Zoznam národných dní

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam národných dní.

Štát Dátum Názov
AFG Afganistan 19. august Afganský deň nezávislosti-nezávisosť od Veľkej Británie v roku 1919
ALB Albánsko 28. november Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Osmanskej ríše vyhlásená Ismailom Qemalim v roku 1912 signalizovala koniec Osmanskej ríše
ALG Alžírsko 1. november Začiatok vojny o nezávislosť v roku 1954
5. júl Nezávislosť od Francúzska v roku 1962
ASM Americká Samoa 17. apríl Deň americkej vlajky
AND Andorra 8. september Deň pani z Meritxellu patrónky Andorry
AGO Angola 11. november Nezávislosť od Portugalska v roku 1975
AIA Anguilla 30. máj Deň Anguilly-začiatok Anguillskej revolúcie v roku 1967
ATG Antigua a Barbuda 1. november Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1981
ARG Argentína 25. máj Prvá vlastenecká vláda-španielsky vicekráľ odstránený a nahradený Prvou vojenskou juntou počas májovej revolúcie
9. júl Deklarácia nezávislosti od Španielska v roku 1916
ARM Arménsko 28. máj Deň republiky-nezávislosť od Transkaukazskej demokratickej federatívnej republiky v roku1918
21. september Nezávislosť od Sovietskeho zväzu uznaná v roku 1991
AUS Austrália 26. január Deň Austrálie-deň založenia Sydney, prvej európskej osady v Austrálii v roku 1788
AZE Azerbajdžan 28. máj Deň republiky-nezávislosť od Transkaukazskej demokratickej federatívnej republiky
18. október Deň štátnej nezávislosti Azerbajdžanu-vyhlásená nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991
BHS Bahamy 10. júla Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1973
BHR Bahrajn 16. december Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1971
Deň nástupu Isu bin Salmana Al Khalifu, prvého emira Bahrajnu
BGD Bangladéš 26. marec Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Pakistanu v roku 1971
16. december Deň víťazstva-deň Bangladéšskej vojny za slobodu ukončenej v roku 1971
BRB Barbados 30. november Deň nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1966
BEL Belgicko 21. júl Belgický národný deň-nezávislosť od Holandskej únie 4.Októbra 1830,Leopold zo Sax-Cobufg-Saalfeldu zložil prísahu ako prvý kráľ Belgicka v roku 1931
BLZ Belize 10. september Nezávislosť od Španielska v roku 1798
21. september Septembrové oslavy-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1981
BEN Benin 1. august nezávislosť od Francúzska v roku 1960
BMU Bermudy 24. máj Predtým narodeniny kráľovnej Viktórie, teraz Deň Bermúd oslava ostrovného dedičstva a histórie
BTN Bhután 17. december Voľba Ugyena Wangchucka za dedičného kráľa v roku 1907
BLR Bielorusko 3. júl Deň nezávislosti-oslobodenie hlavného mesta Minsk od nemeckej okupácie Sovietskou červenou armádou v roku 1944
BOL Bolívia 6. august Vyhlásenie republiky v roku 1825
BIH Bosna a Hercegovina 1. marec Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Juhoslávie v roku 1992
25. november Deň štátnosti-vytvorenie Štátnej protifašistickej rady pre národné oslobodenie Bosny a Hercegoviny v roku 1943
BWA Botswana 30. september Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1966
BRA Brazília 7. september Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Portugalska v roku 1822,potvrdená 29. augusta 1825
BRN Brunej 1. január Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1984.Národný deň sa oslavuje 23. februára
BUL Bulharsko 3. marec Deň oslobodenia-autonómia v rámci Osmanskej ríše
22. september Nezávislosť od Osmanskej ríše v roku 1908
BFA Burkina Faso 4. august Zmena názvu z Hornej Volty v roku 1984
5. august Deň nezávislosti-nezávislosť od Francúzska v roku 1960
BDI Burundi 1. júl Nezávislosť od Belgicka v roku 1962
COK Cookove ostrovy 4. august Vlastná vláda vo voľnej asociácii s Novým Zélandom
