Zoznam medzinárodných poznávacích značiek

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam medzinárodných poznávacích značiek, ktorý obsahuje predpísané medzinárodné poznávacie značky vozidiel zo všetkých štátov sveta:

A Rakúsko (podľa lat. Austria)
AFG Afganistan
AG Antigua a Barbuda
AL Albánsko
AND Andorra
ANG Angola
ARM Arménsko
AUS Austrália
AZ Azerbajdžan
B Belgicko
BD Bangladéš
BDS Barbados
BF Burkina Faso
BG Bulharsko
BH Belize
BHT Bhután
BIH Bosna a Hercegovina (podľa Bosnia i Herzegovina)
BOL Bolívia
BP Protektorát Bečuánsko (1935 – 1966)
BR Brazília
BRN Bahrajn
BRU Brunej
BS Bahamy
BU Burundi
BVI Britské Panenské ostrovy (podľa British Virgin Islands)
BW Botswana (od roku 2003)
BY Bielorusko
BZ Belize
C Kuba
CAM Kamerun
CD Kongo (býv. Zair)
CDN Kanada
CH Švajčiarsko (poďla lat. Confederatio Helvetica)
CI Pobrežie Slonoviny (podľa franc. Côte d'Ivoire)
CL Srí Lanka (podľa starého názvu Ceylon)
CO Kolumbia
COM Komory
CR Kostarika (podľa Costa Rica)
CS Česko-Slovensko (do roku 1992)
CV Kapverdy (podľa Cape Verde)
CY Cyprus
CZ Česko
D Nemecko (do roku 1990 Nemecká spolková republika)
DDR Nemecká demokratická republika (do roku 1990, odvodené od Deutsche Demokratische Republik)
DARS Západná Sahara
DJI Džibutsko
DK Dánsko
DOM Dominikánska republika
DVRK Kórejská ľudovodemokratická republika
DY Benin
DZ Alžírsko
E Španielsko (podľa Espaňa)
EAK Keňa
EAT Tanzánia
EAU Uganda
EC Ekvádor
ER Eritrea
ES Salvádor
EST Estónsko
ET Egypt
ETH Etiópia
F Francúzsko
FIN Fínsko (od roku 1995, dovtedy SF)
FJI Fidži
FL Lichtenštajnsko (podľa Fürstentum Liechtenstein)
FR Faerské ostrovy
FSM Mikronézia (podľa Federated States of Micronesia)
G Gabon
GB Spojené kráľovstvo (podľa Great Britain)
GBA Alderney (Britské územie)
GBG Guernsey (Britské územie)
GBJ Jersey (Britské územie)
GBM Man (Britské územie)
GBZ Gibraltár (Britské územie)
GCA Guatemala
GE Gruzínsko
GH Ghana
GQ Rovníková Guinea
GR Grécko
GUY Guyana
H Maďarsko (podľa Hungary)
HK Hongkong
HN Honduras
HR Chorvátsko (podľa HRrvatska)
I Taliansko
IL Izrael
IND India
IR Irán
IRL Írsko
IRQ Irak
IS Island
J Japonsko
JA Jamajka
JOR Jordánsko
K Kambodža
KIR Kiribati
KN Grónsko (podľa grónskeho Kalaallit Nunaat)
KS Kirgizsko
KSA Saudská Arábia
KWT Kuvajt
KZ Kazachstan
L Luxembursko
LAO Laos
LAR Líbya
LB Libéria
LS Lesoto
LT Litva (podľa Lithuania)
LV Lotyšsko (podľa Latvia)
M Malta
MA Maroko
MAL Malajzia
MC Monako
MD Moldavsko
MEX Mexiko
MGL Mongolsko
MH Marshallove ostrovy
MK Macedónsko
MNE Čierna Hora (odvodené od MonteNEgro, predtým SCG)
MOC Mozambik
MS Maurícius
MV Maldivy
MW Malawi
MYA Mjanmarsko
N Nórsko
NA Holandské Antily
NAM Namíbia
NAU Nauru
NEP Nepál
NIC Nikaragua
NL Holandsko
NZ Nový Zéland
OM Omán
P Portugalsko
PA Panama
PAL Palau
PE Peru
PK Pakistan
PL Poľsko
PNG Papua-Nová Guinea
PS Palestína
PY Paraguaj
Q Katar
R Do roku 1992 označenie pre Rumunsko
RA Argentína podľa (Republic of Argentina)
RB Botswana (do roku 2003, podľa Republic of Botswana)
RC Čína (podľa Republic of China)
RCA Stredoafrická republika (podľa Republic of Central Africa)
RCB Kongo
RCH Čile (podľa Republic of Chile)
RE Réunion
RG Guinea (podľa Republic of Guinea)
RH Haiti (podľa Republic of Haiti)
RI Indonézia (podľa Republic of Indonesia)
RIM Mauritánia
RL Libanon (podľa Republic of Libanon)
RM Madagaskar
RMM Mali
RN Niger
RO Rumunsko (do roku 1992 R)
ROK Kórea (podľa Republic of Korea)
ROU Uruguaj (podľa Republic of Uruguay)
RP Filipíny
RSM San Maríno (Podľa Republica di San Marino)
RT Togo
RUS Rusko
RWA Rwanda
S Švédsko
SRB Srbsko (odvodené od Serbia/Srbija, predtým SCG)
SCG Srbsko a Čierna Hora (počas existencie 2003 – 2006, predtým YU, potom MNE, SRB)
SCN Svätý Krištof a Nevis
SD Svazijsko
SF už nepoužívané označenie pre Fínsko (teraz FIN)
SGP Singapur
SK Slovensko (1992 : SQ)
SK Sarawak (v rokoch 1955 – 1963, teraz súčasť Malajzie)
SLO Slovinsko
SME Surinam
SN Senegal
SOL Šalamúnove ostrovy
SP Somálsko
STP Svätý Tomáš a Princov ostrov
SU Sovietsky zväz (Zväz sovietskych socialistických republík, do roku 1991)
SUD Sudán
SY Seychely
SYR Sýria
TCH Čad
THA Thajsko
TJ Tadžikistan
TL Východný Timor (Podľa Timor-Leste)
TM Turkménsko
TN Tunisko
TO Tonga
TR Turecko
TT Trinidad a Tobago
TUV Tuvalu
UA Ukrajina
UAE Spojené Arabské Emiráty
USA Spojené štáty
UZ Uzbekistan
V Vatikán
VN Vietnam
VU Vanuatu
WAG Gambia
WAL Sierra Leone
WAN Nigéria
WD Dominika
WG Grenada
WL Svätá Lucia
WS Samoa (podľa Western Samoa)
WV Svätý Vincent a Grenadíny
YAR Jemen
YU pôvodne pre Juhosláviu do roku 2003
YV Venezuela
Z Zambia
ZA Južná Afrika
ZW Zimbabwe