Nicole Kidmanová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nicole Mary Kidmanová
Nicole Kidman v roku 2017
Narodenie 20. jún 1967 (56 rokov)
Honolulu, Havaj, USA
Rodné menoNicole Mary Kidman
Roky pôsobenia1983 – súčasnosť
ManželTom Cruise (1990 – 2001)
Keith Urban (2006 – )
Cena Akadémie
Herečka v hlavnej roli vo filme
2002 – Hodiny
BAFTA Awards
Herečka v hlavnej roli
2002 – Hodiny
Zlatý glóbus
Herečka - komédia/muzikál
1996 – Zomrieť pre...
2002 – Moulin Rouge!
Herečka - drama
2003 – Hodiny

Nicole Mary Kidmanová (* 20. jún 1967, Honolulu, Havaj, USA) je austrálsko-americká herečka a producentka. Po niekoľkých úlohách v televízii sa stala slávnou vďaka filmu Úplné bezvetrie z roku 1989. Celosvetovo známou sa stala vďaka filmom Dni hromu (1990), kde si zahrala po boku Toma Cruisa, Navždy a ďaleko (1992) a Batman navždy (1995). Za svoj herecký výkon vo filme Moulin Rouge! z roku 2001 získala druhý Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon (komédia/muzikál). Za rolu Virginie Woolfovej v dramatickom filme Hodiny (2002) získala pozitívne ohlasy od kritikov, Oscara v kategórii najlepšia herečka, BAFTA za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe, Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon (dráma) a cenu Strieborného medveďa za najlepšiu herečku na medzinárodnom filmovom festivale v Berlíne.

Medzi jej ďalšie významné filmy patrí Zomrieť pre... (1995) za ktorý získala svoj prvý Zlatý glóbus za najlepší ženský herecký výkon (komédia/muzikál), erotická dráma Široko zatvorené oči (1999), horor Tí druhí (2001), vojnová dráma Návrat do Could Mountain (2003), dráma Dogwill (2003), triler Tlmočníčka (2004) a historická romantická dráma Austrália (2008). Za herecký výkon v dráme Zrodenie (2004) a trileri The Paperboy (2012) bola nominovaná na Zlatý glóbus v kategórii najlepšia herečka. V roku 2012 bola prvýkrát nominovaná na cenu Emmy za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe v minisérii alebo televíznom filme.

Od roku 1994 je veľvyslankyňou dobrej vôle organizácie UNIFEM a od roku 2006 aj UNICEF. V roku 2006 jej guvernér Michael Jeffrey udelil čestný rád Companion of the Order of Australia a bola najlepšie platenou herečkou vo filmovom priemysle.[1] V dôsledku toho, že sa narodila austrálskym rodičom na Havaji má dvojité občianstvo v Austrálii aj v Spojených štátoch. Kidmanová založila a vlastní produkčnú spoločnosť Blossom Films.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Kidmanová sa narodila v Honolulu na Havaji, zatiaľ čo jej rodičia študovali v USA. Jej otec Antony Kidman (1938-2014), biochemik, klinický psychológ a spisovateľ, zomrel na infarkt v Singapure vo veku 75 rokov.[2] Jej matka Janelle Ann (rod. Glenny) je poradkyňa dojčenia a oddaná feministka. Kidmanová má aj írske, škótske a anglické korene.

Nicole Kidmanová v Berlíne 2015

Keďže sa narodila na Havaji, dostala havajské meno Hōkūlani podľa mláďaťa slona narodeného v blízkej Honolulu ZOO, avšak toto havajské meno je bežne používané pre dievčatá a znamená “Nebeská hviezda”.

Kidmanovej otec sa stal hosťujúcim vedeckým pracovníkom v Národnom ústave pre duševné zdravie v Spojených štátoch. Jej rodičia sa zúčastňovali protivojnových protestov. Rodina sa vrátila do Austrálie, keď mala Kidmanová 4 roky. Má mladšiu sestru Antoniu Kidman, žurnalistku a televíznu moderátorku.

Navštevovala Lane Cove Public School a North Sydney Girl’s High School. Chodila na balet a jej prirodzený herecký talent sa prejavil už počas základnej a strednej školy. Kidmanová povedala, že inšpiráciou stať sa herečkou bol herecký výkon Margaret Hamiltonovej v The Wizard of Oz. Kidmanová o sebe prezradila, že ako dieťa bola plachá: ,,Som veľmi hanblivá – naozaj hanblivá – dokonca som ako dieťa koktala, z čoho som sa pomaly dostala, ale stále som občas hanblivá. Takže nerada chodím do plnej reštaurácie sama; nerada chodím sama na párty.“[3]

Študovala na Victorian College of the Arts v Melbourne a na Phillip Street Theatre v Sydney spolu s herečkou a kamarátkou Naomi Watts, s ktorou chodila aj na strednú školu. Študovala na Australian Theatre for Young People. 

Osobný život[upraviť | upraviť zdroj]

Je druhýkrát vydatá. Jej prvým manželom bol americký herec Tom Cruise, súčasným manželom je austrálsky country spevák Keith Urban.

S Cruisom sa spoznala v novembri 1989 počas natáčania filmu Dni hromu. Zosobášili sa na Štedrý deň v roku 1990 v Telluride, Colorade. Dvojica si adoptovala dcéru Isabellu Jane (narodenú 1992) a syna Connora Anthonyho (narodeného 1995).[4] V roku 2001 Cruise podal žiadosť o rozvod a ich manželstvo bolo rozvedené v auguste toho istého roku.

Pred manželstvom s Tomom Cruisom chodila s austrálskym hercom Marcusom Grahamom a Tomom Burlisonom. So svojim súčasným manželom sa stretla v roku 2005 a 25. júna 2006 sa zosobášili. V roku 2008 v Nashville sa im narodila prvá dcéra Sunday Rose. V roku 2010 sa im narodila druhá dcéra Faith Margaret, porodila ju náhradná matka.

Náboženstvo a politické názory[upraviť | upraviť zdroj]

Kidmanová je rímsko-katolíčka. Navštevovala kaplnku Mary Mackillop v North Sydney. Počas rozvodu s Tomom Cruisom vyhlásila, že nechcela vychovávať svoje deti ako scientológov a od rozvodu nechcela hovoriť o scientológii. V roku 2014 vyhlásila, že od svojich 20 rokov praktizovala transcendentálnu meditáciu.  

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. http://kultura.pravda.sk/film-a-televizia/clanok/29481-nicole-kidman-dostala-statne-vyznamenanie/
  2. http://www.tvnoviny.sk/soubiz/1770111_nicole-kidman-v-slzach-pochovala-milovaneho-otca?__TUU7NTQxOzA%2FPTQgcXFzYDhlNTYyXndhZHE=-A1-v3
  3. http://talentdevelop.com/nicole-kidman-a-brief-profile-of-high-ability-and-complexity/
  4. http://revue.idnes.cz/kidmanova-lituje-ze-si-jeji-adoptivni-deti-vybraly-zivot-s-tomem-cruisem-1qk-/lidicky.aspx?c=A101222_142733_lidicky_nh
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Nicole Kidman na anglickej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]