Zoznam kráterov na Marse

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Na Marse sa nachádzajú stovky kráterov, ale iba niektoré z nich dostali pomenovanie. Toto je zoznam pomenovaných kráterov planéty Mars. Marťanské krátery sú pomenované po známych vedcoch a autoroch sci-fi žánrov, alebo ak majú priemer menší ako 60 km tak sú pomenované po pozemských mestách.

A[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Aban 16.1s 249.0Z 4.2 1988 Aban, Rusko
Achar 45.8S 236.9Z 5.5 1979 Achar, Uruguaj
Ada 3.0J 3.2Z 1.0 2006-09-14 Ada, Oklahoma, USA
Adams 31.1S 197.0Z 94.9 1973 Walter Sydney Adams
Agassiz 70.1J 89.0Z 117.7 1973 Louis Agassiz
Airy a Airy-0 5.2J 360.0Z 41.0 1973 George Biddell Airy
Ajon 16.7S 256.9Z 8.4 1988 Ajon, Rusko
Aki 35.8J 60.3Z 8.1 1979 Aki, Kochi, Japonsko
Aktaj 20.6S 46.6Z 4.9 1988 Aktaj, Rusko
Alamos 23.5S 37.2Z 6.3 2006-09-14 Alamos, Mexiko
Albany 23.2S 49.1Z 2.0 1979 Albany, NY, USA
Albi 41.8J 35.1Z 8.5 1976 Albi, Francúzsko
Alexey Tolstoy 47.8J 234.8Z 95.0 1982 Alexej Nikolajevič Tolstoj
Alga 24.6J 26.7Z 19.2 1976 Alga, Kazachstan
Alitus 35.2J 38.2Z 50.0 1979 Alytus
Amet 23.7S 57.4Z 0.0 1988 Amet, India
Amsterdam 23.2S 47.1Z 1.3 1979 Amsterdam, Holandsko
Angu 20.2S 254.4Z 1.8 1988 Angu, Kongo
Aniak 32.2J 69.6Z 51.0 1979 Aniak, AK, USA
Annapolis 23.4S 47.8Z 0.4 1979 Annapolis, MD, USA
Antoniadi 21.5S 299.2Z 394.0 1973 Eugène Michel Antoniadi
Apia 37.6J 271.1Z 10.5 1991 Apia, Samoa
Apt 40.2S 9.6Z 10.0 1976 Apt, Francúzsko
Arago 10.2S 330.2Z 154.0 1973 François Arago
Arandas 42.7S 15.1Z 25.1 1976 Arandas, Mexiko
Argas 23.6S 50.3Z 3.7 1988 Argas, Rusko
Arica 24.0J 249.9Z 15.5 1991 Arica, Kolumbia
Arkhangelsky 41.4J 24.8Z 125.0 1979 A. D. Arkhangelsky
Arrhenius 40.3J 237.4Z 129.0 1973 Svante Arrhenius
Arta 21.6S 54.4Z 4.0 1988 Arta, Rusko
Asimov 47.0°J 355.05°Z 85.0 2009 Isaac Asimov
Aspen 21.6J 23.2Z 20.3 1976 Aspen, Colorado, USA
Aveiro 21.5S 79.1Z 9.5 1985 Aveiro, Portugalsko
Avire 40.83J 159.9Z 6.54 2008 Avire, Vanuatu
Ayacucho 38.5S 92.2Z 2.5 1991 Ayacucho, Bolívia
Ayr 39.3J 268.5Z 13.0 1991 Ayr, Queensland, Austrália
Azul 42.4J 42.6Z 19.7 1976 Azul, Argentína
Azusa 5.6J 40.4Z 41.1 1976 Azusa, Kalifornia, USA

B[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Babakin 36.4J 71.6Z 78.0 1985 Georgij Nikolajevič Babakin
Bacht 18.9S 257.4Z 8.0 1976 Bacht, Uzbekistan
Bacolor 33.0S 241.4Z 20.8 2006 Mesto na Filipínach
Bada 20.5S 50.8Z 2.1 1988 Bada, Rusko
Bahn 3.5J 43.4Z 12.3 1976 Bahn, Libéria
Bak 18.3S 256.3Z 3.2 1988 Bak, Maďarsko
Bakhuysen 23.3J 344.4Z 161.0 1973 H. G. van de Sande Bakhuyzen
Balboa 3.9J 34.0Z 23.3 1976 Balboa, Panama
Baldet 23.0S 294.6Z 180.0 1973 Fernand Baldet
Balta 24.1J 26.6Z 18.2 1976 Balta, Ukrajina
Baltisk 42.7J 54.7Z 52.0 1976 Baltisk, Rusko
Balvicar 16.4S 53.3Z 20.5 1988 Balvicar, Škótsko, UK
Bamba 3.4J 41.7Z 23.0 1976 Bamba, Kongo
Bamberg 40.0S 3.2Z 58.3 1976 Bamberg, Nemecko
Banff 17.7S 30.8Z 5.0 1976 Banff, Alberta|, Kanada
Banh 19.6S 55.6Z 15.0 1976 Banh, Burkina Faso
Bar 25.5J 19.5Z 1.9 1976 Bar, Ukrajina
Barabashov 47.7S 68.8Z 125.6 1973 Nikolaj Pavlovič Barabašov
Barnard 61.4J 298.4Z 125.0 1973 Edward Emerson Barnard
Baro 25.0J 249.4Z 16.7 1991 Baro, Nigéria
Barsukov 8.0S 29.1Z 71.7 2003 Valeri L. Barsukov
Basin 18.0S 253.1Z 15.7 1976 Basin, Wyoming, USA
Batoka 7.7J 36.8Z 15.5 1976 Batoka, Zambia
Batoş 21.7S 29.5Z 17.2 1976 Batoş, Rumunsko
Baykonyr 46.7S 227.4Z 4.0 1979 Baikonur Cosmodrome, Kazachstan
Bazas 28.0J 266.7Z 16.7 1991 Bazas, Francúzsko
Becquerel 22.3S 8.0Z 171.2 1973 Henri Becquerel
Beagle 14.6J 8.2Z 89.8 1973 HMS Beagle
Beer 39.5J 303.4Z 33.5 2006 Wilhelm Beer
Beltra 18.2S 257.7Z 7.4 1988 Beltra, Írsko
Belz 21.8S 43.3Z 10.2 1976 Belz, Ukrajina
Bend 22.6J 27.8Z 3.6 1976 Bend, Oregon, USA
Bentham 56.1J 40.6Z 11.5 1991 Bentham, Anglicko
Bentong 22.5J 19.1Z 10.2 1976 Bentong, Malajzia
Bernard 23.6J 154.3Z 131.0 1985 P. Bernard
Berseba 4.5J 37.7Z 37.5 1976 Berseba, Namíbia
Beruri 5.3S 278.8Z 46.6 2006-09-14 Beruri, Brazília
Bhor 42.1S 225.6Z 6.0 1979 Bhor, India
Bianchini 64.2J 95.4Z 76.0 1973 Francesco Bianchini
Bigbee 25.0J 34.8Z 20.5 1976 Bigbee, Mississippi, USA
Bira 25.4S 45.6Z 2.9 1988 Bira, Rusko
Bise 20.4S 56.9Z 9.8 1976 Bise, Okinawa, Japonsko
Bison 26.6J 29.2Z 16.0 1976 Bison, Kansas, USA
Bjerknes 43.4J 188.6Z 94.0 1973 Vilhelm Bjerknes
Bland 18.5S 251.3Z 7.1 1988 Bland, Missouri, USA
Bled 21.8S 31.5Z 7.8 1976 Bled, Slovinsko
Blitta 26.1J 21.0Z 13.6 1976 Blitta, Togo
Blois 23.8S 56.0Z 12.5 1976 Blois, Francúzsko
Bluff 23.7S 250.0Z 6.6 1976 Bluff, Nový Zéland
Boeddicker 15.0J 197.7Z 109.0 1973 Otto Boeddicker
Bogia 44.3J 276.84Z 38.0 2008 Bogia, Papua-Nová Guinea
Bogra 24.4J 28.9Z 21.3 1976 Bogra, Bangladéš
Bok 20.8S 31.7Z 7.1 1976 Bok, Papua-Nová Guinea
Bole 25.6S 54.1Z 8.3 1976 Bole, Ghana
Bombala 27.9J 254.0Z 38.1 1991 Bombala, Austrália
Bond 33.2J 36.0Z 110.6 1973 George Phillips Bond
Bonestell 42.3S 30.5Z 42.4 1997 Chesley Bonestell
Bonneville 81.2S 105.8Z 17.0 2006 Bonneville
Bopolu 3.0J 6.3Z 19.3 2006-09-14 Bopolu, Libéria
Bor 18.4S 33.8Z 4.3 1976 Bor, Rusko
Bordeaux 23.4S 49.0Z 1.8 1979 Bordeaux, Francúzsko
Boru 24.6J 27.9Z 10.9 1976 Boru, Rusko
Bouguer 18.7J 332.8Z 107.0 1973 Pierre Bouguer
Boulia 23.1J 248.8Z 10.5 1991 Boulia, Queensland, Austrália
Bozkir 44.5J 32.2Z 84.0 1976 Bozkir, Turecko
Brashear 54.2J 119.2Z 79.0 1973 John Brashear
Bremerhaven 23.9S 48.7Z 2.5 1979 Bremerhaven, Nemecko
Briault 10.2J 270.4Z 96.6 1973 P. Briault
Bridgetown 22.1S 47.2Z 1.3 1979 Bridgetown, Barbados
Bristol 22.3S 47.0Z 3.0 1979 Bristol, Anglicko
Broach 23.7S 57.0Z 12.0 1976 Broach, India
Bronkhorst 10.7J 55.3Z 17.9 2006 Mesto v Holandsku.
Brush 21.9S 248.7Z 6.4 1976 Brush, Colorado, USA
Bulhar 50.7S 225.6Z 18.7 1979 Bulhar, Somálsko
Bunge 34.2J 48.7Z 73.7 1979 Alexander G. von Bunge
Burroughs 72.4J 243.0Z 125.7 1973 Edgar Rice Burroughs
Burton 14.1S 156.4Z 123.0 1973 Charles Burton
Buta 23.5J 32.5Z 11.0 1979 Buta, Kongo
Butte 5.2J 39.0Z 13.0 1976 Butte, Montana, USA
Byrd 65.5J 232.2Z 126.8 1976 Richard E. Byrd
Byske 5.0J 34.0Z 13.5 1976 Byske, Švédsko

