Zoznam ľudí, ktorí leteli do vesmíru

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je abecedný zoznam ľudí, ktorí leteli do vesmíru, ľudí, ktorí sa zúčastnili pilotovaných vesmírnych letov.

Mená zobrazené italikou sú cestovatelia, ktorí opustili nízku obežnú dráhu Zeme, mená zobrazené hrubo sú cestovatelia, ktorí pracovali na povrchu Mesiaca. Vlajka zobrazuje štátnu príslušnosť cestovateľa v čase letu (letov). Hviezdička (*) vedľa mena označuje osobu, ktorá zahynula počas vesmírneho letu. Číslo uvedené na konci riadku udáva počet uskutočnených vesmírnych letov.

Kritéria pre určenie ľudí, ktorí sa zúčastnili vesmírneho letu sú rôzne. V doleuvedenom zozname sú zapísaní ľudia podľa kritérií FAI, ktoré definujú vesmírny let ako let nad 100 kilometrov. V Spojených štátoch sú profesionálni, vojenskí a komerční astronauti už tí, ktorí cestovali nad 80 kilometrov. Podľa definície COSPAR sú to iba ľudia, ktorý uskutočnili orbitálny let. Ľudí, ktorí zahynuli počas príprav na vesmírny let alebo zahynuli pred dosiahnutím požadovanej výšky, ako napr. Christu McAuliffeovú môžete nájsť v článkoch o vesmírnych katastrofách.

K 16. júlu 2009 502 ľudí z 38. krajín cestovalo do vesmíru podľa pravidiel FAI, kým podľa definície platnej v Spojených štátoch to bolo 508 ľudí. Z týchto ľudí 499 dosiahlo obežnú dráhu Zeme a 24 ľudí cestovalo až za ňu. Vesmírni cestovatelia celkovo vo vesmíre strávili viac ako 29 000 človekodní (alebo kumulatívne viac ako 77 rokov) vrátane viac ako 100 človekodní na výstupoch do otvoreného vesmíru.[1]

A[upraviť | upraviť zdroj]

B[upraviť | upraviť zdroj]

C[upraviť | upraviť zdroj]

Č[upraviť | upraviť zdroj]

D[upraviť | upraviť zdroj]

Ď[upraviť | upraviť zdroj]

[upraviť | upraviť zdroj]

E[upraviť | upraviť zdroj]

F[upraviť | upraviť zdroj]

G[upraviť | upraviť zdroj]

H[upraviť | upraviť zdroj]

CH[upraviť | upraviť zdroj]

I[upraviť | upraviť zdroj]

J[upraviť | upraviť zdroj]

K[upraviť | upraviť zdroj]

L[upraviť | upraviť zdroj]

Ľ[upraviť | upraviť zdroj]

M[upraviť | upraviť zdroj]

N[upraviť | upraviť zdroj]

O[upraviť | upraviť zdroj]

P[upraviť | upraviť zdroj]

R[upraviť | upraviť zdroj]

S[upraviť | upraviť zdroj]

Š[upraviť | upraviť zdroj]

T[upraviť | upraviť zdroj]

Ť[upraviť | upraviť zdroj]

U[upraviť | upraviť zdroj]

V[upraviť | upraviť zdroj]

W[upraviť | upraviť zdroj]

Y[upraviť | upraviť zdroj]

Z[upraviť | upraviť zdroj]

Ž[upraviť | upraviť zdroj]

Odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Manned astronautics: facts and figures, http://space.kursknet.ru/cosmos/english/other/stat_kk.sht, Alexander Anikeev, 11. september 2006, z 15. septembra 2006