Zoznam medzinárodných poznávacích značiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam medzinárodných poznávacích značiek motorových vozidiel všetkých štátov a území sveta, abecedne zoradený primárne podľa MPZ. Hviezdičkou (*) sú označené neoficiálne MPZ nezaradené (zatiaľ) v oficiálnom zozname OSN.

Z jednopísmených MPZ sú v súčasnosti voľné "O", "R" (predtým Rumunsko), "U", "W", "X" a "Y" (predtým Juhoslávia).

Súčasné MPZ[upraviť | upraviť zdroj]

Štát(územie) Kód Od roku Predtým Poznámka
Rakúsko Rakúsko A 1910 Austria
Afganistan Afganistan AFG 1971
Antigua a Barbuda Antigua a Barbuda AG *
Albánsko Albánsko AL 1934
Andorra Andorra AND 1957
Angola Angola ANG * PAN (1932-57), P (1957-75) skôr Portugal-Angola, alebo priama súčasť Portugalska
Arménsko Arménsko ARM 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Austrália Austrália AUS 1954
Azerbajdžan Azerbajdžan AZ 1993 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Belgicko Belgicko B 1910
Bangladéš Bangladéš BD 1978
Barbados Barbados BDS 1956
Burkina Faso Burkina Faso BF 1990 RHV, HV skôr (République de) Haute Volta (Horná Volta)
Bulharsko Bulharsko BG 1910 Bulgaria
Belize Belize BH 1938 British Honduras, neoficiálne používa BZ
Bhután Bhután BHT *
Bosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina BIH 1993 YU Bosna i Hercegovina, predtým súčasť Juhoslávie
Bolívia Bolívia BOL 1967
Brazília Brazília BR 1930
Bahrajn Bahrajn BRN 1954
Brunej Brunej BRU 1956
Bahamy Bahamy BS 1950 BAhmadas
Burundi Burundi BU RU predtým súčasť územia Ruanda-Urundi
Britské Panenské ostrovy Britské Panenské ostrovy BVI British Virgin Islands
Botswana Botswana BW * oficiálne RB
Bielorusko Bielorusko BY 2004 (de facto 1992) SU Byelorussia, predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Belize Belize BZ * oficiálne BH
Kuba Kuba C 1930 Cuba
Kamerun Kamerun CAM 1952 Cameroon
Kanada Kanada CDN 1956 Canadian Dominion
Švajčiarsko Švajčiarsko CH 1911 Confoederatio Helvetica
Pobrežie Slonoviny Pobrežie Slonoviny CI 1961 Cote d' Ivoire
Srí Lanka Srí Lanka CL 1961 starý názov Ceylon
Čína Čína (ČĽR) CN * RC China, predtým Republic of China (dnes užíva RC iba Čínska republika na Taiwane)
Kolumbia Kolumbia CO 1952 Čolombia
Kostarika Kostarika CR 1956 Costa Rica
Kapverdy Kapverdy CV * Cabo Verde
Cyprus Cyprus CY 1932 CyPrus
Česko Česko CZ 1993 SK Czech, ​​predtým súčasť Československa
Nemecko Nemecko D 1910 Deutschland
Džibutsko Džibutsko DJI * DjiBout
Dánsko Dánsko DK 1914 Denmark
Dominikánska republika Dominikánska republika DOM 1952
Alžírsko Alžírsko DZ 1962 Djazayer
Španielsko Španielsko E 1910 Espanie
Keňa Keňa EAK 1938 East Africa Kenya
Tanzánia Tanzánia EAT 1938 East Africa Tanzania (pôvodne Tanganyika)
Uganda Uganda EAU 1938 East Africa Uganda
Ekvádor Ekvádor EC 1962 Ecuador
Eritrea Eritrea ER 1993 AOI (1890-1936), ETH (1964-1993) skôr Africa Orientale Italy (Talianska Východná Afrika, neskôr súčasť Etiópia
Salvádor Salvádor ES 1978 El S ​​alvador
Estónsko Estónsko EST 1993 EW (1919-40, 1991-93), SU (1940-1991) Eesti Vabariik, predtým tiež súčasť Sovietskeho zväzu
Egypt Egypt ET 1927
Etiópia Etiópia ETH 1964 Ethiopia
Francúzsko Francúzsko F 1910
Fínsko Fínsko FIN 1993 SF predtým podľa S ​​uomi / Finland (názov fínsky a švédsky)