C[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Cádiz 23.4S 49.1Z 1.5 1979 Cádiz, Španielsko
Cairns 23.8S 47.5Z 8.6 1976 Cairns, Queensland, Austrália
Calahorra 26.7S 38.7Z 35.2 1997 Calahorra, Španielsko
Calamar 18.5S 55.0Z 7.2 1988 Calamar, Kolumbia
Calbe 25.4J 28.9Z 13.3 1976 Calbe, Nemecko
Camargo 17.9S 250.4Z 4.7 1988 Camargo, Bolívia
Camiling 0.8J 38.1Z 22.5 1976 Camiling, Filipíny
Camiri 45.0J 42.2Z 26.4 1976 Camiri, Bolívia
Campbell 54.7J 194.6Z 129.0 1973 John W. Campbell a William Wallace Campbell
Campos 22.0J 27.9Z 8.1 1976 Campos dos Goytacazes, Brazília
Can 48.5S 14.7Z 8.4 1976 Çan, Turecko
Cañas 31.5J 270.3Z 42.0 1991 Cañas, Portoriko
Canaveral 47.1S 224.2Z 3.3 1979 Cape Canaveral, Florida, USA
Canberra 47.5S 227.4Z 3.0 1979 Canberra, Austrália
Cangwu 42.2S 89.7Z 14.0 1991 Cangwu, Čína
Canso 21.6S 60.7Z 27.4 1988 Canso
Cantoura 15.0S 51.8Z 51.4 1988 Cantoura, Venezuela
Capen 6.57S 345.73Z 70.0 2008 Charles Capen
Cartago 23.5J 18.0Z 37.5 1976 Cartago, Kostarika
Cassini 23.8S 328.2Z 412.0 1973 Giovanni Cassini
Castril 14.7J 184.8Z 2.2 2006 Castril, Španielsko
Cave 21.8S 35.7Z 8.4 1976 Cave, Nový Zéland
Caxias 29.3J 100.8Z 25.4 1991 Caxias, Brazília
Cefalù 23.6S 39.0Z 5.3 2006-09-14 Cefalù, Taliansko
Cerulli 32.5S 337.9Z 130.0 1973 Vincenzo Cerulli
Chafe 15.3S 257.7Z 4.8 1988 Chafe, Nigéria
Chaman 60.8J 309.1Z 48.1 2006-12-14 Chaman, Pakistan
Chamberlin 66.1J 124.5Z 120.4 1973 Thomas Chamberlin
Changsvông 23.7S 57.4Z 35.0 1976 Changsvông, Kórea
Chapais 22.6J 20.6Z 37.4 1976 Chapais, Quebec, Kanada
Charleston 22.9S 47.9Z 1.5 1979 Charleston, USA
Charlier 68.7J 168.7Z 113.1 1973 Carl Charlier
Charlieu 38.5S 84.1Z 19.1 1991 Charlieu, Francúzsko
Chatturat 35.7S 95.1Z 8.2 1991 Chatturat, Thajsko
Chauk 23.6S 56.0Z 10.0 1976 Chauk, Barma
Cheb 24.4J 19.5Z 8.3 1976 Cheb, Česko
Chefu 23.1J 247.9Z 11.5 1991 Chefu, Mozambik
Chekalin 24.5J 26.9Z 89.3 1976 Chekalin, Turkménsko
Chia 1.6S 59.8Z 96.0 1985 Chía, Španielsko
Chimbote 1.5J 39.8Z 67.2 1976 Chimbote, Peru
Chincoteague 41.5S 236.0Z 37.0 1979 Chincoteague, Virgínia, USA
Chinju 4.6J 42.2Z 66.6 1976 Chinju, Južná Kórea
Chinook 22.7S 55.5Z 20.0 1976 Chinook Park (Calgary), Alberta, Kanada
Chive 21.9S 56.1Z 9.0 1976 Chive, Bolívia
Choctaw 41.5J 37.3Z 23.8 1976 Choctaw Lake, Ohio, USA
Chom 38.9S 2.6Z 5.5 1976 Chom, Tibet
Chupadero 6.2S 276.6Z 8.0 2006-09-14 Chupadero, Nové Mexiko, USA
Chur 17.1S 29.4Z 4.3 1976 Chur, Rusko
Circle 22.4J 25.6Z 11.5 1976 Circle, Montana, USA
Clark 55.6J 133.4Z 98.0 1973 Alvan Clark
Clogh 20.8S 47.8Z 11.1 1976 Clogh, Írsko
Clova 21.7S 52.1Z 7.7 1988 Clova, Quebec, Kanada
Cluny 24.1J 27.4Z 14.8 1976 Cluny, Francúzsko
Cobalt 26.0J 27.1Z 11.5 1976 Cobalt, Connecticut, USA
Coblentz 55.3J 90.3Z 112.0 1973 William Coblentz
Cobres 11.8J 153.8Z 94.0 1985 Cobres, Argentína
Coimbra 4.2S 5.3Z 34.7 2008 Coimbra, Portugalsko
Cólon 23.0S 47.2Z 2.0 1979 Colón, Panama
Columbus 29.8J 166.1Z 119.0 1976 Christopher Columbus
Comas Sola 19.9J 158.5Z 127.0 1973 Josep Comas Solá
Conches 4.3J 34.3Z 21.2 1976 Conches, Francúzsko
Concord 16.7S 34.1Z 20.7 1976 Concord, Massachusetts, USA
Cooma 24.0J 108.4Z 17.3 1991 Cooma, New South Wales, Austrália
Copernicus 49.2J 169.2Z 294.0 1973 Mikuláš Kopernik
Corby 43.2S 222.5Z 6.7 1979 Corby, Anglicko
Corinto 16.93S 218.39Z 13.5 2008 Corinto, Salvádor
Cost 15.2S 256.0Z 11.6 1976 Cost, Texas, USA
Cray 44.4S 16.2Z 7.2 1976 Cray, Anglicko
Creel 6.1J 38.9Z 9.3 1976 CreelCreel, Mexiko
Crewe 25.1J 19.6Z 3.6 1976 Crewe, Anglicko
Crivitz 14.7J 185.3Z 6.1 2003 Crivitz, Nemecko
Crommelin 5.1S 10.2Z 113.9 1973 Andrew Crommelin
Crotone 82.3S 70.0Z 6.4 2006 Crotone, Taliansko
Cruls 43.3J 197.1Z 88.0 1973 Luiz Cruls
Cruz 38.8S 2.1Z 5.4 1976 Puerto la Cruz, Venezuela
Cue 36.1J 266.9Z 10.7 1991 Cue, Austrália
Culter 8.8J 54.0Z 4.6 2006 Culter, Škótsko
Curie 29.1S 4.8Z 114.1 1973 Pierre Curie
Cypress 47.6J 47.4Z 14.2 1976 Cypress, Illinois, USA

D[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Da Vinci 1.4S 39.4Z 100.2 1973 Leonardo da Vinci
Daan 40.8J 268.5Z 12.5 1991 Daan, Čína
Daet 7.4J 41.8Z 10.5 1976 Daet, Filipíny
Daly 66.5J 23.1Z 90.5 1973 Reginald Aldworth Daly
Dana 72.7J 32.8Z 91.7 1973 James Dwight Dana
Dank 22.2S 253.1Z 8.7 1976 Dank, Omán
Darvel 18.0S 51.1Z 22.0 1988 Darvel, Škótsko, UK
Darwin 57.3J 19.5Z 178.0 1973 Charles Darwin a George Howard Darwin
Davies 46.0S 0.0Z 49.2 2006 Merton Davies
Dawes 9.3J 322.0Z 191.0 1973 William Rutter Dawes
de Vaucouleurs 13.5J 189.1Z 293.0 2000 Gerard de Vaucouleurs
Deba 24.2J 17.4Z 10.3 1976 Deba, Nigéria
Dein 38.5S 2.6Z 26.0 1976 Dein, Papua-Nová Guinea
Dejnev 25.5J 164.8Z 156.0 1985 Semion Ivanovič Dežňov
Delta 46.3J 39.2Z 8.1 1976 Delta, Louisiana, USA
Denning 17.7J 326.6Z 165.0 1973 William Frederick Denning
Dersu 22.9S 52.0Z 6.6 1988 Dersu, Rusko
Dese 45.8J 30.7Z 13.7 1976 Dese, Etiópia
Dessau 80.6J 289.8Z 27.0 2006 Dessau, Nemecko
Deseado 43.1J 53.2Z 10.2 1976 Deseado, Argentína
Dia-Cau 0.4J 42.7Z 29.7 1976 Dia-Cau, Vietnam
Dilly 13.2S 202.9Z 1.3 2006 Dilly, Mali
Dingo 24.0J 17.5Z 16.0 1976 Dingo, Queensland, Austrália
Dinorwic 30.4J 101.6Z 55.8 1991 Dinorwic, Ontário, Kanada
Dison 25.3J 16.5Z 21.0 1976 Dison, Belgium
Dixie 17.9S 56.0Z 28.7 1988 Dixie, GA USA
Dokka 77.1S 146.0Z 52.5 2006 Dokka, Norway
Dokuchaev 61.0J 127.2Z 78.0 1982 Vasilij Vasilievič Dokučajev
Doon 23.8S 250.6Z 3.7 1988 Doon, Ontário, Kanada
Douglass 51.8J 70.6Z 94.0 1973 Andrew E. Douglass
Downe 16.1J 184.3Z 28.0 2003 Downe, Anglicko
Dromore 20.1S 49.7Z 14.8 1976 Dromore, Írsko
Du Martheray 5.5S 266.5Z 102.0 1973 Maurice du Martheray
Du Toit 71.8J 49.6Z 83.0 1973 Alexander Du Toit
Dubki 35.3J 55.3Z 9.0 1979 Dubki, Rusko
Dulovo 3.7S 275.5Z 18.8 2006-09-14 Dulovo, Bulharsko
Dunhuang 81.0J 48.5Z 12.1 1991 Dunhuang, Čína
Dush 22.7S 54.1Z 2.5 1988 Dush, Egypt
Dzeng 80.7J 70.4Z 10.6 1991 Dzeng, Kamerun

