Zoznam historických článkov/M

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skočit na navigaci Skočit na vyhledávání

Tento index bol automaticky vygenerovaný podľa tejto kategorizácie. Obsahuje 555 článkov. Aby sa nové články zobrazili v tomto indexe, musia byť zaradené aspoň do jednej z vymenovaných kategórii. Nové a upravené kategórie sa zohľadnia pri nasledujúcom generovaní.

ma[upraviť | upraviť kód]

Maat · Macedónia (historické územie) · Macedónska renesancia · Macedónska socialistická republika · Maciej Rataj · Macrianus Minor · Macrinus · Maďarizácia · Maďarón · Maďarská ľudová republika · Maďarská republika rád · Maďarské kráľovstvo · Maďarské povstanie · Maďarsko-česko-slovenská vojna · Maďarsko-slovenský ozbrojený konflikt · Maďarský revizionizmus · Maďarský turistický spolok · Magdalénien · Magdalénske práčovne · Magh Ithe · Maginotova línia · Magna charta · Magyar Hiszekegy · Maharadža · Mahes · Mahmud II. · Mahmúd Ahmadínežád · Mahmúd z Ghazní · Machanidas · Machu Picchu · Maieutika · Mainilský incident · Majolika · Majordóm · Majorianus · Malá československá encyklopedie · Malá dohoda · Malá ľadová doba · Malá privatizácia · Malia (archeologické nálezisko) · Malokarpatské múzeum v Pezinku · Malokykulská župa · Maltézsky kríž (znak) · Malý kaštieľ (Cífer) · Malý Trianon · Mammut (radar) · Mandžuský incident · Manes (kráľ Maionie) · Mansúr al-Halládž · Mantichora · Manuel Quintana · Manuel Valls · Manufaktúra (história) · Mao Ce-tung · Mapuče · Marcel I. · Marcel Strýko · Marcelino Sanz de Sautuola · Marcelín · Marcelo Torcuato de Alvear · Marcové zákony · Marcus Annaeus Lucanus · Marcus Annaeus Seneca · Marcus Antistius Labeo · Marcus Antonius · Marcus Atilius · Marcus Aurelius · Marcus Aurelius Olympius Nemesianus · Marcus Cornelius Fronto · Marcus Fabius Quintilianus · Marcus Furius Bibaculus · Marcus Gavius Apicius · Marcus Iunianus Iustinus · Marcus Iunius Brutus · Marcus Licinius Crassus · Marcus Manilius · Marcus Minucius Felix · Marcus Pacuvius · Marcus Porcius Cato · Marcus Terentius Varro Reatinus · Marcus Tullius Cicero · Marcus Valerius Martialis · Marcus Verrius Flaccus · Marcus Vitruvius Pollio · Mardonios · Marduk · Marek Čulen · Marek Križin · Marek Myslenovič · Margaret Thatcherová · Margaréta Habsburská (1346 – 1366) · Margaréta Habsburská (1416 – 1486) · Margaréta Habsburská (1480 – 1530) · Margaréta Habsburská (1567 – 1633) · Margaréta Habsburská (1584 – 1611) · Margaréta I. (Dánsko) · Margita Uhorská · Mari (Sýria) · Maria Gulovichová Liuová · Mariades · Marian Váross · Marianna Bárdiová · Mariano Rajoy · Marián Čalfa · Marián Dudinský · Marián Hronský · Marián Skladaný · Mariánsky stĺp (Nitra) · Marie François Sadi Carnot · Marinus I. · Marius (uzurpátor) · Marius Plotius Sacerdos · Marius Victorinus · María Estela Martínezová Perónová · Marína Paulínyová · Mark Borisovič Mitin · Mark Cornwall · Mark Golden · Markian · Markionizmus · Marko Mrnjavčević · Markomanské vojny · Marmarošská župa (Uhorsko) · Marobud · Mars (boh) · Marshallov plán · Maršal Sovietskeho zväzu · Marta Kubišová · Marta Mácelová · Martianus Capella · Martin Belluš · Martin Bošňák · Martin Hraško · Martin Kheberich · Martin Kučera (partizán) · Martin Kukučín · Martin Luther · Martin Medňanský · Martin Mičura · Martin Pekár · Martin Rakovský · Martin Rakovský (generál) · Martin Sentiváni (filozof) · Martin Van Buren · Martin z Opavy · Martina Kušnírová · Martinská deklarácia · Martti Ahtisaari · Marušsko-turdská župa (Uhorsko) · Marxistická ekonómia · Marxistický feminizmus · Marxizmus · Mary Leakeyová · Masada · Masaker v Kľakovskej doline · Masaker v Kremničke · Masaker v Ovčare · Masaker v Sklenom · Masarykizmus · Matej (Svätá rímska ríša) · Matej Augustíni (starší) · Matej Bel · Matej I. · Matej Institoris · Matej Martinko · Matej Matúška · Matej Metod Bella · Matej Miškóci · Matej Platy · Matej Polereczky · Materiálny prejav · Matěj z Janova · Matica česká · Matica slovenská · Matilda Habsburská · Matúš Čák Trenčiansky · Matúš Dula · Matúš Kučera · Matvej Vasilievič Zacharov · Mauer 1 · Mauno Koivisto · Mauri · Mauricio Macri · Maurikios I. · Mauritshuis · Mauzóleum Andreja Hlinku · Mauzóleum Mazor · Mauzóleum v Halikarnasse · Max Dvořák · Max Walter · Maximilián I. (Svätá rímska ríša) · Maximilián II. (Svätá rímska ríša) · Maximilián III. Habsburský · Maximinus Thrax · Mayistika · Mayovia · Mayská civilizácia · Mayské jazyky · Mazdaizmus · Mazepizmus