CYP Cyprus 1. október Deň nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1960
TCD Čad 11. august Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
CZE Česká republika 1. január Vznik Českej republiky-rozdelenie Československa
28. september Deň Českej štátnosti-sviatok sv.Václava
28. október Vznik Československa v roku 1918
MNE Čierna Hora 21. máj Nezávislosť od federácie Srbsko a Čierna Hora
13. júl Uznanie nezávislosti na kongrese V Berlíne v roku 1878
CHL Čile 18. september Prvá vláda junty v roku 1810
CHN Čína 1. október Národný deň Číny-vyhlásenie Čínskej ľudovej republiky v roku 1949
DEN Dánsko 5. júl Neoficiálny národný deň, prijatie ústavy v roku 1949
DMA Dominika 3. november Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1978 a objavenie Kryštofom Kolumbom v roku 1493
DOM Dominikánska republika 27. február Znovu deklarovaná nezávislosť od Haiti v roku 1944 po 22 ročnej okupácii
16. august Deň obnovy-nezávislosť od Španielska v roku 1865
1. december Nezávislosť od Španielska v roku 1821
DJI Džibuti 27. júl Nezávislosť od Francúzska v roku 1977
EGY Egypt 23. júl Deň revolúcie-revolúcia z roku 1952
6. október Deň ozbrojených síl-začiatok Októbrovej vojny v roku 1973
ECU Ekvádor 24. máj Nezávislosť definitívne získaná v Bitke o Pichinchu 24. mája 1822
10. august Vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1809
ERI Eritrea 24. máj Deň nezávislosti-nezávislosť od Etiópie v roku 1993
EST Estónsko 24. február Deň nezávislosti-nezávislosť od Ruska v roku 1918
20. august Znovu vyhlásená nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991
ETH Etiópia 28. máj Deň pádu Dergov-porážka režimu Dergov v roku 1991
FRO Faerské ostrovy 29. júla Smrť sv.Olafa v Bitke o Stiklestad v roku 1030:otvorenie zasadnutia parlamentu
FJI Fidži 10. október Deň Fidži-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1970
PHI Filipíny 12. jún Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1898
FIN Fínsko 6. december Deň nezávislosti-nezávislosť od Ruska v roku 1917 potvrdená 4. januára 1918
border link= Francúzska Guyana 20. december Deň zrušenia otroctva
FRA Francúzsko 14. júl Deň dobytia Bastilly
GAB Gabon 17. august Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
GMB Gambia 18. február Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1965
GHA Ghana 6. marec Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1957
GIB Gibraltár 10. september Národný deň Gibraltáru-občania Gibraltáru odmietli v referende v roku 1967 suverenitu alebo asociáciu so Španielskom
GRE Grécko 25. marec Vyhlásenie nezávislosti od Osmanskej ríše v roku 1821.Začiatok Gréckej vojny za nezávislosť
28. október Deň nie-odmietnutie Talianskeho ultimáta z roku 1940
GRD Grenada 7. február Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1974
GEO Gruzínsko 9. apríl Nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991
26. máj Deň vyhlásenia Demokrarickej republiky Gruzínska v roku 1918
GRL Grónsko 21. jún Národný deň-zavedený v roku 1983
GLP Guadeloupe 27. máj Deň zrušenia otroctva
GUM Guam 21. júl Deň oslobodenia-americké pristátie na Guame v roku 1944.Začiatok Bitky o Guam
GUA Guatemala 15. september Nezávislosť od Španielska v roku 1821
GIN Guinea 3. apríl Nezávislosť od Francúzska v roku 1958
GNB Guinea-Bissau 24. september Deklarácia nezávislosti od Portugalska v roku 1973
HTI Haiti 1. január Vyhlásenie nezávislosti od Francúzska v roku 1804
NED Holandsko 27. apríl Deň kráľa-narodeniny kráľa Willema-Alexandra
5. máj Deň oslobodenia-koniec nemeckej okupácie v roku 1945
15. december Deň kráľovstva-podpis Charty pre Kráľovstvo Holandské v roku 1954
HND Honduras 15. september Nezávislosť od Španielska v roku 1821
CRO Chorvátsko 25. jún Deň štátnosti-deklarácia nezávislosti od juhoslávie v roku 1991
8. október Deň nezávislosti-nezávislosť od Juhoslávie v roku 1991