E[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Eads 28.8J 30.0Z 2.3 1976 Eads, Colorado, USA
Eagle 44.2S 8.2Z 13.0 1976 Spacecraft Eagle, Apollo 11
Eberswalde 24.0J 33.3Z 65.3 2006 Eberswalde, Nemecko
Echt 22.2J 28.2Z 1.1 1976 Echt, Škótsko
Edam 26.5J 20.1Z 20.2 1976 Edam, Holandsko
Eddie 12.4S 217.9Z 89.0 1973 Lindsay Eddie
Eger 48.6J 51.9Z 13.0 1976 Eger, Maďarsko
Eil 42.1S 9.8Z 5.7 1976 Eil, Somálsko
Eilat 56.5J 309.9Z 31.7 2006-12-14 Eilat, Izrael
Ejriksson 19.4J 173.9Z 49.0 1967 Leif Erikson
Elath 46.2S 13.7Z 13.2 1976 Elath, Izrael
Ellsley 80.1J 0.0Z 43.0 2006 Ellsley, Anglicko
Elorza 36.6S 83.4Z 11.1 1991 Elorza, Venezuela
Ely 8.7J 55.3Z 47.0 2006-09-14 Ely, Nevada, USA
Endeavour 2.3J 5.2Z 22.5 2008 Endeavour, Saskatchewan
Endurance 23.9J 27.4Z 10.3 1976 HM Bark Endurance
Escalante 0.2S 244.7Z 79.3 1973 F. Escalante
Escorial 77.0S 55.4Z 22.7 1991 Escorial, Španielsko
Esk 45.6S 7.1Z 3.9 1976 Esk, Queensland Austrália
Espino 19.9J 249.8Z 12.0 1991 Espino, Venezuela
Eudoxus 44.9J 147.5Z 98.0 1973 Eudoxos z Knidu
Evpatoriya 47.3S 225.6Z 1.0 1979 Jevpatorija, Krym, Ukrajina

F[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Faith 43.3S 11.9Z 5.8 1976 Faith, Severná Dakota, USA
Falun 24.2J 24.7Z 10.2 1976 Falun, Švédsko
Faqu 24.8J 253.8Z 12.4 1991 Faqu, Jordánsko
Fastov 25.3J 20.4Z 10.3 1976 Fastov, Ukrajina
Fenagh 34.6S 215.7Z 6.3 1991 Fenagh, Írsko
Fesenkov 21.8S 86.7Z 87.0 1973 Vasilii Fesenkov
Flammarion 25.4S 311.8Z 173.0 1973 Camille Flammarion
Flat 25.7J 19.6Z 2.5 1976 Flat, Alabama, USA
Flaugergues 17.0J 340.8Z 245.0 1973 Honoré Flaugergues
Floq 15.1S 252.9Z 2.2 1988 Floq, Albánsko
Flora 45.0J 51.5Z 19.0 1976 Flora, Mississippi, USA
Focas 33.9S 347.3Z 76.5 1973 Jean Focas
Fontana 63.2J 72.2Z 80.0 1973 Francesco Fontana
Foros 33.7J 27.9Z 24.5 1979 Foros, Ukrajina
Fournier 4.4J 287.4Z 118.0 1973 Georges Fournier
Fram Fram
Freedom 43.7S 9.1Z 12.9 1976 Freedom, Oklahoma, USA
Funchal 23.2S 49.5Z 1.7 1979 Funchal, Madeira

G[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Gaan 39.0S 3.5Z 2.8 1976 Gaan, Somálsko
Gagra 20.9J 22.2Z 13.3 1976 Gagra, Gruzínsko
Gah 45.0J 32.7Z 2.7 1976 Gah, Indonézia
Galdakao 13.5J 183.5Z 35.0 2003 Galdakao, Baskicko, Španielsko
Gale 5.5J 222.3Z 155.3 1991 Walter Gale
Gali 44.1J 37.2Z 26.4 1976 Gali, Gruzínsko
Galilaei 5.7S 27.0Z 137.3 1973 Galileo Galilei
Galle 51.2J 30.9Z 230.0 1973 Johann Galle
Galu 22.3J 21.7Z 12.5 1976 Galu, Kongo
Gamboa 40.8S 44.4Z 33.0 2006 Gamboa, Panama
Gander 31.5J 265.9Z 38.0 1991 Gander, Kanada
Gandu 45.7J 47.3Z 8.8 1976 Gandu, Brazília
Gandzani 34.5S 91.0Z 54.8 1991 Gandzani, Gruzínsko
Gardo 26.9J 24.8Z 17.2 1976 Gardo, Somálsko
Gari 36.2J 71.3Z 9.4 1979 Gari, Rusko
Garm 48.6S 9.1Z 5.0 1976 Garm, Tadžikistan
Gastre 24.9S 247.5Z 7.0 1976 Gastre, Argentína
Gatico 21.2J 20.9Z 18.0 1976 Gatico, Čile
Gilbert 68.2J 273.7Z 126.4 1973 Grove Gilbert
Gill 15.9S 354.6Z 83.0 1973 David Gill
Glazov 20.8J 26.6Z 24.7 1976 Glazov, Rusko
Gledhill 53.5J 273.0Z 82.5 1973 Joseph Gledhill
Glendore 18.5S 51.8Z 8.0 1988 Glendore, Írsko
Glide 8.2J 43.2Z 10.5 1976 Glide, Oregon, USA
Globe 23.9J 27.4Z 51.7 1976 Globe, Arizona, USA
Goba 23.5J 21.1Z 10.8 1976 Goba, Etiópia
Goff 23.5S 255.2Z 7.9 1976 Goff, Somálsko
Gol 47.5S 10.7Z 9.6 1976 Gol, Nórsko
Gold 20.2S 31.3Z 9.0 1976 Gold, Pennsylvania, USA
Golden 22.2J 33.5Z 20.2 1976 Golden, Illinois, USA
Goldstone 48.0S 225.5Z 1.0 1979 Goldstone Observatory, Kalifornia, USA
Gori 23.2J 28.9Z 6.2 1979 Gori, Gruzínsko
Graff 21.4J 206.3Z 158.0 1973 Kasimir Graff
Gratteri 17.7J 160.2Z 7.3 2006 Gratteri Taliansko
Green 52.7J 8.4Z 184.0 1973 Nathaniel E. Green
Grindavik 25.4S 39.1Z 12.0 2006-09-14 Grindavik, Island
Grójec 21.7J 30.9Z 38.5 1976 Grójec, Poľsko
Groves 4.1J 44.6Z 11.2 1976 Groves, Texas, USA
Guaymas 25.9S 45.1Z 20.0 1976 Guaymas, Mexiko
Guir 21.8J 20.5Z 18.9 1976 Guir, Mali
Gulch 16.0S 251.1Z 8.2 1976 Gulch, Etiópia
Gunnison 44.0J 257.2Z 40.8 2003 Gunnison, Colorado, USA
Gusev 14.7J 184.6Z 166.0 1976 Matvei Gusev
Gwash 39.3S 3.2Z 4.7 1976 Gwash, Pakistan

H[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Hadley 19.5J 203.1Z 119.0 1973 George Hadley
Haldane 53.1J 230.9Z 78.7 1973 J. B. S. Haldane
Hale 36.1J 36.5Z 149.0 1973 George Hale
Halley 48.7J 59.3Z 84.5 1973 Edmund Halley
Ham 45.0J 32.6Z 1.8 1976 Ham, Francúzsko
Hammaguir 49.0S 227.6Z 0.5 1979 Hammaguir, Alžírsko
Hamelin 20.5S 32.8Z 9.6 1976 Hamelin, Nemecko
Handlová 38.0S 88.7Z 4.6 5 1991 Handlová, Slovensko
Harad 27.7J 28.1Z 8.0 1976 Harad, Saudská Arábia
Hargraves 20.8S 284.4Z 68.0 2006-09-14 Robert B. Hargraves
Hartwig 39.0J 16.0Z 105.0 1973 Ernst Hartwig
Hashir 3.2S 275.0Z 16.5 2006-09-14 Hashir, Turecko
Heaviside 70.7J 95.3Z 87.4 1973 Oliver Heaviside
Heimdal 68.3S 124.73Z 11.5 2008 Heimdal, Nórsko
Heinlein 64.8J 243.8Z 88.0 1994 Robert A. Heinlein
Helmholtz 45.8J 21.3Z 111.5 1973 Hermann von Helmholtz
Henbury 63.5J 147.9Z 27.0 2007-04-16 Henbury, Austrália
Henry 10.9S 336.7Z 171.0 1973 Paul Henry a Prosper Henry
Henry Moore 59.7J 306.2Z 66.1 2006-12-14 Henry J. Moore,
Herculaneum 19.5S 58.7Z 35.4 1988 Herculaneum, Taliansko
Herschel 14.9J 230.3Z 304.5 1973 William Herschel
Hipparchus 44.8J 151.4Z 93.0 1973 Hipparchus
Hit 47.4S 221.7Z 7.3 5 1979 Hit, Irak
Holden 26.4J 34.0Z 153.8 1973 Edward S. Holden
Holmes 75.0J 293.2Z 122.0 1973 Arthur Holmes
Honda 22.6J 16.4Z 9.1 1976 Honda, Colombia
Hooke 45.2J 44.4Z 139.0 1973 Robert Hooke
Hope 45.2S 10.3Z 7.3 1976 Hope Kanada
Houston 48.5S 224.1Z 1.6 1979 Houston, Texas, USA
Hsuanch'eng 47.0S 227.4Z 2.0 5 1979 Hsuanch'eng, Čína
Huancayo 3.7J 39.9Z 25.1 1976 Huancayo, Peru
Huggins 49.4J 204.4Z 90.0 1973 William Huggins
Hussey 53.8J 126.7Z 99.0 1973 William Hussey
Hutton 71.8J 255.4Z 99.0 1973 James Hutton
Huxley 63.0J 259.2Z 107.0 1973 Thomas Huxley
Huygens 14.3J 304.6Z 470.0 1973 Christiaan Huygens