[upraviť | upraviť kód]

Máj 1968 v Paríži · Májová revolúcia · Májové povstanie českého ľudu · Mání · Mária Amália Habsburská · Mária Amália Neapolsko-sicílska · Mária Anna Bavorská (1551 – 1608) · Mária Anna Bavorská (1574 – 1616) · Mária Anna Habsburská (1610 – 1665) · Mária Anna Habsburská (1634 – 1696) · Mária Anna Habsburská (1718 – 1744) · Mária Anna Jozefa Habsburská · Mária Bátorová · Mária Habsburská · Mária I. (Anglicko) · Mária I. (Škótsko) · Mária II. (Anglicko) · Mária Jozefa Habsburská · Mária Jozefína Bavorská · Mária Leopoldína Tirolská · Mária Ludovika Španielska · Mária Medvecká · Mária Ormosová · Mária Sziglová-Winklerová · Mária Terézia · Mária Terézia Bourbonská · Mária Terézia Neapolsko-sicílska · Mária Uhorská (1257 – 1323) · Mária Vyvíjalová

mc[upraviť | upraviť kód]

Mccarthizmus

me[upraviť | upraviť kód]

Medená doba · Medeón (Fókis) · Medievalistika · Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu · Medzinárodný deň žien · Medzivojnové obdobie · Megalit · Megalopoli · Megantrop · Megantrop (Sangiran) · Megido · Meherrin (kmeň) · Mehmed I. · Mehmed II. · Mehmed III. · Mehmed VI. · Mechanizmus z Antikytéry · Meidži išin · Meles (kráľ) · Melchiades · Melchior Tarnóci · Melchiti · Melichar Alagi · Melichar Grodecki · Melissos zo Samu · Memorandum národa slovenského · Menachem Begin · Menandros (dramatik) · Menedémos z Eretreie · Meng-c’ (filozof) · Mengli I. Geraj · Menhir · Menhit · Meni · Menippos z Gadary · Menkaureho pyramída · Mennofer · Menová reforma v Česko-Slovensku v roku 1953 · Menševizmus · Mercè Rodoreda · Mercia · Merenptah · Merenreho pyramída · Mereteseger · Meritaton · Merkúr (boh) · Merovech · Merovejovci · Messénske vojny · Mesto duchov · Mestské múzeum Karola Točíka v Turzovke · Mestské múzeum v Pezinku · Mestské opevnenia (Bratislava) · Mestské právo (súhrn práv) · Mestský hrad v Banskej Bystrici · Mestský hrad v Banskej Štiavnici · Mestský hrad v Kremnici · Mestský zväz · Mešek I. · Mešek II. (Poľsko) · Mešťanosta · Metod (svätec) · Metod Olympský · Mexicko-americká vojna · Mezoamerika · Mezolit · Mezolit na Slovensku · Mezopotámia

