírava 1 : 50 000. 5. vyd. Harmanec : VKÚ, akciová spoločnosť, 2010. ISBN 978-80-8042-594-4.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]