I[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Iazu 2.7J 5.2Z 6.8 2006-09-14 Iazu, Rumunsko
Ibragimov 25.7J 59.7Z 86.0 1982 Nadir Baba Ogly Ibragimov
Igal 20.3J 249.2Z 8.6 1991 Igal, Maďarsko
Ikej 21.2S 247.6Z 4.7 1988 Ikej, Rusko
Imgr 19.4S 248.9Z 3.0 1988 Imgr, Rusko
Innsbruck 6.5J 40.0Z 61.1 1976 Innsbruck, Rakúsko
Ins 24.8S 251.2Z 2.8 1988 Ins, Švajčiarsko
Inta 24.6J 25.2Z 16.2 1976 Inta, Rusko
Inuvik 78.7S 28.6Z 20.5 1988 Inuvik, Kanada
Irbit 24.6J 25.0Z 13.3 1976 Irbit, Rusko
Irharen 34.8S 219.2Z 6.5 1991 Irharen, Alžírsko
Isil 27.3J 272.2Z 82.0 1991 Isil, Španielsko
Izendy 29.2J 101.5Z 23.5 1991 Izendy, Rusko

J[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Jal 26.5J 28.8Z 5.0 1976 Jal, Nové Mexiko, USA
Jama 21.6S 53.3Z 2.9 1988 Jama, Tunisko
Jampur 39.0S 81.7Z 29.0 1991 Jampur, Pakistan
Janssen 2.7S 322.5Z 158.0 1973 Pierre Janssen
Jarry-Desloges 9.5J 276.3Z 92.0 1973 Rene Jarry-Desloges
Jeans 69.8J 205.9Z 80.2 1973 James Jeans
Jeki 23.9S 52.3Z 0.0 1988 Jeki, Etiópia
Jen 40.2S 10.6Z 9.0 1976 Jen, Nigéria
Jezero 18.4S 282.4Z 49.0 2007-07-25 Jezero, Bosna a Hercegovina
Jezža 48.8J 38.0Z 9.1 1976 Jezža, Rusko
Jijiga 25.4S 54.0Z 17.3 1976 Jijiga, Etiópia
Jodrell 47.8S 227.8Z 3.0 1979 Jodrell Bank, Anglicko
Jörn 27.2J 283.7Z 20.7 2006-09-14 Jörn, Švédsko
Johannesburg 48.2S 226.8Z 1.0 1979 Johannesburg, Južná Afrika
Johnstown 9.8J 51.1Z 3.2 2006 Johnstown, Pennsylvania, USA
Jojutla 81.5S 169.6Z 19.0 2006 Jojutla, Mexiko
Joly 74.7J 42.7Z 79.9 1973 John Joly
Jones 19.1J 19.9Z 94.0 1973 Harold Spencer Jones
Jumla 21.3J 273.6Z 45.0 2006 Jumla, Nepál

K[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Kachug 18.4S 252.5Z 4.7 1988 Kachug, Rusko
Kagoshima 47.6S 224.4Z 1.5 1979 Kagoshima, Japonsko
Kagul 24.0J 19.1Z 8.5 1976 Kagul, Moldavsko
Ka-id 4.5J 44.8Z 8.5 5 1976 Ka-id, Irak
Kaiser 46.6J 340.9Z 207.0 1973 Frederik Kaiser
Kaj 27.3J 29.4Z 1.8 1976 Kaj, Rusko
Kakori 41.8J 29.9Z 29.7 1976 Kakori, India
Kalocsa 6.9S 7.0Z 35.2 2008 Kalocsa, Maďarsko
Kaliningrad 48.8S 225.1Z 1.2 1979 Kaliningrad, Rusko
Kamativi 20.7J 260.1Z 59.0 1991 Kamativi, Zimbabwe
Kamloops 53.8J 32.6Z 65.0 1991 Kamloops,, Kanada
Kampot 42.1J 45.7Z 13.0 1976 Kampot, Kambodža
Kanab 27.5J 19.0Z 15.0 1976 Kanab, Utah, USA
Kansk 20.8J 17.3Z 34.3 1976 Kansk, Rusko
Kantang 24.7J 17.6Z 54.8 1976 Amphoe Kantang, Thajsko
Karpinsk 45.9J 32.2Z 29.8 1976 Karpinsk, Rusko
Karshi 23.5J 19.4Z 22.3 1976 Karshi, Uzbekistan
Kartabo 41.2J 52.5Z 20.0 1976 Kartabo, Guyana
Karzok 18.4S 131.9Z 15.6 2006 Karzok, Kašmír
Kasabi 28.1J 271.0Z 43.0 1991 Kasabi, Zambia
Kashira 27.3J 18.4Z 68.5 1976 Kashira, Rusko
Kasimov 24.9J 23.0Z 91.3 1976 Kasimov, Rusko
Kasra 22.2S 256.4Z 3.6 1988 Kasra, Tunisko
Katoomba 79.0J 232.6Z 53.0 2006 Katoomba, Austrália
Kaup 22.9S 33.2Z 3.3 1976 Kaup, Papua-Nová Guinea
Kaw 16.6S 255.8Z 11.2 1976 Kaw, Francúzska Guyana
Kayne 15.7J 186.6Z 34.9 1997 Kayne, Botswana
Keeler 61.0J 151.3Z 95.0 1973 James E. Keeler
Kem 45.3J 33.0Z 3.3 1976 Kem, Rusko
Kepler 47.1J 219.1Z 233.0 1973 Johannes Kepler
Keul' 46.3S 237.9Z 5.9 1979 Keul', Rusko
Khanpur 21.0S 258.1Z 2.5 1988 Khanpur, Pakistan
Kholm 7.3J 42.1Z 11.6 1976 Kholm, Rusko
Khurli 21.1J 247.1Z 8.9 1991 Kurli, Pakistan
Kifri- 46.0J 54.4Z 15.0 1976 Kifri-, Irak
Kimry 20.4J 16.4Z 21.6 1976 Kimry, Rusko
Kin 20.4S 33.5Z 8.3 1976 Kin, Japonsko
Kinda 26.0J 105.2Z 14.0 1991 Kinda, Kongo
Kingston 22.3S 47.1Z 0.7 1979 Kingston, Jamajka
Kinkora 25.2J 247.2Z 54.3 1991 Kinkora, Kanada
Kipini 26.1S 31.6Z 73.6 1976 Kipini, Keňa
Kirs 26.6J 19.5Z 3.0 1976 Kirs, Rusko
Kirsanov 22.4J 25.2Z 15.5 1976 Kirsanov, Rusko
Kisambo 34.4S 89.0Z 15.8 1991 Kisambo, Kongo
Kita 23.0J 17.2Z 10.2 1976 Kita, Mali
Knobel 6.7J 226.8Z 128.6 1973 Edward Knobel
Koga 29.3J 103.8Z 19.3 1991 Koga, Tanzánia
Kok 15.8S 28.1Z 6.3 1976 Kok, Sarawak, Malajzia
Kong 5.4J 38.7Z 11.8 1976 Kong, Côte d’Ivoire
Kontum 32.1J 67.1Z 22.1 2006-09- Kontum, Vietnam
Korolev 73.0S 195.5Z 84.2 1973 Sergei Korolev
Korph 19.6S 254.6Z 7.5 1988 14 Korph, Rusko
Kourou 47.1S 227.3Z 2.0 1979 Kourou, Francúzska Guyana
Koval'sky 30.2J 141.5Z 309.0 1985 M.A. Koval'sky
Koy 21.7S 50.5Z 7.1 1988 Koy, Rusko
Krasnoye 36.1S 216.2Z 6.5 1991 Krasnoye, Rusko
Kribi 43.3J 43.6Z 13.7 1976 Kribi, Camerun
Krishtofovich 48.5J 262.8Z 112.0 1982 Afrikan Nikolaevich Krishtofovich
Kuba 25.6J 19.7Z 26.8 1976 Kuba, Azerbajdžan
Kufra 40.7S 239.7Z 37.5 1979 Kufra, Líbya
Kuiper 57.4J 157.3Z 87.0 1976 Gerard Kuiper
Kular 16.6S 251.9Z 8.1 1988 Kular, Rusko
Kumak 35.8J 68.2Z 15.0 1979 Kumak, Rusko
Kumara 43.3S 231.5Z 12.0 1979 Kumara, Nový Zéland
Kunes 25.5J 252.2Z 15.1 1991 Kunes, Nórsko
Kunowsky 57.1S 9.7Z 67.4 1973 George K. Kunowsky
Kushva 44.3J 35.6Z 38.3 1976 Kushva, Rusko