IND India 26. január Deň republiky-prijatie Indickej ústavy v roku 1950
15. august Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1947
INA Indonézia 17. august Vyhlásenie dňa nezávislosti od Japonska a Holandska v roku 1945
IRQ Irak 3. október Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1932
IRN Irán 11. február Víťazstvo Islamskej revolúcie v roku 1979
IRL Írsko 17. marec Deň sv. Patrika, patróna Írska
24. apríl Vyhlásenie Írskej republiky 24. apríla 1916,nezávislosť od Veľkej Británie
ISL Island 17. jún Národný deň-založenie republiky a vystúpenie z personálnej únie z Dánskom v roku 1944
ISR Izrael 14. máj Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Britského mandátu v Palestíne v roku 1948
JAM Jamajka 6. august Nezávislosťvod Veľkej Británie v roku 1962
JPN Japonsko 11. február Národný deň založenia-Jimmu prvý cisár korunovaný v roku 660 pred Kristom
YEM Jemen 22. máj Národný deň alebo Deň zjednotenia-Severný a Južný Jemen sa spojily do Jemenskej republiky v roku 1990
30. november Deklarácia nezávislosti Južného Jemenu v od Veľkej Británie v roku 1967
JOR Jordánsko 25. máj Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1946
RSA Južná Afrika 27. apríl Prvé demokratické všeobecné voľby v roku 1994
11. december Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1931
KOR Južná Kórea 1. marec Vyhlásenie nezávislosti od Japonska
15. august Deň oslobodenia-oslobodenie od japonskej nadvlády v roku 1945;deklarácia republiky v roku 1948
3. október Založenie starovekej Kórei v roku 2333 pred Kristom
SSD Južný Sudán 9. júla Deň nezávislosti-nezávislosť od Suddánu v roku 2011
KHM Kambodža 9. november Nezávislosť od Francúzska v roku 1953
CMR Kamerun 1. január 1960 Nezávislosť od Veľkej Británie a Francúzska v roku 1960
20. máj Národný deň-vytvorenie jednotného štátu v roku 1972
CAN Kanada 1. júl Deň Kanady-vytvorenie Kanadskej federácie z 3 Britských dominií v roku 1867
CPV Kapverdy 5. júl Nezávislosť od Portugalska v roku 1975
QAT Katar 18. december Katarský národný deň-prevzatie moci emirom Jassimom bin Mohammedom Al Thanim v roku 1878
KAZ Kazachstan 30. august Deň ústavy-prijatie ústavy v roku 1995
16. december Deň nezávislosti-nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991
KEN Keňa 12. december Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1963,vytvorenie republiky v roku 1964
KGZ Kirgizstan 31. august Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991
KIR Kiribati 12. júl Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1979
COL Kolumbia 20. júla Vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1810
COM Komory 6. júla Nezávislosť od Francúzska v roku 1975
COG Kongo 15. august Nezávislosť od Francúzska. v roku 1960
COD Kongo (býv. Zair) 30. jún Nezávislosť od Belgicka v roku 1960
Kosovo Kosovo 17. február Deň nezávislosti-nezávislosť od Srbska v roku 2008-čiastočne uznaná
CRC Kostarika 15. september Nezávislosť od Španielska v roku 1821
CUB Kuba 1. január Deň oslobodenia-Fidel Castro sa chopil moci v roku 1959
20. máj Nezávisosť od Španielska v roku 1902
KUW Kuvajt 25. február Národný deň-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1962
26. február Deň oslobodenia-od Iraku v roku 1991
LAO Laos 22. október Nezávislosť od Francúzska v roku 1953
2. december Národný deň-vyhlásenie ľudovej republiky v roku 1975
LSO Lesotho 4. október Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1966
LBN Libanon 22. máj Deň odporu a oslobodenia-od Izraelu v roku 2000
22. november Nezávislosť od Francúzska v roku 1943
LBR Libéria 26. júl Nezávislosť od Americkej kolonizačnej spoločnosti
LBY Líbya 17. február Začiatok revolúcie v roku 2011
24. december Nezávislosť od Talianska 10. februára 1947, prepustená Od Veľkej Británie a Francúzska v 24.Decembra 1951
