Zoznam štátov podľa hrubého domáceho produktu v prepočte na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Mapa sveta s rozdelením štátov podľa HDP na hlavu na základe údajov MMF z roku 2005.

Tento článok obsahuje zoznam štátov a závislých území zoradených podľa hrubého domáceho produktu na jedného obyvateľa v parite kúpnej sily (pozri hrubý domáci produkt v prepočte na jedného obyvateľa a hrubý domáci produkt v parite kúpnej sily). Toto číslo je jediné ako-tak objektívne bežné meradlo relatívneho ekonomického bohatstva tej-ktorej krajiny. Pre porovnanie sú použité údaje z dvoch rôznych zdrojov:

  • Druhá tabuľka je zostavená na základe publikácie CIA World Factbook aktualizovanej v apríli 2006, ktorú vydáva americká tajná služba CIA. Údaje sú platné pre roky 19932005, pričom väčšina z nich je z roku 2005.

Každá tabuľka obsahuje priemer pre celý svet a pre Európsku úniu. Všetky údaje sú v medzinárodných dolároch.

Zoznam podľa
Medzinárodného menového fondu (2005)
Zoznam podľa
CIA World Factbook (2005)
Por. Štát HDP
 –  Svet 9 448
1 Luxembursko 69 800
2 Nórsko 42 364
3 Spojené štáty 41 399
4 Írsko 40 610
5 Island 35 586
6 Dánsko 34 737
7 Kanada 34 273
8 Rakúsko 33 615
Hongkong 33 411
9 Švajčiarsko 32 571
10 Katar 31 397
11 Belgicko 31 244
12 Fínsko 31 208
13 Austrália 30 897
14 Holandsko 30 862
15 Japonsko 30 615
16 Nemecko 30 579
17 Spojené kráľovstvo 30 470
18 Švédsko 29 898
19 Francúzsko 29 316
20 Taliansko 28 760
21 Singapur 28 100
22 Spojené arabské emiráty 27 957
23 Taiwan 27 572
Európska únia 27 236
24 Španielsko 26 320
25 Brunej 24 826
26 Nový Zéland 24 769
27 Izrael 23 416
Holandské Antily 22 750
28 Grécko 22 392
29 Slovinsko 21 911
30 Cyprus 21 232
31 Kórejská republika 20 590
32 Bahamy 20 076
33 Bahrajn 19 799
34 Malta 19 739
35 Portugalsko 19 335
36 Česko 18 375
37 Barbados 17 610
38 Maďarsko 17 405
39 Omán 16 862
40 Rovníková Guinea 16 507
41 Estónsko 16 414
42 Kuvajt 16 301
43 Slovensko 16 041
44 Saudská Arábia 15 229
45 Svätý Krištof a Nevis 14 649
46 Trinidad a Tobago 14 258
47 Litva 14 158
48 Argentína 14 109
49 Poľsko 12 994
50 Maurícius 12 966
51 Lotyšsko 12 622
52 Južná Afrika 12 160
53 Chorvátsko 12 158
54 Čile 11 937
55 Seychely 11 818
56 Líbya 11 630
57 Antigua a Barbuda 11 523
58 Botswana 11 410
59 Malajzia 11 201
60 Rusko 11 041
61 Kostarika 10 434
62 Mexiko 10 186
63 Uruguaj 10 028
64 Bulharsko 9 223
65 Rumunsko 8 785
66 Brazília 8 584
67 Thajsko 8 319
68 Kazachstan 8 318
69 Tunisko 8 255
70 Grenada 8 198
71 Turkménsko 8 098
72 Irán 7 980
73 Turecko 7 950
74 Tonga 7 935
75 Belize 7 832
76 Bielorusko 7 711
77 Maldivy 7 675
78 Macedónsko 7 645
79 Kolumbia 7 565
80 Svätý Vincent a Grenadíny 7 493
81 Panama 7 283
82 Čína 7 204
83 Dominikánska republika 7 203
84 Alžírsko 7 189
85 Ukrajina 7 156
86 Namíbia 7 101
87 Gabon 7 055
88 Libanon 6 681
89 Dominika 6 520
90 Kapverdy 6 418
91 Fidži 6 375
92 Samoa 6 344
93 Venezuela 6 186
94 Bosna a Hercegovina 6 035
95 Peru 5 983
96 Svätá Lucia 5 950
97 Surinam 5 683
98 Srbsko a Čierna Hora 5 348
99 Svazijsko 5 245
100 Filipíny 4 923
101 Jordánsko 4 825
102 Albánsko 4 764