L[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
La Paz 21.3S 49.1Z 0.6 1979 La Paz, Mexiko
Labria 35.3J 48.1Z 54.0 1979 Labria, Brazília
Lachute 4.3J 39.8Z 16.1 1976 Lachute, Quebec, Kanada
Laf 48.3S 6.0Z 3.2 1976 Laf, Kamerun
Lagarto 50.2S 8.4Z 19.5 1976 Lagarto, Brazília
Lamas 27.3J 20.7Z 23.2 1976 Lamas, Peru
Lambert 20.2J 334.7Z 92.0 1973 Johann Heinrich Lambert
Lamont 58.6J 113.6Z 76.0 1973 Johann von Lamont
Lampland 35.9J 79.6Z 79.0 1973 Carl Otto Lampland
Land 48.6S 8.8Z 5.4 1976 Land, Alabama, USA
Lapri 20.5S 252.6Z 3.1 1988 Lapri, Rusko
Lar 26.1J 29.1Z 7.0 1979 Lar, Irán
Lassell 20.9J 62.5Z 92.0 1973 William Lassell
Lasswitz 9.4J 221.8Z 111.0 1976 Kurd Lasswitz
Lau 74.4J 107.8Z 104.9 1973 Hans E. Lau
Laylá 61.0J 253.0Z 20.8 2007-04-16 Laylá, Saudská Arábia
Le Verrier 38.0J 342.9Z 140.0 1973 Urbain Le Verrier
Lebu 20.5J 19.5Z 20.0 1976 Lebu, Čile
Leleque 36.8S 221.9Z 8.4 1991 Leleque, Argentína
Lemgo 42.8J 34.8Z 16.6 1976 Lemgo, Nemecko
Lenya 27.0J 106.9Z 15.5 1991 Lenya, Mjanmarsko
Leuk 24.1S 55.1Z 3.6 1988 Leuk, Švajčiarsko
Lexington 22.0S 48.7Z 5.0 1979 Lexington, Massachusetts, USA
Li Fan 47.2J 153.2Z 104.8 1973 Li Fan
Liais 75.4J 252.8Z 132.0 1973 Emmanuel Liais
Libertad 23.3S 29.5Z 31.0 1976 Libertad, Venezuela
Linpu 18.4S 246.9Z 18.5 1976 Linpu, Chekiang, Čína
Lins 15.9S 29.9Z 6.2 1976 Lins, Brazília
Lisboa 21.5S 47.7Z 0.7 1979 Lisbon, Portugalsko
Lismore 27.0S 41.7Z 9.0 2006-09-14 Lismore, Írsko
Littleton 15.9S 252.9Z 7.2 1988 Littleton, Maine, USA
Liu Hsin 53.6J 171.6Z 137.0 1973 Liu Hsin
Livny 27.4J 29.2Z 9.2 1976 Livny, Rusko
Llanesco 28.5J 101.2Z 27.0 1991 Llanesco, Španielsko
Locana 3.5J 38.2Z 6.6 1976 Locana, Taliansko
Lockyer 28.0S 199.5Z 71.0 1973 Joseph N. Lockyer
Lod 21.2S 31.6Z 7.5 1976 Lod, Izrael
Lodwar 55.4J 43.3Z 16.0 1991 Lodwar, Keňa
Lohse 43.7J 16.8Z 155.5 1973 Oswald Lohse
Loja 41.5S 223.9Z 10.4 1979 Loja, Ecuador
Lomela 81.8J 56.1Z 11.2 1991 Lomela, Kongo
Lomonosov 65.2S 9.2Z 153.0 1973 Mikhail Lomonosov
Lonar 73.0S 321.7Z 11.3 2007-04-16 Lonar, India
Longa 20.9J 26.0Z 10.4 1976 Longa, Angola
Loon 19.0J 246.6Z 7.6 1991 Loon, Ontario, Kanada
Lorica 20.0J 28.4Z 67.6 1976 Lorica, Kolumbia
Los 35.4J 76.3Z 7.9 1979 Los, Švédsko
Lota 46.7S 11.9Z 15.4 1976 Lota, Čile
Loto 22.1J 22.5Z 22.4 1976 Loto, Kongo
Louth 70.2S 256.9Z 37.8 2007-02-07 Louth, Írsko
Lowbury 42.7S 93.1Z 17.9 1991 Lowbury, Nový Zéland
Lowell 52.3J 81.4Z 203.0 1973 Percival Lowell
Luck 17.4S 37.0Z 7.7 1976 Luck, Wisconsin, USA
Luga 44.6J 47.5Z 45.0 1976 Luga, Rusko
Łuki 29.8J 37.4Z 21.2 1979 Łuki, Ukrajina
Lutsk 39.0S 3.2Z 5.0 1976 Lutsk, Ukrajina
Luzin 27.3S 328.8Z 97.0 1976 N. N. Luzin
Lydda 24.7S 32.0Z 36.5 1997 Lydda, Izrael
Lyell 70.1J 15.6Z 131.0 1973 Charles Lyell
Lyot 50.8S 330.7Z 236.0 1973 Bernard Lyot

M[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Mädler 10.8S 357.3W 125.0 1973 Johann Heinrich Mädler
Madrid 48.8N 224.6W 3.5 1979 Madrid, Španielsko
Mafra 44.4S 53.2W 13.0 1976 Mafra, Brazília
Magadi 34.9S 46.2W 53.0 1979 Magadi, Keňa
Magelhaens 32.7S 174.8W 105.0 1976 Ferdinand Magellan
Maggini 28.0N 350.6W 143.0 1973 Mentore Maggini
Mago 16.1N 254.7W 2.8 1988 Mago, Rusko
Maidstone 41.9S 54.3W 10.0 1976 Maidstone, Anglicko
Main 76.6S 310.9W 109.0 1973 Rev. Robert Main
Makhambet 28.4N 40.5W 16.0 2006-09-14 Makhambet, Kazachstan
Manah 4.7S 33.7W 11.2 1976 Manah, Oman
Mandora 12.3N 53.7W 59.4 1988 Mandora, Austrália
Manti 3.6S 37.7W 16.2 1976 Manti, Utah, USA
Manzi 22.4S 27.5W 7.2 1976 Manzi, Barma
Maraldi 62.2S 32.0W 124.0 1973 Giacomo F. Maraldi
Marbach 17.8N 249.0W 25.8 1976 Marbach, Švajčiarsko
Marca 10.1S 158.3W 81.0 1985 Marca (Peru)
Mari 52.4S 45.9W 41.6 1991 Mari, Sýria
Mariner 35.1S 164.5W 170.0 1967 Mariner 4
Marth 13.0N 3.5W 98.4 1973 Albert Marth
Martin 21.4S 69.3W 61.4 2006-09-14 James S. Martin
Martz 35.3S 215.9W 97.0 1973 Edwin P. Martz
Masursky 12.1N 32.4W 117.9 1997 Harold Masursky
Maunder 50.0S 358.5W 107.5 1973 Edward Maunder
Mazamba 27.6S 69.8W 53.5 2006-09-14 Mazamba, Mozambik
McLaughlin 22.1N 22.5W 96.2 1973 Dean Benjamin McLaughlin
McMurdo 84.4S 359.1W 30.3 2000 Stanica McMurdo, Antarktída
Medrissa 18.8N 56.7W 21.2 1988 Medrissa, Alžírsko
Mega 1.5S 37.0W 18.0 1976 Mega, Ethiópia
Meget 19.1N 252.8W 4.6 1988 Meget, Rusko
Mellish 72.8S 24.0W 101.7 1994 John E. Mellish
Mellit 7.1N 1.8 W 23.7 2008 Mellit, Sudán
Mena 32.4S 18.8W 32.5 1979 Mena, Rusko
Mendel 59.1S 199.0W 78.6 1973 Gregor Mendel
Mendota 36.1N 221.7W 8.9 1991 Mendota, Illinois, USA
Mie 48.5N 220.4W 104.0 1973 Gustav Mie
Mila 27.4S 20.8W 10.6 1976 Mila, Alžírsko
Milankovic 54.7N 146.7W 118.4 5 1973 Milutin Milankovitch
Milford 52.8S 41.5W 27.3 1991 Milford, Utah, USA
Millman 54.3S 149.8W 75.0 1994 Peter Millman
Millochau 21.4S 275.0W 115.0 1973 Gaston Millochau
Mirtos 22.3N 51.8W 5.8 1988 Mirtos, Kréta, Grécko
Mistretta 24.9S 109.2W 14.8 1991 Mistretta, Sicília, Taliansko
Mitchel 67.7S 283.9W 138.4 1973 Ormsby M. Mitchel
Miyamoto 2.9S 7.0W 160.0 2007 Shotaro Miyamoto
Mliba 39.9S 272.1W 13.5 1991 Mliba, Svazijsko
Mohawk 43.2N 5.4W 17.5 1976 Mohawk, Montgomery, USA
Mojave 7.5N 33.1W 58.5 2006 Mojave, Kalifornia, USA
Molesworth 27.7S 210.9W 181.0 1973 Percy B. Molesworth
Montevallo 15.4N 54.4W 51.9 1988 Montevallo, Alabama, USA
Morella 9.7S 51.5W 78.9 2006 Morella, Španielsko
Moreux 42.1N 315.6W 138.0 1973 Theophile Moreux
Moroz 23.7S 20.6W 123.0 2007-08-20 Vasily Ivanovich
Moss 19.5N 250.6W 9.1 1976 Moss, Nórsko
Müller 26.0S 232.3W 129.0 5 1973 Hermann J. Müller a Carl H. Müller
Murgoo 23.9S 22.5W 24.5 1976 Murgoo, Austrália
Musmar 24.8N 55.7W 0.0 1988 Musmar, Sudán
Mut 22.6N 35.8W 6.6 1976 Mut, Sudán
Mutch 0.6N 55.3W 211.0 1985 Thomas A. Mutch