LIE Lichtenštajnsko 15. august Korunný princ sa stal regentom
LTU Litva 16. február Akt o nezávislosti Litvy-nezávislosť od Ruska a Nemecka v roku 1918
11. marec Akt o znovu zriadení štátu Litva-nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1990
6. júl Deň štátnosti-zriadenie stredovekého Litovského kráľovstva rodom Mindaugas v roku 1253
LAT Lotyšsko 18. november Vyhlásenie nezávislosti od Ruska v roku 1918
LUX Luxembursko 23. jún Narodeniny kráľa
MKD Macedónsko 8. september Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Juhoslávie v roku 1991
MDG Madagaskar 26. jún Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
HUN Maďarsko 15. marec Deň spomienky na revolúciu z roku 1848
20. august Deň Sv. Štefana
23. október Deň spomienky na revolúciu z roku 1956
MAS Malajzia 31. august Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1957
16. september Deň Malajzie-vytvorenie Malajzie v roku 1963
MWI Malawi 6. júl Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1964,vyhlásenie republiky v roku 1966
MDV Maldivy 26. júl Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1965
MLI Mali 22. september Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
MLT Malta 31. marec Deň slobody-odchod Britských vojakov z Malty v roku 1979
7. jún Chlebová vzura z roku 1919 v ktorej zahynuli 4 Maltský muži
8. september Deň víťazstva-oslava víťazstva kráľa od st.Johna nad Osmanskou ríšou vo Veľkom víťazstve Malty v roku 1565;koniec Francúzskej okupácie v roku 1800 a kapitulácia Talianska pred spojencami v roku 1943
21. september Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1964
7. jún Deň republiky-prijatie ústavy v roku 1974
MAR Maroko 18. november Deň nezávislosti-nezávislosť od Francúzska v roku 1956
MHL Marshallove ostrovy 1. máj Deň ústavy-prijatie dohody o voľnej asociácii v roku 1979
MTQ Martinik 22. máj Deň zrušenia otroctva
MUS Maurícius 12. marec Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1968,vytvorenie republiky v roku 1992
MRT Mauritánia 28. november Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
MYT Mayotte 27. apríl Deň zrušenia otroctva
MEX Mexiko 16. september Začiatok vojny o nezávyslosť od Španielska v roku 1810
FSM Mikronézia 3. november Nezávislosť od Amerického mandátu OSN v roku 1986
MMR Mjanmarsko 4. januára Tento deň odštartovali študenti prvý protest proti Britskej koloniálnej nadvláde v roku 1920
MDA Moldavsko 27. august Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Sovietskeho zväzu v roku 1991
MCO Monako 18. november Nástup princa Alberta II na trón v roku 2005
MNG Mongolsko 11. júl Ustanovenie nezávislosti od Číny a Ruska v roku 1921
26. november Deň národného zriadenia
29. december Nezávislosť od dynastie Qing v roku 1911
MOZ Mozambik 25. jún Nezávislosť od Portugalska v roku 1975
NAM Namíbia 21. marec Nezávislosť od Južnej Afriky v roku 1990
NRU Nauru 31. január Nezávislosť od Austrálie, Nového Zélandu a Britského mandátu OSN
GER Nemecko 3. október Deň zjednotenia Nemecka-spojenie Západného a Východného Nemecka
NPL Nepál 28. máj Nepál vyhlasuje republiku v roku 2008
NER Niger 1. október Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
18. december Deň republiky-vytvorenie autonómneho štátu vnútri Francúzskeho spoločenstva
NGA Nigéria 29. máj Deň demokracie-návrat k demokracii v roku 1999
1. október Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1960,vytvorenie republiky v roku 1963
NIC Nikaragua 15. september Nezávislosť od Španielska v roku 1821
NIU Niue 19. október Vlastná vláda vo voľnej asociácii s Novým Zélandom v roku 1965
NFK Norfolk 8. jún Začatok osídľovania ostrova migrantmi z ostrova Pitcairn v roku 1856
NOR Nórsko 17. máj Deň ústavy, podpis prvej Nórskej ústavy v meste Eidsvoll v roku 1814
Národný deň-nezávislosť od Dánska v roku 1814, ale v únii so Švédskom do júna 1905