Fidži Fidži FJI 1971 Fajju
Lichtenštajnsko Lichtenštajnsko FL 1923 Fürstentum Liechtenstein
Faerské ostrovy Faerské ostrovy FO 1996 FOroyar (niekedy neoficiálne FO)
Mikronézia Mikronézia FSM * Federated S ​​tates of Micronesia
Gabon Gabon G 1974
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo GB 1910 Great Britain (Veľká Británia)
Alderney Alderney GBA 1924 Great Britain - Alderney
Guernsey Guernsey GBG 1924 Great Britain - Guernsey
Jersey Jersey GBJ 1924 Great Britain - Jersey
Man Man GBM 1932 Great Britain - Isle of Man
Gibraltár Gibraltár GBZ 1924 Great Britain - Gibraltár (Z vybrané, pretože GBG bolo určené pre Guernsey, porovnaj hist. GBY pre Maltu)
Guatemala Guatemala GCA 1956 Guatemala, Central AMerače
Gruzínsko Gruzínsko GE 1992 SU GeOrgia, predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Ghana Ghana GH 1959
Rovníková Guinea Rovníková Guinea GQ * Guine Equatorial
Grécko Grécko GR 1913 GrAECI
Guyana Guyana GUY 1972 BRG skôr British Guiana
Guinea-Bissau Guinea-Bissau GW *
Maďarsko Maďarsko H 1910 Hungaria
Hongkong Hongkong HK * 1932
Jordánsko Jordánsko HKJ 1966 JOR Hashemite Kingdom of JOrdan
Honduras Honduras HN *
Chorvátsko Chorvátsko HR 1992 SHS (1919-29), Y (1929-53), YU (1953-92), začiatkom 90. rokov neoficiálne tiež CRO Hrvatska (Croatia), do 1992 súčasť Juhoslávie (Yugoslavia, resp. do 1929 Kraljevina S ​​rba, Hrevať aj S ​​lovenaca)
Taliansko Taliansko Aj 1919
Izrael Izrael IL 1952
India India IND 1947
Irán Irán IR 1936
Írsko Írsko IRL 1962 SE (1924-36), EIR (1936-62) Ireland, predtým podľa S​​aorstát Éireann, Eire
Irak Irak IRQ 1930 Iraq
Island Island IS 1936
Japonsko Japonsko J 1964
Jamajka Jamajka JA 1932
Kambodža Kambodža K 1956 Kampuchea
Svätý Krištof a Nevis Svätý Krištof a Nevis KAN *
Kiribati Kiribati KIR *
Grónsko Grónsko KN * GRO Kalaalit Nunaat
Severná Kórea KĽDR KP *
Kirgizsko Kirgizsko KS 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Saudská Arábia Saudská Arábia KSA 1973 SA Kingdom of S ​​audi ARabia
Kuvajt Kuvajt KWT 1954
Kazachstan Kazachstan KZ 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Luxembursko Luxembursko L 1910
Laos Laos LAO 1959
Líbya Líbya LAR 1972 Libyan Arab Republic
Libéria Libéria LB 1967
Lesotho Lesotho LS 1967
Litva Litva LT 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Lotyšsko Lotyšsko LV 1992 LR (1927-40), SU (1940-91) Latvija, Latvijas republiky, predtým tiež súčasť Sovietskeho zväzu
Malta Malta M 1966 GBY (1924-66)
Maroko Maroko MA 1924 Maroc
Malajzia Malajzia MAL 1967 PRK, FM (1954-57), PTM (1957-67) skôr Perak, Federated Malay States, Persekutuan Tanah Melay
Monako Monako MC 1910 Monaco
Moldavsko Moldavsko MD 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Mexiko Mexiko MEX 1952
Mongolsko Mongolsko MGL 1997
Marshallove ostrovy Marshallove ostrovy MH *
Macedónsko Macedónsko MK 1992 YU predtým súčasť Juhoslávie
Čierna Hora Čierna Hora MNE 2006 MN (1913-19), SHS (1919-29), Y (1929-53), YU (1953-2003 ), SCG (2003-06) MonteNegro, predtým tiež súčasť Kráľovstvo SHS (Kraljevina SRBA, Hrevať aj S​​lovenaca), neskôr Juhoslávia (Yugoslavija) a štátu Srbsko a Čierna Hora (Srbija aj Crna Gora)
Mozambik Mozambik MOC 1975 (a predtým 1932-56) P (1957-75) Mozambique, predtým súčasť Portugalska