N[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Naar 23.1N 42.2W 11.4 1976 Naar, Egypt
Naic 24.7N 252.6W 8.3 1976 Naic, Filipíny
Nain 41.8N 233.2W 6.8 1979 Nain Kanada
Naju 45.3N 237.2W 8.1 1979 Naju, Južná Kórea
Nakusp 24.7N 35.5W 7.5 2006-09-14 Nakusp, Kanada
Nan 26.9S 20.0W 1.9 1976 Nan, Thajsko
Nansen 50.3S 140.6W 81.0 1967 Fridtjof Nansen
Nardo 27.8S 32.9W 26.6 1976 Nardò, Taliansko
Naryn 14.89 N 236.79 W 3.7 2008 Naryn, Kirgizsko
Naukan 21.5N 30.7W 8.4 1976 Naukan, Rusko
Navan 26.1S 23.6W 26.5 1976 Navan, Írsko
Nazca 31.9S 266.4W 15.5 1991 Nazca, Peru
Negele 36.1S 264.1W 37.8 1991 Negele, Etiópia
Neive 23.4N 253.0W 2.9 1988 Neive, Taliansko
Nema 20.9N 52.2W 15.8 1976 Nema, Rusko
Nepa 25.2S 19.7W 15.5 1976 Nepa, Rusko
Never 23.7N 254.3W 2.9 1988 Never, Rusko
New Bern 21.8N 49.2W 0.9 1979 New Bern, USA
New Haven 22.3N 49.3W 1.0 1979 New Haven, USA
New Plymouth 15.9S 184.2W 33.3 2003 New Plymouth, USA
Newcomb 24.4S 359.0W 252.0 1973 Simon Newcomb
Newport 22.5N 49.0W 1.8 1979 Newport, USA
Newton 40.8S 158.1W 298.0 1973 Isaac Newton
Nhill 29.0S 103.4W 22.0 1991 Nhill, Austrália
Nicholson 0.2N 164.6W 102.5 1973 Seth Barnes Nicholson
Nier 43.1N 254.0W 47.0 1997 Alfred O. C. Nier
Niesten 28.3S 302.3W 115.0 1973 Louis Niesten
Nif 20.1N 56.3W 8.7 1976 Nif, Yap, Mikronézia
Nipigon 34.0N 81.9W 9.3 1991 Nipigon, Ontário, Kanada
Niquero 38.8S 166.09W 10.78 2008 Niquero, Kuba
Nitro 21.5S 24.0W 28.7 1976 Nitro, Virgínia, USA
Njesko 35.5S 275.0W 28.0 1991 Njesko, Slovensko
Noma 25.7S 24.4W 42.1 1976 Noma, Namíbia
Nordenskiöld 52.7S 158.9W 89.0 5 1982 Adolf Erik Nordenskiöld
Northport 18.7N 54.6W 19.5 1988 Northport, Alabama, USA
Novara 25.1S 10.7W 86.9 1997 Novara, Taliansko
Nune 17.7N 38.8W 8.6 1976 Nune, Mozambik
Nutak 17.6N 30.3W 11.2 1976 Nutak, Newfoundland, Kanada

O[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Ocampo 33.0N 221.8W 7.1 1991 Ocampo, Mexiko
Ochakov 42.5S 31.9W 33.3 1976 Ochakov, Ukrajina
Oglala 3.2S 38.2W 18.2 1976 Oglala, južná Dakota, USA
Ohara 4.9N 277.6W 10.8 2006-09-14 Ohara, Japonsko
Okhotsk 23.2N 47.4W 1.2 1979 Okhotsk, Rusko
Okotoks 21.2S 275.7W 22.6 2006 Okotoks, Alberta, Kanada
Olenek 20.1N 54.3W 3.0 1988 Olenek, Rusko
Olom 23.2N 57.8W 6.0 1988 Olom, Rusko
Ome 20.8N 256.0W 2.9 1988 O-me, Japonsko
Omura 25.6S 25.3W 8.4 1976 Omoura, Japonsko
Onon 16.3N 257.6W 3.5 1988 Onon, Mongolsko
Oodnadatta 52.8S 34.2W 27.0 1991 Oodnadatta, Austrália
Oraibi 17.4N 32.4W 33.0 1976 Oraibi, Arizona, USA
Ore 17.0N 34.0W 7.0 1976 Ore, Nigéria
Orinda 45.7N 233.1W 9.8 1979 Orinda, Kalifornia, USA
Orson Welles 0.2S 45.9W 124.5 2003 Orson Welles
Ostrov 26.8S 28.2W 73.0 1976 Ostrov, Rusko
Ottumwa 24.8N 55.8W 53.2 1976 Ottumwa, Iowa, USA
Oudemans 10.0S 91.9W 124.0 1973 Jean Abraham Chrétien Oudemans

P[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Pabo 27.2S 23.1W 8.9 1976 Pabo, Uganda
Paks 7.7S 42.1W 6.8 1976 Paks, Maďarsko
Palana 21.3N 258.0W 5.1 1988 Palana, Kamčatka, Rusko
Palos 2.7S 249.2W 55.1 2000 Palos, Španielsko
Pangboche 17.2N 133.6W 10.4 2006 Pangboche, Nepál
Paros 22.2N 98.2W 34.1 1988 Paros, Grécko
Pasteur 19.4N 335.5W 113.0 1973 Louis Pasteur
Pau 55.4S 300.8W 44.8 2006-12-14 Pau, Francúzsko
Pebas 2.6S 1.0W 5.2 2006-09-14 Pebas, Peru
Peixe 20.5N 47.7W 10.3 1976 Peixe, Brazília
Penticton 38.3S 263.4 W 8.0 2008 Penticton, Britská Kolumbia
Perepelkin 52.8N 64.6W 112.0 1973 Evgenii J. Perepelkin
Peridier 25.7N 276.2W 100.0 1973 Julien Peridier
Perrotin 2.9S 78.0W 84.0 1988 Henri Perrotin
Persbo 8.5N 203.2W 19.5 2006 Persbo, Švédsko
Peta 21.5S 9.2W 80.5 1997 Peta, Grécko
Pettit 12.3N 174.0W 98.1 1973 Edison Pettit
Phedra 13.8N 236.2W 21.3 2008 Phedra, Surinam
Philadelphia 22.0N 48.1W 1.6 1979 Philadelphia, Pennsylvánia, USA
Phillips 66.7S 45.1W 190.2 1973 John Phillips a Theodore E. Phillips
Phon 15.7N 257.3W 9.7 1976 Phon, Thajsko
Pica 20.0N 53.3W 2.2 1988 Piva, Čile
Pickering 33.9S 132.8W 115.0 1973 Edward Charles Pickering a William Henry Pickering
Pina 18.6N 248.3W 5.1 1988 Pina, Panama
Pinglo 3.0S 36.9W 17.4 1976 Pinglo, Ningxia, Čína
Piyi 23.1S 253.5W 11.4 1991 Piyi, Cyprus
Platte 16.2N 246.9W 3.3 1988 Platte, Južná Dakota, USA
Playfair 78.1S 126.2W 64.2 1973 John Playfair
Plum 26.3S 19.1W 2.5 1976 Plum, Wisconsin, USA
Podor 44.5S 43.2W 24.0 1976 Podor, Senegal
Pollack 7.9S 334.8W 96.0 1997 James B. Pollack
Polotsk 20.1S 26.4W 31.5 1976 Polotsk, Bielorusko
Pompeii 19.1N 59.2W 32.4 1988 Pompeii, Taliansko
Poona 24.0N 52.4W 20.0 1986 Pune, India
Port-Au-Prince 21.3N 48.3W 0.5 1979 Port-au-Prince, Haiti
Porter 50.8S 113.9W 105.0 1973 Russell W. Porter
Porth 21.4N 255.9W 9.3 1976 Porth, Wales
Portsmouth 22.8N 49.2W 0.9 1979 Portsmouth, New Hampshire, USA
Porvoo 43.6S 40.9W 9.8 1976 Porvoo, Fínsko
Poti 36.6S 273.5W 31.0 1991 Poti, Gruzínsko
Poynting 8.4N 112.9W 74.0 1988 John Henry Poynting
Priestley 54.4S 229.4W 41.9 1973 Joseph Priestley
Princeton 21.9N 49.2W 1.8 1979 Princeton, New Jersey, USA
Proctor 48.0S 330.5W 168.2 1973 Richard Anthony Proctor
Ptolemaeus 46.2S 157.6W 185.0 1973 Ptolemy
Pulawy 36.8S 76.7W 51.5 1979 Puławy, Poľsko
Púnsk 20.8N 41.2W 11.6 5 1976 Puńsk, Poľsko
Puyo 83.9N 222.4W 10.4 2006 Puyo, Ekvádor
Pylos 17.0N 30.2W 19.1 1976 Pylos, Grécko

Q[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Qiba 17.3N 257.0W 3.9 5 1988 Quiba, Saudská Arábia
Quenisset 34.6N 319.4W 138.0 1973 Ferdinand J. Quenisset
Quick 18.4N 49.3W 13.4 1976 Quick, Kanada
Quines 42.2S 270.9W 10.9 1991 Quines, Argentína
Quorn 5.6S 33.7W 5.9 1976 Quorn, Austrália

R[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Rabe 43.9S 325.1W 108.0 1973 Wilhelm F. Rabe
Radau 17.1N 4.8W 114.5 1973 Rodolphe Radau
Rahe 25.3N 97.6W 34.1 2000 Jurgen Rahe
Rakke 4.6S 43.4W 19.2 1976 Rakke, Estónsko
Rana 25.9S 21.9W 12.2 1976 Rana, Nórsko
Raub 42.7N 225.0W 7.1 1979 Raub, Malajzia
Rauch 21.8N 58.2W 34.1 1976 Rauch, Argentína
Rayadurg 18.6S 257.7W 21.8 1991 Rayadurg, India
Rayleigh 75.6S 240.9W 148.7 1973 Lord Rayleigh
Redi 60.6S 267.3W 62.0 1973 Francesco Redi
Renaudot 42.4N 297.4W 64.0 1973 Gabrielle Renaudot Flammarion
Rengo 43.8S 43.7W 13.0 1976 Rengo, Čile
Reuyl 9.8S 193.2W 85.9 1973 Dirk Reuyl
Revda 24.5S 28.5W 27.0 1976 Revda, Rusko
Reykholt 40.8N 86.3W 53.2 1991 Reykholt, Island
Reynolds 75.1S 157.9W 97.5 1973 Osborne Reynolds
Ribe 16.6N 29.2W 11.0 1976 Ribe, Dánsko
Richardson 72.6S 180.4W 95.9 1973 Lewis Fry Richardson
Rimac 45.3N 224.0W 7.6 1979 Rimac, Peru
Rincon 8.1S 43.1W 13.6 1976 Rincon, Bonaire
Ritchey 28.8S 51.0W 79.0 1973 George Willis Ritchey
Roddenberry 49.8S 4.6W 141.0 1994 Gene Roddenberry
Romny 25.6S 18.2W 5.3 1976 Romny, Ukrajina
Rong 22.7N 45.4W 8.8 1988 Rong, Tibet, Čína
Rongxar 26.6N 55.5W 22.0 1987 Rongxar, Tibet, Čína
Ross 57.8S 108.0W 85.0 1973 Frank E. Ross
Rossby 47.9S 192.2W 82.5 1973 Carl G. Rossby
Ruby 25.5S 17.1W 27.3 1976 Ruby, Južná Carolina, USA
Rudaux 38.3N 309.1W 107.0 1973 Lucien Rudaux
Runanga 26.6S 284.1W 40.4 2006-09-14 Runanga, Nový Zéland
Russell 54.9S 347.6W 139.7 1973 Henry Norris Russell
Rutherford 19.2N 10.7W 110.5 1973 Ernest Rutherford
Ruza 34.3S 52.8W 22.0 1979 Ruza, Rusko
Rynok 44.5N 238.3W 9.0 1979 Rynok, Rusko
Rypin 1.3S 41.0W 18.4 1976 Rypin, Poľsko