[upraviť | upraviť kód]

Médska ríša · Métrokles

mi[upraviť | upraviť kód]

Mier z Campoformia · Miestokráľovstvo Peru · Miestokráľovstvo Río de la Plata · Międzymorze · Miguel Juárez Celman · Mihnea I. · Mihrimáh Sultán · Michael Hainisch · Michael Psellos · Michael Shermer · Michael Spondyles · Michail Ivanovič Kalinin · Michail Nikolajevič Tuchačevskij · Michail Sergejevič Gorbačov · Michail Stepanovič Oľminskij · Michail Timofejevič Kalašnikov · Michail Vasilievič Frunze · Michal (Poľsko) · Michal Baluďanský · Michal Barnovský · Michal Benčík · Michal Buľovský · Michal Demeczky · Michal Elefant · Michal Eliáš · Michal Fábry · Michal Chrabrý · Michal Chrástek · Michal I. (Byzantská ríša) · Michal I. (Rumunsko) · Michal I. (Valašsko) · Michal II. (Byzantská ríša) · Michal III. (Bulharsko) · Michal III. (Byzantská ríša) · Michal Iľovský · Michal Institoris-Mošovský · Michal IV. (Byzantská ríša) · Michal Kováč · Michal Králka (protifašistický bojovník) · Michal Kušík · Michal Lefčík · Michal Matunák · Michal Minka · Michal Otčenáš · Michal Pavlovic · Michal Pavlovič · Michal Petro · Michal V. · Michalovský hrad · Micheil Saakašvili · Michelle Bacheletová · Miklós Duray · Miklós Horthy · Mikuláš Alexander · Mikuláš Beňo · Mikuláš Berčéni · Mikuláš Čajda · Mikuláš Čáki · Mikuláš Dohnány · Mikuláš Dušek · Mikuláš Dzurinda · Mikuláš Esterházi (1583 – 1645) · Mikuláš Ferjenčík (generál) · Mikuláš Furdík · Mikuláš I. (Rusko) · Mikuláš I. Druget · Mikuláš I. Gorjanský · Mikuláš II. (Rusko) · Mikuláš II. Gorjanský · Mikuláš IV. Druget · Mikuláš Jacquin · Mikuláš Konkoly-Thege · Mikuláš Kont · Mikuláš Kostka · Mikuláš Marek · Mikuláš Markus · Mikuláš Oláh · Mikuláš Pálfi (1552 – 1600) · Mikuláš Pružinský · Mikuláš Vešeléni · Mikuláš Zmeškal · Mikuláš zo Sečoviec (palatín) · Mikulčice · Milan Buben · Milan Čič · Milan Hodža · Milan Ivanka · Milan Izák (odbojár) · Milan Javúrek · Milan Kováč (religionista) · Milan Mareček · Milan Obrenović II · Milan Pišút · Milan Podrimavský · Milan Polák (politik) · Milan Rastislav Štefánik · Milan Stanislav Ďurica · Milan Šimečka · Milan Thomka Mitrovský · Milan Uhde · Milan Vesel · Milan Zemko · Milan Žuffa · Milánsky edikt · Milét · Milichus (prepustenec) · Milícia (1944 – 1945) · Millard Fillmore · Milohradská kultúra · Miloslav Dillinger · Miloslav Douša · Miloslav Ransdorf · Miloslav Starosta · Miloš Cambel · Miloš Gosiorovský · Miloš Hrušovský · Miloš Jakeš · Miloš Petrikovich · Miloš Uher · Miloš Vesel · Miloš Zeman · Milovan Đilas · Miltiades (mladší) · Miltiades (starší) · Milutín Križko · Min (boh) · Mincovňa Kremnica · Mindel (glaciál) · Minerva · Ministerium für Staatssicherheit · Minóov labyrint · Minské kniežatstvo · Minulosť · Mircea I. · Mircea II. · Mircea III. · Mirek Topolánek · Mirko Nešpor · Mirko Vesel · Miroslav Glejtek · Miroslav Kmeť · Miroslav Kropilák · Miroslav Kusý · Miroslav Pekník · Miroslav Petříček · Miroslav Sura · Missourský kompromis · Mişelav · Mitja Ribičič