103 Guyana 4 612
104 Azerbajdžan 4 601
105 Paraguaj 4 555
106 Salvádor 4 511
107 Maroko 4 503
108 Indonézia 4 458
109 Srí Lanka 4 384
110 Egypt 4 317
111 Ekvádor 4 316
112 Jamajka 4 293
113 Arménsko 4 270
114 Guatemala 4 155
115 Bhután 3 921
116 Sýria 3 847
117 Nikaragua 3 636
118 Gruzínsko 3 616
119 Vanuatu 3 346
120 India 3 344
121 Vietnam 3 025
122 Honduras 3 009
123 Bolívia 2 817
124 Angola 2 813
125 Ghana 2 643
126 Pakistan 2 628
127 Zimbabwe 2 607
128 Kamerun 2 421
129 Papua-Nová Guinea 2 418
130 Mauritánia 2 402
131 Kambodža 2 399
132 Sudán 2 396
133 Moldavsko 2 374
134 Kiribati 2 358
135 Mongolsko 2 175
136 Laos 2 124
137 Lesotho 2 113
138 Kirgizsko 2 088
139 Džibutsko 2 070
140 Guinea 2 035
141 Bangladéš 2 011
142 Gambia 2 002
143 Uzbekistan 1 920
144 Šalamúnove ostrovy 1 894
145 Komory 1 877
146 Haiti 1 783
147 Senegal 1 759
148 Mjanmarsko 1 691
149 Togo 1 675
150 Nepál 1 675
151 Uganda 1 617
152 Svätý Tomáš a Princov ostrov 1 547
153 Čad 1 519
154 Keňa 1 445
155 Pobrežie Slonoviny 1 441
156 Mozambik 1 389
157 Tadžikistan 1 388
158 Rwanda 1 380
159 Kongo 1 369
160 Afganistan 1 310
161 Burkina 1 284
162 Nigéria 1 188
163 Benin 1 176
164 Mali 1 154
165 Stredoafrická republika 1 128
166 Zambia 931
167 Madagaskar 905
168 Sierra Leone 903
169 Niger 872
170 Eritrea 858
171 Etiópia 823
172 Kongo (býv. Zair) 774
173 Jemen 751
174 Burundi 739
175 Guinea-Bissau 736
176 Tanzánia 723
177 Malawi 596
Por. Štát HDP
Svet 9 300
Bermudy 69 9001
1 Luxembursko 55 600
2 Rovníková Guinea 50 200
3 Nórsko 42 400
4 Spojené štáty 42 000
Guernsey 40 0002
Jersey 40 0002
Britské Panenské ostrovy 38 5001
Hongkong 37 400
5 Švajčiarsko 35 300
6 Island 34 900
7 San Maríno 34 6004
8 Írsko 34 100
9 Dánsko 33 400
10 Rakúsko 32 900
11 Kanada 32 900
Kajmanie ostrovy 32 3001
12 Austrália 32 000
13 Belgicko 31 900
14 Spojené kráľovstvo 30 900
15 Japonsko 30 700
16 Fínsko 30 600
17 Holandsko 30 600
18 Francúzsko 30 000
19 Singapur 29 900
20 Nemecko 29 800
21 Švédsko 29 800
22 Spojené arabské emiráty 29 100
Man 28 5002
23 Taliansko 28 400
Európska únia 28 100
Gibraltár 27 9005
24 Monako 27 0005
25 Taiwan 26 700
26 Katar 26 100
27 Španielsko 25 200
Falklandy 25 0005
28 Lichtenštajnsko 25 0003
29 Nový Zéland 24 200
30 Andorra 24 0001
31 Brunej 23 6002
32 Grécko 22 800
33 Kuvajt 22 800
34 Izrael 22 300
Faerské ostrovy 22 0004
Macao 22 0001
Aruba 21 8001
35 Cyprus 21 600
36 Slovinsko 21 000
37 Bahrajn 20 500
38 Kórejská republika 20 400
Grónsko 20 0004
39 Malta 19 000
40 Bahamy 18 900
41 Portugalsko 18 600
Portoriko 18 500
42 Česko 18 100
Francúzska Polynézia 17 5002
43 Barbados 17 400
Americké Panenské ostrovy 17 2003
44 Estónsko 16 400
45 Maďarsko 16 100
Holandské Antily 16 0001
46 Uruguaj 16 000
47 Slovensko 15 800
Guam 15 000
Nová Kaledónia 15 0002
Martinik 14 4002
48 Litva 13 900
49 Argentína 13 700
50 Omán 13 400
51 Maurícius 13 200
52 Lotyšsko 13 000
53 Saudská Arábia 12 900
54 Trinidad a Tobago 12 900
55 Poľsko 12 700
Severné Mariány 12 5005
56 Južná Afrika 12 100
57 Chorvátsko 11 600
Turks a Caicos 11 5003
58 Čile 11 300
59 Antigua a Barbuda 11 0003
60 Rusko 10 700