Maurícius Maurícius MS 1938
Maldivy Maldivy MV *
Malawi Malawi MW 1965 NP (1938-70), voliteľne RNY (1960-65) skôr Protektorát nasko (Nyasaland Protectorate), súčasť Rodézia a Ňasko (Federation of Rhodesia and Nyasaland)
Mjanmarsko Mjanmarsko MYA * oficiálne BUR
Nórsko Nórsko N 1922
Holandské Antily Holandské Antily NA 1957 Nederlandse Antillen
Namíbia Namíbia NAM 1990 SWA skôr S ​​outh West Africa (Juhozápadnej Afrika)
Nauru Nauru NAU 1968
Nepál Nepál NEP 1970
Nikaragua Nikaragua NIC 1952 NičAragua
Holandsko Holandsko NL 1910 Nederland (ia)
Nový Zéland Nový Zéland NZ 1958
Omán Omán OM *
Portugalsko Portugalsko P 1910
Panama Panama PA 1952
Palau Palau PAL *
Peru Peru PE 1937
Pakistan Pakistan PK
Poľsko Poľsko PL 1921
Podnestersko Podnesterskej PMR * SU Pridnestrovskaja Moldavskaja Respublika, oficiálne MD ako súčasť Moldavska
Papua-Nová Guinea Papua-Nová Guinea PNG 1978
Palestína Palestína PS *
Paraguaj Paraguaj PY 1952
Katar Katar Q 1972 Qatar
Argentína Argentína RA 1927 República Argentina
Botswana Botswana RB 1966 BP Republic of Botswana, predtým Bechuanaland Protectorate, neoficiálne užíva BW
Taiwan Čínska republika RC 1932 Republic of China (Čínska republika), pôvodne pre celú Čínu
Stredoafrická republika Stredoafrická republika RCA 1962 République CentrAfricaine
Kongo (Brazzaville) Kongo RCB 1962 République du Congo-Brazzaville
Čile Čile RCH 1930 República de Chile
Guinea Guinea RG 1972 République de Guine
Haiti Haiti RH 1952 République d ' Haïti
Indonézia Indonézia RI 1955 Republiky Indonesia
Mauritánia Mauritánia RIM 1964 République Islamique de Mauritanie
Kosovo Kosovo RKS * 2010 KS (1999-2010), SRB Republic of Kosovo, Srbsko (SRB) považuje Kosovo za časť svojho územia
Libanon Libanon RL 1952 République Libanaise
Madagaskar Madagaskar RM 1962 République de Madagaskar
Mali Mali RMM 1962 AOF République du Mali, predtým časť Francúzskej Západnej Afriky (Africa Occidental Française)
Niger Niger RN 1977 AOF République du Niger, predtým časť Francúzskej Západnej Afriky (Africa Occidental Française)
Rumunsko Rumunsko RO 1981 R Románia
Južná Kórea Južná Kórea ROK 1971 Republic of Korea (Kórejská republika)
Filipíny Filipíny RP 1975 Republic of the Philippines
San Maríno San Maríno RSM 1932 Repubblica di S ​​an MArino
Rusko Rusko RUS 1992 SU skôr časť Sovietskeho zväzu
Rwanda Rwanda RWA 1964
Švédsko Švédsko S 1911 S ​​uecia (Sverige)
Vatikán Vatikán SCV * S ​​táto della CItta del Vaticano, oficiálne V
Svazijsko Svazijsko SD 1935 S ​​waziland
Singapur Singapur SGP 1952
Slovensko Slovensko SK 1993 SK (1919-39, 1945-92), SQ (1939-45) predtým časť Československa a podľa fr. S ​​lovaquie
Sierra Leone Sierra Leone SLE * oficiálne WAL
Slovinsko Slovinsko SLO 1992 SHS (1919-29), Y (1929-53), YU (1953-92) predtým súčasť Kráľovstvo SHS (Kraljevina S ​​rba, Hrevať aj S ​​lovenaca), neskôr Juhoslávie (Yugoslavija)
Surinam Surinam SME 1936 S ​​uriname
Malteserkreuz.svg Maltézsky rád SMOM * S ​​overeign Military Order of Malta
Senegal Senegal SN 1962
Somálsko Somálsko SO 1974
Šalamúnove ostrovy Šalamúnove ostrovy SOL *
