Zoznam železničných tratí na Slovensku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam železničných tratí a spojok na Slovensku.

Bežné železničné trate[upraviť | upraviť zdroj]

Mapa železničných tratí na Slovensku
  • Trať 100 Bratislava – Marchegg – Gänserndorf/Wien
  • Trať 101 Bratislava – Kittsee – Wien
  • Trať 110 Bratislava – Kúty – Břeclav
  • Trať 112 Zohor – Plavecký Mikuláš (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 113 Zohor – Záhorská Ves
  • Trať 114 Kúty – Sudoměřice nad Moravou
  • Trať 115 Holíč nad Moravou – Hodonín (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 116 Kúty – Trnava
  • Trať 117 Brezová pod Bradlom – Jablonica (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 120 Bratislava – Žilina
  • Trať 121 Nové Mesto nad Váhom – Vrbovce
  • Trať 122 Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 123 Trenčianska Teplá – Vlársky průsmyk
  • Trať 124 Trenčianska Teplá – Lednické Rovne (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 125 Púchov – Strelenka – Horní Lideč
  • Trať 126 Žilina – Rajec
  • Trať 127 Žilina – Mosty u Jablunkova
  • Trať 128 Čadca – Makov
  • Trať 129 Čadca – Zwardoń
  • Trať 130 Bratislava – Štúrovo; Palárikovo – Šurany
  • Trať 131 Bratislava – Komárno
  • Trať 132 Bratislava – Rajka (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 133 Leopoldov – Galanta; Trnava – Sereď
  • Trať 134 Šaľa – Neded (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 135 Nové Zámky – Komárom
  • Trať 136 Komárno – Kolárovo (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 140 Nové Zámky – Prievidza
  • Trať 141 Leopoldov – Kozárovce
  • Trať 142 Zbehy – Radošina (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 143 Trenčín – Chynorany
  • Trať 144 Prievidza – Nitrianske Pravno (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 145 Prievidza – Horná Štubňa
  • Trať 150 Nové Zámky – Zvolen
  • Trať 151 Nové Zámky – Zlaté Moravce
  • Trať 152 Štúrovo – Levice
  • Trať 153 Zvolen – Čata
  • Trať 154 Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica
  • Trať 160 Zvolen – Košice
  • Trať 161 Lučenec – Kalonda (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 162 Lučenec – Utekáč
  • Trať 163 Katarínska Huta – Breznička (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 164 Fiľakovo – Somoskőújfalu (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 165 Plešivec – Muráň (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 166 Plešivec – Slavošovce (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 167 Dobšiná – Rožňava (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 168 Moldava nad Bodvou – Medzev (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 169 Košice – Hidasnémeti
  • Trať 170 Zvolen – Vrútky
  • Trať 171 Zvolen – Diviaky
  • Trať 172 Banská Bystrica – Červená Skala
  • Trať 173 Červená Skala – Margecany
  • Trať 174 Brezno – Jesenské
  • Trať 180 Žilina – Košice
  • Trať 181 Kraľovany – Trstená
  • Trať 182 Štrba – Štrbské Pleso (Ozubnicová železnica)
  • Trať 183 Poprad-Tatry – Štrbské Pleso (Tatranské elektrické železnice)
  • Trať 184 Starý Smokovec – Tatranská Lomnica (Tatranské elektrické železnice)
  • Trať 185 Poprad-Tatry – Plaveč; Studený Potok – Tatranská Lomnica
  • Trať 186 Spišská Nová Ves – Levoča (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 187 Spišské Vlachy – Spišské Podhradie (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 188 Košice – Muszyna
  • Trať 190 Košice – Čierna nad Tisou; Kalša – Trebišov; Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto
  • Trať 191 Michaľany – Łupków
  • Trať 192 Trebišov – Vranov nad Topľou (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 193 Prešov – Humenné
  • Trať 194 Prešov – Bardejov
  • Trať 195 Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany (pravidelná osobná prevádzka prerušená)
  • Trať 196 Humenné – Stakčín

Širokorozchodné trate[upraviť | upraviť zdroj]

Lanové a pozemné dráhy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Trať 200 Skalnaté Pleso – Lomnický štít (Lanovka Skalnaté pleso – Lomnický štít)
  • Trať 201 Skalnaté Pleso – Lomnické sedlo (Lanovka Skalnaté pleso – Lomnické sedlo)
  • Trať 202 Tatranská Lomnica lanovka – Skalnaté Pleso (Lanovka Tatranská Lomnica – Skalnaté Pleso)
  • Trať 203 Starý Smokovec lanovka – Hrebienok (Pozemná lanová dráha Starý Smokovec – Hrebienok)

Historické a múzejné trate[upraviť | upraviť zdroj]

Zrušené trate[upraviť | upraviť zdroj]

Koridorové trate[upraviť | upraviť zdroj]

Značenie tratí[upraviť | upraviť zdroj]