NZL Nový Zéland 6. február Deň Waitangy-podpis zmluvy z Waitangy v roku 1840
OMN Omán 18. november Narodeniny sultána Qaboosa bin Said al Saida
PAK Pakistan 23. marec Deň Pakistanu-prijatie Pakistanskej rezolúcie v Lahore v roku 1940
14. august Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1947
PLW Palau 9. júl Deň ústavy-prijatie ústavy v roku 1981
PSE Palestína 15. november Deklarácia nezávislosti v roku 1988
PAN Panama 3. november Deň oddelenia-nezávislosť od Kolumbie v roku 1903
28. november Nezávislosť od Španielska v roku 1821
PNG Papua-Nová Guinea 16. september Nezávislosť od Austrálie v roku 1975
PAR Paraguaj 14. máj Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1811
PER Peru 28. júl Vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1821
CIV Pobrežie Slonoviny 7. august Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
POL Poľsko 3. máj Deň ústavy-prijatie ústavy v roku 1791
11. november Deň nezávislosti-obnovenie nezávislosti od Rakúsko-Uhorska, Ruska a Nemecka v roku 1918
PRI Portoriko 25. júl Deň ústavy-zriadenie Spoločenstva Portorika v roku 1952,bývalý Deň invázie-Americká invázia v roku 1898
AUT Rakúsko 26. október Národný deň-obnovenie suverenity a podpis vyhlásenia neutrality v roku 1955
REU Réunion 20. december Deň zrušenia otroctva
GNQ Rovníková Guinea 12. október Nezávislosť od Španielska v roku 1968
ROU Rumunsko 24. január Zjednotením Rumunských kniežactiev Moldavska a Valašska, založenie moderného Rumunska v roku 1859
10. máj Rumunská prvá oslava nezávislosti, korunovácia kráľa Michala v roku 1977
1. december Deň veľkého spojenia-spojenie s Transylvániou v roku 1918
RUS Rusko 12. júl Ruský deň-vyhlásenie štátnej suverenity v roku 1990
RWA Rwanda 1. júl Nezávislosť od Belgicka v roku 1962
SLV Salvádor 15. september Nezávislosť od Španielska v roku 1821
WSM Samoa 1. jún Deň nezávislosti-nezávislosť od Nového Zélandu v roku 1962
SMR San Maríno 3. september Nezávislosť od Rímskej ríše v roku 301 (tradičný dátum)
SAU Saudská Arábia 23. september Spojenie Nejdu a Hejazu v roku 1932
SEN Senegal 4. apríl Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
MNP Severné Mariány 8. január Deň spoločenstva-ustanovenie vládneho úradu v roku 1978
PRK Severná Kórea 9. september Vyhlásenie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky v roku 1948
SYC Seychely 18. jún Národný deň-prijatie demokratickej ústavy v roku 1993
29. jún Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1976
SLE Sierra Leone 27. apríl Deň republiky-Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1961
SIN Singapur 9. august Národný deň-nezávislosť od Malajzie v roku 1965
SVK Slovensko 1. januára Vznik Slovenskej republiky rozdelením Československa v roku 1993
17. júl Vyhlásenie zvrchovanosti v roku 1992-pamätný deň
29. august Slovenské národné povstanie
1. september Deň ústavy-prijatie ústavy v roku 1992
SVN Slovinsko 25. jún Deň štátnosti-vyhlásenie nezávislosti od Juhoslávie v roku 1991
25. október Deň suverenity-odchod posledných vojakov Juhoslovanskej ľudovej armády zo Slovinského územia v roku 1991
26. december Deň nezávislosti a jednoty-vyhlásenie výsledkov referenda o nezávislosti v roku 1990
SOM Somálsko 1. júla Nezávislosť od Talianska a spojenie zo Somalilandom v roju 1960
ARE Spojené arabské emiráty 2. december Národný deň-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1971
USA Spojené štáty americké 4. júl Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1776
SRB Srbsko 15. február Deň štátnosti-začiatok Srbskej revolúcie proti Osmanskej ríši v roku 1804,prijatie prvej ústavy v roku 1835
LKA Srí Lanka 4. február Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1848 pod názvom Ceylon
CAF Stredoafrická republika 13. august Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