S[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Sabo 25.4N 49.0W 4.2 1988 Sabo, Rusko
Sagan 10.8N 30.7W 98.1 2000 Carl Sagan
Saheki 21.8S 287.0W 85.0 2006 Tsuneo
Salaga 47.5S 51.1W 27.1 1976 Salaga, Ghana
San Juan 23.1N 48.2W 0.3 1979 San Juan, Portoriko
Sandila 25.8S 30.4W 13.9 1976 Sandila, India
Sangar 27.8S 24.4W 30.9 1976 Sangar, Rusko
Santa Cruz 21.5N 47.3W 0.9 1979 Santa Cruz de Tenerife
Santa Fe 19.5N 48.0W 20.5 1976 Santa Fe, Nové Mexiko, USA
Santaca 41.4S 272.7W 16.0 1991 Santaca, Mozambik
Sarn 77.5S 54.7W 11.9 1991 Sarn, Wales, UK
Sarno 44.7S 54.2W 23.2 1976 Sarno, Taliansko
Satka 43.0S 37.0W 18.7 1976 Satka, Rusko
Sauk 45.0S 32.6W 3.1 1976 Sauk, Wisconsin, USA
Savannah 22.2N 47.9W 0.7 1979 Savannah, Georgia, USA
Savich 27.8S 264.0W 188.3 1991 A. M. Savich
Say 28.4S 29.7W 13.3 1976 Say, Niger
Schaeberle 24.7S 309.9W 160.0 1973 John Martin Schaeberle
Schiaparelli 2.7S 343.3W 471.0 1973 Giovanni Schiaparelli
Schmidt 72.3S 78.1W 212.5 1973 Johann Friedrich Julius Schmidt a Otto Y. Schmidt
Schöner 20.1N 309.5W 195.0 5 1976 Johannes Schöner
Schroeter 1.9S 304.4W 292.0 1973 Johann Hieronymus Schröter
Sebec 39.9S 260.7W 64.0 1991 Sebec, Maine, USA
Secchi 58.3S 258.1W 234.0 1973 Angelo Secchi
Sefadu 28.7N 35.0W 10.8 2006-09-14 Sefadu, Sierra Leone
Semeykin 41.8N 351.4W 76.0 1982 Boris Evgen'evich Semeykin
Seminole 24.4S 19.2W 20.6 1976 Seminole, Florida, USA
Sevel 79.3N 36.8W 2.0 1988 Sevel, Dánsko
Sevi 19.1N 257.0W 3.2 1988 Sevi, Rusko
Sfax 7.8S 43.5W 7.0 1976 Sfax, Tunisko
Shambe 20.8S 30.8W 34.2 1976 Shambe, Sudán
Shardi 10.1N 15.4W 18.0 2006-09-14 Shardi, Pakistan
Sharonov 27.3N 58.6W 102.0 1973 Vsevolod V. Sharonov
Shatskiy 32.7S 14.9W 72.5 1979 N. S. Shatskiy
Shawnee 22.7N 31.6W 17.0 1976 Shawnee, Ohio, USA
Sian 20.2N 48.1W 3.8 1988 Sian, Rusko
Sibu 23.3S 19.8W 18.2 1976 Sibu, Malajzia
Sigli 20.5S 30.9W 31.4 1976 Sigli, Indonézia
Sinda 15.9N 248.8W 6.6 1988 Sinda, Rusko
Singa 22.7S 17.4W 12.8 1976 Singa, Sudán
Sinop 23.5S 249.5W 15.4 1991 Sinop, Turecko
Sinton 40.7N 328.4W 65.2 2007-05-11 William M. Sinton
Sitka 4.4S 39.3W 17.5 1976 Sitka, Aljaška, USA
Sklodowska 33.7N 2.9W 124.0 1973 Maria Sklodowska-Curie
Slipher 47.8S 84.6W 127.0 1973 Vesto Slipher
Smith 66.1S 102.9W 75.5 1973 William Smith
Sögel 23.7S 219.2W 60.1 2006-09-14 Sögel, Nemecko
Soffen 21.6N 55.2W 30.0 5 1976 Gerald A. Soffen
Sokol 42.7S 40.7W 22.4 1976 Sokol, Rusko
Solano 27.0S 251.2W 8.7 1991 Solano, Filipíny
Somerset 9.7S 51.3W 3.3 2006 Somerset, Pennsylvánia, USA
Soochow 16.9N 28.9W 31.8 1976 Suzhou, Jiangsu, Čína
Souris 19.7N 246.8W 2.8 1988 Souris, Manitoba, Kanada
South 77.1S 338.0W 107.1 1973 Sir James South
Spallanzani 58.3S 273.7W 72.5 1973 Lazzaro Spallanzani
Spry 3.8S 38.5W 7.8 1976 Spry, Utah, USA
Spur 22.2N 52.3W 8.4 1976 Spur, Texas, USA
Sripur 31.1S 100.8W 23.4 5 1991 Sripur, Bangladéš
Stege 3.8N 59.6W 77.5 1985 Stege, Dánsko
Steinheim 54.5N 169.4W 11.6 2007-04-16 Steinheim, Bayern, Nemecko
Steno 68.0S 115.6W 106.9 1973 Nicolaus Steno
Stobs 5.0S 38.4W 12.5 1976 Stobs, Škótsko, UK
Stokes 55.9N 188.8W 66.0 1973 George Stokes
Ston 47.2N 237.4W 6.9 1979 Ston, Chorvátsko
Stoney 69.8S 138.6W 171.0 1973 George J. Stoney
Suata 19.1S 253.4W 24.3 1991 Suata, Venezuela
Sucre 23.9N 54.7W 13.4 1976 Sucre, Kolumbia
Suess 67.1S 178.6W 79.2 1973 Eduard Suess
Suf 16.5N 38.3W 9.9 5 1976 Suf, Jordánsko
Sulak 18.3N 78.7W 25.7 1985 Sulak, Rusko
Sumgin 37.0S 48.8W 85.0 1979 M. I. Sumgin
Surt 17.0N 30.7W 9.8 1976 Surt, Líbya
Suzhi 27.7S 274.0W 25.0 1991 Suzhi, Čína
Swanage 26.7N 33.8W 18.7 1997 Swanage, UK
Sytinskaya 42.7N 53.1W 93.2 1982 Nadezhda Nikolaevna Sytinskaya

T[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Tabor 35.8S 58.4W 19.5 1979 Tábor, Česko
Tabou 45.4S 35.1W 8.3 1976 Tabou, Pobrežie Slonoviny
Taejin 35.5S 274.4W 28.0 1991 Taejin, Južná Kórea
Tak 26.3S 28.7W 5.1 1976 Tak, Thajsko
Tala 20.5S 247.3W 9.0 1991 Tala, Tunisko
Talsi 41.9S 49.4W 10.0 1976 Talsi, Litva
Tame 23.0S 108.1W 13.5 1991 Tame, Arauca, Kolumbia
Tara 44.4S 52.9W 34.0 1976 Tara, Írsko
Tarakan 41.5S 30.5W 39.8 1976 Tarakan Island, Borneo, Indonézia
Tarata 3.8S 41.3W 12.3 1976 Tarata, Bolívia
Tarma 16.7N 250.2W 8.9 1988 Tarma, Peru
Tarsus 23.3N 40.3W 19.0 1976 Tarsus, Turecko
Tavua 15.6N 242.5W 32.3 2008 Tavua, Fidži
Taxco 20.9N 40.2W 17.5 1976 Taxco, Mexiko
Taytay 7.4N 19.6W 18.4 2006-09-14 Taytay, Filipíny
Taza 43.9S 45.3W 24.0 1976 Taza, Maroko
Tecolote 24.8S 106.9W 51.0 1991 Tecolote, Nové Mexiko, USA
Teisserenc de Bort 0.4N 315.0W 119.0 1973 Léon Teisserenc de Bort
Tejn 15.6N 253.6W 3.6 1988 Tejn, Dánsko
Telz 21.4N 248.9W 2.6 1988 Telz, Nemecko
Tem' 42.3N 9.5W 5.9 1976 Tem', Rusko
Tepko 15.4N 256.6W 3.8 1988 Tepko, Austrália
Terby 28.3S 285.9W 174.0 1973 François J. Terby
Thermia 19.9N 250.9W 2.9 1988 Thermia, Grécko
Thila 18.09 N 204.58 W 5.3 2008 Thila, Jemen
Thira 14.6S 184.1W 22.5 1997 Thira, Grécko
Thom 41.4S 267.8W 24.0 1991 Thom, Thajsko
Thule 23.6S 25.8W 13.3 1976 Thule, Grónsko
Tibrikot 12.6N 55.0W 61.9 1988 Tibrikot, Nepál
Tignish 31.0S 273.1W 22.0 1991 Tignish, Kanada
Tikhonravov 13.5N 324.2W 386.0 1985 M. K. Tikhonarov
Tikhov 51.1S 254.3W 111.0 1973 Gavriil A. Tikhov
Tile 17.9N 28.7W 7.4 1976 Tile, Somálsko
Timaru 25.5S 22.4W 17.9 1976 Timaru, Nový Zéland
Timbuktu 5.7S 37.6W 73.0 1976 Tombouctou, Mali
Timoshenko 42.0N 64.1W 88.5 1982 Ivan Fedorovich Timoshenko
Tiwi 27.8S 24.8W 21.4 1976 Tiwi, Oman
Toconao 20.9S 74.8W 17.7 2006 Toconao, Čile
Tokko 22.8N 250.6W 2.1 1988 Tokko, Rusko
Tokma 21.5N 251.5W 3.2 1988 Tokma, Rusko
Tolon 18.4N 255.1W 2.7 1988 Tolon, Rusko
Tomari 20.2N 246.3W 5.9 1988 Tomari, Rusko
Tombaugh 3.5N 198.2W 60.3 2006 Clyde William Tombaugh
Tombe 42.8S 44.5W 11.6 1976 Tombe, Sudán
Tomini 16.3N 234.2W 7.4 2006 Tomini, Indonézia
Tooting 23.1N 152.4W 27.5 2006 Tooting, Londýn
Torbay 18.1N 246.0W 6.5 1988 Torbay, Austrália
Toro 17.05N 288.24W 42.2 2008 Toro, Španielsko
Torsö 44.6S 51.2W 16.0 1976 Torsö, Švédsko
Torup 28.2S 262.3W 45.5 1991 Torup, Švédsko
Trinidad 23.6S 251.0W 28.0 1991 Trinidad, Peru
Triolet 37.09S 168.04W 11.66 2008 Triolet, Maurícius
Troika 17.0N 254.9W 13.5 1976 Troika, Švédsko
Trouvelot 16.2N 13.1W 154.7 1973 Etienne L. Trouvelot
Troy 23.4N 52.7W 9.9 1976 Troy, Idaho, USA
Trud 17.9N 31.7W 2.1 1976 Trud, Rusko
Trumpler 61.8S 150.8W 78.0 1973 Robert Julius Trumpler
Tsau 49.8N 239.0W 6.5 1979 Tsau, Botswana
Tsukuba 48.9N 226.1W 1.8 1979 Tsukuba, Japonsko
Tuapi 17.2N 255.7W 4.6 1988 Tuapi, Nikaragua
Tugaske 32.1S 101.2W 31.3 1991 Tugaske, Saskatchewan, Kanada
Tumul 14.9N 255.5W 8.8 1988 Tumul, Rusko
Tungla 41.1S 270.5W 17.0 1991 Tungla, Nikaragua
Tura 26.9S 22.0W 16.4 1976 Tura, Rusko
Turbi 41.0S 51.5W 31.3 1976 Turbi, Keňa
Turma 17.5N 252.0W 6.8 1988 Turma, Rusko
Tuscaloosa 0.0N 331.3W 60.0 2000 Tuscaloosa, Alabama, USA
Tuskegee 2.9S 36.2W 66.7 1976 Tuskegee, Alabama, USA
Tycho Brahe 49.8S 213.9W 106.0 1973 Tycho Brahe
Tyndall 40.0N 190.1W 86.8 1973 John Tyndall