61 Malajzia 10 400
62 Kostarika 10 100
63 Mexiko 10 100
64 Botswana 10 000
65 Bulharsko 9 000
66 Palau 9 0004
67 Kazachstan 8 800
68 Svätý Krištof a Nevis 8 8003
69 Brazília 8 400
70 Rumunsko 8 400
71 Líbya 8 400
Francúzska Guyana 8 3002
72 Thajsko 8 300
73 Namíbia 8 200
74 Irán 8 100
Americká Samoa 8 0005
Guadeloupe 7 9002
75 Turecko 7 900
76 Seychely 7 8003
77 Bielorusko 7 700
78 Macedónsko 7 600
79 Tunisko 7 600
Anguilla 7 5003
80 Alžírsko 7 200
81 Cyprus 7 135
82 Kolumbia 7 100
83 Panama 7 100
Saint Pierre a Miquelon 7 0004
84 Belize 6 800
85 Ukrajina 6 800
86 Bosna a Hercegovina 6 800
87 Dominikánska republika 6 600
88 Venezuela 6 500
89 Čile 6 300
90 Kapverdy 6 200
Réunion 6 200
91 Fidži 6 100
92 Peru 6 100
93 Turkménsko 6 100
94 Gabon 5 800
95 Samoa 5 6003
96 Dominika 5 5002
97 Svazijsko 5 500
98 Svätá Lucia 5 4003
99 Arménsko 5 300
100 Libanon 5 300
101 Guatemala 5 200
102 Salvádor 5 100
103 Filipíny 5 100
Cookove ostrovy 11 9204
104 Grenada 5 0003
105 Nauru 5 000
106 Albánsko 4 900
107 Paraguaj 4 900
108 Jordánsko 4 800
109 Azerbajdžan 4 700
110 Egypt 4 400
111 Srí Lanka 4 300
112 Maroko 4 300
113 Jamajka 4 200
114 Surinam 4 100
115 Ekvádor 3 900
116 Maldivy 3 9003
117 Guyana 3 800
Wallis a Futuna 3 8001
118 Indonézia 3 700
Niue 3 6005
119 India 3 400
120 Irak 3 400
121 Sýria 3 400
Montserrat 3 4003
122 Kuba 3 300
123 Gruzínsko 3 300
124 Angola 3 200
125 Lesotho 3 000
126 Vietnam 3 000
127 Vanuatu 2 9002
128 Svätý Vincent a Grenadíny 2 9003
129 Honduras 2 800
130 Bolívia 2 700
131 Srbsko a Čierna Hora 2 700
Mayotte 2 6002
Svätá Helena 2 5007
132 Ghana 2 400
133 Papua-Nová Guinea 2 400
134 Pakistan 2 400
135 Nikaragua 2 400
136 Tonga 2 3003
137 Kambodža 2 200
138 Mongolsko 2 200
139 Guinea 2 200
140 Bangladéš 2 100
141 Zimbabwe 2 100
142 Sudán 2 100
143 Moldavsko 2 100
144 Mikronézia 2 0003
145 Uzbekistan 2 000
146 Mauritánia 2 000
147 Kamerun 1 900
148 Laos 1 900
149 Čad 1 800
150 Kirgizsko 1 800
151 Kórejská ľudovodemokratická republika 1 800
152 Gambia 1 800
153 Šalamúnove ostrovy 1 7003
154 Uganda 1 700
155 Togo 1 700
156 Senegal 1 700
157 Mjanmarsko 1 600
158 Haiti 1 600
159 Marshallove ostrovy 1 6004
160 Pobrežie Slonoviny 1 500
161 Nepál 1 500
162 Bhután 1 4002
163 Džibutsko 1 3003
164 Mozambik 1 300
165 Rwanda 1 300
166 Keňa 1 200
167 Burkina 1 200
168 Tadžikistan 1 200
169 Svätý Tomáš a Princov ostrov 1 2002
170 Benin 1 100
171 Stredoafrická republika 1 100
 –  Západný Breh 1 1002
172 Tuvalu 1 1005
173 Eritrea 1 000
174 Nigéria 1 000
175 Mali 1 000
Tokelau 1 0008
176 Libéria 900
177 Madagaskar 900
178 Zambia 900
179 Sierra Leone 900
180 Afganistan 8001
181 Jemen 800
182 Guinea-Bissau 800
183 Niger 800
184 Kongo (býv. Zair) 800
185 Kiribati 8004
186 Etiópia 800
187 Kongo 700
188 Tanzánia 700
189 Burundi 600
190 Komory 600
191 Somálsko 600
192 Malawi 600
 –  Pásmo Gazy 6002
193 Východný Timor 4001

Zdroj:

Zdroj:

Poznámky:
1 – Údaj je z roku 2004.
2 – Údaj je z roku 2003.
3 – Údaj je z roku 2002.
4 – Údaj je z roku 2001.
5 – Údaj je z roku 2000.
6 – Údaj je z roku 1999.
7 – Údaj je z roku 1998.
8 – Údaj je z roku 1993.