Portál:Divadlo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
S portálom je prepojených 873 článkov.


Divadelný portál

Divadlo je spojením niekoľkých druhov umenia: dramatickej literatúry, réžie, herectva, výtvarného umenia, hudby a umenia pozerať sa. Tieto všetky zložky tvoria nový, svojbytný druh umenia – divadlo.

Divadlo ako jediný druh umenia nemôže existovať bez obecenstva, iba v spojení divadla s divákmi sa divadlo stáva tým, čím je. Divadlo je umením spoločenským. Je tvorivým činom s krátkym trvaním. Je ako sviecou, ktorá horí a potom zhasne. Iné umelecké diela ako obraz alebo socha po dokončení trvajú, ale divadelné predstavenie sa končí, zanikne. Iba zážitok z neho doznieva v duši diváka.

Divadelný index (24. marec - 1707 článkov)
? A Á B C Č D E É F G H CH I J K L Ľ M N O P R S Š T V W Y Z Ž
Refresh
26. aprílupraviť
26. apríl

Odporúčaný článokupraviť
William Shakespeare
William Shakespeare

William Shakespeare (* apríl 1564; pokrstený 26. apríla 1564, Stratford-upon-Avon – † 23. apríl 1616, Stratford-upon-Avon) bol významný anglický spisovateľ a dramatik.

William Shakespeare sa narodil ako tretí z ôsmich detí. Jeho otec bol v Stratforde považovaný za významného muža. Shakespeare pravdepodobne navštevoval Gymnázium Eduarda VI. v Stratforde. Ako osemnásťročný sa oženil s Anne Hathwayovou. Anne bola dcérou farmára zo Shothery a svadba sa konala neobvykle rýchlo. Dôvodom bolo zrejme Annine tehotenstvo. V roku 1583 sa im totiž narodila dcéra Susanna (pokrstená 27. mája) a v roku 1585 prišli na svet dvojčatá Hamnet a Judith. Shakespearov jediný syn, ktorého meno pripomína aj jedna z jeho najslávnejších hier, Hamlet, však zomrel v mladom veku.

Nie je známe, kedy a prečo sa Shakespeare rozhodol odísť zo Stratfordu do Londýna, ani čo bolo impulzom k jeho londýnskej kariére herca a dramatika. Shakespeare sa stal členom jednej z dvoch najznámejších divadelných skupín v Londýne, a po menej úspešnej kariére herca sa stal populárnym autorom dramatických textov.


Kategórieupraviť
Divadlo na Slovenskuupraviť
Povedali o divadleupraviť
Život je divadlo. Vieme ale, čo sa hrá?
Franciszek A. Bielaszewski
Láska k divadlu začína tým, že do neho prídeme včas.
Miroslav Horníček
Svet je jedno veľké divadlo, kde čas mení kostýmy, kulisy a hercov, ale hra ostáva… A tak ľudia v ňom; žijú hrajúc a hrajú žijúcich…
– -
Dobré divadlo začína dobrým vrátnikom.
Jan Werich
Ľudia chcú byť v divadle prekvapení. Ale tým, čo očakávajú.
Tristan Bernard
Novinky rokaupraviť

Udalosti roka 2023:

Vedeli ste, že...upraviť
  • ... prvé divadelné hry sa hrali len s jedným hercom (nazývaným protagonista) a zborom ľudí, ktorí mu pomohli vyrozprávať príbeh?
  • ... v súčastnosti Divadlo Aréna je v Bratislave technicky najmodernejšie vybavené?
Obrázokupraviť

Teatro alla Scala di Milano


Budova divadla La Scala v Miláne v Taliansku
Teatro alla Scala je jeden zo svetovo najznámejších operných domov. Divadlo bolo slávnostne otvorené 3. augusta 1778 pod názvom Nuevo Regio Ducal Teatro alla Scala Salieriho operou L'Europa riconosciuta.


Najnovšie článkyupraviť

Divadlo Petra Mankoveckého · Claude Carliez · Arturo Maly · Panické divadlo · Albín Medúz · Jon Fosse · E. Elias Merhige · Isabela Merced · Kathleen Turnerová · Shawnee Smithová · Malcolm Bradbury · Tracy Pollanová · Eeva Liisa Mannerová · Marína Oľga Horváthová · Jela Krčméry-Vrteľová · Glynis Johnsová · Kari Hotakainen · Johannes Linnankoski · Sylvia Sidney · Hana Slivková · Aleksis Kivi · John Gavin · Samantha Mathisová · Elisabeth Shueová · Willa Fitzgeraldová · Gemma Jones · Petr Pospíchal · Heather Matarazzo · Mary McDonnellová · Lauren Grahamová · Billie Whitelawová · Kelly Reillyová · Christian Slater · Anna Popplewellová · Kľúč pre dvoch · Lucy Punchová · Suzanne Somersová · Raven-Symoné · Brittany Snowová · Sienna Guilloryová

Pomôžte námupraviť

Slovenská Wikipédia sa veľmi rýchlo rozrastá a to najmä vďaka Vám – nadšencom, ktorí do nej neustále prispievate. Za to vám patrí veľká vďaka.
Pomôžte nám však skvalitniť i články v sekcii Divadlo.

Práve v tejto sekcii ostáva veľa nepokrytých – červených miest, ktoré je potrebné zaplniť vašimi článkami. Nechajte sa inšpirovať kategóriou literárnych výhonkov, zoznamom 1000 najdôležitejších článkov alebo červenými odkazmi, ktoré sa nachádzajú i na tejto stránke.

S radosťou privítame vaše články s biografiami divadelných osobností – dramatikov, režisérov, dramaturgov, hercov, scénografov a kostýmových výtvarníkov. Taktiež radi uvidíme vaše články s fotografiami slovenských divadiel, ktoré sú vo vašom meste; rozbory divadelných hier a články s vysvetleniami divadelnej terminológie.

Ďakujeme!

Iné projektyupraviť
  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Divadlo
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Divadlo
  • Spolupracuj na Wikislovníku Wikislovník ponúka heslo Divadlo
Oznámeniaupraviť

Ak ste vo Wikipédii nový, prečítajte si stránku Wikipédia:Wikiportál, pravdepodobne vám pomôže.

Články, ktoré sa týkajú tohto portálu môžete na tento portál odkázať buď prostredníctvom IB alebo šablónou {{Portál|Divadlo|Divadelný}}, ktorú vložíte na koniec tesne pred kategórie. Ďakujeme!

Správcovia portáluupraviť
Ostatné portály