U[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Udzha 81.9N 282.8W 45.0 2006 Udzha, Rusko
Ulu 22.7N 252.7W 3.4 1988 Ulu, Rusko
Ulya 18.1S 248.4W 8.6 1991 Ulya, Rusko
Umatac 42.8N 222.8W 17.5 1979 Umatac, Guam
Urk 23.4N 248.6W 2.8 1988 Urk, Holandsko
Utan 24.5N 246.3W 4.6 1988 Utan, Rusko
Uzer 1.2S 1.8W 8.8 2006-09-14 Uzer, Francúzsko

V[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Vaals 4.0S 33.0W 10.6 1976 Vaals, Holandsko
Valga 44.7S 36.7W 17.0 1976 Valga, Estónsko
Valverde 20.3N 55.8W 36.3 1976 Valverde, Dominikánska republika
Vätö 44.0S 53.7W 20.0 1976 Vätö, Švédsko
Vaux 18.1N 32.9W 6.3 1976 Vaux, Francúzsko
Verlaine 9.3S 296.0W 43.0 1994 Verlaine, Francúzsko
Vernal 5.88N 4.5W 57.0 2006-12-14 Vernal, Utah
Very 49.6S 177.1W 114.0 1973 Frank Washington Very
Viana 19.4N 255.3W 30.0 1976 Viana, Brazília
Victoria 2.05S 5.5W 0.75 - Victoria
Vik 36.4S 64.0W 23.0 1979 Vík, Island
Vils 39.4N 11.8W 6.9 1976 Vils, Rakúsko
Vinogradov 20.2S 37.7W 223.5 1979 Aleksandr P. Vinogradov
Vinogradsky 56.5S 216.2W 64.0 1973 Sergei N. Vinogradsky
Virrat 31.1S 103.0W 53.6 1991 Virrat, Fínsko
Vishniac 76.7S 276.1W 86.1 1976 Wolf V. Vishniac
Vivero 49.3N 241.2W 27.5 1979 Vivero, Šplanielsko
Voeykov 32.4S 76.2W 76.0 1979 A.I. Voeykov
Vogel 37.1S 13.4W 121.0 1973 Hermann Carl Vogel
Volgograd 23.2N 51.3W 8.4 1976 Volgograd, Rusko
Vol'sk 48.4N 224.9W 1.6 1979 Volsk, Rusko
Von Kármán 64.6S 58.5W 90.0 5 1973 Theodore von Kármán
Voo 27.2S 20.0W 1.5 1976 Voo, Keňa
Voza 23.6N 53.6W 2.6 1988 Voza, Šalamúnove ostrovy

W[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Wabash 21.6N 33.7W 42.0 1976 Wabash, Indiana, USA
Wahoo 23.5N 33.8W 67.2 1976 Wahoo, Nebraska, USA
Wajir 27.3S 254.6W 12.0 1991 Wajir, Keňa
Wallace 52.9S 249.4W 173.0 1973 Alfred Russel Wallace
Wallops 46.9N 227.3W 2.0 1979 Wallops Flight Facility, Virgínia, USA
Wallula 9.9S 54.4W 12.5 2006 Wallula, Washington, USA
Warra 21.0N 37.7W 10.3 1976 Warra, Austrália
Waspam 20.6N 56.7W 41.8 1976 Waspam, Nikaragua
Wassamu 25.8N 53.3W 17.5 1976 Wassamu, Japonsko
Wau 45.2S 42.7W 6.0 1976 Wau, Papua-Nová Guinea
Weert 19.9N 51.8W 10.0 1976 Weert, Holandsko
Wegener 64.6S 4.0W 76.8 1973 Alfred Wegener
Weinbaum 65.7S 245.5W 89.4 1973 Stanley G. Weinbaum
Wells 60.2S 237.9W 103.0 1973 H. G. Wells
Wer 46.0N 6.2W 3.1 1976 Wer, India
Wicklow 2.0S 40.6W 22.4 1976 Wicklow, Írsko
Wien 10.8S 220.4W 120.4 1976 Wilhelm Wien
Williams 18.7S 164.3W 126.0 1973 Arthur S. Williams
Wilmington 21.8N 47.5W 0.5 1979 Wilmington, Delaware, USA
Wiltz 15.51 N 200.91 W 1.2 2008 Wiltz, Luxembursko
Windfall 2.1S 43.4W 17.9 1976 Windfall, Alberta, Kanada
Wink 6.6S 41.4W 10.5 1976 Wink, Texas, USA
Winslow 3.8S 300.8W 1.0 2006 Winslow, Arizona, USA
Wirtz 48.6S 26.0W 129.0 1973 Carl Wilhelm Wirtz
Wislicenus 18.4S 348.6W 139.0 1973 Walter Wislicenus
Woking 5.1N 277.1W 9.8 2006-09-14 Woking, Anglicko
Woolgar 34.9N 85.6W 15.5 1991 Woolgar, Queensland, Austrália
Woomera 48.4N 227.4W 2.5 1979 Woomera, Austrália
Worcester 26.9N 50.5W 24.0 1988 Worcester, New York (štát), USA
Wright 58.9S 151.0W 115.0 1973 William Hammond Wright
Wukari 32.1S 102.9W 38.4 1991 Wukari, Nigéria
Wynn-Williams 55.1S 299.9W 67.2 2006-12-14 David D. Wynn-Williams

X[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Xainza 0.8N 4.0W 24.6 2006-09-14 Xainza, Čína
Xui 15.3N 247.4W 2.7 1988 Xui, Brazília

Y[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Yakima 43.4N 3.2W 13.0 1976 Yakima, Washington, USA
Yala 17.6N 38.7W 19.8 1976 Yala, Thajsko
Yalata 22.0N 253.9W 4.8 1988 Yalata, Austrália
Yalgoo 4.9N 275.9W 17.9 2006-09-14 Yalgoo, Austrália
Yar 22.5N 39.2W 6.4 1976 Yar, Rusko
Yat 18.3N 29.1W 7.6 1976 Yat, Niger
Yebra 21.0N 254.4W 4.4 1988 Yebra, Španielsko
Yegros 22.5S 23.7W 14.5 1976 Yegros, Paraguaj
Yorktown 23.1N 48.7W 8.1 1976 Yorktown, Virgínia, USA
Yoro 23.0N 28.1W 9.8 1976 Yoro, Honduras
Yungay 44.2S 44.8W 21.0 1976 Yungay, Peru
Yuty 22.4N 34.2W 19.9 1976 Yuty, Paraguaj

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Kráter Zemepisná šírka Zemepisná dĺžka Priemer Dátum pomenovania Pomenovaný po
Zarand 3.4S 1.5W 2.2 2006-09-14 Zarand, Irán
Zaranj 12.1N 247.0W 28.0 2008 Zaranj, Afganistan
Zhigou 29.4S 102.7W 22.0 1991 Zhigou, Čína
Zilair 32.1S 33.0W 48.0 1979 Zilair, Rusko
Zir 18.7N 36.6W 6.2 1976 Zir, Turecko
Zongo 34.1S 41.8W 46.9 1979 Zongo, Kongo
Žulanka 2.3S 42.3W 47.1 5 1976 Žulanka, Rusko
Zumba 28.7S 133.2W 3.3 2006 Zumba, Ekvádor
Zuni 19.4N 29.6W 25.1 1976 Zuni, New Mexico, USA
Zunil 7.8N 193.9W 10.4 2003 Zunil, Guatemala
Zutphen 14.0S 185.8W 38.0 2003 Zutphen, Holandsko

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]