[upraviť | upraviť kód]

Míľové právo

ml[upraviť | upraviť kód]

Mlada (opátka) · Mladá a neskorá bronzová doba na Slovensku · Mladá Bosna · Mladá garda (odbojová organizácia) · Mladá železná doba · Mladé Taliansko · Mladočesi · Mladý paleolit (v užšom zmysle) · Mladý paleolit na Slovensku

mn[upraviť | upraviť kód]

Mnajdra · Mníchova diera · Mníchovská dohoda

mo[upraviť | upraviť kód]

Mo-c’ · Moab (krajina) · Moctezuma II. · Moderna (dejiny) · Moderna (začiatok 20. storočia) · Modernizácia Bratislavy v rokoch 1908 - 1928 · Moderný národ · Modrá horda · Modrušsko-skorjecká župa · Modrý Kameň (hrad) · Mohammad Rezá Šáh Pahlaví · Mohendžodaro · Mohyla (archeológia) · Mohyla v Očkove · Mojmír I. · Mojmír II. · Mojmírovci · Mokoš · Moldavská autonómna sovietska socialistická republika · Moldavská demokratická republika · Moldavská jaskyňa · Moldavské kniežatstvo · Molinizmus · Moncu · Mongolská ľudová republika · Mongolská ríša · Mongolský vpád do Európy · Mongolský vpád do Uhorska · Monomachova koruna · Monroeova doktrína · Montefortino · Monzón · Moravianska venuša · Moravské kniežatstvo · Moravské pole · Moravské Valašsko · Moravsko-panónske legendy · Mordechaj Anielewicz · Morena · Moresnet · Moročuk · Morosiniovci · Moskovská Rus · Moskovské veľkokniežatstvo · Moskovský mier · Motto

[upraviť | upraviť kód]

Mór Déchy · Móric Beňovský · Móric Pálfi

mu[upraviť | upraviť kód]

Mu’tazila · Mucuhito · Mudejarská architektúra v Aragónsku · Mughali · Muhammad al-Chorezmí · Muhammad ibn Abd al-Karím al-Chattábí · Muhammad Mursí · Mukdenský palác · MuLopwe · Municipálne mesto (Uhorsko) · Munsterská republika · Murad I. · Murad II. · Murad III. · Murad IV. · Muravská cesta · Muránsky hrad · Murská republika · Murugan · Musei Vaticani · Mussius Aemilianus · Mustafa I. · Mušchuššu · Mut (egyptská bohyňa) · Muvatalliš · Muzeálna slovenská spoločnosť

[upraviť | upraviť kód]

Múzeá na Slovensku · Múzejník · Múzeum · Múzeum bábkarských kultúr a hračiek · Múzeum Karola Plicku · Múzeum Londýna · Múzeum moderného umenia Andyho Warhola · Múzeum slovenskej dediny · Múzeum školstva a pedagogiky · Múzeum špeciálneho školstva v Levoči · Múzeum Tatranského národného parku · Múzeum včelárstva na Slovensku

my[upraviť | upraviť kód]

Mykénska kultúra · Mykény · Myrón zo Sikyónu · Mystras · Myšia hôrka · Mytilini