Traťový úsek Súčasné označenie
v cestovnom poriadku
Označenie
traťového úseku[2]
Označenie do r. 1993[3]
Bratislava – Marchegg – Gänserndorf/Wien 100 126 C 367
Bratislava – Kittsee – Wien 101 127 D
Bratislava – Kúty – Břeclav 110 126 A 360
Zohor – Plavecký Mikuláš 112 126 B 365
Zohor – Záhorská Ves 113 126 C 366
Kúty – Sudoměřice nad Moravou 114 129 B 361
Holíč nad Moravou – Hodonín 115 129 C 368
Kúty – Trnava 116 128 C 363
Brezová pod Bradlom – Jablonica 117 128 D 364
Bratislava – Žilina 120 125 A/106 A[pozn 1] 380
Nové Mesto nad Váhom – Vrbovce 121 129 A 343
Trenčianska Teplá – Trenčianske Teplice 122 130 D 381
Trenčianska Teplá – Vlársky průsmyk 123 130 B 340
Trenčianska Teplá – Lednické Rovne 124 130 C 346
Púchov – Horní Lideč 125 106 F 280
Žilina – Rajec 126 114 A 402
Žilina – Mosty u Jablunkova 127 106 D 320
Čadca – Makov 128 114 C 324
Čadca – Zwardoń 129 114 B 324
Bratislava – Štúrovo 130 120 A 370
Palárikovo – Šurany 130 121 A 370
Bratislava – Komárno 131 124 A 371
Bratislava – Rajka 132 127 C 369
Leopoldov – Galanta 133 128 A 377
Trnava – Sereď 133 128 B 377
Šaľa – Neded 134 124 C 372
Nové Zámky – Komárom 135 120 B 373
Komárno – Kolárovo 136 124 B 374
Nové Zámky – Prievidza 140 122 C 391/394[pozn 2]
Leopoldov – Kozárovce 141 123 A 394
Zbehy – Radošina 142 123 C 393
Trenčín – Chynorany 143 130 A 395
Prievidza – Nitrianske Pravno 144 122 C 392
Prievidza – Horná Štubňa 145 122 A 394
Nové Zámky – Zvolen 150 122 C/121 A/118 A[pozn 3] 390
Nové Zámky – Zlaté Moravce 151 122 C/121 A/123 B[pozn 4] 396
Štúrovo – Levice 152 119 C 398
Zvolen – Čata 153 119 A/119 B[pozn 5] 399
Hronská Dúbrava – Banská Štiavnica 154 121 B 433
Zvolen – Košice 160 115 A/109 A[pozn 6] 410
Lučenec – Kalonda 161 117 C 411
Lučenec – Utekáč 162 117 A 412
Katarínska Huta – Breznička 163 117 B 413
Fiľakovo – Somoskőújfalu 164 115 D 414
Plešivec – Muráň 165 111 C 415
Plešivec – Slavošovce 166 111 B 416
Dobšiná – Rožňava 167 111 A 417
Moldava nad Bodvou – Medzev 168 111 D 418
Košice – Hidasnémeti 169 109 B 419
Zvolen – Vrútky 170 118 D/118 A[pozn 7] 431/432[pozn 8]
Zvolen – Diviaky 171 118 A 431
Banská Bystrica – Červená Skala 172 116 A 430[pozn 9]
Červená Skala – Margecany 173 110 A 430
Brezno – Jesenské 174 116 B 436
Žilina – Košice 180 106 A/105 A[pozn 10] 400
Kraľovany – Trstená 181 113 A 401
Štrba – Štrbské Pleso 182 112 F 425
Poprad-Tatry – Štrbské Pleso 183 112 D 420
Starý Smokovec – Tatranská Lomnica 184 112 E 421
Poprad-Tatry – Plaveč 185 112 A 424
Studený Potok – Tatranská Lomnica 185 112 C 424
Spišská Nová Ves – Levoča 186 110 C 403
Spišské Vlachy – Spišské Podhradie 187 110 B
Košice – Muszyna 188 107 A[pozn 11] 447[pozn 12]
Košice – Čierna nad Tisou 190 101 A 440
Kalša – Trebišov 190 103 B 440
Sátoraljaújhely – Slovenské Nové Mesto 190 101 C
Michaľany – Łupków 191 103 A 441
Trebišov – Vranov nad Topľou 192 104 C 442
Prešov – Humenné 193 107 D[pozn 13] 443
Prešov – Bardejov 194 104 D 446
Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany 195 104 A 444
Humenné – Stakčín 196 104 B 445

Poznámky[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Úsek Bratislava – Púchov mal označenie 125 A, úsek Púchov – Žilina patril pod trať 106 A
  2. Úsek Chynorany – Prievidza patril pod trať 394
  3. Súčasná trať viedla po trase 122 C (N. Zámky – Šurany), 121 A (Šurany – Hr. Dúbrava) a 118 A (Hr. Dúbrava – Zvolen)
  4. Súčasná trať viedla po úsekoch tratí 122 C (N. Zámky – Šurany), 121 A (Šurany – Úľany n/Žit.) a 123 B (Úľany – Topoľčianky)
  5. Od Zvolena po Šahy bol úsek 119 A, od Šiah po Čatu 119 B
  6. Úsek Zvolen – Plešivec bol vedený ako trať 115 A, úsek Plešivec – Košice 109 A
  7. Úsek Zvolen – B. Bystrica – D. Štubňa bola označená 118 D, zvyšok trate po Vrútky bol súčasťou trasy 118 A
  8. Súčasná trať vedie cez B. Bystricu po bývalom úseku 432 a (po Zvolen) 430
  9. Trať 430 vedie už od Zvolena do Margecian
  10. Úsek Žilina – Kraľovany bol súčasťou trate 106 A, Kraľovany – Košice 105 A
  11. Trať začínala v Kysaku
  12. Trať začínala v Kysaku
  13. Úsek Strážske – Humenné bol súčasťou trasy 103 A

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. GULÍK, Jozef. Zbohom trati Rimavská Sobota – Poltár [online]. Vlaky.net, rev. 2009-06-07, [cit. 2010-03-08]. Dostupné online.
  2. ŽSR [online]. zsr.sk, [cit. 2016-12-08]. Dostupné online.
  3. Číslování tratí v jízdních řádech - dvoje kulaté výročí [online]. railtrains.sk, [cit. 2016-12-08]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]