1. december Vytvorenie autonómneho územia vo vnútri Francúzskeho spoločenstva v roku 1958
SDN Sudán 1. január Nezávislosť od Veľkej Británie a Egypta v roku 1956
SUR Surinam 25. november Nezávislosť od Holandska v roku 1975
SWZ Svazijsko 6. september Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku v roku 1968
LCA Svätá Lucia 22. február Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1979
13. december Sviatok sv. Lucie, po ktorej je ostrov pomenovaný
KNA Svätý Krištof a Nevis 19. september Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1983
STP Svätý Tomáš a Princov ostrov 12. júla Nezávislosť od Portugalska v roku 1975
VCT Svätý Vincent a Grenadíny 27. október Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1979
SYR Sýria 8. marec Nezávislosť od Osmanskej ríše a vyblásenie Arabského kráľovstva v Sýrii
17. apríl Deň odchodu-koniec Francúzskej koloniálnej nadvlády v roku 1946
SLB Šalamúnove ostrovy 7. júla Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1978
ESP Španielsko 12. október Španielsky národný večierok-objavenie Ameriky Kryštofom Kolumbom v roku 1492
SUI Švajčiarsko 1. august Národný deň-spojenectvo kantónov Uri, Schwyz a Unterwalden proti Svätej ríši Rímskej v roku 1291
TJK Tadžikistan 9. september Deň nezávislosti-vyhlásená nezávislosť od Sovietskeho zväzu v roku 1991
TWN Taiwan 10. október Deň dvojitej desiaty-pripomienka Wuchangského povstania z roku 1911,ktoré viedlo k zvrhnutiu monarchie a založeniu Taiwanu
ITA Taliansko 25. apríl Partizáni oslobodily Janov, Miláno a Turín od Nemeckej armády v roku 1945
2. jún Oslava republiky-Taliansko sa stalo republikou v roku 1946,smrť Giuseppe Garibaldiho v roku 1882
TZA Tanzánia 9. december Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1961
THA Thajsko 5. december Narodeniny kráľa Bhumibola Adulyadeja
TGO Togo 27. apríl Nezávislosť od Francúzska v roku 1960
TON Tonga 4. jún Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1970
4. november Národný deň (bývalý deň ústavy) 1875
TTO Trinidad a Tobago 31. august Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1962
TUN Tunisko 20. marec Vyhlásenie nezávislosti od Francúzska v roku 1956
TUR Turecko 29. október Deň republiky-prijatie ústavy v roku 1923
TKM Turkmenistan 27. október Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosťi od Sovietskeho zväzu v roku 1991
TCA Turks a Caicos 30. august Deň ústavy-prijatie ústavy v roku 1976
TUV Tuvalu 1. október Deň nezávislosti-nezávislosť od Gilbertových ostrov (Kiribati) v roku 1975 a od Veľkej Británie v roku 1978
UGA Uganda 9. október Nezávislosť od Veľkej Británie v roku 1962
UKR Ukrajina 22. január Zjednotenie Ukajiny 22. januára 1919
24. augusta Deň nezávislosti Ukrajiny-vyhlásenie nezávislosti Ukrajiny od Sovietskeho zväzu v roku 1991
URU Uruguaj 25. august Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Brazílie v roku 1825,potvrdenej v roku 1828
UZB Uzbekistan 1. september Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosťi od Sovietskeho zväzu v roku 1991
VUT Vanuatu 30. júla Deň nezávislosti-nezávislosť od Veľkej Británie a Francúzska v roku 1980
VAT Vatikán 11. február Založenie Vatikánu
GBR Veľká Británia 2.Sobota v júni Oslava narodenín Britskej Kráľovnej Alžbety II
VEN Venezuela 5. júl Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Španielska v roku 1811
VNM Vietnam 2. september Národný deň-vyhlásenie nezávislosti od Francúzska a Japonska v roku 1945
TLS Východný Timor 20. máj Nezávislosť od Indonézie v roku 2002
ZMB Zimbabwe 24. október Deň nezávislosti-vyhlásenie nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1964
ZWE Zimbabwe 18. apríl Vyhlásenie nezávislosti od Veľkej Británie v roku 1980,predchádzalo mu vyhlásenie nezávislosti od Rodézie v roku 1965