Srbsko Srbsko SRB 2006 SB (1919), SHS (1919-29), Y (1929-53), YU (1953-2003), SCG (2003-06) SrbIja, predtým tiež súčasť Kráľovstvo SHS (Kraljevina S ​​rba, Hrevať aj S ​​lovenaca), neskôr Juhoslávie (Yugoslavija) a štátu Srbsko a Čierna Hora (Srbija aj Crna Gora)
Svätý Tomáš a Princov ostrov Svätý Tomáš a Princov ostrov STP * 1975
Sudán Sudán SUD 1963
Seychely Seychely SY 1938
Sýria Sýria SYR 1952
Thajsko Thajsko T 1955
Čad Čad TCH 1973 TCHad, tiež TD
Togo Togo TG 1973
Tadžikistan Tadžikistan TJ 1992 SU Tajikistan, predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Východný Timor Východný Timor TL * P, RI Timor-Leste, predtým súčasť Portugalska a potom Indonézie
Turkménsko Turkménsko TM 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Tunisko Tunisko TN 1957
Tonga Tonga TO *
Turecko Turecko TR 1935
Trinidad a Tobago Trinidad a Tobago TT 1964
Tuvalu Tuvalu TUV *
Ukrajina Ukrajina UA 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Spojené arabské emiráty Spojené arabské emiráty UAE United Arab Emirates
Spojené štáty Spojené štáty americké USA 1952 United S​​tates of America
Uruguaj Uruguaj UY 2012 ROU predtým podľa República Oriental del Uruguay
Uzbekistan Uzbekistan UZ 1992 SU predtým súčasť Sovietskeho zväzu
Vatikán Vatikán V 1931 používa sa aj SCV
Vietnam Vietnam VN 1953
Vanuatu Vanuatu VU *
Gambia Gambia WAG 1932 West Africa - GAmbi (Západná Afrika - Gambia)
Sierra Leone Sierra Leone WAL 1937 West Africa - Sierra Leone, lokálne sa používa SLE
Nigéria Nigéria WAN 1937 West Africa - Nigeria
Dominika Dominika WD 1954 Windward Islands - Dominica (Náveterné ostrovy - Dominika)
Grenada Grenada WG 1932 Windward Islands - Grenada (Náveterné ostrovy - Grenada)
Svätá Lucia Svätá Lucia WL 1932 Windward Islands - Santa Lucia (Náveterné ostrovy - Svätá Lucia)
Samoa Samoa WS 1962 Westerno S​​amoa (Západná Samoa - pôvodný názov)
Svätý Vincent a Grenadíny Svätý Vincent a Grenadíny WV 1932 Windward Islands - Saint Vincent (Náveterné ostrovy - Svätý Vincent)
Jemen Jemen YAR Yreme Arab Republic (starý názov)
Venezuela Venezuela YV 1955 podľa leteckého imatrikulačného kódu
Zambia Zambia Z 1964 NR skôr Northern Rhodesia (Severná Rodézia)
Juhoafrická republika Juhoafrická republika ZA 1936 Zuid-Afrika (holandsky: Južná Afrika)
Konžská demokratická republika Kongo ZRE CB, RCL, CGO, ZR Zaire (starý názov), predtým Congo Belge, République du Congo-Léopoldville, Congo
Zimbabwe Zimbabwe ZW 1980 SR skôr Southern Rhodesia (Južná Rodézia)

Historické MPZ[upraviť | upraviť zdroj]

Kód Štát(územie) Používané Nasledované Poznámka
CS Československo Československo 1919-92 CZ, SK štát sa rozdelil na Česko a Slovensko
DDR NDR NDR 1974-90 D Deutsche Demokratische Republik, štát zjednotený sa Západným Nemeckom (D)
R Rumunsko Rumunsko do 1981 RO
ROU Uruguaj Uruguaj 1979-2012 UY
SCG Srbsko a Čierna Hora Srbsko a Čierna Hora 2003-06 SRB, MNE štát sa rozdelil na Srbsko a Čiernu Horu
SHS Kráľovstvo SHS 1919-29 Y štát si zmenil názov na Juhoslávia (Yugoslavia)
SF Fínsko Fínsko do 1993 FIN
SQ Slovenský štát Slovensko 1939-45 SK štát začlenený späť do Československa
SU Sovietsky zväz Sovietsky zväz do 1991 RUS atď. štát sa rozdelil na 15 (zväzových) republík
Y Juhoslávia Juhoslávia 1929-53 YU Y začal používať Jemen
YU Juhoslávia Juhoslávia 1953-2003 SCG štát zmenil názov na Srbsko a Čierna Hora (Srbija aj Crna Gora)